Periode Poëzie Voor klas 7A.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
- relatie loopt op de klippen, maar Lola wil er niets aan doen - ze is niet geïnteresseerd in een baan, sport, geld, aanzien…  Maatschappelijke structuren.
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Some days ago, begin April in 2009 somewhere in Rotterdam... Een paar dagen geleden, begin April, ergens in Rotterdam...
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Het seminarie Waar ik aan denk? Jezus zei: Als je bidt, wees dan niet als de hypocrieten, die opstaan in de kerk en op de hoek van de straat, zodat iedereen.
De beroemdste persoon die er is …
De pauw en de duiven Story as shared by Tilly, Frances and Joe,
Visie, missie en kernwaarden
I love you.
Een dag uit het leven van Plotseling Waar je als Lord al niet druk mee kunt zijn …
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Gewoon even lezen Inclusief de Nederlandse vertaling.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Denken en gewoon doen. Leren is eerder het vuur aansteken dan een emmer vullen.
Gewoon even lezen Inclusief de Nederlandse vertaling.
Poëzie December.
Steden: van hier tot Tokyo
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Godsdienst 1 1.
Het Sonnet.
Tel de zwarte stippen!. Tel de zwarte stippen!
Les 17 deel 1a Welke Psalm ken jij uit je hoofd?
Thema 6 Les 6a Gevoelens.
De schaduw en het licht Tekst Toon Hermans Muziek James Galway
In het Nederlands antwoord je vaak heel kort:
Hulpwerkwoorden can must may etc.
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Escher.
LEESVAARDIGHEID Tips & Tricks.
Geloven en nu….
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Preek: Wat staat ons te wachten?. De wederkomst en het eeuwige leven.
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
Woordvolgorde met woorden van tijd
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Quiz Start.
Tuesday, 19 August 2014 dinsdag 19 augustus 2014.
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
Een onverwacht feest Les 2
Jezus roept de leerlingen
Ridders Van de Ronde Tafel
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Lucas 18: Bijbel in Gewone Taal
Als ik... Als ik... Als ik de zee was, zouden zilte tranen je reinigen… Als ik de zee was, zouden zilte tranen je reinigen…
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Aboriginal dot painting
‘WAIT FOR ME’ Lees met elkaar de songtekst Klik door naar volgende scherm.
Vandaag gaan we werken aan spelling.
GEMAAKT DOOR: Jay,Jeffrey en Thomas
Kom hoger #1. Jozua Terwijl zij nu voor Israel vluchtten en zij juist op de helling van Bet- choron waren, wierp de HERE uit de hemel grote stenen.
Deltion College Engels A1 Gesprekken voeren [Edu/003] thema: A rainy day…. can-do : kan eenvoudige informatie geven over het weer © Anne Beeker Alle rechten.
Zondag 29 maart 2015 Welkom Voorganger: Mv. B. Woord Ouderling van dienst: Jenny Boersma Orgel: Anne Kroeze Lezing: Joh. 12:
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Present Simple Tegenwoordige Tijd.  Om aan te geven dat iets nu een gewoonte is. Er zijn een aantal woorden die aangeven dat het om een gewoonte gaat.
De robot en de uitvinder! Geschreven door de kinderen van groep 3 en 4a!
Nieuwjaarssonnet 2011 Geven en Nemen New year‘s sonnet 2011 Give and Take © paul verstraete 2011.
Thema 4.
Mijn weg voelend door het donker geleid door een kloppend hart Ik weet niet waar de reis gaat eindigen Maar ik weet wel waar het begint.
NEXT LW 2 Bijv.nw. 3 Zelfst. nw. 4 PV 5 Ond Taal Team 1 Team 2 Team 3 Team 4 Team 5 Team 6.
02_05_2009 mama dank je voor wie ik ben dank je voor alle dingen die ik niet ben vergeef me voor de onuitgesproken woorden en voor de keren.
20_05_2009 When the sun goes down on my side of town that lonesome feeling comes to my door the whole world turns Wanneer de zon ondergaat.
GEDICHT 2.8 EINDRIJM EN SONNET. WAT GAAN WE DEZE LES LEREN? 1.Wat eindrijm is 2.Wat mannelijk, vrouwelijk en onzijdig rijm is. 3.Wat rijmschema`s zijn.
Salt & Light Zout & Licht
Tool WB-1: Natuurwetenschappen in de beroepspraktijk
Tel de zwarte stippen!. Tel de zwarte stippen!
California Blue San Diego
Tel de zwarte stippen!. Tel de zwarte stippen!
Transcript van de presentatie:

Periode Poëzie Voor klas 7A

Dichtvormen Denk na welke dichtvormen we al hebben behandeld en schrijf ze op in je kladschrift. Bespreek daarna met een buur welke je je allemaal herinnert en vul elkaar aan. Hoeveel staan er op je lijstje? Zijn het allemaal dichtvormen? We gaan nu verder met totaal andere dichtvormen

Klankdicht Bij een klankdicht gaat het niet om de betekenis van de woorden maar om de klank. Een klankdicht kan bestaan uit delen van bestaande woorden of uit fantasiewoorden. Met dat in het achterhoofd kun je een klankdicht dus eigenlijk nooit fout doen. Er is niet een betaalde structuur of rijmschema waar jij je in het gedicht aan moet houden.


Een voorbeeld (klankdicht) Maajoe maajoe maajoe
Sabie maar weet niet hoe
Apo rata videla
Mari mato manee
Karra magie twee
Ik ben zo moe

Tautogram Bij een tautogram beginnen alle woorden met dezelfde letter. Hierdoor is het vaak moeilijk om een goed lopend gedicht te maken wat ook nog ergens over gaat. Meestal zijn de tautogrammen grappig bedoeld en niet al te serieus van aard.





Een voorbeeld (tautogram) Witte wolken wenken werkeloze winters.
Wanneer worden wolken weer water?
Wanneer wordt water weer wolk?
Waarom? Waarheen?

Limerick Vroeger was het in Ierland heel normaal om op een bruiloft een lied te zingen waar iedereen spontaan een couplet bij verzon. Ook is het de naam van een stad in Ierland. Vaak is een limerick grappig gedicht wat over een persoon uit een bepaalde plaats. Een limerick bestaat uit vijf regels en heeft als rijmschema AABBA

Een voorbeeld (limerick) Een grappige tiener uit Assen
Wilde haar vriend verrassen
Zij had het bloedheet
En liet toen een scheet
Hij dacht: ze gaat me vergassen

160 Een 160 is een gedicht met precies 160 tekens, spaties en leestekens zoals komma, punt en uitroeptekens meegeteld. Deze dichtvorm is in 2005 bedacht door Sofie Cerutti. Het wordt ook wel een SMS-gedicht genoemd, omdat je vroeger maximaal 160 tekens kon versturen in één SMS. Afkortingen zoals LOL en ff kun je ook gebruiken, omdat dat bij een SMS hoort

Een voorbeeld (160) De zon schijnt in mijn gezicht,
net zoals een zaklamp.
Toch grappig, licht zou net
zo goed donker kunnen zijn.
Net zoals regen vallende zon 
zou kunnen zijn.

Sonnet De sonnet is wellicht de bekendste dichtvorm. Van oorsprong komt de sonnet uit Italië. Een sonnet bestaat uit veertien regels en vier verzen. De eerste twee verzen hebben elk vier regels en de laatste twee hebben elk drie regels. Een sonnet heeft een vast rijmschema:
ABBA CDDC EFE FEF

Engels sonnet William Shakespeare is heel erg bekend om zijn sonnetten, hij heeft er in de 17e eeuw meer dan 150 geschreven, maar hij gebruikte niet de ‘gewone’ sonnetregels, nee... hij bedacht een andere dichtvorm. Het Engelse sonnet bestaat uit drie verzen van vier regels, gevolgd door een vers van twee regels. Het rijmschema dat William Shakespeare had bedacht is ABAB CDCD EFEF GG

Sonnet XVIII Shall I compare thee to a summer’s day? Thou art more lovely and more temperate. Rough winds do shake the darling buds of May, And summer’s lease hath all too short a date. Sometime too hot the eye of heaven shines, And often is his gold complexion dimmed; And every fair from fair sometime declines, By chance, or nature’s changing course, untrimmed; But thy eternal summer shall not fade, Nor lose possession of that fair thou ow’st, Nor shall death brag thou wand’rest in his shade, When in eternal lines to Time thou grow’st. So long as men can breathe, or eyes can see, So long lives this, and this gives life to thee.

Huiswerk voor maandag Schrijf minstens een bladzijde in je periodeschrift waarin je de dichtvormen van vandaag in je eigen woorden uitlegt. Schrijf Sonnet 18 van William Shakespeare over. Kijk deze link https://www.youtube.com/watch?v=Onnag4HS11s en probeer het sonnet ook een keer hardop te lezen. Maak zelf een klankdicht en een tautogram. Keuzeopdracht: maak zelf een limerick of een 160