Spreekbeurt van Ole, dinsdag 4 maart 2014

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aantal spelers : keeper Datum :
Advertisements

Zeeleeuwen.
Manoeuvre: in rechte lijn achteruit rijden
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Aantal spelers. : keeper. Datum. : Teamfunctie
Bijbeltekst: 1 Samuël 20: 1-17
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Nieuwe regels 3-,6- en 8-tallen
Beugels Ik doe mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf een beugel heb en ik wil er andere kinderen iets over vertellen.
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
Atari ! Ik speel KO, als je niets doet heb je nog maar één oog. Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen dan maar in dat kost je een hele groep Ik splits.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
VBS De Bron Meester Ronny Marc Horst
Met meester Cor en meester detmer
Hoog Leer noten lezen! Deel 1 Laag A - B - C - D - E - F - G
Les 6 Hoofdstuk 10: de uitkomst.
Napoleon Bonaparte Keizer van Frankrijk.
Voorzetsels.
Spreekbeurt van ploon het gaat over schaken
Flits 1 Spel 2. Les 3 AFSPELEN.
Tekenen.
De visie is Jezus One for all.
Idee Generatie Wit Papier, Warcraft 3, Thrall, Hoofdpijn, denken, rare les, Karel aan het ijsberen, Schrijven, Opdracht, Schaken, Stappen, Oplichten, Vooruit.
Gevolgen van de revolutie
DEEL 2 LES 20 De verdieping Les 20 Signaleren Versie
De koninklijke weg Terugpakken, betaald zetten, lik op stuk geven… dat is normaal Wat David doet valt daarom op Hij gaat de koninklijke weg.
3-tal hockey: de basis.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Spelregeltest Oliveo Handbal
Canon Moerdijk levensecht
Regelkennis kan ook Handig Zijn ! Regel & Handicap Commissie.
Rekenen groep 4.
Coach cursus Jongste Jeugd
Hoofdstuk 4: Statistiek
Preek Tekst: Johannes 20: 5-9.
Onderwerp: Lopen met de bal
Coach cursus Jongste Jeugd
Zaalhockey M.H.C. Roden 2013/2014 Basisformatie Aanvallende tactieken
Programmeer les voor gevorderden
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Vliegenzwam Wie kent hem nou niet!!!!.
Slot 4Hc.
Ik doe mijn presentatie over…
Onderwerp: Aannames A B symbolen Training van de week.
Alexander, Napoleon en Joséphine
Spreekbeurt hockey IRIS.
Schaakles voor beginners
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #4 EEN GRIEZELIG VOORBEELD.
DEEL 2 LES 22a De verdieping Les 22a De tweede hand versie
Etappe 4 Het uitspelen nader bekeken Etappe 4 Het uitspelen nader bekeken.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
PCNHCB PRESENTS : PC & Netwerk Help center Brabant HCB Besturingssysteem.
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Spelregels Hockey Elftallen
Postzegels sparen Nederlandse postzegels Bitenlandse.
Workshop Portret Fotografie. Tips voor betere portretfoto’s 1. Stel scherp op de ogen 2. Gebruik een grote diafragma opening 3. Fotografeer op ooghoogte.
Historische overzicht Franse Revolutie De gevolgen van de Franse Revolutie.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
1.7 Iedereen is bezig Samengestelde zinnen. Opa heeft alles wat zijn hartje begeert. Opa wil graag een hut hebben. Kun je hier één zin van maken?
Interest berekeningen
Pruiken en revoluties 4.5 Europa onder Napoleon
Spelregels Hockey Elftallen
Schaken Beginnerscursus.
Atari ! Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen in, dat kost je zo een
Leo Remco Speedy Don.
Pythagobord.
Schaakquiz 1) Hoeveel keer mat in één?
Transcript van de presentatie:

Spreekbeurt van Ole, dinsdag 4 maart 2014 Pionnen Spreekbeurt van Ole, dinsdag 4 maart 2014

1. Hoeveel pionnen zijn er? In totaal 16. Er zijn 8 witte en 8 zwarte pionnen Deze opstelling is niet goed! De pionnen moeten op rij 2 en 7 staan.

2. Wat kan een pion? Alleen maar één vlak vooruit zetten Schuin vooruit slaan De eerste stap twee velden vooruit Promoveren als hij de achterlijn haalt Andere stukken beschermen. Door ervoor te gaan staan of doordat ander stukken dekking zoeken achter een pion

3. Hoeveel is een pion waard? De pion heeft de laagste waarde van alle schaakstukken: 1 punt. Ondanks zijn lage waarde is de pion van groot belang, omdat het uitruilen van een ander stuk tegen een pion nooit iets oplevert.

4. Waar komt een pion vandaan? Schaken komt waarschijnlijk uit India en is via de Arabische wereld met de Moren in Zuid-Spanje beland. In de middeleeuwen is schaken ook in Europa gekomen. Schaken is een oorlogsspel uit de tijd de Arabieren. Met schaken doe je eigenlijk een veldslag na, zoals ook in de tijd van Napoleon Bonaparte. Die had ook veldslagen, bijvoorbeeld de slag bij Waterloo.

4. Waar komt een pion vandaan (deel II) Bij schaken heb je twee legers, die tegenover elkaar staan. De soldaten gaat als eerste de andere partij te lijf, daarna komen de stukken met een hogere rang. De pionnen zijn dus eigenlijk de soldaten. Zij kunnen nooit terug van het slagveld keren en kunnen dus alleen maar winnen of sterven, net als in de tijd van de grote veldslagen . Daarom kan een pion op het schaakbord ook nooit achteruit.

4. Waar komt een pion vandaan (deel III) De soldaten beschermen de koning en zijn generaals, adjudanten, cavalerie, en zijn dame. Die stukken geven de opdrachten aan de soldaten. Zij kunnen zich wel terugtrekken als dat moet. De soldaten kunnen dat niet. Maar: áls een soldaat doorbreekt door de vijandelijke linies en de achterlijn haalt, dan promoveert de soldaat. Je moet namelijk wel een heel dappere en slimme soldaat zijn om dwars door de linies van de tegenstanders te komen, dus dan ben je wel wat meer waard. Dan promoveert de soldaat naar het op één na machtigste stuk: de dame, maar een ander stuk kan ook, dat heet dan een minorpromotie.

5. Wat voor soorten pionnen zijn er (deel I)? Afhankelijk van de plaats op het bord worden er diverse pionnen benoemd: Randpion: dat is een pion aan de rand. Altijd handig als je remise wil uitlokken. Vleugelpion: aan de zijkant. Centrumpion: in het midden. Dubbelpion: Dat zijn twee pionnen achter elkaar. Dat is niet handig, want dan kunnen ze elkaar niet dekken. Bovendien staan ze elkaar in de weg. Vrijpion: pion die vrij door kan naar de achterlijn om te promoveren.

5. Wat voor soorten pionnen zijn er (deel II)? Achtergebleven pion: achtergebleven pion een pion die niet door een andere pion kan worden gedekt en niet naast een andere pion van dezelfde kleur staat of geplaatst kan worden. Dit maakt de positie zwakker. Geïsoleerde pion: als er geen pionnen van dezelfde kleur op de aangrenzende lijnen staan. In het diagram zijn de witte a- en c-pionnen geïsoleerd.