Update Tandheelkundige radiologie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vragen over vragen Geluid.
Advertisements

Spoedcursus Fotografie
Zorgt voor continuïteit
Juridische aspecten van eHealth Startconferentie INPREZE 25 juni 2013 mr. dr. Anton Ekker.
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Presentatie ziekte van Bechterew (onderdeel van Spondylartritis: SpA) door: Lea Immen Verpleegkundig Reuma Consulent Westfries Gasthuis.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Welke stappen worden gezet tijdens de procedure voor het plaatsen van een heup- of knieprothese joint care Orthopedisch Centrum Máxima, Máxima Medisch.
Medico-legale status van richtlijnen
2.6 Medische toepassingen van straling
TOOLBOXMEETING.
Klachtenafhandeling Vliegbasis Woensdrecht 4 april 2017.
Raamovereenkomst Delegatie Voorbehouden Handelingen
Door Ingrid Fassaert LO42b
LICHT – ONZICHTBAAR LICHT
Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de schriftelijke toestemming van Seniornet Vlaanderen VZW Creatief.
LICHT – ONZICHTBAAR LICHT
Bent u al klaar voor Taakherschikking?
Transparantie en het Aanbestedingsrecht
Economische organisatiecultuur
Het veilig uitwisselen van elektronische patiëntengegevens.
Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven,
ICRP International Commission on Radiological Protection
TOESTELLEN Stralingsdeskundige niveau 3 (4) 2014
Registratie Stralingsdeskundigen – een update It giet oan…
De nieuwe voorschrijvers
Welke stappen worden gezet tijdens de procedure voor het plaatsen van een nieuwe heup of knie Orthopedisch Centrum Máxima, Máxima Medisch Centrum en Zuidzorg,
Medische toepassingen van straling
Natuurkunde §4.1 temperatuur en moleculen
INZAGERECHT EN ELEKTRONISCH MEDISCH DOSSIER
TAC. 1.Voorzitter 2.Vertegenwoordiging primair onderwijs (sbao) 3.Vertegenwoordiging SO cluster 3 4.Vertegenwoordiging SO cluster 4 Per bespreking 5.Wisselende.
H3 vraag 1 t/m 10.
Van boekhouder naar BoekMeester!
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
Informatiebehoefte na invoering van 1mei-deadline (recht op Studiekeuzeadvies) Wat het onderwijs(management) allemaal wil weten over het effect van deze.
CAT Critical Appraisal of a Topic
Het wettelijk statuut van klinisch psychologen en psychotherapeuten
2.6 Straling in de medische zorg
Projectgroep: Gender en onderwijs. Actieplan 2014 Organisatie van de jaarlijkse conferentie rond “Gender mainstreaming in education”  concrete en praktische.
Medische toepassingen van stralingen
De grote zeequiz van het 4e leerjaar
Sociale media in de zorg Regionale Nascholing Intensive Care 26 maart 2015.
100% Zorg op maat.. Informatieavond 1.Wat zijn rug & nekklachten 2.Behandeling van rug- en nekklachten 3.Voor wie? 4.Het programma.
Bloeddruk E. Flink 2012.
Spectrometrie Marco Houtekamer; Afd. Laboratorium techniek; 15 oktober 2015.
Medische beeldvorming
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet………… en het is onzichtbaar
Contrastonderzoek Positief vs Negatief contrast.
Competenties en Beheer – Coördinerend deskundige Organisaties / gedragscode Hielke Freerk Boersma Arbo- en Milieudienst / SBE 16 februari 2016.
Expertisecentrum voor rug- en nekklachten.. Symposium 1. Wie zijn wij? 2. Wat zijn rug- en nekklachten? 3. Behandeling van rug- en nekklachten; 4. Voor.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Fotografie. Waarom deze werkplek Basis voor fotobewerking is een goede foto. Zelf in staat zijn om de functies aan te passen. Bewust die foto maken. Klantgericht.
De gezonde mond.
K.M.Sollie, gynaecoloog/perinatoloog
Vormgeving Roy de Bakker 3VTK.
[Naam] [Plaats] [Datum]
De Pauw Oriane Silber Magali
Stralingsbescherming deskundigheidsniveau 5
Stralingsbescherming deskundigheidsniveau 5
Stralingsbescherming deskundigheidsniveau 5
Stralingsbescherming deskundigheidsniveau 5
RVC – Clinical Assistant
WET BIG/WgbO Voor opleiding TA 2016.
Zenuwstelsel Spondylosis Hernia Nucleus Pulposus Groene Welle.
Toezichthouder Stralingsbescherming tandheelkunde - basis
Stralingsbescherming en de tandartspraktijk
college vergelijkende anatomie & fysiologie
Regel nu de beste zorg.
Evaluatieonderzoek.
Transcript van de presentatie:

Update Tandheelkundige radiologie Door Jack Kox met medewerking van Emmely Hulsman-Schreurs

Programma Aanvangstoets Waarom zijn we hier? Natuurkundige aspecten Ontstaan van röntgenstraling Beeldvorming op een röntgenfoto Bescherming tegen röntgenstraling en stralingsreductie Anatomie Apparatuur en hulpmiddelen (incl. WIP-richtlijnen) Patiëntendossier Röntgendiagnostiek Eindtoets Praktische deel van de cursus

Waarom zijn we hier? Nederlandse Wetgeving -“Besluit stralingsbescherming” van de Kernenergiewet www.wetten.overheid.nl www.rivm.nl/ims

Waarom zijn we hier? Tandheelkundige beroepsgroep: -Richtlijn Tandheelkundige Radiologie ( nieuw ingegaan op 01-01-2014)

Waarom zijn we hier? Nieuw in deze richtlijn is de formalisering van de mogelijkheid een onderdeel van de procedure voor het maken van röntgenopnamen, namelijk het instellen van röntgenapparatuur en het maken van de opname, door de tandartsassistent te laten uitvoeren. De indicatiestelling en de interpretatie van de opname blijven uitsluitend voorbehouden aan de tandarts(-specialist).

Waarom zijn we hier? Relevante artikelen uit het “Besluit Stralingsbescherming”: Deskundigheid Medisch handelen Veiligheidsinstructies Aangifte röntgentoestel Opgeven hoeveelheid straling

Waarom zijn we hier? KEW-dossier: Wat zit erin? - Document ingebruikname röntgenapparaat - Document onderhoud röntgenapparaat - Bewijs deskundigheid tandarts - Instructies personeel - Stralingsbeperkende maatregelen

Natuurkundige aspecten Trillingen en golven Frequentie en trillingstijd Elektromagnetische straling Eigenschappen van röntgenstraling

Ontstaan van röntgenstraling De röntgenbuis: Kathode / Anode Buisstroom Diafragma Filter

Beeldvorming op een röntgenfoto Analoog (slaan we vandaag over) Digitaal: SPP ook wel fosforplaat CCD- of CMOS-sensor Hoe werken deze systemen?

Beeldvorming op een röntgenfoto Voor- en nadelen van beide systemen: Fosforplaatje: voordeel: - dun - flexibel - te hanteren zoals de ouderwetse foto’s nadeel: - makkelijk te beschadigen - scanner nodig - duurt ½ minuut voor er beeld is

Bescherming tegen röntgen-straling en stralingsreductie -Stralingsziekte -Intensiteit en dosis -Absorptie -Filmgevoeligheid -Belichtingstijd -Rechtvaardiging -ALARA

Anatomie Niet herkennen van anatomie op de röntgenfoto maar het kennen van de anatomie voor het plaatsen van de röntgenfoto: Het palatum De linea mylohyoïdea Bij een OPT: tong tegen gehemelte, wervelkolom strekken en licht achterover buigen (tegen strooistraling van de wervelkolom).

Apparatuur en hulpmiddelen (incl.WIP-richtlijnen) Röntgenbuis Timer Instelapparatuur CCD sensoren/fosforplaten en scanners Loodschort Loodschild

Patiëntendossier Aanbevelingen: Vermeld de reden voor de foto en de uitkomst van de bevindingen; Vermeld waarnemingen die bij toeval op de opname zichtbaar zijn en die nader onderzoek of behandeling vereisen;

Patiëntendossier Aanbevelingen: Vermeld waarnemingen die afwijken van het normale maar die buiten het deskundigheidsgebied van de zorgverlener vallen, maar waarvoor verwijzing naar een andere zorgverlener nodig of wenselijk is; Vermeld wie de opname heeft gemaakt.

Patiëntendossier Bij de dossierplicht hoort ook een informatieplicht: De patiënt dient vooraf geïnformeerd te worden over de reden voor het maken van de röntgenfoto.

Röntgendiagnostiek Foutanalyse Filmplaatsing Stand röntgen-apparaat Overige

Praktische deel van de cursus Aanmelden !! Informatiemailing volgt, maar: Kosten € 75,- per persoon Datum: voorjaar 2015 Locatie: Tandartsenpraktijk Heel