De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2.6 Medische toepassingen van straling

Verwante presentaties


Presentatie over: "2.6 Medische toepassingen van straling"— Transcript van de presentatie:

1 2.6 Medische toepassingen van straling
Van: James, Ieke & Giovanni

2 Beeldvormende technieken
Dit gaan wij allemaal vertellen: ER ZIJN VIER BEELDVORMENDE TECHNIEKEN, OP WELKE SOORT STRALING ZE GEBASEERD ZIJN EN WELKE EIGENSCHAPPEN VAN DIE STRALING GEBRUIKT WORDEN WAARIN EEN CT-SCAN AFWIJKT VAN EEN RÖNTGENFOTO. WAT ECHOLOCATIE IS EN WELK DIER ER GEBRUIK VAN EEN RÖNTGENFOTO. HET VERSCHIL TUSSEN RADIODIAGNOSTIEK EN RADIOTHERAPIE. Weetjes PROEFJE USA

3 Vier beeldvormende technieken
ER ZIJN VIER BEELDVORMENDE TECHNIEKEN, OP WELKE SOORT STRALING ZE GEBASEERD ZIJN EN WELKE EIGENSCHAPPEN VAN DIE STRALING GEBRUIKT WORDEN Echo Geluids golven  Eigenschap vertellen we zelf Röntgenfoto Röntgen straling CT-Scan Röntgen straling MRI-scan Magnetische Resonantie

4 Waarin wijkt een CT-scan af van een röntgenfoto?
Bij een CT-scan zie je delen van het lichaam. Maar bij een bij een Röntgenfoto zie je alleen delen van je botten. Bij een röntgenfoto maken ze een foto van een deel van het lichaam en bij een CT-scan maken ze kleine foto’s van het hele lichaam.

5 Wat is een echolocatie en welk dier gebruikt hem
Echolocatie is het vermogen van sommige dieren om voorwerpen te lokaliseren (bepalen waar iets zich bevindt) door zelf geluid uit te zenden en te luisteren naar de echo die wordt ontvangen in hun oor (bijv. vleermuis en dolfijn)

6 Het verschil tussen radiodiagnostiek en radiotherapie
Bij radiodiagnostiek is het vaststellen door een diagnost (degene die iets vaststelt) met straling. Hij kijkt of een orgaan ziek of gezond is. Radiotherapie is een straling voor kanker, dus voor een ziekte in het lichaam. Dus bij radiodiagnostiek gaat het om het diagnoseren van het lichaam. En bij radiotherapie weet je al wat er aan de hand is. (dus weet je welke ziekte die persoon heeft en richt je je daarop)

7 Weetjes Wilhelm Conrad Röntgen is de uitvinder van de röntgenstraling. Hij is geboren op 8 november 1895. Afkorting van MRI is Magnetic Resonance Imaging.


Download ppt "2.6 Medische toepassingen van straling"

Verwante presentaties


Ads door Google