Potverdorie, eet normaal!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VOEDING Het klimaat verandert. Wat kan je zelf doen? 2012.
Advertisements

START DIA.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Duurzaamheid Bert van de Merwe.
20 jaar eerlijke handel Duurzame economie begint met Solidaridad.
Zomerconferentie Greenport(s) Nederland Klaas Slim operationeel manager ZON fruit & vegetables 18 juni 2009.
Ben de Reu: gedeputeerde Economie en Milieu, Provincie Zeeland Agro meets chemistry Symposium Chemie voor de Toekomst, 8 december 2011 kansen voor een.
Alles over voedsel Thema: eten en … de wereld om je heen
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Horeca en ecologische foodprint
Stadswandeling ‘Milieu en gezondheid’ De Helix, Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu
Waarom een Award?  Doel: toekomstige food managers bewust maken van de aspecten gezondheid en meerwaarden van voedsel.
De ecologische voetafdruk
Minder vlees op het menu
Fair Share.
Vredeseilanden, bekend van het ‘manneke’. Afspraak: ieder jaar campagneweekend in januari.
Milieubeleid en milieubeheer
Labels Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
Landbouw Door Maxine & Leah.
Cultural Creatives: potentieel als consument van duurzame voeding
Voeding en bewegen!.
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Duurzame catering Stad Gent Maaike Breugelmans – Milieudienst.
Voedingscentrum Bachelors Award 2011 Datum:……. Opleiding:….
Milieutrefdag 12 juni 2008 Fair Trade Gemeente. Inleiding workshop Thema 10: duurzame ontwikkeling -Aanbod vanuit het middenveld -Art 1: Workshop Duurzaamheidsspiegel.
Thema 2: Voeding en Vertering
Omgaan met natuurlijke hulpbronnen Examenvragen
Het leven van jagers-verzamelaars
Erbeterdezaak.nl Inleiding duurzaamheid Duurzaamheid = Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen = Sustainability © de vries business consultancy, 2008.
De wereldvoedselsituatie Dieren, 11 februari ‘12.
FairTradeGemeente. Een campagne van: Max Havelaar Oxfam-Wereldwinkels Vredeseilanden.
Boeren in de woestijn.
Ready to Quiz? © EVA vzw.
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Samen voor een groen en gezond Gelderland. Maarten Visschers Beleidsmedewerker duurzaam consumeren en produceren Programma: 1.Maatschappelijk verantwoord.
JR Velt vzw Met de steun van het ministerie
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
Een quiz over… water.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
DekaMarkt & DekaDuurzaam Aldo Breed Marleen van Os Donderdag 15 september 2011.
Biologische landbouw in de landen van het Zuiden kansen voor duurzame ontwikkeling?
De Klimaatneutrale Gemeente Een onderzoek naar ambities Milieu 2010, 13 oktober 2010 Wim Nooijen.
Potverdorie, eet normaal!
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Wat betekent bodem voor de landbouw en landbouw voor de bodem?
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
Doe de groentetas!. 1. Wat? 2. Waarom? 3. Wie? 4. Waar? 5. Spelregels Afhaalpunt.
De ecologische voetafdruk. Footprint components Fossil Fuel Built-up Waste Food Fibres absorption.
Boeren en tuinders zijn en blijven betekenisvol voor de samenleving! Hans Huijbers VVD bijeenkomst Bernheze 21 mei.
Opdracht: voeding Koen en Michiel mensen bewust maken om milieuvriendelijker te eten.
Lokaal voedsel VVSG, Gent, 30/9/ Lokaal voedsel Trends Hoe en waar? Waarom doen landbouwers mee? Wat kunnen steden en gemeenten doen?
FACTS & FIGURES % milieuvervuiling + broeikas door productie en consumptie voedsel Vlees en zuivel zorgen voor > helft v broeikasgas in NL Rundvlees.
Duurzaam aankopen van voeding en catering
Groen op je bord.
Urban Smart Farm Planten, vissen en schaaldieren kweken in de stad Intensief maar duurzaam Hi-tech + natuurlijke productiemehoden Gezonde, duurzame.
Lokale Voedseldag Duurzaam aankopen: Fair Trade.
Schaarste en voedselverspilling
Eet Lokaal 13 oktober 2017.
Factsheet Voedingscentrum
De ecologische voetafdruk
Schijf van vijf.
Samen Eco-actief! Velt op school.
Labels Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?
Schaarste en voedselverspilling
Duurzaam ondernemen.
Transcript van de presentatie:

Potverdorie, eet normaal! ©Kim

People Planet Profit Duurzaamheid: de 3 P’s. Definitie duurzaamheid? Bijdrage tot algemeen welzijn: gezondheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden, ethische afwegingen (solidariteit zuiden)… Impact op milieu: water, lucht, energie, ecosystemen, bodem, … Winst Definitie duurzaamheid?

De eerste « P »: People - Gezondheid People Planet Profit

De eerste « P »: People Geen kinderarbeid - goede arbeidsomstandigheden Aankopen bij lokale boeren

De tweede « P »: Planet We gebruiken de aarde steeds meer en meer op. Als we zo verder doen hebben we binnenkort 4 planeten nodig! Maar we hebben er maar 1 ! People Planet Profit ©Metro

Ecologische voetafdruk? De tweede « P »: Planet Ecologische voetafdruk? Voorraad vruchtbare grond aarde = 1,8 h/mens In 2008: gemiddeld 2,7 h/mens In België (2010): 8h/mens  Klimaatsverandering in het Zuiden !! Aandachtspunten hierbij zijn : Gezondheid Impact op leefmilieu Ondersteuning van lokale landbouw Solidariteit (FT en sociale economie) Last but not least : smaak (lekker) ©Metro 6

© http://wereldraadanzegem.skynetblogs.be/ De tweede « P »: Planet Voedselkilometer? © http://wereldraadanzegem.skynetblogs.be/

Vuistregels duurzame voeding Minder vlees Meer lokaal aankopen:groenten, fruit, zuivel Meer seizoensgroenten en -fruit Meer Fairtradeproducten Meer biologische producten Minder voedselverspilling en verpakkingen Meer vis uit duurzame visvangst Bewust omspringen met water

De tweede « P »: Planet Biologische producten: ©Collectandgo Lokale-en seizoensgebonden producten: ©wijnkanaal

MILIEU-IMPACT VLEESPRODUCTIE : De tweede « P »: Planet Vlees en vis hebben een zeer grote ecologische voetafdruk MILIEU-IMPACT VLEESPRODUCTIE : 18% van broeikasgasuitstoot jaarlijks 3 miljoen hectare bos gekapt waterverbruik (15.000l voor 1 kg rundvlees) mestoverschot watervervuiling 40% van de graanopbrengst en 30% van de visvangst wordt als vee/visvoeder gebruikt

De tweede « P »: Planet MILIEU-IMPACT VOEDSELKILOMETERS CO2-uitstoot van voedseltransport: 1 appel uit Nieuw-Zeeland = 230 Belgische appels 1 kg boontjes uit Kenia = 65 kg Belgische boontjes 1 kg asperges uit Peru = 105 kg Belgische asperg. MILIEU-IMPACT SEIZOENSPRODUCTEN Rangschikking naar milieu-impact volgens productie en afkomst: bio, seizoen, België 2,1m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, lokaal 2,6m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, Europa 3,5m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, ex-EU 5 m² gbpl/kg verwarmde kas, lokaal 11 m² gbpl/kg

Donderdag veggiedag : https://www.youtube.com/watch?v=lKySc8xChUA ©eva vzw

De derde « P »: Profit = de winst  Fair trade garandeert productie onder strenge sociale voorwaarden: verbod op kinderarbeid, vakbondsvrijheid, respectvolle werkomstandigheden, … People Planet Profit

Synthese? ©Kim

Wat kan ik zelf doen ? Het effect op onze ecologische voetafdruk bij vervanging van een of meerdere componenten van een gewone warme maaltijd met 250gr aardappelen, 200 gr groenten en 150 gr vlees. Bron: Ecolife

www.dagenzondervlees.be http://www.youtube.com/watch?v=NzBriIWCfY4

Duurzaamheid & Vredeseilanden?

In België? Duurzame catering

Fairtradegemeenten www.fairtradegemeenten.be

Verduurzamen aankoopbeleid supermarkten ©Vredeseilanden

In het Zuiden…

Een leefbaar bestaan voor boerenfamilies via een inkomen uit Missie Vredeseilanden Een leefbaar bestaan voor boerenfamilies via een inkomen uit duurzame landbouw = missie van Vredeseilanden Daar willen we voor zorgen.

www.vredeseilanden.be Rijst uit Benin ©Jimmy Kets