Genetisch gemodificeerd voedsel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Erfelijkheid Thema 3.
Advertisements

Aantal spelers. : keeper. Datum. : Teamfunctie
Informatie over World Tour
Voorbereiding Clubbridge Les 12 Omgaan met onregelmatigheden versie VC LES 12.
Biotechnologie, voor iedereen
Koningsspelen groep 5-8.
Prestige Als de Venetiëkaart wordt getrokken en op het einde van het spel zijn de punten voor de meeste Prestige: 6 / 3 / 1 Ducati Nadat de Venetiëkaart.
Totaal 3 rondes, per ronde 4 fases.
Basis van het Flag Football
De zeven spelregels van de ecologische siertuin,
Het speelplan In Sans Atout: In Troef: Tel je vaste slagen
Veredeling, inteelt, recombinant-technieken, biotechnologie, ethiek
DEEL 1 LES 5 De basis Les 5 Spelen met troef versie
Ik hou van Holland spel!.
Erfelijkheid Basisstof 11 en 12.
Mario party is een spellen reeks, er komen steeds nieuwe. Mario party is een soort monopoly met spellen. Je speelt het met 2 of 4 spelers. Het doel van.
Idee Generatie Wit Papier, Warcraft 3, Thrall, Hoofdpijn, denken, rare les, Karel aan het ijsberen, Schrijven, Opdracht, Schaken, Stappen, Oplichten, Vooruit.
Vlinders Daphne voorbach
Squash.
Er was eens een oud kasteel midden in een diep en donker bos.
2.5 Kosmische straling en organismen Roel Ties Ymanuel.
(Kosmische) straling en organismen door Sofie, Pau Li en Kim v2a
Les 2 Spelen zonder troef
Kennis-spel meerkeuzevragen.
1 Vorm tweetallen. 2 Spelmateriaal 1x speelbord2x kaartset (5 kaarten)2x invulblad 2x pion 10x marktaandeelmunt.
Tulpen tellen Dit is een voorbeeld van een les voor leraren die kinderen willen leren tellen, aan de hand van concreet materiaal. Doel: kinderen leren.
Bejo Zaden.
Sport Soorten sport.
DEEL 1 LES 5 De basis Les 5 Spelen met troef versie
Etappe 1 De eerste stappen.
Golf Basisbegrippen & Uitleg
Pikmin 3. Rode Pikmin Ze kunnen tegen vuur en hebben meer schade dan de meeste Pikmin soorten ze zijn de eerste pikmin die worden ontdekt  Ondek gebied.
Belangrijke momenten. Als je een grote stap neemt...
Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.
Hoofdstuk 2 Paragraaf 1 Soorten en namen. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
DNA-technologie 1 Virus plaatst zijn eigen DNA (of RNA) in het DNA van de gastheercel, waardoor deze de bouwstenen van het virus kan maken.DNAbouwstenen.
Knutselen met DNA VWO.
ERFELIJKHEID.
13.3 Soorten veranderen Evolutie.
Kansverdelingen Kansverdelingen Inleiding In deze presentatie gaan we kijken naar hoe kansen zijn verdeeld. We gaan in op verschillende.
1ste jaars E - pupillen Training 1.
1 ste jaars E - pupillen Training 7. Aanvallen Thema 1 Aanvallen- positiespel in de opbouw - uitspelen 1 tegen 1 situatie Warming Up (20 minuten) Cock.
Op naar de top Economie. Op naar de top Benodigheden  1 spelbord  90 vraagkaarten  50 kanskaarten  50 situatiekaarten  80 kwartetkaarten  4 economische.
Erfelijkheid. mitose Mitose = gewone celdeling Hierbij ontstaan cellen met hetzelfde aantal chromosomen als de moedercel De mitose zorgt voor vervanging.
De evolutietheorie VMBO – 2 kader Thema: Erfelijkheid en Evolutie Basisstof 4.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
B1: Genotype en fenotype
ERFELIJKHEID.
Veenendaal, sept 2017 Roelof Santing
Biotechnologie. Veredeling : kruisingen en selectie planten gunstige eigenschappen combineren Weefselkweken: voor produceren van medicijnen, insecticiden.
HANDLEIDING leerkrachten en leerlingen
Genetische modificatie
Les 6 Replicatie: voortplanting en genomics
ERFELIJKHEID.
ERFELIJKHEID.
Zeeslag Bron: csunplugged.org / csunplugged.nl.
Genetische modificatie – introductie
Dobbelen met booleans Bron: Math Maniacs (
Bridge onder begeleiding 2
HANDLEIDING leerkrachten en leerlingen
Bridge onder begeleiding
Is ons taalvermogen genetisch bepaald?
Dobbelen met booleans Bron: Math Maniacs (
Pythagobord.
Transcript van de presentatie:

Genetisch gemodificeerd voedsel Het spel Vreet

Wat is het? Genetische modificatie = het veranderen van de erfelijke eigenschappen van een organisme Voorbeelden van organismen:

Erfelijke eigenschappen DNA = drager van erfelijk materiaal 1 gen = de drager van 1 eigenschap

Waarom? Genen kunnen worden toegevoegd of juist worden uitgeschakeld. Zo kunnen genetisch gemodificeerde organismen gunstige eigenschappen krijgen, zoals: Hogere kwaliteit Meer productie Ongevoeligheid voor insecten en ziektes Bestand tegen bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden

Mogelijkheden Het genetische materiaal kan direct gewijzigd worden Voorheen, bij veredelen en fokken, moest worden gewacht op volgende generaties Er kunnen genen worden toegevoegd die oorspronkelijk niet in het organisme voorkomen. Extra voedzame rijst kweken met vitamine A © babbagecabbage

Voor- en tegenstanders + Hogere kwaliteit + Meer productie + Ongevoeligheid voor insecten en ziektes + Bestand tegen bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden Ongewenste verspreiding van de gemodificeerde soort Onbekende gevolgen op lange termijn Waarom zou je knoeien met de natuur?

Per ronde: Stap 1: Pak 1 genkaart en kies of je een rode (normale) of paarse (gemodificeerde) tomaat wil verbouwen. Plaats deze op 1 van je 8 veldjes, maar niet op het veldje waar op dat moment de rups ligt. Stap 2: Gooi de dobbelsteen en verplaats de rups het aantal ogen van de dobbelsteen. Komt hij op een paarse tomaat, dan moet je deze verwijderen. Hierna is de volgende speler aan de beurt Gooi je 6, dan mag je door de zadenverspreiding door het vliegen van de vogel een tomaat stelen van één van je medespelers. Als elke speler één keer is geweest, trekt speler 1 een omgevingskaart. Tel aan de hand van deze omgevingskaart je punten. Schrijf de score op je spelbord. Hierna is de volgende ronde Tel na 8 rondes de scores van elke ronde bij elkaar op; de speler met de meeste punten is de winnaar!