KWB Westmalle van 15-17 november 2013 KWB Mechelen a/d Maas op Abdij-weekend in Westmalle wijsheid van monniken voor een gelukkig leven.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een dag en een week. dagen van de week dagindeling.
Advertisements

Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
21 Juni & 22 Juni Juni 2014 Music On ! Klik om verder te gaan.
10 ROZEN VOOR JOU.
Wees een teken onder de mensen... Missiezusters van het Kostbaar Bloed Het begin... 8 september 1885.
Joringel keek naar Jorinde.. Het was een mooie avond.
Ljubljana-Bologna-Venetië 8-17 maart Bart, voorzitter Hasse, vice- voorzitter Rutger, penningmeester Barbera, vice- sponsoring Jori, sponsoring.
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Henk en Monique, Albeiro, Juan David, Alberto. WELKOM THUIS !!!!
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Alpe D’HuZes 2013 Timo’s Dream Team OLV Breda Silvian Diepstraten
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd ! Een avondje stappen….
Aan al onze lieve vrienden En iedereen die wij kennen.
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
Nelson Mandela overleden. Het nieuws ging 5 december rond als een lopend vuurtje. Nelson Mandela was dood.
“Sweet (six) Teen”feest van Robyn en Kyara via stichting de Oppepper. Een dag om nooit meer te vergeten.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Wie is rijk ? & wie is arm ?.
Maandbrief november en december 2013 Vrije dagen van november en december zijn 14 en 15 november zijn de kinderen vrij i.v.m. 2 studiedagen Vrijdag 20.
De grote paasquiz.
Lees dit met aandacht, want er zit een moraal aan het verhaal.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Bezoek een sportief evenement:
Zonde, de grootste vijand
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
“Rijmaaran”, Schoonoord
Zeilweekend 14 & 15 juni 2014 Zeilschip ‘De Vrijheid’ 1.
Weten en... beseffen Weten en beseffen zijn twee verschillende dingen. Weten dat de bergen in de Alpen hoog zijn is wat anders dan dit ook te beleven.
WONDERVOL LEVEN Muziek: Lara Fabian.
Presentatie: Weekje Barcelona
we zaten op 'n boot, 'n week lang op 'n boot, van alle luxe voorzien.
De Goede Week op school 2008.
De Heer ontmoeten op dag 1 en dag 8
Er was eens een oud kasteel midden in een diep en donker bos.
Hij zocht tot aan de negende dag. Vaak liep hij rond het kasteel, maar hij kwam nooit te dichtbij.
De zon stond nog maar half boven de berg en voor de helft was ze al onder.
Toen hoorde hij ze fluiten.. Die dieren slachtte, kookte en braadde ze dan.
we zaten op 'n boot, 'n week lang op 'n boot, van alle luxe voorzien.
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
in de Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede West
‘De Klomp Draait Door’ Rosalie Blok Klas CE2C.
De abdij van Fontenay.
Ridderweekend Vrijdag 24 april 2009 t/m zondag 26 april De Heikop, Brunssum.
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
Rode Rozen.
Om even bij stil te staan.
Ledenenquête 2013 Uitkomsten. Statistieken 23 vragen 91 leden begonnen 50 volledig ingevuld.
De Christelijke feestdagen
Coördinatoren weekend februari Vrijdag 13 februari Aankomst station Poperinge 9.30 uur Te voet naar de Torteltuin.
17 juli Het belooft een mooie dag te worden Onze VIO leerlingen en leden van de jeugdfanfare komen met hoge verwachtingen naar de jaarlijkse jeugddag.
De tocht van mijn leven!!! Geschreven door Scrotum. Mijn leven kwam pas op zondag 7 april tot leven, eerst leefde ik helemaal alleen op een dode boomstam.
Een mooi verhaal voor ons als mens, van verdraagzaamheid…
Er zijn momenten in het leven dat men de ànderen mist…
Veluws mannenensemble o.l.v. Wim Magré en Wilbert Magré (orgel) Vrijdag 22 augustus uur Toegang gratis.
Buig voor je held! Wie is jouw voorbeeld?.
De Vriendschap.
Ds. A. van´t Zand, Steenwijk. Ouderling : B. van de Velde Organist : E. Hofstede schriftlezing Marcus 7 :
Wandeling Werkvergadering 15 januari 2016 door Carla van Grootel.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Met dank aan Hennie Hofstee voor de mooie foto’s Verhaal: Hallo allemaal, Leuk dat ik jullie 23 april weer heb ontmoet in het mooie openluchttheater van.
Instructies Gebeden en bezinningen worden aangevraagd tussen streeplijnen kunnen over meer dan één kolom worden aangevraagd regeleinden worden hier gerespecteerd.
23 juni 2018 De beklimming van de Mont Ventoux:.
Welkom in deze kerkdienst
Infoavond vormselvoorbereiding
Ruwaard Midzomerfestijn 2018
Zing Nederlands Met Me 29 juni 2018.
Transcript van de presentatie:

KWB Westmalle van november 2013 KWB Mechelen a/d Maas op Abdij-weekend in Westmalle wijsheid van monniken voor een gelukkig leven

Abdijweekend van KWB Mechelen-aan-de-Maas bij de paters trappisten van Westmalle. “Wijsheid van monniken voor een gelukkig leven” van vrijdag 15 november tot zondag 17 november Van vrijdagnamiddag tot zondagnamiddag namen 18 leden van onze KWB-afdeling deel aan het abdijweekend in de abdij “Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart” van de trappisten in Westmalle. Het was voor de derde keer dat KWB Mechelen-aan-de-Maas dit bezinningsweekend organiseerde in Westmalle. De verbondenheid met de abdij van Westmalle dateert reeds van tijdens de jaren ’40 van de vorige eeuw; twee vrienden en dorpsgenoten van Mechelen-aan-de-Maas, broeder Trudo Wevers en broeder Joachim Molenbruck, zochten toen het geluk in een leven van stilte en gebed. De wijsheid van deze monniken is voor vele mensen nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor de zoektocht naar geluk. Broeder Trudo overleed in 1966 en broeder Joachim in 2001; beiden zijn begraven op het sobere kerkhof binnen de abdijmuren. Onze groep stond zaterdagnamiddag even stil bij hun graf. Onze KWB-groep, onder begeleiding van proost deken Luc Herbots, nam samen met de monniken intensief deel aan alle religieuze activiteiten: het morgengebed om 7.00 uur van zaterdag- en zondagmorgen, de eucharistieviering van zaterdag- en zondagvoormiddag, het middaggebed van zaterdag, en de dagsluitingen van vrijdag- en zaterdagavond. Meerdere Mechelaars stonden ’s nachts op voor de nachtwake van de monniken van 4.00 tot 5.00 uur. KWB Westmalle van november 2013 tekst: Marcel Merlo

KWB Westmalle van november 2013 Het ontbijt en het avondmaal waren stiltemomenten die gerespecteerd werden, zoals ook de stilte in de gangen en de individuele gastenkamers van de abdij. Een diavoorstelling gaf inzicht in het leven van de trappisten en de geschiedenis en werking van de abdij. Trouw aan de regel van Sint Benedictus, zorgen ze zelf voor hun levensonderhoud. Daarom is er binnen de muren van de trappistenabdij een boerderij, een kaasmakerij en een brouwerij. Al van bij de stichting in 1794 is er een boerderij. Sinds 1932 wordt er nog uitsluitend aan veeteelt gedaan. Gedurende de zomer kan men de koeien en schapen bewonderen in de weilanden rond de kloostergebouwen. In de ruime stallen binnen de abdijmuren is er plaats voor zowat driehonderd dieren. Een groot deel van de melk wordt verwerkt in de eigen kaasmakerij. De productie wordt bewust kleinschalig gehouden, met bijzondere zorg voor mens en milieu. De opbrengsten van de activiteiten van de abdij worden – naast het eigen levensonderhoud – voornamelijk besteed aan de ondersteuning van allerlei ontwikkelingsprojecten in binnen- en buitenland. Zo komt niemand die met een kleine of grote nood aan de kloosterpoort aanklopt tevergeefs. Tijdens het weekend werden vier bezinningsmomenten ingelast, twee tijdens de mooie “trappistenwandeling” van 8 kilometer in het mooie Molenbos, en twee op vrijdag- en zaterdagavond. Voor deze momenten werd gekozen voor vier van de “deugden”, die aangereikt worden door Anselm Grün, een befaamde Duitse theoloog. De bezinningssessies werden voorbereid en begeleid door onze proost Luc omtrent de volgende thema’s: de deugd van de aandacht, de deugd van de stilte, de deugd van de ontmoeting en de deugd van de tevredenheid. De avonden werden afgesloten met een gezellig samenzijn waarbij we elkaar weer een beetje beter leerden kennen en waarderen en konden genieten van lekker trappistenbier en trappistenkaas. De één genoot al wat langer na dan de ander, maar de stilte van de abdij werd door iedereen altijd gerespecteerd. Na een korte filmvoorstelling in “café Trappisten” over de werking van de brouwerij en enkele aankopen in het winkeltje van de abdij vertrok iedereen in de vroege namiddag terug naar huis, een stukje verder geraakt op onze levenslange zoektocht naar geluk en met wat meer diepe levenswijsheid voor de komende jaren. Met dank aan Jeanke, Luc, Jos en onze voorzitter Georges voor de perfecte voorbereiding en organisatie van dit mooie abdijweekend.

Het ontbijt en het avondmaal waren stiltemomenten die gerespecteerd werden, zoals ook de stilte in de gangen en de individuele gastenkamers van de abdij. Een diavoorstelling gaf inzicht in het leven van de trappisten en de geschiedenis en werking van de abdij. Trouw aan de regel van Sint Benedictus, zorgen ze zelf voor hun levensonderhoud. Daarom is er binnen de muren van de trappistenabdij een boerderij, een kaasmakerij en een brouwerij. Al van bij de stichting in 1794 is er een boerderij. Sinds 1932 wordt er nog uitsluitend aan veeteelt gedaan. Gedurende de zomer kan men de koeien en schapen bewonderen in de weilanden rond de kloostergebouwen. In de ruime stallen binnen de abdijmuren is er plaats voor zowat driehonderd dieren. Een groot deel van de melk wordt verwerkt in de eigen kaasmakerij. De productie wordt bewust kleinschalig gehouden, met bijzondere zorg voor mens en milieu. De opbrengsten van de activiteiten van de abdij worden – naast het eigen levensonderhoud – voornamelijk besteed aan de ondersteuning van allerlei ontwikkelingsprojecten in binnen- en buitenland. Zo komt niemand die met een kleine of grote nood aan de kloosterpoort aanklopt tevergeefs. Tijdens het weekend werden vier bezinningsmomenten ingelast, twee tijdens de mooie “trappistenwandeling” van 8 kilometer in het mooie Molenbos, en twee op vrijdag- en zaterdagavond. Voor deze momenten werd gekozen voor vier van de “deugden”, die aangereikt worden door Anselm Grün, een befaamde Duitse theoloog. De bezinningssessies werden voorbereid en begeleid door onze proost Luc omtrent de volgende thema’s: de deugd van de aandacht, de deugd van de stilte, de deugd van de ontmoeting en de deugd van de tevredenheid. KWB Westmalle van november 2013

Dank aan Eerwaarde Deken Luc Herbots + Jean Wevers + Jos Van Cauwenberghe voor de fijne organisatie. Dank aan Mercel Merlo voor de tekst. Dank aan Bart Vangruisen en Georges Houben voor de foto’s. Bijzondere dank aan alle deelnemers voor dit geweldig weekend…