Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz. 101-106.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Advertisements

Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Rechtshandelingen van de Unie
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
ADMINISTRATIEVE SANCTIES
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Bestuursrecht Klas MED1 LES 1.
Systeem van het recht Rechtsbron Interpretatie Objectief recht
Normstelling bestuursrecht
Hoe verloopt een proces?
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
Aangifteplicht en schuldig verzuim F. Hutsebaut
2.2 Grondbeginselen van de rechtsstaat
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
TentorCollege Strafrecht
2.2 Pak de boef dan, als je kan
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
1.2: geschiedenis van de rechtsstaat
Hfdst. 29 Wet Mulder Blz
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Strafrecht en Strafvordering
Staatsrecht van het Koninkrijk
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
Criminaliteit & Rechtsstaat
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.
Hfdst. 19 Aanhouden Blz
Tijd van pruiken en revoluties,
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Rechtsstaat 4Havo Paragraaf 2 Wie kan de macht van de overheid controleren?
Strafrechten DHANI & RAMON. Inleiding  Wetboek van Strafrecht + Wetboek van Strafvoordering = basis Nederlandse strafrecht  Misdrijven & overtredingen.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Formeel Strafrecht, De Verdachte
Recht in Gedwongen Kader
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Thema 2: De rechtsstaat.
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Regels en rechten”.
De sociaal-maatschappelijke dimensie
1. Wat is criminaliteit?.
Wat is criminaliteit? Paragraaf 1.
Paragraaf 4 en Halt.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Wat is criminaliteit? Thema Criminaliteit.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Milieu wet- en regelgeving
Grondslagen uitvoeringsregels Wet natuurbescherming
Milieu wet- en regelgeving
Transcript van de presentatie:

Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz. 101-106

Verschil Materieel en Formeel strafrecht Materieel strafrecht Formeel strafrecht Materieel strafrecht gaat over de verboden gedragingen en de straf die daarop staat. Het geeft antwoord op de vragen: Welke gedragingen zijn strafbaar? Wie kunnen daarvoor worden gestraft? Welke omstandigheden zijn van belang voor de stafbaarheid? Welke straf mag worden opgelegd? Formeel strafrecht gaat over de gang van zaken als er eenmaal is vastgesteld dat er een strafbaar feit is gepleegd. Het geeft antwoord op de volgende vragen: Welke bevoegdheden hebben de opsporingsambtenaren als ze een strafbaar feit opsporen? Welke rechten heeft de verdachte? Hoe verloopt de rechtszaak tegen de verdachte?

https://www. youtube. com/watch https://www.youtube.com/watch?v=BagbTTk4BT8 (film loslopende hond/ overtreders- S01E09) Opdracht bij film: Geef aan wat er onder materieel strafrecht valt en wat onder formeel strafrecht valt en waarom.

In welke wettelijke regelingen vinden we het materieel strafrecht? Wetboek van strafrecht Bijzondere wetten (bijv. WWM, Wegenverkeerswet, Wet personenvervoer) Lagere regelingen zoals: AMvB Ministeriele verordening Provinciale verordening Gemeentelijke verordening Verordening van een waterschap (keur)

Wat is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB)? Een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) is een besluit van de regering. Hierin is de inhoud van een wet verder uitgewerkt. Een AMvB wordt zonder medewerking van de Eerste en Tweede Kamer gemaakt. Verdere uitwerking wet Een AMvB is een uitwerking van een wet. Een wet kan niet alles tot in de details regelen. In de wet staat welke onderdelen later nog verder uitgewerkt mogen worden. Zo heeft de Wet geluidhinder een Besluit geluidhinder (AMvB), waarin de precieze geluidsnormen voor de spoorwegen staan. De Tweede en Eerste Kamer behandelen geen AMvB’s. Daarmee is het een versnelde vorm van wetgeving. Hoe een AMvB tot stand komt Een AMvB doorloopt het volgende traject van ontwerp-AMvB naar AMvB: ambtelijke voorbereiding op het ministerie; behandeling in ministerraad; advies van Raad van State; publicatie in het Staatsblad; invoering van de wet. Een AMvB wordt vastgelegd in de vorm van een Koninklijk Besluit (KB).

Wetboek van Strafrecht Het Wetboek van Strafrecht bestaat uit 3 boeken: Eerste boek: algemene bepalingen (algemene regels die voor alle strafbare feiten gelden) Tweede boek: misdrijven (rechtsdelicten, druist in tegen rechtsgevoel) Derde boek: overtredingen (wetsdelicten, lichtere strafbare feiten)

Algemene bepalingen Art. 2 Territorialiteitsbeginsel Art. 1 Legaliteitsbeginsel Lid1: gedrag is pas strafbaar als het bij wet strafbaar is gesteld. Lid2: voor de verdachte geldt de gunstigste bepaling Waar geldt het Nederlandse strafrecht? Nederlands grondgebied en de eilanden Nederlandse binnenwateren Kuststrook tot 12 mijl op zee Luchtruim boven Nederland

Algemene bepalingen Art. 3 Vlagbeginsel Het Nederlandse strafrecht geldt ook aan boord van schepen of vliegtuigen die in Nederland staan geregistreerd

Misdrijven en overtredingen Rechtsdelict Ernstig strafbaar feit Poging is strafbaar Medeplichtigheid is strafbaar Gevangenisstraf is mogelijk Berechting door rechtbank Wetsdelict Licht strafbaar feit Poging is niet strafbaar Medeplichtigheid is niet strafbaar Geen gevangenisstraf Berechting door kantonrechter

Opdrachten (inleveren bij de volgende theorieles HTV) Geef bij ieder van de volgende begrippen een eigen voorbeeld, waaruit blijkt wat dit begrip betekent: Legaliteitsbeginsel Territorialiteitsbeginsel Vlagbeginsel Misdrijf Overtreding Poging tot Medeplichtigheid aan