De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De ecologische voetafdruk

Verwante presentaties


Presentatie over: "De ecologische voetafdruk"— Transcript van de presentatie:

1 De ecologische voetafdruk

2 Definitie De ecologische voetafdruk = de oppervlakte aarde die nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon, stad of land

3 De ecologische voetafdruk

4 Cijfers Rekening houdend met de huidige wereldbevolking van 6,3 miljard mensen en waarbij we 12% van de aarde willen reserveren voor behoud van biodiversiteit, 10% van het land en 67% van de zeeën niet productief is, blijkt dat wij per persoon over slechts 1.6 ha beschikken om van te leven. De eerlijke verdeling van de ecologisch oppervlakte is 1,6 hectare per persoon . We noemen dit het eerlijke aarde-aandeel.

5 Draagkracht Eerlijke aarde-aandeel = 1.6 ha. De voetafdruk van de gemiddelde Belg = 4.9 ha. Als iedereen leeft zoals wij hebben wij Belgen 3 planeten nodig. Voetafdruk van de wereldburger bedraagt 2.2 hectare. Meer dan 120% aarde wordt nu gebruikt. Op termijn wordt de leefbaarheid van onze planeet aangetast. We halen ze leeg. Er ontstaat zelfs een enorme Ecologische Schuld!

6 Evolutie Je ziet dat de gemiddelde wereldburger nu ongeveer een voetafdruk heeft van 2,3 hectare. Laten we eens kijken hoe het met de verdeling van die voetafdruk zit, met andere woorden: wie heeft de grootste voetafdruk?

7 Wie heeft de grootste voetafdruk?
Niet alleen de verdeling tussen wereldburgers is zeer ongelijk, ook de verdeling over werelddelen gaat zeer ongelijk op. Kan de aarde dit aan?

8 Tips voetafdruk verkleinen

9 Koop lokaal en seizoensgebonden:
Voedingswaren leggen soms enorme afstanden af voor ze op ons bord terechtkomen. Dat gaat gepaard met vervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. Aardolie maakt op die manier meer dan een derde uit van de prijs van wat we eten.

10 Transport: Rijd rustig: dat spaart brandstof (en je passagiers!). Anticipeer op versnellings- en remmanoeuvres en vermijd een te hoog of te laag toerental. Zo verbruik je 20 tot 40% minder brandstof. Geef bij het starten zo weinig mogelijk gas en rijd rustig zodat de motor geleidelijk aan op temperatuur kan komen. Met open raampjes en een open dak verbruik je 5% meer.

11 Tips voor in de tuin: Voorkomen is beter dan genezen. Als je je tuin regelmatig en goed onderhoudt, kan je het gebruik van pesticiden en chemische meststoffen meestal vermijden. Kies in een moestuin voor wisselbouw om verarming van de grond te vermijden. Zo beperk je ook het risico op ziekten en verbeter je het rendement.

12 Einde De Moor Jolien Bousard Charlotte De Mets Koen


Download ppt "De ecologische voetafdruk"

Verwante presentaties


Ads door Google