Met een goede voeding op naar de Slachte!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vocht & Voeding tijdens Inspanning
Advertisements

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Wat is een goede warme maaltijd?
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Homeride 2014 hoe zit het met de voeding?
je dagelijkse gezonde energieleverancier
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
De gezonde voedingstest
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
Voeding en bewegen!.
Simone van Ballegooie Fysiotherapeut
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Gonnie Staaks tel
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Op weg naar een gezonde levensstijl
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
VOEDING EN DIABETES.
25 januari 2017 Joggingclub Keerbergen legt GOUD op hun bord
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
H3. Sportvoeding voor betere prestaties
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Schijf van vijf.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Met een goede voeding op naar de Slachte! Door Bea v.d. Mei diëtist/sportvoedingsdeskundige inleiding voedzaam eten eten onderweg drinken onderweg

Wat doet voedzaam eten voor je?! Bevorderen algemeen gevoel van fitheid, maakt je energiek, laat je stralen wandeltrainingen langer op goed nivo vol te houden dus lekker wandelen tijdens de Slachte! Goede spieropbouw en preventie van blessures Beter herstel na trainingen en daarmee betere voorbereiding op komende wandeltocht

VOEDZAAM ETEN Voedzaam eten is te herkennen aan het hoofd-ingrediënt de lengte van de ingrediënten-declaratie toevoegingen als suiker en vet

Kiezen Zelfde procedure. Hier zijn de kampen het meest verdeeld. Vraag voor je de ingrediënten laat verschijnen wat mensen denken dat het eerste ingrediënt is van ontbijtkoek. Ze denken granen, het is suikerstroop. Bespreek dat ontbijtkoek ongeveer voor de helft uit suiker bestaat. Bij evergreens is het tenminste nog grotendeels meel en rozijnen. Toch bevelen diëtisten en gewichtsconsulenten vaak ontbijtkoek aan. Waarom? (vetarm) En wanneer nemen mensen vaak die ontbijtkoek? Rond half elf, als ze honger beginnen te krijgen. Zie hier weer de kronkel: ik heb honger en zoek iets waar ik niet dik van word (i.p.v. ik heb honger dus ik zoek iets wat mij voedt). Stel ook aan de orde: het gaat er hier niet om, om producten goed te keuren of af te keuren. Als er geen evergreen is, maar wel een gevulde koek? Dan kies je voor de ontbijtkoek. En als de keuze gaat tussen evergreen en boterham? Dan wordt het een boterham. Het gaat hier om de manier waarop je kiest, niet om een oordeel over losse producten. / / / / /

Kiezen Laatste voorbeeld. Hier hoeven mensen niet te schrijven. Wat zit er eigenlijk in een kipburger, vergeleken met de kipfilet? Laat de ingrediënten zien. Mensen schrikken vaak van de 20%. Voor jouw informatie: kippenseparatorvlees is ‘restjes’, dus ook wat van botjes wordt afgeschraapt e.d., kippencollageen is vooral vel. Nu is dat niet eens het meest interessante. Vel is ook kip. Maar wat zie je als je een kipburger opensnijdt? Geen verzameling kipstukjes, restjes en velletjes. Je ziet een soort witte spons. Er is één massa van gemaakt. En juist bij dat proces zijn de bewerkingen uitgevoerd die ervoor gezorgd hebben dat je voedingswaarde verliest. Leer dus kijken: hoe leefde en groeide dit, en lijkt het nog op wat het was? / / / / /

Bronnen van energie ATP: centrale energieleverancier in de spier; direct leverbaar CP: voor zeer kortdurende inspanningen KOOLHYDRATEN: voor langer durende, intensieve inspanningen (4 Kcal/g) VETTEN: voor langer durende, extensieve inspanningen (9 Kcal/g).

hoeveel heb je nodig luister naar de signalen van je lichaam: eet wanneer je honger hebt stop wanneer je verzadigd bent eet wat lekkers als je smaakhonger hebt

Globaal hebben we nodig: 5-7 sneden brood (bruin of volkoren) dun besmeerd met (dieet-)halvarine 1 x kaas 30-40+, 1 x magere vleeswaren 3 verstrekkingen zuivel (melk, karnemelk, yoghurt) 4-5 aardappelen of 2-4 scheplepels rijst of pasta 1 eetlepel vloeibare bak&braad p.p. 4 tot 5 lepels groente 2 x fruit 80-100 gram mager vlees handje noten/zaden

vocht Wanneer water, wanneer dorstlesser hangt af van de duur van de inspanning en de weersomstandig-heden Basis: 1,5 liter drinkvocht + het vochtverlies tijdens de inspanning → kan oplopen tot 3 tot 5 liter per dag! Verlies van 2% van het lichaamsgewicht = 20% verlies van prestatievermogen!

Drinken tijdens lange wandeltochten Ca. een halve liter per uur Neem voldoende water mee Energiedrink is niet nodig Vruchtensap is voldoende Evt. wat drinkyoghurt/chocolademelk Maak gebruik van dorstlesser onderweg

Tips voor tussendoortjes (volkoren-)boterhammen, -krentenbollen, müeslibollen krentenbiscuits, Evergreens, Fruitkicks etc breaker fruit kop soep Evt. kaas/worst/nootjes

Tenslotte: een goed herstel is het begin van een goede wandeltocht!