Www.bestuurszaken.be De juridische context van de digitale factuur.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Doelstelling 2 VLAANDEREN Regionaal Concurrentievermogen en Werkgelegenheid Projectrapportering.
Advertisements

voor financiële rapportages
De zin en onzin van escrow
Stad Gent worstelt met betalingachterstand Vraag Johan Deckmyn 1.
Wettelijk verplichte vermeldingen op de factuur
Over op SEPA: Eén Europese betaalmarkt
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
De onderneming als boekhoudkundige entiteit
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Hoe organiseer je eFactureren in je gemeente ?
Digitaal factureren/Digipoort Enschede
Inkomenstarief en kindcode voor ouders en opvang 22 november 2013
Marleen Porré Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen 5 februari 2013
Public e-procurement beknopte schets.
Voorlichting Examinering Cohort oktober 2012 • Wat? • Hoe? • Waar? • Wanneer? • Diploma? • Vragen?
Willebroekkaai, 38 B-1000 Brussel Website KSZ: Afschaffing van de SIS-kaart.
Aanvraagformulier slachterijen zonder permanent toezicht
Infoavond Wijzigingen 2013
Provinciale ronden mei 2008
Overheid heeft Antwoord © Juriconnect 2008 Officiële bekendmakingen van de overheid Lucien de Moor Manager Juridisch cluster Overheid heeft Antwoord ©
Advies databankarchivering COP Documentbeheer en archivering III 25 november 2008.
Introductie Electronisch Factureren voor: Johan van Tongeren – Managing Director Olaf Minnema – Business Solution Manager.
Startsimulator Startinstructeur – Sessie 1
Bestedende beheerder Een eerste stap naar budgethouderschap.
- Elektronische facturatie - Factuur en BTW - Cashbetalingen
Paperless Douane en Accijnzen en Vereenvoudigde procedures
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
Biometrische paspoorten
ELEKTRONISCHE FACTUUR
Flankerend onderwijsbeleid De beleidsprioriteiten van onderwijs in het decreet (art 19) gelijke onderwijskansen, kleuterparticipatie, spijbelen,
DISCIMUS. DISCIMUS 1.0  De doelstelling van Discimus 1.0 is : de bouw van een centraal systeem :  dat in- en uitschrijvingen registreert vanaf inschrijvingsperiode.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Het centraal examen voor kandidaat-energiedeskundigen type A en type C
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Overzicht bedragen wetgeving overheidsopdrachten
de zeven kostensoorten
2011 Instant reporting | pagina 1 van x eHerkenning Stephanie Kamkes.
RIS – River Information Services 2 september 2009 Piet Creemers – RIS projectleider.
Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg
Maxima Medisch Centrum - Eindhoven
Workshop Penningmeesters
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
voor iedere ondernemer
Patrick Asselberghs presentatie studiedag e-invoicing 29 september
1 Elektronisch aanbesteden anno 2013 Eis of wens? 7 november Daan Versteeg
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Een papierloos proces “verwerken aankoopfactuur” in OraFin
e-Ordering e-Catalog De verdere digitalisering in e-procurement.
Gemeente Ede Bedrijfsvoering Wmo 14 januari 2015.
een portaal voor factureren naar de overheid
Wat is een elektronische factuur? Waarom elektronisch factureren?
Commercieel beleid en recht
E-invoicing – Juridische spelregels Korneel Decroix/Wouter Claes Advocaten Algemene titel/welkomslide.
Centraliseren leveranciersadministratie TOON VAN DAMME – AP MANAGER FINANCIALS.
E-facturatie bij de Vlaamse overheid Campagne Agentschap Ondernemen.
Implema ntation of UN Resolutio n 1373 Financiële sancties FOD Financiën – Thesaurie 21 April april 2015 FOD Financiën - Thesaurie.
De verschillen in Europa
Kateryna Glushak.  activiteiten  contracten  overheidsopdrachten = overeenkomst  aanbestedende overheid - opdrachtnemers  prestatie tegen betaling.
Elektronisch factureren: de volgende stap in online zaken doen Datum 14 september 2006.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
BBC januari Planning: inleiding Interne controle: budgetgroepen inbouwen in Mercurius BBC Suite Budgetopvolging: instrumenten ter beschikking.
Kunt u de e-factuur al ontvangen?
Het e-invoicingproject
Datacenter versus Cloud
Interne informatiesessie 13 januari 2017
ir. Luc GOLVERS Voorzitter van de Belgische Club
Maarten Peeters 6Handel
Juridische aspecten van een webshop
Evoluties in de nieuwe regelgeving
Transcript van de presentatie:

De juridische context van de digitale factuur

Juridisch kader Richtlijn 2010/45/EU “factureringsrichtlijn” – volledige gelijkschakeling papieren en elektronische factuur – omgezet in Belgisch Btw-wetboek (Wet KB ) – toepassing vanaf 1 januari 2013 Richtlijn 2014/55/EU “elektronische facturering bij overheidsopdrachten” – opmaak Europese norm voor elektronische facturering (tegen ) – kernelementen + gegevensbescherming – omzetting: algemeen: uiterlijk ontvangen en verwerken e-facturen: 18 maanden na bekendmaking referentie Europese norm (voor niet-centrale overheden kan Lidstaat dit uitstellen tot 30 maanden)

Definities Factuur : elk document of bericht op papier of in elektronisch formaat dat voldoet aan de voorwaarden vastgesteld in het Wetboek en zijn uitvoeringsbesluiten Elektronische factuur : een factuur die de in het Wetboek en zijn uitvoeringsbesluiten voorgeschreven gegevens bevat en in om het even welke elektronische vorm wordt uitgereikt en ontvangen  opgemaakt in elektronisch formaat (xml, pdf, …) + uitgereikt en ontvangen in elektronische vorm (vb. via Mercurius-platform naar financieel systeem)

Voorwaarden Authenticiteit van de herkomst Integriteit van de inhoud Leesbaarheid van de factuur Specifiek voor de e-factuur: aanvaarding door de ontvanger

Authenticiteit van de herkomst Waarborgen van identiteit leverancier Verplichting voor leverancier en ontvanger Ontvanger moet nagaan of de op de factuur vermelde leverancier werkelijk de levering heeft verricht waar de factuur naar verwijst

Integriteit van de inhoud Feit dat inhoud geen wijzigingen heeft ondergaan Verplichting voor leverancier en afnemer Niet gelinkt aan het formaat van de e-factuur: conversie naar een ander formaat kan, op voorwaarde dat niet geraakt wordt aan de inhoud van de factuur

Leesbaarheid van de factuur Alle btw-gegevens moeten duidelijk leesbaar zijn zonder veel onderzoek of interpretatie MAAR voor e-facturen volstaat het als deze op verzoek en binnen een redelijke termijn in een leesbare vorm kunnen worden voorgelegd (vb. xml wordt als niet leesbaar beschouwd, wel na omzetting)

Aanvaarding door de afnemer (1) Aanvaarding is een voorwaarde aangezien afnemer praktisch in staat moet zijn om e-facturen te ontvangen en hun authenticiteit, integriteit en leesbaarheid direct en op langere termijn te garanderen Aanvaarding kan zowel schriftelijk als stilzwijgend gebeuren Afhankelijk van de overeenkomst tussen partijen  elektronische facturatie via het Mercuriusplatform opnemen in het bestek onder ‘betalingswijze’

Aanvaarding door de afnemer (2) Modelbepaling in de bestekken:

Controle naleving voorwaarden Vrijheid voor de partijen Kan door middel van elke bedrijfscontrole die een betrouwbaar controlespoor tussen een factuur en een levering van een goed aantoont – vergelijking van de bewijsstukken (bestelbon, leveringslijst, factuur, betaling) of – via IT-technische middelen

Bewaring Bewaartermijn: 7 jaar vanaf het jaar volgend op de datum van uitreiking Bewaring in een elektronisch formaat = bewaring via elektronische apparatuur voor het bewaren van gegevens m.i.v. digitale compressie  vorm of formaat kan wijzigen als authenticiteit en integriteit bewaard blijven  vb. bewaring in financieel systeem