De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pfälzer Weine Vincoeur 26-11-2013.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pfälzer Weine Vincoeur 26-11-2013."— Transcript van de presentatie:

1 Pfälzer Weine Vincoeur

2 DUITSE WIJNREGIO’S 13 kwaliteitswijnstreken:
Ahr Mittelrhein Mosel-Saar-Ruwer Rheingau Nahe Rheinhessen Pfalz Hess. Bergstrassse Franken Würtemberg; Baden Saale-Unstrut Sachsen Regio  Bereiche  Grosslagen (150)  Einzellage 102,000 hectare 2/3 wit; 1/3 rood Witte en blauwe druivenrassen Van de circa 100 aangeplante druivenrassen, heeft een dozijn echt betekenis voor de markt, met voorop Riesling en Müller-Thurgau, ook wel Rivaner genoemd. Die twee zijn samen goed voor ruim een derde van de in totaal ongeveer hectare tellende aanplant. Bij de blauwe rassen is de teelt van Spätburgunder en Dornfelder het belangrijkst. Het wijnland Duitsland, dat 63% witte en 37% rode wijn produceert, strekt zich uit van de Elbe tot het Bodenmeer. Zodoende zijn er regio’s die bijna uitsluitend wit zijn, zoals Mosel, Saar en Ruwer. Zuidelijk gelegen regio’s als Württemberg en Baden hebben echter een aanzienlijke traditie op het vlak van rode wijn. De producenten aan de Ahr, van oudsher een rood gebied in het noorden, nemen in dit opzicht een bijzondere positie in. De trend in de richting van blauwe druivenrassen en rode wijnen was de afgelopen tijd in alle gebieden onmiskenbaar en heeft nu wel zijn hoogtepunt bereikt. Voor de grootste productie van rode wijn tekenen ondertussen de twee grootste Duitse gebieden, Rheinhessen en Pfalz. Ook vast te stellen is een omarming van zowel witte als blauwe Burgunderrassen en een tweede jeugd voor klassieke druivenrassen. Bron: www. algemenewijninfo.be

3 DRUIVENRASSEN ± 100 rassen, van A (Acolon) tot Z (Zweigeltrebe)
12 witte rassen hebben echt betekenis: Riesling Müller-Thurgau (Rivaner) Silvaner Kerner Weissburgunder Grauburgunder Gewürzstraminer Chardonnay Sauvignon Blanc Scheurebe Gutedel Elbling 12 rode rassen hebben echt betekenis: Spätburgunder Dornfelder Portugieser Trollinger Schwarzriesling Lembergen Regent Sankt-Laurenz Acolon Dunkelfelder Merlot Cabernet Sauvignon De belangrijkste druivenrassen in Duitsland zijn de Riesling en de Spätburgunder. Samen zijn ze goed voor een derde van de Duitse aanplant, d.w.z. een oppervlakte van ongeveer hectare. Met name de Riesling heeft de afgelopen jaren internationaal veel furore gemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een trendy druif. Op grond van verschillende, vooral klimatologische factoren zijn niet alle druivenrassen even sterk vertegenwoordigd in alle gebieden. Terwijl in de meer noordelijke gebieden vooral de Riesling op de voorgrond staat, spelen in de zuidelijker gelegen gebieden Burgunderdruiven en blauwe rassen een dominante rol. Blauwe druivenrassen De trend om blauwe druiven voor rode wijn aan te planten doet zich duidelijk voor in alle gebieden. De grootste productie van rode wijn hebben de twee grootste Duitse gebieden, Rheinhessen en Pfalz. Spätburgunder staat bij de blauwe rassen bovenaan. Verder spelen klassieke druiven als Portugieser, Schwarzriesling, Lemberger en Saint Laurent een grote rol. Ook nieuwere rassen als Dornfelder en Regent zijn niet meer weg te denken Bron: www. duitsewijn.be

4 DUITS ETIKET = PASPOORT
1. De naam en het adres van het wijndomein (Weingut) 2. De jaargang, het jaar waarin de druiven werden geoogst 3. De druivensoort 4. Het kwaliteitsniveau van de wijn, duidend op de rijpheid van de druiven bij de oogst 5. De stijl van de wijn 6. De naam van de gemeente (+ ‘er’) en de wijngaard 7. De productieregio 8. ‘Erzeugerabfüllung’ - ‘Gutsabfüllung’ -‘Abfüller’ 9. Kwaliteitscontrolenummer 1. De naam en het adres van het wijndomein (Weingut). 2. De jaargang, het jaar waarin de druiven werden geoogst. 3. De druivensoort. 4. Het kwaliteitsniveau van de wijn, duidend op de rijpheid van de druiven bij de oogst. 5. De stijl van de wijn. Op dit voorbeeldetiket gaat het om een halfdroge wijn (halbtrocken). Trocken duidt op een zeer droge wijn, wijnen met het CLASSIC- of SELECTION-label zijn gewoon droog. Worden geen van deze vermeldingen op het etiket weergegeven, verwacht dan een lichtzoete wijn met wat restsuiker. 6. De naam van de gemeente (+ ‘er’) en de wijngaard waarvan de druiven afkomstig zijn. De naam op het voorbeeldetiket is fictief. 7. De productieregio. In Duitsland zijn er dertien wijnbouwgebieden. 8. Wijnen geproduceerd en gebotteld door een wijnbouwer of een coöperatie (Winzergenossenschaft) mogen de term ‘Erzeugerabfüllung’ op het etiket dragen. Domeinen en individuele wijnbouwers mogen ook de term ‘Gutsabfüllung’ gebruiken. Andere, grotere wijndomeinen en bottelaars moeten de term ‘Abfüller’ hanteren. 9. Het kwaliteitscontrolenummer, dat aanduidt dat de wijn de scheikundige en sensorische tests heeft ondergaan die verplicht zijn voor alle Duitse kwaliteitswijnen. Bron: www. duitsewijn.be

5 KWALITEITSKLASSEN EN -NIVEAUS
Landwein Deutscher Wein ohne Herkunftsbezeichnung (Tafelwein) Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (Q.b.A) vormt de grootste groep Duitse wijnen. Deze kwaliteitswijnen moeten voor de volle 100% uit een van de 13 Duitse wijnbouwgebieden (Anbaugebiete) afkomstig zijn Prädikatsweine de strengste eisen ten aanzien van duivenras, rijpheid, harmonie en elegantie. Bij deze wijnen mag geen suiker toegevoegd worden. Duitse Landwein (landwijn) hoort tot de wijnen met een berschermde herkomstbenaming. Het is een eenvoudige wijn, die staat voor typiciteit van de regio. Landwein is altijd droog of halfdroog. Sedert 1 augustus 2009 zijn in Duitsland volgende Landwein-gebieden vastgelegd: Ahrtaler Landwein Badischer Landwein Bayerischer Bodensee-Landwein Brandenburger Landwein Landwein Main Landwein der Mosel Landwein Neckar Landwein Oberrhein Landwein Rhein Landwein Rhein-Neckar Landwein der Ruwer Landwein der Saar Mecklenburger Landwein Mitteldeutscher Landwein Nahegauer Landwein Pfälzer Landwein Regensburger Landwein Rheinburgen Landwein Rheingauer Landwein Rheinischer Landwein Saarländischer Landwein Sächsischer Landwein Schleswig-Holsteiner Landwein Schwäbischer Landwein Starkenburger Landwein Taubertäler Landwein Deutscher Wein ohne Herkunftsbezeichnung (Duitse wijn zonder herkomstbenaming) vervangt sinds de EU-wijnwetgevingsverandering van 1 augustus 2009 het begrip Tafelwein (tafelwijn). Deze categorie mag nu ook een vermelding van druivenras en jaartal dragen. De kwaliteitsvereisten liggen wel lager dan die voor Qualitäts- en Prädikatswijnen. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (Q.b.A) vormt de grootste groep Duitse wijnen. Deze kwaliteitswijnen moeten voor de volle 100% uit een van de 13 Duitse wijnbouwgebieden (Anbaugebiete) afkomstig zijn. Voor iedere Qualitätswein zijn, afhankelijk van druivenras en herkomstgebied, minimum normen voor het natuurlijke alcoholgehalte vastgesteld. Het minimum mostgewicht varieert tussen 50 en 72 graden Oechsle. Evenals tafelwijnen mogen kwaliteitswijnen gechaptaliseerd worden. Deze toevoeging van suiker voor de gisting is wettelijk beperkt. Per liter mag door chaptalisatie 20 tot 28 gram extra alcohol ontstaan. Voor Prädikatsweine gelden de strengste eisen ten aanzien van duivenras, rijpheid, harmonie en elegantie. Bij deze wijnen mag geen suiker toegevoegd worden. Bron: www. duitsewijn.be

6 PRÄDIKATSWEINE Kabinett: fijne, lichte wijnen uit rijpe druiven met weinig alcohol. Spätlese: rijpe, elegante wijnen met mooi fruit, die wat later geoogst worden.  Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven; onrijpe druiven worden verwijderd. Beerenauslese: volle, fruitige wijnen uit overrijpe druiven met edele rotting; de botrytis (edele rotting) draagt bij aan de kwaliteit; dergelijke wijnen kunnen niet ieder jaar geoogst worden, maar ze kunnen tientallen jaren bewaard worden. Trockenbeerenauslese: uit verschrompelde, rozijnachtige druiven met edele rotting, top van de kwaliteitspiramide, zoet en honingachtig, extreem lang te bewaren. Eiswein: gemaakt van druiven met eenzelfde minimum mostgewicht als een Beerenauslese, in bevroren bij minimaal 7 graden onder nul geplukt en in bevroren toestand geperst, zodat alleen het fruitconcentraat overblijft Voor Prädikatsweine gelden de strengste eisen ten aanzien van duivenras, rijpheid, harmonie en elegantie. Bij deze wijnen mag geen suiker toegevoegd worden. Er zijn zes verschillende predikaten, telkens met verschillende minimum mostgewichten per druivenras en gebied. In zuidelijke gebieden is in de regel sprake van hogere minima dan in noordelijke. De Prädikate zijn, in oplopende volgorde: Kabinett: fijne, lichte wijnen uit rijpe druiven met weinig alcohol. Spätlese: rijpe, elegante wijnen met mooi fruit, die wat later geoogst worden.  Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven; onrijpe druiven worden verwijderd. Beerenauslese: volle, fruitige wijnen uit overrijpe druiven met edele rotting; de botrytis (edele rotting) draagt bij aan de kwaliteit; dergelijke wijnen kunnen niet ieder jaar geoogst worden, maar ze kunnen tientallen jaren bewaard worden. Trockenbeerenauslese: uit verschrompelde, rozijnachtige druiven met edele rotting, top van de kwaliteitspiramide, zoet en honingachtig, extreem lang te bewaren. Eiswein: gemaakt van druiven met eenzelfde minimum mostgewicht als een Beerenauslese, in bevroren bij minimaal 7 graden onder nul geplukt en in bevroren toestand geperst, zodat alleen het fruitconcentraat overblijft. Iedere Duitse wijn moet met een van deze kwaliteitsaanduidingen aangemeld worden. Bron: www. duitsewijn.be

7 CLASSIC & SELECTION Sinds 2000 Classic:
gebiedstypisch druivenras gaat, hoge kwaliteitseis vol, krachtig, aromatisch en droog van smaak Selection: superieure kwaliteit uitgelezen wijngaarden lage opbrengst pluk met de hand Selectionwijnen mogen op zijn vroegst op 1 september van het jaar na de oogst gebotteld worden opbrengst is beperkt tot 60 hl/ha Sinds de jaargang 2000 mogen wijnen ook met de begrippen Classic en Selection aangeduid worden. Het begrip Classic geeft aan dat het om een wijn van een klassiek, gebiedstypisch druivenras gaat, die voldoet aan een hoge kwaliteitseis en vol, krachtig, aromatisch en droog van smaak is. Het alcoholgehalte ligt tenminste 1% boven het minimum mostgewicht voor het bewuste druivenras, het alcoholgehalte bij minstens 12%. (Uitzondering: Mosel met minimaal 11,5%). De hoeveelheid restsuiker bedraagt maximaal 15 g/l. De nieuwe droge Duitse wijnelite wordt gekenmerkt door het begrip ‘Selection’. Garant voor de superieure kwaliteit van deze wijnen zijn uitgelezen wijngaarden, een lage opbrengst en pluk met de hand. Selectionwijnen mogen op zijn vroegst op 1 september van het jaar na de oogst gebotteld worden. Ze hebben minstens 12,2 % natuurlijke alcohol, resp. het mostgewicht van een Auslese. De opbrengst is beperkt tot 60 hl/ha. Bron: www. duitsewijn.be

8 (NOG) NIET OFFICIËLE BENAMINGEN
Grosses Gewächs (Grand-Cru): Droge wijnen uit topwijngaarden herkomst is beperkt tot de beste, nauwkeurig afgebakende percelen van geklasseerde wijngaarden beperkte keuze aan druivenrassen maximum opbrengst: 50 hl/ha wijnen moeten volgens traditionele methoden geproduceerd worden wijngaarden, kelders en wijnen zijn onderworpen aan aanvullende strenge inspecties minimum mostgewicht moet gelijk zijn aan dat voor Spätlese selectieve pluk met de hand verplichte rijping voor de verkoop: een jaar voor witte wijnen, twee jaar voor rode verpakking: het logo met de 1 staat op het etiket en/of is op de fles gegraveerd; capsules dragen het VDP logo – een gestileerde adelaar met een druiventros; de naam van de door VDP geklasseerde wijngaard staat op het etiket Riesling S Niet officiële benamingen Hoewel deze termen nog niet officieel zijn geregeld, zie je ze regelmatig verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan Grosses Gewächs of DC Pfalz.   Grosses Gewächs / Erste Lage Erste Lage wijnen zijn de allerbeste wijnen van VDP. Droge wijnen uit topwijngaarden worden aangeduid als Grosses Gewächs (grand cru). Fruitige wijnen met natuurlijke zoetheid worden aangeduid met de traditionele predikaten van Spätlese tot en met Trockenbeerenauslese. Criteria: herkomst is beperkt tot de beste, nauwkeurig afgebakende percelen van geklasseerde wijngaarden beperkte keuze aan druivenrassen maximum opbrengst: 50 hl/ha wijnen moeten volgens traditionele methoden geproduceerd worden wijngaarden, kelders en wijnen zijn onderworpen aan aanvullende strenge inspecties minimum mostgewicht moet gelijk zijn aan dat voor Spätlese selectieve pluk met de hand verplichte rijping voor de verkoop: een jaar voor witte wijnen, twee jaar voor rode verpakking: het logo met de 1 staat op het etiket en/of is op de fles gegraveerd; capsules dragen het VDP logo – een gestileerde adelaar met een druiventros; de naam van de door VDP geklasseerde wijngaard staat op het etiket Van enkele regio's zijn reeds detailkaarten beschikbaar met de geklasseerde wijngaarden. Deze kaarten kan je downloaden op de rechterzijde. RS – Rheinhessen Silvaner Om het imago van het oude druivenras te verbeteren heeft het promotiebureau voor Rheinhessen een traditioneel, uitgebalanceerd type droge wijn geïntroduceerd. samengesteld uit 100% Silvaner alleen Erzeuger- of Gutsabfüllung altijd met oogstjaar altijd droog met maximaal 4 gr/l restsuiker minimaal 5 gr/l zuren verkoop niet toegestaan voor maart in het jaar na de oogst een waardering van tenminste 3 punten (uit maximaal 5) bij de keuring voor het amtliche Prüfungsnummer standaard ‘RS’ etiket in de kleuren zwart en geel, maar met de naam van de individuele producent geproefd door een speciale commissie voor verkoop alleen Qualitätswein en sekt Selection Rheinhessen Een kwaliteitsprogramma in Rheinhessen ter promotie van klassieke druivenrassen en een hoge kwaliteitsstandaard. Niet te verwarren met de landelijke Selection. druiven van uitsluitend stokken die minstens 15 jaar oud zijn beperkte opbrengsten van maximaal 55 hl/ha door zorgvuldig snoeien, uitdunnen (groene pluk) en plukken met de hand voor een laatste selectie mostgewicht van tenminste 95 graden Oechsle voor 100% gemaakt van een van de volgende druiven: Silvaner, Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Traminer, Spätburgunder, Portugieser trocken/droog van stijl alleen Qualitätswein Rijnwijnfles Selection logo DC Pfalz DC Pfalz is een herkomstmerk verbonden met een meer dan gemiddelde kwaliteit. Het kan gebruikt worden voor wijnen van een van de vijf traditionele druivenrassen. Ze hebben een smaakprofiel dat typisch is voor gebied en druif. Dankzij het DC Pfalz logo zijn ze makkelijk herkenbaar. alleen droge wijnen druivenrassen: Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder, Dornfelder minimum mostgewicht voor Riesling en Dornfelder: 75 graden Oechsle; voor Burgunderdruiven: 80 graden Oechsle minimum alcoholgehalte: 12% fruitige stijl met regionale typiciteit uniforme capsule met het DC Pfalz logo aanvullende organoleptische beoordeling (na de verplichte beoordeling voor het amtliche Prüfungsnummer) om te controleren of de wijn beantwoordt aan het smaakprofiel Riesling S Droge Rieslingwijnen van de steile leisteenhellingen langs Mosel, Saar en Ruwer met bepaalde kwaliteitskenmerken kunnen verkocht worden onder het handelsmerk ‘Riesling S’. late, selectieve pluk (hoofdzakelijk in november) volledig rijpe, gezonde druiven met zeer weinig of geen botrytis lage opbrengst zorgvuldige behandeling van de druiven lange vergisting lange lagering op het gistbezinksel aanvullende organoleptische beoordeling onder auspiciën van de Landbouwkamer van  Rheinland-Pfalz Bron: www. duitsewijn.be

9 DIE PFALZ Ligging: Ten zuiden van Worms tot aan de Franse grens en van de hellingen van het Pfälzer Wald tot in de Rijnvlakte Klimaat: Veel zonnedagen; gemiddelde jaartemperatuur 11º C Bodem: Bontzandsteen, kalkhoudende leem- en kleibodems, mergel en keuper met muschelkalk; geïsoleerd graniet, porfier en kleileisteen Aanplant: Ca hectare, 2 Bereiche, 25 Grosslagen, 323 Einzellagen Druivenrassen: Riesling, Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner, Weissburgunder, Grauburgunder, Dornfelder, Portugieser, Spätburgunder De Pfalz heeft nogal wat superlatieven, zoals het grootste wijnfeest ter wereld in Bad Dürkheim, maar ook de eerste en bekendste wijnroute, de Deutsche Weinstrasse. 85 Kilometer wijnplezier De Deutsche Weinstrasse loopt over een lengte van 85 kilometer en verbindt de 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen aan de grens met de Elzas. De Pfalz is met ruim hectare wijngaarden het op één na grootste Duitse wijngebied. Het bestaat uit de districten Mittelhaardt-Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse.  Het zwaartepunt in de Pfalz ligt bij klassieke druiven, met voorop Riesling. De Koning van de witte wijnen is er inmiddels de onbetwiste nummer 1 met ruim 5000 hectare wijngaard. Ook Weiss- en Grauburgunder zijn aan een sterke opmars bezig. Verder horen ondermeer Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat tot het veelzijdige witte wijnaanbod van de Pfalz. Rode wijnen worden steeds belangrijker. Er is frisse Weissherbst van Portugieser en fruitige Spätburgunder. Het grote succesverhaal van de Pfalz is de Dornfelder, die er sinds enkele jaren furore maakt. De dieprode, meestal droge wijn overtuigt met zijn bijna zuidelijke charme. Hetzelfde geldt voor de nieuwkomer Regent. Ondertussen zijn blauwe druiven goed voor een aandeel van 40%. De Pfalz is daarmee het grootste Duitse rode wijngebied. Dat in de Pfalz uitbundig gefeest wordt, is overbekend. Het wijnfeestseizoen begint met het Mandelblütenfest in Neustadt-Gimmeldingen en eindigt pas in november wanneer Sint Maarten bij het Martinus-Weinfest in Sankt Martin zijn mantel deelt. Je zou misschien door de bomen het bos niet meer zien. Daarom een aanbeveling: de Erlebnistag Deutsche Weinstrasse, waarbij altijd op de laatste zondag in augustus de route over de volle 85 kilometer voor auto’s afgesloten wordt. De nabijheid van Frankrijk is overal in de Pfalz te merken, niet in het minst aan de voorliefde van de Pfälzer voor lekker eten. Langs de Weinstrasse zijn inmiddels tal van topkoks neergestreken, die succesvol experimenteren met de regionale keuken en een bezoek dubbel en dwars waard zijn. De Pfalz heeft verder talrijke bezienswaardigheden te bieden. Een bezoek aan centra als Bad Dürkheim, Neustadt en Landau is een must, evenals aan schilderachtige wijndorpen als Sankt Martin, Rhodt of Gleiszellen. Aan te bevelen zijn ook uitstapjes naar burchten en burchtruïnes, naar Freinsheim, Deidesheim of Annweiler am Trifels. Ook het wat afgelegen, maar betoverende Zellertal is een omweg waard. En wie bij Eschbach naar de Madenburg gaat, een van de mooiste burchtruïnes in de streek, en van daar richting Rijnvlakte kijkt, ziet een zee van weelderig groen: druivenstokken zo ver het oog reikt. Bron: www. duitsewijn.be

10 EERST ROOD: SPÄTBURGUNDER
Spätburgunder = Pinot Noir In DE: ha , in de Pfalz ha Edel en zeer oud ras, gedij t het beste in zgn. Rieslinganlagen (beste locaties) Vinificatie: Voornamelijk droge rode wijn, soms ook rosé en sekt In het glas: fruitig aroma met beetje amandel; vol en zacht van smaak; typisch ruikend naar rijp rood fruit, van aardbeien tot kersen, of zwart fruit van bramen tot bessen; ingeval van barrique wijnen komt daar vanille en kaneel bij Klassieke: uit zeer rijpe druiven, roestige tint, geen intense tint, mild van smaak en weinig tannine Moderne: krachtige rode kleur, meer tannine, minder zuren, vaak korte lagering kleine houten vaten Geschiedenis Het druivenras Spätburgunder of Pinot Noir behoort tot de zogeheten Burgunderfamilie en daarmee tot de vroegste rassen die in het westelijk deel van Centraal Europa uit wilde druiven veredeld werden. Karel de Dikke introduceerde het in 884 aan het Bodenmeer. In de 13e eeuw werd het in de Rheingau aangeplant, en in de 16e eeuw stond het vermoedelijk ook in de Pfalz. In de 18e eeuw is de druif mogelijk vanuit de Bourgogne naar de Ahr gebracht. Dankzij de opkomende productie van sekt kreeg de aanplant van Spätburgunder anderhalve eeuw geleden een krachtige impuls, omdat daarvoor pure Burgunderwijngaarden werden aangelegd. Synoniemen voor Spätburgunder zijn Pinot Noir en in delen van Baden Klevner. Betekenis In Duitsland zijn ongeveer hectare wijngaard met Spätburgunder aangeplant. Dat komt overeen met een aandeel van ruim 10% van de totale aanplant. Producenten en consumenten tonen steeds meer waardering voor dit ras.  Sinds het begin van de jaren negentig groeide de aanplant van Spätburgunder met meer dan 3000 hectare. De meeste stokken staan in Baden (bijna 5900 hectare) – met als zwaartepunt de Kaiserstuhl – en in de Pfalz (bijna 1600 hectare). Verder horen ook Rheinhessen en Württemberg met ruim 1200 hectare, evenals de Rheingau (400 hectare) en de Ahr met ruim 300 hectare tot de belangrijkste gebieden voor Spätburgunder. In tien gebieden staat hij op de lijst van Classicdruiven.   Teelt Dit edele en zeer oude ras vraagt de nodige zorg en stelt hoge eisen aan klimaat en bodem. Het gedijt het beste in zogenaamde ‘Rieslinglagen’, dat wil zeggen de beste locaties. Wanneer de groeicondities goed zijn, dan bereikt de Spätburgunder een topvorm en beloont hij de inspanningen met enkele van de mooiste rode wijnen ter wereld. Vinificatie en smaak Spätburgunder wordt voornamelijk als droge rode wijn gevinifieerd, deels ook met een zeker restzoet. Hier en daar is ook rosé en sekt van Spätburgunder te vinden. Wanneer de druiven direct na de pluk geperst worden, dan wordt er uit het kleurloze sap een Blanc de Noirs gemaakt, een witte wijn uit blauwe druiven. In het geval van hogere kwaliteiten voeden veel producenten hun wijnen op in barriques.     In het glas Spätburgunders hebben een fruitig aroma met daarin wat amandel. Ze zijn vol en zacht van smaak. De typische Spätburgunder kan ruiken naar rijp rood fruit, variërend van aardbeien tot kersen, of naar zwart fruit van bramen tot zwarte bessen. Bij barriquewijnen komen daar accenten van vanille en kaneel bij. Men maakt onderscheid tussen het klassieke en moderne type. Traditioneel werden de beste Spätburgunders uit zeer rijpe druiven gemaakt. Ze hadden een roestachtige tint met niet te veel kleurintensiteit en ze waren mild van smaak met weinig tannine.  Naast dit klassieke type wordt de moderne Spätburgunder steeds belangrijker. Dit type heeft een krachtige rode kleur, meer tannine, minder zuren en ondergaat vaak een korte lagering in kleine eikenhouten vaten. Rode Spätburgunders zijn ideaal voor herfst en winter. Ze kunnen het best geserveerd worden op een graad of 16. Bron: www. duitsewijn.be

11 Gekenmerkt kalkmergellaag van minstens 20 cm
Trocken 13,5% Gekenmerkt kalkmergellaag van minstens 20 cm Geur/Smaak: Rood fruit, rijpe bosbessen, veel kracht en body Appellatie: Spätlese Druif: Spätburgunder (Pinot Noir) Bron:

12 Rebholz - Wijnbouwer van het jaar 2013 2007 – Im Sonnenschein
2 jaar op kleine vaten, nadien 3 jaar op de fles 14% Geur/Smaak: Kruidig, houtachtig, rijpe rode & zwarte bessen, noot-en kruidenachtige tonen, aardachtig Appellatie: Grosses Gewächs Druif: Spätburgunder Gault Millau wijngids 2013: 95/100  hoogste score voor duitse chardonnay dit jaar Het Wijngoed Wijnbereiding wordt vaak aangepast aan de modetrends van de smaak en aan de voorliefde van de markt. De familie Rebholz biedt al drie generaties lang verzet tegen deze filosofie en volgt standvastig hun eigen ideeën over natuurwijnen. Ook in moeilijke tijden. Stuart Pigott drukt het als volgt uit: “Voor Hansjörg Rebholz is de eerbied voor de natuur de bron van alles wat de klasse van een wijn bepaalt”. Zijn grootvader, econoom Eduard Rebholz, was de pionier van de kwaliteitswijnbouw in de Zuid-Pfalz. Zijn vader heeft als grote voorvechter van door en door uitgegiste en droge wijnen de huisstijl verder ontwikkeld en vorm gegeven. Inmiddels produceert men al 50 jaar wijn, die alleen datgene laat zien wat de natuur gegeven heeft. Toevoeging van suiker aan de most (chaptalisatie) of toevoeging van ‘Süßreserve’ aan de wijn zijn hier streng verboden en deze zelfgekozen weg om absoluut geen compromissen aan te gaan loont zich: 5 druiven in de Gault Millau Opdat je begrijpt wat dit betekent: slechts 10 wijngoederen in Duitsland hebben de volle 5 druiven gekregen! De Wijn De Siebeldinger Sommerseite heeft de perceelnaam ‘Im Sonnenschein’. De wijnbergen liggen op een hoogte van 160 tot 225 meter boven de zeespiegel en hebben een stijgingspercentage van 5 tot 20%. De Spätburgunder wortelt op een bodem van mosselkalk. De druiven van het Grossen Gewächs worden manueel en zeer selectief geoogst. De wijn werd op traditionele wijze gevinificeerd. Hij rijpte gedurende twee jaar in een klein houten vat en daarna nog eens drie jaar op fles. Waarderingen en Meningen van Critici 93 Punten Gault&Millau – ‘Collectie van het jaar 2013’ Falstaff Wine Trophy – ‘Wijnbouwer van het jaar 2013’ 91 Punten Wein Plus: “Kruidig, dicht, duidelijk houtachtig en een vleugje geoxideerde geur van rijpe rode en zwarte bessen met koele groenten, nootachtige en aardachtige tonen, iets gedroogde kruiden en veel mineraliteit. Ook in de mond relatief koel werkend, daarbij dicht en sappig, rijpe vruchten met duidelijke aroma’s van groentes en lichte tonen van noten en rokerig hout, aanhoudend aan het gehemelte, iets zure bite, zeer fijn, maar toch aanwezige tannines, weer een vrij duidelijke, een beetje aardeachtige en merkbare mineraliteit, een vleugje nougat en chocolade op de achtergrond, moutachtige tonen, goede diepte, nog jong, zeer goed langer te bewaren.“ 18 Punten Jancis Robinson: “Hans-Jörg Rebholz believes in releasing his Pinots with a bit of bottle age, a commendable practice unlikely to be copied by most others because of financial implications. It certainly does his wines and reputation no harm, as greater mellowness and complexity appeal to all critics bar the dedicated tannin munchers. Ageing alone is obviously not the secret, but the Sonnenschein demonstrates how fruit can survive the tempestuousness of oak-laden youth to find a harmonious balance of roasted aromas, tannins and juicy berry and cherry flavours. A velvety texture and long finish serve to heighten the pleasure.” - MS Wine in Black Waardering: 93 P Het is een geweldig jaar voor Hansjörg Rebholz. ‘Wijnbouwer van het jaar 2013’ werd hij bij het magazine Falstaff, de ‘collectie van het jaar 2013’ kreeg hij van de Gault&Millau toebedeeld. De beide titels sluiten naadloos aan bij de lange rij van lofuitingen, die het wijngoed, de wijnbouwer en de wijnen al jaren lang gebracht worden. Als top van de Duitse wijnbouw wijdt de wijnbouwer zijn ongelooflijke competentie niet alleen aan de Riesling, ook zijn Burgunders zijn van de hoogste kwaliteit. De omgang met de barriques is van meesterlijke klasse. Wie daarvoor een bewijs wenst, proef en laat u verrassen: Grosse Gewächse van Rebholz zijn altijd spectaculair! De Spätburgunder is na 5 jaar rijpen (2 jaar in barrique en 3 jaar op fles) eindelijk in de verkoop. De luxe om de wijnen zo lang onder zich te houden, kunnen niet veel wijnbouwers zich veroorloven. Maar precies daarom is deze wijn zo’n geweldige belevening. Hij verspreidt de zuiverste fruitaroma’s, gedefinieerde kruidenaccenten en men kan het mineraal al ruiken. Alles is met grote zorgvuldigheid verwerkt. Aan het gehemelte is het fruit weer zo ongelooflijk zuiver, zo duidelijk en kruidig, de houtaroma’s vloeien daarin prachtig samen. De tanninestructuur komt zeer compact en vol over, dit belooft nog heel veel voor de komende jaren, dat wordt ook door de heerlijke frisheid bevestigd. Een diepe, dicht geweven, compleet droge, minerale Pinot met de juiste hoeveelheid zachte rijpheid. Bron:

13 JETZT GEHT’S LOS … SUCCES !! 6 x Wit: 6 x Monocépage
Keuze uit 3 druiven: Riesling, Weissburgunder (Pinot Blanc) en Chardonnay Van elke ras zit er minstens 1 in 1x Kabinett, 2x Spätlese, 1x Grosses Gewächs SUCCES !!

14 Perceel gekend voor Lössbodem (Quarz – Kalk) Trocken 12,5%
2012 – Mineral Perceel gekend voor Lössbodem (Quarz – Kalk) Trocken 12,5% Geur: Vegetaal, citrus, pitvrucht, aards, noten Smaak: klaar, scherp, fruit; levendige, fijne zuren; groen-plantachtig Appellatie: - Druif: Weissburgunder (Pinot Blanc) Bron: www. duitsewijn.be

15 WEISSBURGUNDER Basis: Spätburgunder (Pinot Noir)  Knopmutatie: Grauburgunder (Pinot Gris)  verdere mutatie: Weissburgunder In DE toenemende populariteit: 3500ha (800ha in Pfalz), op plaatsen waar het voor Riesling te warm is Teelt: diepe en krachtige bodems, op droge en warme locaties. Gemakkelijke druif Vinificatie: bleek- tot lichtgeel, geur zacht en ingetogen. Kenmerkend is licht nootachtig aroma. Wordt vooral droog gevinifieerd met medium tot krachtige body. Voor Spät- en Auslese ook barriques In het glas: Elegante, droge Weissburgunders met frisse zuren en fijn fruit gamma reikt van lichte zomerwijnen tot krachtige droge Auslese Weissburgunder is niet al te alcoholisch beschaafd aroma dat vaak doet denken aan groene noten, appel, peer, kweepeer, abrikoos, citrusvruchten of verse ananas medium body en een aangenaam frisse zuurgraad maken hem veelzijdig inzetbaar aan tafel Weissburgunder Elegante, droge Weissburgunders met hun frisse zuren en fijne fruitigheid zijn ideale eetwijnen, maar ook aantrekkelijk als zomerwijnen. Geschiedenis Als oervorm van de Burgunderdruiven geldt de Spätburgunder, alias Pinot Noir. De Grauer Burgunder (Pinot Gris) is een lichte knopmutatie van deze blauwe Spätburgunder, terwijl de Weisser Burgunder (Pinot Blanc) als een verdere mutatie daarvan beschouwd kan worden. Tot aan het begin van de rijping van de druiven is er nauwelijks verschil te zien tussen deze drie Burgunderrassen. Pas bij toenemende rijpheid ontwikkelen zich de kleur van de druif en de geur- en smaakcomponenten ervan. Het bestaan van de Pinot Blanc is gedocumenteerd sinds de 14e eeuw. Betekenis Behalve in Duitsland is de Weissburgunder ook in diverse buurlanden te vinden. In Frankrijk is dat onder de benaming Pinot Blanc, in Italië als Pinot Bianco. Verder is hij aangeplant in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. In Duitsland wint hij aan populariteit, wat geresulteerd heeft in een aanplant van 3500 hectare, ruim 3% van het totaal. De druif gedijt ook op plaatsen waar het voor de Riesling al te warm is. Sinds enkele decennia is sprake van een gestage groei in aanplant. De afgelopen tien jaar was er zelfs een verdubbeling van de aanplant. Met ruim 1100 hectare is Baden een echt bolwerk voor Weissburgunder, evenals de Pfalz met ruim 800 hectare en Rheinhessen met ruim 700 hectare. Ook is Weissburgunder met telkens goed 200 hectare van betekenis aan Nahe en Moezel. Teelt De eisen die Weissburgunder aan bodem en klimaat stelt, duiden op verwantschap met de Spätburgunder. Deze eisen zijn hoog. Het best voldoen warme, diepe en krachtige bodems, evenals droge en warme locaties. Het ras is makkelijk te telen en kan door een lange rijpingstijd hoge mostgewichten bereiken. Vinificatie en smaak Weissburgunder presenteert zich bleek- tot lichtgeel in kleur, zacht en ingetogen in de geur. Kenmerkend is een licht nootachtig aroma. Hij wordt vooral droog gevinifieerd, met medium tot krachtige body en fijne zuren. Op het niveau van Spät- en Auslese worden voor de opvoeding ook barriques gebruikt. Op kleine schaal zijn ook edelzoete versies en frisse Weissburgundersekt verkrijgbaar. In het glas Elegante, droge Weissburgunders met frisse zuren en fijn fruit zijn ideale eetwijnen. Het gamma reikt van lichte zomerwijnen tot krachtige droge Auslese. Weissburgunder is niet al te alcoholisch en bezit een beschaafd aroma dat vaak doet denken aan groene noten, appel, peer, kweepeer, abrikoos, citrusvruchten of verse ananas. Een medium body en een aangenaam frisse zuurgraad maken hem veelzijdig inzetbaar aan tafel, bijvoorbeeld bij zeebanket, vis, kalfvlees, varkensvlees en gevogelte. Goed gekoeld is hij ook heerlijk als terraswijn. Extractrijkere versies, al dan niet met barrique, passen ook bij lam of jong wild. Bron: www. duitsewijn.be

16 10 maand gerijpt in Franse eik en Pfalz eik
2011 – Rebholz Lössboden Trocken 13,5% Ecologisch 10 maand gerijpt in Franse eik en Pfalz eik Geur/Smaak: Boterroom, abrikoos, fruitig, exotisch, finesse, druk & contour Appellatie: Spätlese Druif: Chardonnay Gault Millau wijngids 2013: 95/100  hoogste score voor duitse chardonnay dit jaar HANSJÖRG REBHOLZ CHARDONNAY 2011 Alkohol 13 %vol; Säure 6,6 g/l; Restzucker 0,6 g/l Boden: Durch die Senkung und die Verwerfungen des Rheingrabens und die starke Hebung des Pfälzer Waldes findet man im Gebiet um Siebeldingen sehr unterschiedliche Bodenverhältnisse vor. Von ganz alten und normal recht tief im Grund liegenden geologische Formationen, wie Rotliegendes, Buntsandstein oder Muschelkalk, bis zu recht „jungen“ Böden wie Hangschotter oder Löß. Unsere Chardonnay-Reben wachsen auf Lößböden. Löß wurde als ganz feiner Staub angeweht und sammelte sich als unterschiedlich mächtige Schicht in Senken. Dies geschah bis zur letzten Eiszeit (Würm), die vor Jahren zu Ende ging. Löß ist ein gelblich hellgrau gefärbter sehr kalkreicher Schluff. Ein hoher Kalkgehalt im Boden ist eine gute Voraussetzung für große Chardonnay und Burgunder/Pinot! Weinbau: Seit 2006 erfolgt in all unseren Weinbergen eine ökologische Bewirtschaftung. Wir fördern dadurch nicht nur die komplexen, biodynamischen Wechselwirkungen des artenreichen „Ökosystem Weinberg“, sondern wir schaffen dadurch auch mehr Eigenart im Wein und sorgen für eine bessere Nachhaltigkeit in der unvergleichlichen Wein-Kulturlandschaft der Pfalz. Vinifikation: Nach der selektiven Handlese wurden die Trauben entrappt und nach einer 24-stündigen Maischestandzeit schonend entsaftet. Nach der Vorklärung durch eine natürliche Sedimentation des Mosttrubs folgte die Gärung in überwiegend neuen Barriquefässern aus französischem und Pfälzer Eichenholz. Nach 10-monatiger Lagerung und Reifung im Fass auf der Feinhefe erfolgte im August 2012 Abstich und Flaschenfüllung. Es ist ein REBHOLZ-Spitzenwein mit großartigem Entwicklungspotenzial, der, wie alle großen Chardonnay, seine perfekte Trinkreife erst nach einigen Jahren erreichen wird. Beschreibung und Bewertung: Der Gault Millau Weinguide 2013 schreibt: „Erinnert an Buttercremetorte mit Aprikoseneinlage, fruchtig, exotisch, finessenreich, sehr verspielt, hat Druck und Kontur.“ und vergibt mit 95/100 Punkten die Höchstnote für deutsche Chardonnay dieses Jahrgangs. Bron:

17 2012- Laumersheimer Kapellenberg Trocken 11,5%
Gekenmerkt door alluviale, lichte bodem met kiezels en zand Geur/Smaak: minerale toetsen en exotisch fruit, vroeg drinkrijp, toch bewaarpotentieel Appellatie: Kabinett Druif: Riesling Bron:

18 RIESLING: KONING DER DUITSE DRUIVEN
Geschiedenis: eerst genoemd in 15e eeuw groeiwijze, grootte van de druiven, de lange rijpingstijd en vorstbestendigheid duiden op verwantschap met wilde in de Pfalz bekend uit het einde van de 15e eeuw en uit de eerste helft van de 16e eeuw Betekenis: ha (5.000 in Pfalz). De aanplant van de Riesling is de afgelopen twintig jaar met ha toegenomen, goed voor het heroveren van de eerste plaats Teelt: langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit hoogste eisen aan de ligging van de wijngaard, maar geringe aan de bodem Afhankelijk van bodem en microklimaat geeft hij heel uiteenlopende wijnen Optimale condities bieden de stenige steile hellingen langs de rivierdalen die goed warmte kunnen opslaan. Riesling De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim hectare. Hij belichaamt als geen andere druif de Duitse wijncultuur.   Geschiedenis Riesling wordt voor het eerst genoemd in de 15e eeuw. De groeiwijze, grootte van de druiven, de lange rijpingstijd en vorstbestendigheid duiden op verwantschap met wilde druiven. Op de langste Rieslingtraditie kunnen de producenten in de Rheingau en aan de Moezel bogen; er zijn daar vermeldingen in documenten uit respectievelijk 1435 en Verwijzingen naar verspreiding in het huidige Rheinhessen en in de Pfalz zijn bekend uit het einde van de 15e eeuw en uit de eerste helft van de 16e. Riesling behoorde ook in de 17e en 18e eeuw al tot de van overheidswege aanbevolen druivenrassen. Nog altijd vraagt men zich af waar de naam precies vandaan komt. Heeft het woord Riesling te maken met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), met ‘reissend’ (hoog) zuur, met edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout)? Internationaal staat hij bekend als Rheinriesling, terwijl in Baden het synoniem Klingelberger gebruikt mag worden. Met de Welschriesling, die ondermeer in Oostenrijk, Italië en Slovenië geteeld wordt, heeft de Duitse Weisser Riesling niets gemeen. Betekenis De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim hectare. Dat komt overeen met circa 20% van de totale aanplant. De aanplant van de Riesling is de afgelopen twintig jaar met 5000 hectare toegenomen, goed voor het terugveroveren van de eerste plaats, vóór de Müller-Thurgau. Alle gebieden dragen daaraan bij, zij het in verschillende omvang. In de Rheingau beslaat de Riesling met 2420 hectare zowat 80% van de daar beschikbare oppervlakte. Andere belangrijke Rieslingproducenten zijn de gebieden Mosel (5200 hectare), Pfalz (5000 hectare), Rheinhessen (3200 hectare), Württemberg (2100 hectare), Baden (1200 hectare) en de Nahe (1000 hectare). In elf van de dertien Duitse wijngebieden behoort Riesling tot de Classicdruiven. Teelt De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit. Hij stelt de hoogste eisen aan de ligging van de wijngaard, maar geringe aan de bodem. Afhankelijk van bodem en microklimaat geeft hij heel uiteenlopende wijnen. Optimale condities bieden de stenige steile hellingen langs de rivierdalen die goed warmte kunnen opslaan. Vinificatie en smaak Rieslingwijnen zijn er in alle soorten, maten en kwaliteiten. De opvoeding ervan gebeurt ten dele in het traditionele grote houten foeder. Naast ongecompliceerde wijnen voor alledag biedt Riesling een rijke keuze aan predikaatwijnen. Bij de hogere kwaliteitsniveaus komen vaker zoete of edelzoete wijnen voor, terwijl ook heel wat Qualitäts- en Kabinettwijnen (vooral in de noordelijker gebieden) ter compensatie van de hoge zuurgraad met een beschaafd restzoet uitgebalanceerd wordt. De typische Riesling heeft een bleekgele, naar groengeel tenderende kleur. In de geur domineren perzik of appel. De smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur. Bij Rieslings van leisteenbodems spreekt men van een minerale toets. Sommige wijnen ruiken naar vuursteen, oudere wijnen hebben vaak een interessante petroleumtoon. De natuurlijke zuurgraad biedt een goed potentieel voor verwerking tot sekt. Edelzoete Beerenauslesen en Eisweine behoren tot de duurste Duitse wijnen in het buitenland. Rieslings moeten pas minimaal een jaar na de oogst gedronken worden. Vele bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na enige jaren. Het bewaarpotentieel van topwijnen is bijna onbegrensd. In het glas Jonge, lichte Rieslingwijnen, naar smaak droog tot fruitig zoet, zijn ideale zomerwijnen. Aan tafel zijn gerijpte Rieslings beter op hun plaats. Zelfs oudere Spätlesen laten bij eten weer wat van hun jeugdigheid proeven. Droge tot halfdroge Rieslings passen goed bij lichte gerechten, gestoomde zee- en zoetwatervis, vlees met lichte sauzen en klein gevogelte. Halfdroge tot lieflijke Spätlesen harmoniëren goed met verse kaas. Fruitig zoete Spätlesen of edelzoete Auslesen zijn voortreffelijke begeleiders van fruitdesserts. Gerijpte edelzoete Auslesen en Beerenauslesen zijn optimale aperitieven bij feestelijke menu’s. Bron: www. duitsewijn.be

19 RIESLING: KONING DER DUITSE DRUIVEN
Vinificatie Kleur bleekgeel/ groengeel Geur domineren perzik of appel Smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur Sommige wijnen ruiken naar vuursteen, oudere wijnen hebben vaak een interessante petroleumtoon. Natuurlijke zuurgraad biedt een goed potentieel voor verwerking tot sekt Edelzoete Beerenauslesen en Eisweine behoren tot de duurste Duitse wijnen in het buitenland Pas een jaar na de oogst drinken bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na enige jaren bewaarpotentieel van topwijnen is bijna onbegrensd In het glas: jonge, lichte Rieslingwijnen: naar smaak droog tot fruitig zoet, zijn ideale zomerwijnen oudere Spätlesen laten bij eten weer wat van hun jeugdigheid proeven. droge tot halfdroge Rieslings passen goed bij lichte gerechten halfdroge tot lieflijke Spätlesen harmoniëren goed met verse kaas fruitig zoete Spätlesen of edelzoete Auslesen zijn voortreffelijke begeleiders van fruitdesserts gerijpte edelzoete Auslesen en Beerenauslesen zijn optimale aperitieven bij feestelijke menu’s Riesling De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim hectare. Hij belichaamt als geen andere druif de Duitse wijncultuur.   Geschiedenis Riesling wordt voor het eerst genoemd in de 15e eeuw. De groeiwijze, grootte van de druiven, de lange rijpingstijd en vorstbestendigheid duiden op verwantschap met wilde druiven. Op de langste Rieslingtraditie kunnen de producenten in de Rheingau en aan de Moezel bogen; er zijn daar vermeldingen in documenten uit respectievelijk 1435 en Verwijzingen naar verspreiding in het huidige Rheinhessen en in de Pfalz zijn bekend uit het einde van de 15e eeuw en uit de eerste helft van de 16e. Riesling behoorde ook in de 17e en 18e eeuw al tot de van overheidswege aanbevolen druivenrassen. Nog altijd vraagt men zich af waar de naam precies vandaan komt. Heeft het woord Riesling te maken met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), met ‘reissend’ (hoog) zuur, met edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout)? Internationaal staat hij bekend als Rheinriesling, terwijl in Baden het synoniem Klingelberger gebruikt mag worden. Met de Welschriesling, die ondermeer in Oostenrijk, Italië en Slovenië geteeld wordt, heeft de Duitse Weisser Riesling niets gemeen. Betekenis De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim hectare. Dat komt overeen met circa 20% van de totale aanplant. De aanplant van de Riesling is de afgelopen twintig jaar met 5000 hectare toegenomen, goed voor het terugveroveren van de eerste plaats, vóór de Müller-Thurgau. Alle gebieden dragen daaraan bij, zij het in verschillende omvang. In de Rheingau beslaat de Riesling met 2420 hectare zowat 80% van de daar beschikbare oppervlakte. Andere belangrijke Rieslingproducenten zijn de gebieden Mosel (5200 hectare), Pfalz (5000 hectare), Rheinhessen (3200 hectare), Württemberg (2100 hectare), Baden (1200 hectare) en de Nahe (1000 hectare). In elf van de dertien Duitse wijngebieden behoort Riesling tot de Classicdruiven. Teelt De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit. Hij stelt de hoogste eisen aan de ligging van de wijngaard, maar geringe aan de bodem. Afhankelijk van bodem en microklimaat geeft hij heel uiteenlopende wijnen. Optimale condities bieden de stenige steile hellingen langs de rivierdalen die goed warmte kunnen opslaan. Vinificatie en smaak Rieslingwijnen zijn er in alle soorten, maten en kwaliteiten. De opvoeding ervan gebeurt ten dele in het traditionele grote houten foeder. Naast ongecompliceerde wijnen voor alledag biedt Riesling een rijke keuze aan predikaatwijnen. Bij de hogere kwaliteitsniveaus komen vaker zoete of edelzoete wijnen voor, terwijl ook heel wat Qualitäts- en Kabinettwijnen (vooral in de noordelijker gebieden) ter compensatie van de hoge zuurgraad met een beschaafd restzoet uitgebalanceerd wordt. De typische Riesling heeft een bleekgele, naar groengeel tenderende kleur. In de geur domineren perzik of appel. De smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur. Bij Rieslings van leisteenbodems spreekt men van een minerale toets. Sommige wijnen ruiken naar vuursteen, oudere wijnen hebben vaak een interessante petroleumtoon. De natuurlijke zuurgraad biedt een goed potentieel voor verwerking tot sekt. Edelzoete Beerenauslesen en Eisweine behoren tot de duurste Duitse wijnen in het buitenland. Rieslings moeten pas minimaal een jaar na de oogst gedronken worden. Vele bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na enige jaren. Het bewaarpotentieel van topwijnen is bijna onbegrensd. In het glas Jonge, lichte Rieslingwijnen, naar smaak droog tot fruitig zoet, zijn ideale zomerwijnen. Aan tafel zijn gerijpte Rieslings beter op hun plaats. Zelfs oudere Spätlesen laten bij eten weer wat van hun jeugdigheid proeven. Droge tot halfdroge Rieslings passen goed bij lichte gerechten, gestoomde zee- en zoetwatervis, vlees met lichte sauzen en klein gevogelte. Halfdroge tot lieflijke Spätlesen harmoniëren goed met verse kaas. Fruitig zoete Spätlesen of edelzoete Auslesen zijn voortreffelijke begeleiders van fruitdesserts. Gerijpte edelzoete Auslesen en Beerenauslesen zijn optimale aperitieven bij feestelijke menu’s. Bron: www. duitsewijn.be

20 2010- Kallstadt Saumagen Trocken 12,5%
De wijngaard “Kallstadter Saumagen” bestaat als sinds 1810/36. Ze ligt aan de westelijke rand van het dorp en wordt beschouwd als de beste locatie van Kallstadt, zelfs als één van de beste locaties in Duitsland. In Saumagen vindt men vooral kalkzandsteen. Geur/Smaak: Appellatie: Spätlese Druif: Riesling Bron:

21 Perceel Hahnenböhl met zeer kalkachtig terroir
2012- Kalkstein Trocken 13% Perceel Hahnenböhl met zeer kalkachtig terroir Geur/Smaak: Groengeel; Mooie entree met toetsen van vanille, lichte toastaroma’s, geel fruit en peer. Volrijpe druiven met pikante zuren en licht zout Appellatie: Druif: Riesling Bron:

22 Perceel Terrarossa/Roterde
2009- Ungstein Weilberg Trocken 13% Perceel Terrarossa/Roterde Geur/Smaak: Mineraal, weidekruiden, abrikoos en honing, lichte toetsen van noot Appellatie: Grosses Gewächs Druif: Riesling Der Ungsteiner Weilberg, im Volksmund aufgrund seiner auffälligen Farbe auch "Roterde" genannt, gilt als eine der traditionsreichsten Lagen der Gegend. Die günstige Exposition und der fruchtbare Boden waren schon zu Römerzeiten ein offensichtliches Zeichen für eine Lage höchster Qualität, so daß man hier Reben pflanzte. Heute ist der Weilberg als "Große Gewächs"-Lage klassifiziert. Konstant bringt er opulente, nachhaltige Weine mit pikanten, oft tropischen Fruchtaromen. Weinbergslagenbezeichnung: Ungsteiner Weilberg Bodenbezeichnung: Terra rossa aus Fließerde (Kalksteinrotlehm, Kalkstein mit Löß) (Pleistozän) über Kalkstein (Tertiär) oder Kalksteinschutt (Pleistozän) mittel- bis tiefgründig Prozentzahl der Flächen mit dem gleichen Bodentypus (von Kallstadt bis Deidesheim): 0,025% Bodenart: toniger Lehm Profilaufbau: cm toniger Lehm, schwach steinig, carbonatreich, humos (0-30 cm), cm lehmiger Ton, schwach steinig, carbonatreich Bodenfarbe: starke Rotfärbung, verursacht durch hohe Gehalte an Hämatit (Fe2O3, ca. 3%) Hangneigung: mittel bis stark geneigt Nutzbare Feldkapazität: mittel Kationenaustauschkapazität: sehr hoch Bodenerosion: gering Filtervermögen: sehr hoch Bodenreaktion: schwach alkalisch  Luftkapazität: gering Wasserdurchlässigkeit: gering  Grundwasser: tiefer als 300 cm Über Weilberg Riesling Großes Gewächs trocken 2012 Der Ungsteiner Weilberg ist eine der traditionsreichsten Lagen der Pfalz. Vor knapp 2000 Jahren gründeten dort römische Siedler ein Weingut und brachten damit den Weinbau in die Region. Das Herzstück des Weilbergs, das der Volksmund auch als „Roterde“ bezeichnet, ist in seiner Art einzigartig. Nicht nur die klimatisch günstige Exposition der Weinberge, sondern vor allem der Boden prägen den hier wachsenden Wein. Im Gegensatz zum sonst vorherrschenden Buntsandstein besteht der Boden des Weilbergs aus tonigem Lehm mit einem gewissen Kalksteingehalt. Der hohe Hämatit-Gehalt (Fe2O3) bringt einen Bodentyp hervor, den man auch als „Terra Rossa“ (Rote Erde) bezeichnet. Die intensiv-rote Färbung des Bodens, die als Indiz für eine besonders gute Mineralstoffversorgung gilt, bedingt die Sonderstellung des knapp 1 Hektar großen Herzstückes innerhalb des Weilbergs. Nur die allerbesten Trauben wurden hier von Hand verlesen, schonend gepresst und über mehrere Monate hinweg gezügelt vergoren. Durch einen aromaschützenden Ausbau und eine lange Lagerung auf der Hefe ist es gelungen, das Terroir des Weines zu bewahren. Für den Riesling Grosses Gewächs wurden nur die allerbesten Trauben von Hand verlesen, schonend gepresst und über mehrere Monate hinweg gezügelt vergoren. Durch einen aromaschützenden Ausbau und eine lange Lagerung auf der Hefe ist es gelungen, das Terroir vom Riesling zu bewahren. Der Riesling zeichnet sich im Duft durch Aromen von Wiesenkräutern, Aprikosen und Honig aus aber auch durch leicht würzige Noten. Am Gaumen ist er wunderbar frisch und mineralisch. Seine anregende Art und der kraftvolle, dichte Körper zeugen zudem von einem Wein mit großem Potential (mindestens acht Jahre Trinkreife). Der Riesling sollte bei °Celsius getrunken werden. Bron:

23


Download ppt "Pfälzer Weine Vincoeur 26-11-2013."

Verwante presentaties


Ads door Google