Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Muziek SCHOONHEID IS EEN KLEINIGHEID.
Advertisements

Korte Quiz over Armoede
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
1.
Arm en rijk in Nigeria.
IMPIAN ANAK in 12 vragen…veel meer informatie en foto’s vind je op www
Stichting Dorcas Een aantal mensen hebben Dorcas opgericht. Samen willen zij de allerarmste mensen helpen. Dit doen zij door geld, maar ook spullen in.
WELKOM Zet je naam in deze dia. Stel jezelf voor en vertel wat over jezelf. BV: Waarom werk je bij de NHS? Wat heb je zelf met het hart? Vertel ook waarom.
Alpe D’HuZes 2013 Timo’s Dream Team OLV Breda Silvian Diepstraten
Het Kippenproject Kenia
Welkom bij de World Vision Quiz.
De betaalbaarheid van de (eerstelijns) medische zorg
Verzekeren.
• Beste gemeenteleden, • Op de komende pagina’s ziet u de oproepen: vraag en aanbod, van de hartenmap. • Ziet u een vraag of aanbod waar u iets mee kunt?
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
Pleegzorg.
Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…
Armoede uitsluiten, armen insluiten
Rondetafel schuldpreventie: schulden in cijfers
Rotary is een club van vrouwen en mannen die elkaar iedere week ontmoeten en dan elkaar vertellen over hun werk We helpen mensen die hulp kunnen gebruiken,
Aids.
WELKOM. !!!???!!! ARMOEDE in BELGIË??? ZEKER WETEN!!
Goede doel 2013 Boeken voor Zuid-Afrika. Hier ligt Zuid-Afrika Hier ligt Nederland.
Onderwijs en kinderarbeid
De onderkant van de Belgische pensioenbescherming In welke mate lopen (rust)gepensioneerden een risico op armoede? Hanne Vandermeerschen Pensioencolloquium.
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Nepal!. Mijn reis: Eind februari ga ik naar Nepal Engels en knutselen lesgeven op een basisschool Wonen in een gezin daar.
Wij oefenen voor Cito Rekenen-Wiskunde E5 Deel 1
Rekenen groep 4.
Kindertehuis in Ghana.
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie ‘Rode Centjes’.
Galgje _ _ _ _ _ _ _ _ _ - _ _ _ _ _ _ _ Tips beroep thema afvalrace.
Koning winter Ben jij voorbereid op extreem winterweer? Koude quiz.
DiaconAction Wat is DiaconAction Diaconie & Actie Jongeren komen in november en december in het hele land in actie voor mensen in hun eigen omgeving.
In actie voor de allerarmsten
“Geen kinderarbeid, kinderen moeten naar school !” Bolivia
november DiaconAction Wat is DiaconAction Diaconie & Actie Jongeren komen één weekend in het jaar in het hele land in actie voor mensen.
Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia.
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Het project in Burkina Faso Sparen jullie mee voor de jonge mijnwerkers in Burkino Faso?
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
FILMPJE : Where the streets have no name Helpt Direct Ver weg, maar ook om de hoek.
Armoede en Vrouwen 10 December December December Stichting Samen voor Gezondheid van Vrouwen.
Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 – les 3.
Presentatie analyse interviews 4VWO RSG.  Stap 1: Wat is armoede?  Stap 2: Interviews uitwerken & analyseren  Stap 3: Gezamenlijk analyseren  Stap.
KISC General Presentation0 Kandersteg International Scout Centre Wereld Scoutingcentrum.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Kinderen van de Hervormde Zondagsscholenbond in actie voor kinderen in Oost-Europa.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Dit is Dorcas Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Wat feiten en cijfers Calvijn Business School
Kwetsbare jeugd -Straatbendes, drugs, moord en geweld horen bij de orde van de dag in Guatemala -Veel jongeren komen uit gebroken, arme gezinnen en een.
KINDEREN VAN DE STRAAT Zondagsscholenactie voor kinderen in Colombia.
Enkele indicatoren over armoede in de regio Kempen Samen Huis van het Kind, de kracht van een netwerk Peter Anaf adviseur stad Turnhout Welzijnszorg Kempen.
Educatiecentrum in een krottenwijk in Bangladesh
In actie voor de allerarmsten
Kinderarbeid..
Samen ‘neen’ zeggen tegen armoede
Groot worden met te weinig kansen.
De Dorcas Voedselactie
Presentatie supermarkt in acht
Kansarmoede in de kleuterschool
De Dorcas Voedselactie
Kato bruyneels, Lore Driessens
In België leven meer dan anderhalf miljoen mensen
Literatuurstudie: de Sociale kaart
Help want armoede is niet fijn.
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Project om kinderen in Nepal weer naar school, te laten gaan
Transcript van de presentatie:

Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”

Armoede in België > Een jongere op de vijf is arm of loopt het risico arm te worden 15% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Die armoedegrens geeft aan welk bedrag een persoon of een gezin nodig heeft om te leven. Onder die grens is het risico om in armoede te belanden hoog. In België gaat men ervan uit dat een gezin met twee kinderen euro nodig heeft om te leven, een alleenstaande euro.

Armoede in België > Sommige groepen zijn vatbaarder voor armoede Eenoudergezinnen, namelijk als een ouder alleen voor de kinderen zorgt.  een op drie leeft in armoede of dreigt erin terecht te komen. Jongeren van wie de ouders niet of weinig werken.  drie op de vier lopen hetzelfde gevaar. Jongeren van wie de ouders geen EU-burgers zijn.  een op de twee dreigt in armoede te leven.

Armoede in België > Armoede heeft veel aspecten Slecht gehuisvest zijn; in een te kleine, slecht verwarmde woning leven; of in een troosteloze of vervallen buurt. Slechte schoolresultaten halen omdat niemand je thuis kan helpen of er geen plaats is waar je rustig kunt werken. Vaak ziek zijn, omdat een dokter en geneesmiddelen te duur zijn. Arm zijn, kan betekenen

Armoede in België > Armoede heeft veel aspecten Niet naar een sportclub of tekenacademie kunnen omdat je het inschrijvingsgeld en het nodige materiaal niet kunt betalen. Niet naar de bioscoop, het theater of een pretpark gaan zoals andere jongeren. De schoenen of kleren die je nodig hebt en het speelgoed of de boeken die je zou willen, niet kunnen kopen. Maar vooral, niet genoeg te eten om je honger te kunnen stillen.

Armoede in België > Armoede heeft veel aspecten Armoede in België In België leven jongeren onder de armoedegrens. – Een jongere op de tien in Vlaanderen – Een jongere op de vier in Wallonië – Bijna een jongere op de twee in Brussel Voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen ligt de armoedegrens op euro per maand.

Armoede in België > Een jongere op de vijf lijdt honger De Belgische Voedselbanken helpen mensen die niet genoeg eten hebben. Ze bestrijden honger en verspilling door de overschotten van de levensmiddelenindustrie en van de supermarkten in te zamelen. De ingezamelde levensmiddelen worden dan via 614 liefdadigheidsorganisaties en met de medewerking van 224 vrijwilligers verdeeld onder de minstbedeelden.

Armoede in België > Een jongere op de vijf lijdt honger Steeds meer armen doen een beroep op de Belgische Voedselbanken. Bron: jaarverslag 2013 van de Belgische Federatie van Voedselbanken

Armoede in België > Inzamelactie Rode Centjes van 1/12/14 tot 16/01/15 Om de Voedselbanken de middelen te bezorgen om meer maaltijden aan te bieden, organiseren we deze winter voor de vierde keer een grote inzamelactie van ‘Rode Centjes’. Het is de bedoeling alle rode centjes die in zakken van kleren en laden rondslingeren, bijeen te zoeken en naar een bankkantoor te brengen. 3 EUR = 1 warme maaltijd

Armoede in België > Inzamelactie Rode Centjes 1/12/14 tot 16/01/ maaltijden euro Vorig jaar zamelden we met de inzamelactie Rode Centjes euro. Daarmee konden de Voedselbanken ruim maaltijden aanbieden. We rekenen op jullie om zo veel mogelijke rode centjes in te zamelen, zodat de Voedselbanken nog meer maaltijden kunnen aanbieden aan mensen in ons land die honger lijden.

Armoede in België > Bronnen de website van de Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. Het jaarverslag 2013 van de Belgische Federatie van Voedselbanken