Noten en zaden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Zaden op reis.
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Teylingen College 2012 Bloemen, vruchten, zaden.
Azijn, mosterd, en olie.
Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
Nieuw in Nederland U aangeboden door
Zuivelproducten en Eieren
Groenten.
Leonardo Project F&B4YOU
VRUCHTEN EN NOTEN.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Spreekbeurt van Nina Bakker. 28 oktober 2008.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Wij gaan vertellen over pinda’s
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
5. Brood nodig Recept / gisting
Goedenavond Welkom bij
Landbouw.
vetten: vet algemeen Vetten
3.3 zaadplanten bedektzadigen bomen
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
Gemaakt door Michelle & Lisette
Overvuld maar ondervoed
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Hoe zit het ook alweer? 4 groepen 4 vragen 4 antwoorden
MARGARINE.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
mijn spreekbeurt gaat over
Wat voedt jou deel 1..
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Basisstof 5: Eetbare wortels, stengels en bladeren
Welkom Bij de spreekbeurt van.
Introductie sportvoeding
Smaak.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Planten Wat ga je doen? Wat ga je leren?
Jaar van de boon Eet meer bonen! Gezond Duurzaam.
De kip!. Hoe ziet een kip eruit? De kip Heeft ook veren, maar minder mooi gekleurd dan de haan. Kippen zijn er in veel verschillende kleuren. Kippen hebben.
Voeding in de pedicurepraktijk
Chocolade & Hardlopen Resy Olivier Yolanda Turksema.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Groen op je bord.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Surinaamse groenten.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Basis Voedingsmiddelen Les 9
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Kenia voeding . Maarten & Floor.
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Noten en zaden

Voedingswaarde noten Noten leveren ijzer, vet, eiwit, vitamine E en B-vitamines. Het zijn volwaardige vleesvervangers. In noten zit veel vet, vooral onverzadigd vet. Hoeveel verzadigd vet ze leveren verschilt per soort. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s. Ook zijn noten een goede bron van vezels.

Cashewnoot De cashewnoot is het zaad van de cashew, de eigenlijke vrucht, met daarin het zaad, is onopvallend en hangt onder de schijnvrucht. Geroosterd of gefrituurd. Lekker in rijstgerechten.

Paranoten De paranoot heeft de vorm van een halve maan. Paranoten zitten met zo'n 10-30 noten opgeslagen in een ronde, kegelvormige harde huls. Vaak in studentenhaver.

Pijnboompitten Pijnboompitten worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten, zoals pesto, maar ook (licht geroosterd) in salades. De pitten hebben een licht harsachtige smaak en zijn rijk aan olie.

Walnoot De walnoot of okkernoot is de bekendste onder de notensoorten. De walnoot komt in verschillende variaties vrijwel over de hele wereld voor. https://www.youtube.com/watch?v=7ruKHc3 wouQ

Pistache noten De pistache komt van nature voor in Azië, maar wordt veel in Europa gekweekt vanwege de eetbare, groene zaden, die bijvoorbeeld in roomijs worden verwerkt. Geroosterd of gefrituurd.

Pecannoot De pecannoot is een bladverliezende, tot 40 of 50 meter hoge boom uit de okkernootfamilie. De pecannoot komt van nature voor in het zuiden van de Verenigde Staten

Kemirinoot De kemirinoot komt uit zuid-oost Azië. Ze zijn giftig vandaar dat men ze moet koken voordat ze gegeten worden. Kemirinoten worden gebruikt in de Indonesische- en Maleise keuken. Sambal goreng telor, rendang

Kokosnoot In de noot bevindt zich stevig, wit vruchtvlees en een kleine hoeveelheid kokoswater. Dit kokoswater wordt ook wel klapperwater genoemd. De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm. Klappermelk is het uitgeperste vruchtvlees plus het klapperwater, het is een dik vloeibare, witte vloeistof. Lekker in en op taarten of toetjes en bij Indiase of Aziatische gerechten

Kastanjes Kastanjes worden tot de noten gerekend, ze bevatten echter weinig vet en eiwit. Ze worden gekookt of gepoft voor het gebruik. De wilde variant die ook wel paardenkastanje genoemd wordt, is niet eetbaar. Alleen tamme kastanjes kun je eten.

Macadamianoot De macadamianoot bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten van alle noten. Macadamia noten zijn bovendien rijk aan vitamine B1 en bevatten daarnaast ook de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium. De macadamia noot wordt ook gebruikt om olie te maken.

Pinda (aardnoot) Tijdens de groei buigt de stengel met de peul voorover en groeit de grond in, vandaar de naam grondnoot of aardnoot. Naar schatting heeft circa 0,7% van alle mensen een allergie voor pinda's

Amandelen 2 soorten: de zoete of gewone amandel en de bittere. Deze laatste soort is bijna niet meer te koop. De bittere amandel werd vooral gebruikt om het aroma van de zoete amandel te versterken in bijvoorbeeld marsepein. Ook als zoutje, geroosterd.

Hazelnoten Vooral uit Turkeije geimporteerd , vrucht van de hazelaar. Gebruik: Als noot, in chocolade, als pasta enz.

Zonnebloempit Zonnebloempitten zijn eetbaar, hebben een pittige smaak en zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Uit zonnebloempitten wordt door persing zonnebloemolie gewonnen.

Einde Dank voor uw aandacht