Achttiende en negentiende eeuw

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MARANATHA… Kom Heer Jezus, Kom!
Advertisements

Romantiek intro.
De trein van het leven Het leven is als een treinreis.
Generatief Leiderschap
18de eeuwse literaire ontwikkelingen
Literatuurgeschiedenis
Literatuurgeschiedenis 2
Romantiek Wanneer en hoe ontstond de Romantiek?
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Maarten Steenhagen KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 4 EEN FILOSOFISCHE BENADERING VAN DE KUNSTEN FORMALISME Maarten Steenhagen
Ja, zeker vandaag!.
De verlichting Paragraaf 2.
Peter Strawson.
John Locke: tabula rasa. Door ervaring leven vullen…
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
De Olympische scheppingsmythe
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
1.1 Over de Nieuwe en de Nieuwste tijd
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Over verwondering in de Natuur
Over verlichte denkers en hun ideeën
HARTSTOCHT EN VERLANGEN
Tijd van Pruiken en Revoluties
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
Colenbrander & Roy villevoye
Belangrijke namen In de 18de en 19de eeuw
Nederlandse literatuur
Alles draait om liefde!.
Wie ben ik en zo ja hoeveel?
Romantiek en realisme. Romantiek en realisme Definitie Romantiek literaire beweging die sterk reageert op de rationalistisch/wetenschappelijke benadering.
“sterke kanten van ASS”
ROMANTIEK en NEOCLASSICISME
Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Abenteuer Literatur Seite Jonathan, Martijn en Ruben.
VROEG MODERNE TIJD HET VERANDERENDE MENS- EN WERELDBEELD VAN DE RENAISSANCE EN HET BEGIN VAN EEN NIEUWE WETENSCHAPPELJKE BELANGSTELLING.
Rustgevende beelden en teksten om over na te denken.
Renaissance Geïnspireerd door de Oudheid Invloed op: - Kunst
SENECA STOA.
Joods-christelijk wereldbeeld
Hoe leidt God ons? Vragen daarbij: leidt God ons? willen we dat wel?
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Stromingen in de psychologie
College 7. Ideeën Verlichting  Nieuwe dynastie  Kritische geest  Rede boven geloof  Objectief vaststellen.
Ook bloei in de republiek op gebied van:
Regenten en vorsten H7.3 DE WETENSCHAPPELIJKE REVOLUTIE.
Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie.
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
‘Door een geheimenis omsloten’ 1e avond, 24 januari 2013 Bijzondere verschijnselen: puur natuur, geschenk van God.
Renaissance De wedergeboorte.
Literatuurgeschiedenis
Immanuel Kant. Immanuel Kant: ‘Sapere Aude’ = durf te weten Kritische houding is goed, vraag bij alles na of het klopt. Onderzoek helpt de mens vooruit.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Nederlandse literatuur
Verlichting V5.
V5 Romantiek.
Luke van der Palen Paul Basten C4
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
Renaissance en Opstand
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
REALISME Kunstenaars uit de romantiek proberen de werkelijkheid om te buigen naar droom- en/of ideaalbeelden. In het Realisme ontstaat een vorm van beschrijvende.
Hier begint de nieuwe tijd
Waarom veranderde Brecht het theater ?
Transcript van de presentatie:

Achttiende en negentiende eeuw Literatuurgeschiedenis

Culturele/filosofische stromingen Golfbewegingen…. Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect een beeld van hoe een samenleving op een bepaald moment in elkaar zit)

Wereldbeeld: theocentrisch middeleeuwen Wereldbeeld: theocentrisch Mens ondergeschikt aan God renaissance Wereldbeeld: humanistisch Mens komt centraler te staan. Wel nog naar voorbeeld van de Klassieke Oudheid. Geloof nog steeds een centrale rol. Mens heeft de mogelijkheid zich te ontwikkelen. verlichting Wereldbeeld: rationalistisch Mens kan rationalistisch zichzelf ontwikkelen: nadruk op leren. De wereld is te verklaren via de rede: het verstand. Onderzoek doen en reizen (=ontdekken) komen centraal te staan. romantiek Wereldbeeld: emotioneel De “kille” rationalistische houding krijgt tegenstanders: gevoel moet meer de nadruk krijgen… De weergave hierboven is zeer globaal en de weergegeven processen verliezen door deze schematische weergave veel nuances…

Invloed op literatuur middeleeuwen renaissance verlichting romantiek Moraliserende literatuur die vooral gericht is op deugdelijk leven. Gemeenschapsliteratuur. Literatuur wordt gebaseerd op Klassieke voorbeelden en heeft vaak een didactisch karakter. Literatuur draait om kennisdeling en richt zich op actuele menselijke zaken en het ontginnen van nieuw gebied. Literatuur is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie. Literatuur is dus rechtstreeks gekoppeld aan de kunstenaar.

De verlichting Verlichting is het uittreden van de mens uit de onmondigheid die hij aan zichzelf te wijten heeft. Onmondigheid is het onvermogen zich van zijn verstand te bedienen zonder de leiding van de ander. (Immanuel Kant) Dus: de mens is zelf in staat de wereld te “kennen” door het verstand te gebruiken. Daar is God niet leidend in en ook hebben mensen de Klassiek niet als voorbeeld nodig: de mens kan zelf onderzoeken hoe de wereld in elkaar steekt, door het verstand te gebruiken  RATIONALISME IK DENK DUS IK BEN (Rene Descartes) + de opkomst van de empirie

Romantiek Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie. (Willem Kloos) Reactie op Verlichting: tegen het puur rationale  gevoel boven ratio Gevoel van onvrede met de wereld  er is veel armoede (groot verschil arm en rijk) Men wil ontsnappen aan de dagelijkse realiteit (veel aandacht voor dromen) Creativiteit is heel belangrijk Natuur als belangrijke inspiratiebron

Vluchten uit de realiteit Via dromen (verbeelding) In de liefde en in de dood In de natuur In humor Maatschappij-kritiek Via de historie

Contemporaine reactie op Romantiek Tegen het “gevoel” van de Romantiek ontstaat ook verzet ten tijden van de Romantiek zelf: er ontstaat een stroming die er juist op uit is de werkelijkheid zo weer te geven, zoals hij in het echt ook is… REALISME