De governance van filantropische organisaties

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Generatief Leiderschap
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Levensbeschouwing Welkom
Door: Karlijn, Amber & Stefani. H23.
Vapro -D Month Year Givaudan.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Discipelschap.
Risico’s en gevaren van techniek
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
voor de zomervakantie tot
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Efficiënt besturen in de social profit
Motivatie van de professional Willy Limpens
Van probleemstelling naar doelstelling
Governance en Management van Filantropische Instellingen Pushpika Vishwanathan Lucas Meijs J. (Hans) van Oosterhout Department of Business-Society Management.
Een continue vakantiegevoel dankzij Audit & Control
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Workshop ‘Is er een toekomstige rol voor verkoopvrijwilligers’ 25 mei 2013.
Welkom op onze thema-avond
Academische vaardigheden - C1.5
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
© de vries business consultancy, 2008
Matteus 18: 2- 6 Hij riep een kind bij zich, zette het in
COMPLIANCE THE CORPORATE MELTDOWN? Benefits Driven Compliance.
Interpreteren van data
Een website bouwen, hoe doe je dat eigenlijk?. Website bouwen Wat zet ik er op? Hoe deel ik mijn pagina’s in? Welke knoppen moet ik gebruiken?
Enquête-uitslagen PowerPoint Fanfare Sint Caecilia 2011.
Een theoretische verkenning
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
Met handen en voeten geloven 1
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Workshop ‘visieversneller’
In Uw licht zien wij het Licht
Visie & Strategie.
Er was eens een donateur… Over Particuliere Initiatieven en Particuliere donateurs Sara Kinsbergen Mediadag Impulsis & Wilde Ganzen 4 juli 2014.
Visie & Strategie.
Visie & Strategie.
2 Onderzoeksluik 2: Grounded theory study ervaringen van bio-psycho-sociaal redeneren Presentatie: Ank Eijkelkamp.
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Visie & Strategie.
Middelen voor je buurtproject 21 maart Sessie 1.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
NorthgateArinso Nederland. Kernwaarden NGA "Onze opdrachtgevers worden ondersteund door mensen die niet alleen weten wat het is om in een bepaalde regio.
Tax Assurance Corporate Governance. Definitie I Corporate Governance (CG) is Engels voor ondernemingsbestuur. Daarnaast wordt wel de term Good Governance.
Onderzoeksvaardigheden 3
Ik doe mijn spreekbeurt over…
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Betrokken waarbij en hoe? Missie/DoelOrganisatie Betrokken OpbrengstenMensen Activiteiten Inzet van: – Tijd – Waarde – Netwerk.
Workshop Plannen. Welke associatie heeft u bij het woord plannen? Uitstippelen, ordenen, voorzien Vooruit kijken, inrichten, bedenken, creëren.
Indeling van hoofdstuk 2 Ontwikkelen van een marketingstrategie § 2.1Wat houdt marketingplanning in? § 2.2Analyse van de marketingomgeving § 2.3Formuleren.
Welkom op onze thema-avond
Les 1: Brainstorm en kennismaken
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Transcript van de presentatie:

De governance van filantropische organisaties Business-Society Management De governance van filantropische organisaties Pushpika Vishwanathan

Agenda Wat is corporate governance? Ons onderzoek Onze bevindingen Groepsdiscussie Vervolg onderzoek Take-aways

Wat is corporate governance?

“Corporate governance deals with the ways in which suppliers of finance to corporations assure themselves of getting some return on investment” (Shleifer & Vishny, 1997: 737).

Het dominante model: Separation of ownership and control

De literatuur over de governance van filantropische organisaties: Principal-agent theory Contract failure theory Onze visie: Corporate governance gaat over vraagstukken als wie het beste wat kan beslissen in een bepaalde organisatievorm, en hoe de besluitvorming and de verantwoording daarover binnen de organisatie het best vorm gegeven kan worden. → Het gaat niet alleen om kosten, maar ook om baten → Het gaat niet alleen om toezichthouden, maar ook om besluitvorming Onderzoeksvraag: Wat zijn de governance uitdagingen van FOs?

Wat zijn filantropische organisaties? Ons onderzoek Wat zijn filantropische organisaties? Rechtspersoonlijkheid Geen eigenaren Service aankopers ≠ service ontvangers Filantropische non-profit organisaties Commerciële non-profit organisaties

Methode: comparative case study (n = 34) Sampling: Most different systems Databronnen: interviews, documenten, archiefdata

Onze bevindingen “Het vorige bestuur had eigenlijk de vraag: Ja deze vereniging hier is ontzettend veel aan de hand, er is een hele hoop leuk, er speelt ongelooflijk veel, maar moeten we er nou mee stoppen of moeten we er mee doorgaan? Dat was eigenlijk letterlijk de vraag. Wat is de zichtbaarheid van de vereniging, wat doen we nu eigenlijk, waar staan we nu voor, zijn we nog wel nodig?”

“Geld krijgen van particulieren is lange termijn werk, die mensen moeten je eerst 2 jaar besnuffelen, die geven je eens €25, die komen eens naar een open dag en na een paar jaar denken ze nou best een leuke club, ze hebben best wel een goede uitstraling, ik vertrouw ze.”

“Ik vind dat de allergrootste uitdaging die we altijd bovenaan moeten zetten, de uitdaging dat het nog steeds niet goed genoeg met kinderen gaat in de wereld. Dus dat we dingen moeten doen [...] die goed zijn voor kinderen. Toets ons nou in laatste instantie aan de missie, of we datgene bereiken wat we zeggen […]. We kunnen allerlei uitdagingen formuleren, maar als er nog steeds 8 miljoen kinderen onder de 5 overlijden, terwijl dat oplosbaar is, is de grootste uitdaging hoe we daaraan kunnen bijdragen en hoe we dat aan het voetlicht kunnen brengen.”

“Wij zijn één en al prikkel om efficiënt bezig te zijn “Wij zijn één en al prikkel om efficiënt bezig te zijn. Alleen: wat is efficiënt?”

“Ja, als er niets aan de hand is dan zijn er 10 mensen op een ledenvergadering, waarvan 5 bestuursleden. Maar als één van die vrijwilligers net ontslagen is als vrijwilliger, dan komen ze met z’n allen naar zo’n ledenvergadering want daar willen ze allemaal over praten.”

“Wij bestaan al meer dan 200 jaar en vanuit onze oorsprong is dit onze doelstelling, dus we moeten dat serieus nemen. Maar goed het blijft een constructie van wat wij daar nu van tegen elkaar vertellen. En ik vind dat wel… Een ´gevaar´ is een groot woord, maar een soort leegte… [...]. Ik ben op zoek naar mogelijkheden om mij een spiegel voorgehouden te krijgen of een kompas te kunnen krijgen van die wereld waar wij aan doneren. Wij geven 30 miljoen aan aanvragers, die zeggen inderdaad allemaal dank je wel, maar er zijn er ook heel veel die niet krijgen. Want tegen de helft van de aanvragen zeggen wij nee. En daarnaast is de wereld nog veel groter. Wij denken dat wij daar goeie dingen mee doen, maar goed dan moet je ze dat eigenlijk ook vragen. Wanneer is het goed en wanneer is het niet goed?”

Twee kerneigenschappen van FOs: De mate waarin donoren betrokken kunnen worden De mate waarin begunstigden betrokken kunnen worden De grootste uitdaging van FOs is een balans vinden tussen enerzijds de grootte van het risico dat begunstigden en donoren dragen en anderzijds de controle die zij kunnen uitoefenen op de organisatie. In de praktijk zien we dat dit balans vaak verstoord is.

Type 1 Type 3 Mate waarin donoren betrokken kunnen worden Type 2 Type 4 Mate waarin begunstigden betrokken kunnen worden

Mate waarin donoren betrokken kunnen worden Type 1 Type 3 - Een klein aantal grote donoren - Begunstigen kunnen behoeften niet verwoorden - Begunstigden niet zijn duidelijk identificeerbaar - Een klein aantal grote donoren - Begunstigen kunnen behoeften verwoorden - Begunstigden zijn duidelijk identificeerbaar Mate waarin donoren betrokken kunnen worden Type 2 Type 4 - Veel kleine donoren - Donor leeft niet meer - Begunstigen kunnen behoeften niet verwoorden - Begunstigden zijn niet duidelijk identificeerbaar - Veel kleine donoren - Donor leeft niet meer - Begunstigen kunnen behoeften verwoorden - Begunstigden zijn duidelijk identificeerbaar Mate waarin begunstigden betrokken kunnen worden

Waarom is de afstand tussen begunstigden-organisatie en de donoren-organisatie groot/klein? → Identificeer de factoren die bepalen in hoeverre deze partijen betrokken kunnen worden in besluitvormings- en verantwoordings processen. Hoe erg is het dat die afstand er is (wat is het risco)? → Bespreek de consequenties van het al dan niet in staat zijn van het betrekken van deze partijen. Hoe kan op een gebalanceerde wijze controle over de organisatie verdeeld worden onder begunstigden en donoren? → Welke praktijken kunnen toegepast worden om de belangen van begunstigden en donoren te vertegenwoordigen? → Welke praktijken kunnen toegepast worden om te veel controle te vermijden?

Verder uitdiepen van de 4 typen FOs Vervolg onderzoek Verder uitdiepen van de 4 typen FOs Praktijken identificeren die FOs kunnen toepassen om hun uitdagingen tegemoet te treden Vragenlijst uitsturen naar FOs in Nederland Doel: effectiviteit van governance praktijken toesten

Governance gaat over kosten EN baten Take aways Governance gaat over kosten EN baten Governance gaat over toezicht EN besluitvorming De belangrijskte governance uitdaging van FOs is een balans vinden tussen enerzijds het risico dat donoren en begunstigden dragen, en anderzijds de controle die zij kunnen uitoefenen op de organisatie Er is geen one-size-fits-all toolbox van governance praktijken! Iedere organisatie moet een bewuse keuze maken van welke governance praktijken het gunstigst zijn om de specifieke governance uitdagingen tegemoet te treden. Doe mee aan onze vragenlijst (voorjaar 2013)!!