Oostenrijk, de ontdekking van het jaar ? 24/05/2013

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
Blind proeven van rode druivenrassen
DUITSLAND SVH Wijncertificaat.
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Zwitserland SVH Wijncertificaat. 2 Zwitserse wijngebieden § 14.1 uTussen 45 e en 47 e breedtegraad uGroot verschil tussen dag- en nachttemperatuur uDe.
Wijnkennis.
Wijngebieden: Duitsland.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
Algemeen Rechteroever / de Libournais 832 ha ‘groot’ (gem. 4 ha/chateau) 70-80% merlotaanplant Complexere bodems met klei Geen classificatie !!!
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Wijn.
Riesling: match Elzas-Rheingau Degustatieavond Land Van Waas 25 september 2010 Hugo Van Landeghem Peter Van Hecke.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Pfälzer Weine Vincoeur
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Wijnmaken voor beginners
Jura 11 september 2018.
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

Oostenrijk, de ontdekking van het jaar ? 24/05/2013 Wijn uit Oostenrijk Oostenrijk, de ontdekking van het jaar ? 24/05/2013 Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Enkele quotes: Troeven vandaag: “Een intrigerend wijnland” “De Europese revelatie” “Het opwindendste wijnland van Europa” “De nieuwe wijnhype” “Klein en fijn” Troeven vandaag: Veelzijdig wijnland: mousserend, wit, rosé, rood, zoet,… (droge witte, volle rode) Typische druivenrassen: grüner veltliner, zweigelt, blaufränkisch,… Verschillende regio’s: elk met eigen specialiteit, gerelateerd aan bodem en klimaat Geheel eigen smaak: karakter, hoge kwaliteit, zuiverheid Ad Libitum 24/05/2013

Elisabeth Hirschbüchler – 2012/13 Wijn uit Oostenrijk Andere troeven: Jaarlijkse verkiezing wijnkoningin: informeren van consument over de wijn van het land Barbara Resch – 2010/11 Elisabeth Hirschbüchler – 2012/13 Patricia Steiner - 2011/12 Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Enkele cijfers 50000 ha wijnbouw vgl. 2 x Bourgogne (Côte d’Or) / 1/2 van Bordeaux gebied 3 mio hl wijnproductie: 1% van de wereldproductie / 18e plaats 25000 wijnboeren: gem. 1,5 à 2,0 ha wijngaard per boer slechts enkele met meer dan 25 ha 35 druivenrassen WW: grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, chardonnay (morillon of feinburgunder), weisburgunder (pinot blanc), welschriesling, muskateller, neuburger, muskat-ottonel, müller-thürgau, traminer, zierfandler, rotgipfler, bovier, frühroter, roter en brauner veltliner RW: zweigelt, blaufränkisch, sankt laurent, blauer wiltbacher, blauburgunder (pinot noir), cabernet sauvignon, merlot, blauer portugieser 65% witte wijnen 1999: 75% WW 25% export 0.7 mio hl (vgl. FR exporteert 14 mio hl) / 1000 hl BE Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Wijnregio’s Enkel wijnbouw in oostelijk deel van Oostenrijk Dezelfde noorderbreedtegraad als Bourgogne => Gelijkaardig klimaat: warme zomers milde nazomer koele nachten => Verschillen: minder neerslag (400mm/jr) temperatuurverschillen dag/nacht zijn groter WW: frisse, aromatische wijnen hoger gelegen wijngaarden 500-600 m steile helling: zon / afwatering => Regio’s: duidelijk onderscheiden qua klimaat en bodem Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Wijnregio’s Niederösterreich (30000 ha): Atlantische landklimaat: koele nachten Löss: klei-zand, waterhoudend, vruchtbaar N: Witte wijn: grüner veltliner, riesling Z: Rode wijn: st laurent, pinot noir Wien (750 ha): Lokale consumptie: Heurigen Jonge wijn Enige hoofdstad met wijnbouw Burgenland (15000 ha): Landklimaat: warmste gebied Kalkachtige grond, leem, zanderig Rode wijn: zweigelt, blaufränkisch Steiermark (4000 ha): Mediterraan klimaat: meeste neerslag (2x) Stenige en vulkanische bodem, bruine bodem Witte wijn: sauvignon blanc, welschriesling, morillon Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Belangrijke momenten in de geschiedenis 700 a.C.: gistpotten in Burgenland Na Romeinse tijd: uitbouw wijncultuur dankzij de Kerk (cfr. FR, D) lokaal verbruik 1960: sterk groeiende vraag vanuit D naar vooral zoete wijn 1985: wijnschandaal => fraude kunstmatig bijzoeten met diethyleenglycol (= antivries) => zoete wijn aan lage prijs maar slechte kwaliteit (ongezond) wijnhandel zakt in mekaar: faillissementen / geen export wijncultuur gaat verloren en treft ook ‘onschuldigen’ Oostenrijks Wijninstituut (B) sluit 1986: heropbouw dankzij nieuwe wijnwetgeving nieuwe generatie wijnboeren 1990+ trekt zich mee op aan stijgende populariteit van de Nieuwe Wereldwijnen, Internationale appreciatie dankzij interesse voor nieuwe wijnen en nieuwe smaken Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Uiterste strenge wijnwetgeving Kwaliteitssysteem: kwaliteit boven kwantiteit classificatie leunt sterk aan bij Duitse classificatie op basis van suikergehalte (Klosterneuburger MostWaage) Tafelwein, Landwein, Qualitätswein Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese Eiswein, Strohwein DAC Districtus Austriae Controllatus vanaf 2001 Herkenbaarheid van de streek grüner veltliner – Niederösterreich, Weinviertel blaufränkisch (vanaf 2010) controle elke wijn minimaal 2 controles controlenummers op etiket en roodwitte capsules oogst: max. 9000 kg druiven per ha (=6,75 hl/ha) regionaal Wachau Steinfeder / Federspiel / Smaragd Wien Vienna Classic etiket Ried = wijngaard Bergwein = helling min. 25% Reserve: lagering min 12m (rood) / min 4m (wit) Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Wijnboeren Familiebedrijven: wijntraditie & -cultuur Jongere generatie van de oude kleine wijnboeren: in het bijzonder vrouwen Internationale scholing Meer aandacht voor oogst (later => meer concentratie) terroir (bodem zorgt voor eigen touch) vatrijping Ambachtelijke werkwijze: handmatige oogst en biologische verwerking Respect voor correcte oogst- en vinificatiemethoden Passie, emotie en gevoel “Wein ist Leben, mein Leben ist Wein” (Walter Skoff, Steiermark) Zuiverheid en karakter om kwaliteit en faam van Oostenrijkse wijnen terug op peil te brengen Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Druivenrassen witte wijn Grüner Veltliner: de nationale trots kruising van de Traminer en de onbekende St. Georgen druivenstokken. Vooral na 1945 is men veel gaan verbouwen. 50% van wit of 30% van totaal Niederösterreich: Weinviertel, Kamptal, Kremstal,… Bodem: Löss: fijne leem: klei-zand, waterhoudende, voedingsstoffen DAC: identiteit herkomst Algemeen: rijpe en rijke smaak balans tussen fris en zuur pittig en kruidig met peperige afdronk (Pfefferl: pepertje) 2 varianten: reageert sterk op klimaat en terroir 1. lichtere, fruitige variant met aangename zuurgraad, jong drinken 2. krachtige, rijke variant, bewaarwijn Smaken: pepertje nootachtig citrus, groene/rode appel, meloen, ananastoetsen honing minerale ondertoon, voldoende zuren Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Grüner Veltliner uit Wachau: buiten categorie Wachau: Unesco erfgoed: 16km smalle strook langs Donau enige met eigen classificatie Steinfeder < 11.5%  Federspiel  11.5%–12.5% Smaragd >12.5% beste witte wijn uit Oostenrijk bodem met vulkanische afzetting steile hellingen wijngaarden in terrasvorm meeste mineraliteit Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Druivenrassen witte wijn Riesling: de Donau druif 5% van wit Niederösterreich: Weinviertel, Kamptal, Kremstal,… Bodem: löss en rotsachtig Smaken: fruitiger en droger dan Franse of Duitse riesling abrikoos, perzik, appel, limoen, citroen vegetaal: viooltjes, roos, hooi kruidig: munt, muskaat mineraliteit Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Druivenrassen witte wijn Sauvignon Blanc: 4% van wit (2% van totaal) Steiermark Bodem: stenig en vulkanisch Smaken: zeer mineraal: silex (vuursteen) fruitig: groene appel, citrus, pompelmoes, bosbessen vegetale toetsen kruidig hoge zuurtegraad Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Druivenrassen witte wijn Chardonnay: 3 % van wit Steiermark (Morillon), Nordburgenland, Wien Bodem: kalkhoudende lagen onder lichte zanderige bodem Smaken: steenfruit, sinaasappel, volrijpe appel nootachtig, karamel lichte zuren heuriger Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Druivenrassen rode wijn Zweigelt: de nationale identiteit Kruising van st laurent en blaufränkisch (1922 Prof. Zweigelt) 25% van rood of 8% van totaal Burgenland: Neusiedlersee Bodem: zandbodem Smaken: vol en krachtig kersen, rood en zwart fruit lichtkruidig zachte tannines aangename zuurtebalans, mild Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Druivenrassen rode wijn Blaufränkisch (≠ Pinot Noir) 15% van rood of 5% van totaal Burgenland: Mittel Bodem: zware kleibodem Smaken: vol en krachtig fruitig: rijpe kersen, bessen, bramen hoge zuurgraad tabak, zwart thee, cacao stoer, mannelijk (cfr Gevrey-Chambertin) aards karakter (mineralen) matige tannines Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Druivenrassen rode wijn Sankt Laurent => begint te rijpen vanaf 10 augustus op de feestdag de heilige Laurentius 5% van rood Niederösterreich: Thermenregion Bodem: kalkbodem Smaken: zwart bessen, bramen, pruimen, rijpe kers kruidnagel chocolade en koffie geroosterd: caramel, vanille rijpe tannines bijzonder kwaliteit Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Zoete witte wijn Botrytis = grauwe schimmel, die zorgt voor edelrotting. De schimmel vormt zich door voldoende luchtvochtigheid tijdens de warme herfst en tast de rijpe druiven aan. De schil wordt doorlaatbaar. De druiven drogen sneller door verdamping. Suikergehalte, smaak- en aromastoffen stijgen Locatie: rondom het meer Neusiedlersee (zuidelijk deel) – mist en warmte Beerenauslese Seewinkel: 25 KMW: overrijpe en edelrotte druiven (>25gr suiker per 100gr Most) Bouvier, Chardonnay, Muskateller, Welschriesling Ad Libitum 24/05/2013

Wijn uit Oostenrijk Bedankt. Ad Libitum 24/05/2013