Voeding je presteert .... zoals je eet

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vocht & Voeding tijdens Inspanning
Advertisements

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Voeding voor optimale atletiekprestaties
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Trainer B Voetbal (UEFA B) - Algemeen Gedeelte - Trainingsmethodiek - Voeding Trainer B Voetbal (UEFA B) Algemeen Gedeelte Trainingsmethodiek Voedingsmethodiek.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Simone van Ballegooie Fysiotherapeut
Goedenavond Welkom bij
Lezing 25 jan 2007: informatie over: Voeding: Algemeen, Voor, Tijdens en Na de training en of wedstrijd. Training: Supercompensatie, Prikkels, Interval.
Thema 2: Voeding en Vertering
Golf en voeding.
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Wat voedt jou deel 1..
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Presentatie JKP 7 februari 2003 Voeding bij wedstrijden Baer Selen, 7 februari 2003.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
25 januari 2017 Joggingclub Keerbergen legt GOUD op hun bord
Rogier Trousset Duursport.nl
Koolhydraten en eiwitten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
De laatste inzichten op voedingsgebied
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Voeding je presteert .... zoals je eet VOEDING & VOETBAL VOEDING & VOETBAL Joost Desender Voeding je presteert .... zoals je eet

Voeding de ONZICHTBARE TRAINING VOEDING & VOETBAL Voeding als ATTITUDE Voeding de ONZICHTBARE TRAINING

VOEDING & VOETBAL KENNIS POSITIEVE BENADERING SOCIALE ONDERSTEUNING Interesse, open staan….. SOCIALE ONDERSTEUNING Interacties club,trainers,ouders MENTALITEIT (individueel) Discipline, zelfwerkzaamheid….. POSITIEVE BENADERING MENTALITEITSWIJZIGING GEZONDE - EVENWICHTIGE SPECIFIEKE VOEDING VOOR VOETBALLERS DETERMINANTEN VAN SPORTVOEDING VOOR VOETBALLERS www.joostdesender.be

VOEDING & VOETBAL SPORTVOEDING “Sommige (top) sporters staren zich blind op de werking van dopinggeduide middelen of suppletie terwijl ze aan de andere kant door een verre van optimale voeding veel winst laten liggen.” Prof. Dr. Harm Kuipers

VOEDING & VOETBAL Wat is SPORTVOEDING ?

GEZONDE VOEDING SPORTVOEDING VOEDING & VOETBAL GEZONDE VOEDING SPORTVOEDING EVENWICHTIGE VOEDING Graanproducten Aardappelen, brood.. koolhydraatrijke koeken VOCHT 2- 4 liter LICHAAMSBEWEGING VOEDINGSDRIEHOEK SPORTVOEDINGSDRIEHOEK

SPORTVOEDING… aangepast aan de vereisten van de inspanning = VOETBAL Waarmee moet je rekening houden? Wat kan je best eten en drinken? Hoe moet je je voeding organiseren? Wat is voetbal fysiologisch ?

Voetbal als Wetenschap Wat is voetbal fysiologisch ? VOEDING & VOETBAL Voetbal als Wetenschap Wat is voetbal fysiologisch ?

VOEDING & VOETBAL WAT IS VOETBAL FYSIOLOGISCH ?? >11 km per wedstrijd te kunnen lopen TOPVOETBAL tov het AMATEURVOETBAL heel veel korte voetbalspecifieke inspanningen + snel recupereren = EXPLOSIVITEIT + SNEL HERSTELLEN GOED UITGEBALANCEERD DIEET RUIM VOLDOENDE HYDRATEREN Voeding = de onzichtbare training

VOEDING + ADEMHALING = ACTIE VOEDING & VOETBAL KOOLHYDRATEN 60-65 en % spierglycogeen Bloed-glycogeen Bloedlipiden proteïnen ANAEROOB AEROOB Spierlipiden VETTEN 20-25en% EIWITTEN 10-15en% VOEDING + ADEMHALING = ACTIE Koolhydraten Vetten Eiwitten + zuurstof ATP (ademfrequentie-hartfrequentie) = zuurstofsysteem

VOEDING & VOETBAL Voeding = DE ONZICHTBARE TRAINING

Voldoende bouwstoffen voor opbouw spieren, botten… VOEDING & VOETBAL Een goede voeding is voor een voetballer van essentieel belang voor : Voldoende bouwstoffen voor opbouw spieren, botten… Het leveren van prestaties (wedstrijden, trainingen…) Een snel herstel na een wedstrijd of training Reconditionering spierweefsel (herstel, supercompensatie,adaptatie) Blessurepreventief - overbelastingsletsels Het vermijden van gezondheidsproblemen Vb beschermingsstoffen, niet ziek worden…

Wat zijn onze Energiebronnen: VOEDING & VOETBAL Wat zijn onze Energiebronnen: Koolhydraten of suikers Vetten Eiwitten Alcohol

Energie uit koolhydraten (suikers) VOEDING & VOETBAL Energie uit koolhydraten (suikers) Enkelvoudige Suikers : confituur, koekjes, fruit, frisdrank, melk, yoghurt, sportdrank, snoep,… Meervoudige suikers - Zetmeel : rijst, aardappelen, brood, ontbijtgranen, koekjes, beschuit, couscous, pasta, …

De bestemming van koolhydraten VOEDING & VOETBAL De bestemming van koolhydraten Van bloedglucose (20 gr) energie (spier – hersenen) Opslagplaats (of bestemming koolhydraten) Leverglycogeen (100 gr) Spierglycogeen (400 gr) Reserve : beperkt Verbruik : snelle, intensieve inspanningen Denken vb: school

Energie uit vetten 1. Verzadigde vetzuren (cholesterol stijgen) VOEDING & VOETBAL Energie uit vetten 1. Verzadigde vetzuren (cholesterol stijgen) vlees melkvet hard plantaardig vet (kokos, palmvet, cacaoboter) gewone margarines gehard plantaardig frituurvet 2. Mono-onverzadigde vetzuren (cholesterol dalen) olijf- en arachideolie 3. Poly-onverzadigde vetzuren (cholesterol dalen) plantaardige oliën visvetzuren

De bestemming van vetten VOEDING & VOETBAL De bestemming van vetten Van vetzuur energie (spier - organen) Opslagplaats (of bestemming vetten) onderhuids vet vet tussen organen bloedvetten spiervetten Reserve : zeer groot Verbruik : Langdurige en rustige inspanningen Energie om te leven

Energie en bouwstoffen uit eiwitten VOEDING & VOETBAL Energie en bouwstoffen uit eiwitten Plantaardig eiwitten : granen peulvruchten groenten aardappelen noten Dierlijke eiwitten : vlees (betere biologische kwaliteit t.o.v. plantaardige EW) vis melk ei

De bestemming van eiwitten VOEDING & VOETBAL De bestemming van eiwitten Functie van eiwitten: Spieropbouw en -herstel Bouwstenen van hormonen, enzymes, afweerstoffen Vb: hemoglobine, EPO Energielevering (beperkt) Reserve : groot

Voeding je presteert .... zoals je eet VOEDING & VOETBAL Voeding je presteert .... zoals je eet

Welke soort energie wordt verbruikt? VOEDING & VOETBAL Welke soort energie wordt verbruikt? Verbruik Koolhydraten Vetten Intensiteit 60 % VO2max 100 % VO2max

JE PRESTEERT ...., ZOALS JE EET en DRINKT VOEDING & VOETBAL Invloed van het spierglycogeen en afgelegde afstand in een wedstrijd n Gly-voor Gly-rust Gly-einde 1°helft 2°helft wand./spurt 5 96 32 9 6100 5900 27% / 24% 4 45 6 5600 4100 50% / 15% JE PRESTEERT ...., ZOALS JE EET en DRINKT

Invloed van dehydratatie op de inspanning VOEDING & VOETBAL Invloed van dehydratatie op de inspanning DEHYDRATATIE PRESTATIE Geregistreerd in de praktijk tot > 2 liter per uur in extreme omstandigheden Een vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht kan een prestatievermindering meebrengen van 20%. Advies : Opname 2 – 3 ml / kg lichaamsgewicht/per 15-20 min Advisering naar praktijk op basis van gewichtsreductie Drankgebruik is traineerbaar JE PRESTEERT ...., ZOALS JE EET en DRINKT

JE PRESTEERT ...., ZOALS JE EET en DRINKT VOEDING & VOETBAL Invloed van glycogeendepletie op trainingsintensiteit hartslagwaarden ondergrens bovengrens omslagpunt EDT Weerstand Overbelasting + kwetsuren GLYCOGEENDEPLETIE JE PRESTEERT ...., ZOALS JE EET en DRINKT

Onze voedingsmiddelen... VOEDING & VOETBAL Onze voedingsmiddelen... KOOLHYDRATEN VETTEN EIWITTEN MINERALEN VITAMINEN

SACCHARIDEN – SUIKERS -KOOLHYDRATEN VOEDING & VOETBAL SACCHARIDEN – SUIKERS -KOOLHYDRATEN Soorten suikers Enkelvoudige en tweevoudige suikers : druiven-,bietsuiker Oplosbaar in water en zoete smaak Worden snel in de bloedbaan opgenomen en kunnen dus snel energie leveren Glucose(druivensuiker) Fructose(vruchtensuiker) Galactose(promelksuiker) Lactose(glu. + galactose) Saccharose (glucose +fructose) Maltose (glu+glu) Verteerbare polysacchariden: zetmeel, glycogeen Niet oplosbaar in water en neutraal van smaak Ze kunnen door afsplitsing in enkelvoudige suikers in het bloed worden opgenomen. Dit vraagt tijd zodat we na een maaltijd toch nog voor lang suikers in ons bloed hebben. Zetmeel is voor ons een voorname energieleverancier. Niet-verteerbare polysacchariden of voedingsvezels : cellulose (volle granen, volkorenbrood) Zorgen voor het transport van het voedsel in maag en darmen.

- pastaproducten (spaghetti, lasagne, …) - graanproducten VOEDING & VOETBAL Koolhydraten : kunnen voldoende snel energie leveren voor korte, hevige inspanningen - groenten - fruit - peulvruchten - pastaproducten (spaghetti, lasagne, …) - graanproducten - aardappelen - rijst - brood (volkorenbrood, bruin brood, roggebrood, …)  Bevatten ook voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels www.joostdesender.be

Graanproducten-Aardappelen bij voorkeur – best niet VOEDING & VOETBAL Graanproducten-Aardappelen bij voorkeur – best niet Pasta : grijs / wit Croissant Rijst : grijs / wit Boterkoek Rijstwafel : Koffiekoek Brood : grijs / wit Kant-en-klare pannekoeken Beschuiten : grijs / wit Taart Ontbijtgranen Couscous Cake Gerst Frieten Muesli Kroketten Aardappelen Puree (met vet / eieren) Puree (zonder vet / eieren) Gebakken aardappelen www.joostdesender.be

VOEDING & VOETBAL VETTEN / LIPIDEN Soorten vetzuren De verzadigde vetzuren veelal dierlijke vetten vb. runds-varkensvet ... De onverzadigde vetzuren veelal plantaardige oliën vb. olijfolie Vetten : VOOR LANGDURIGE RUSTIGE INSPANNINGEN recuperatieloop cardioloop vetloop -Vis- en plantaardige producten (visoliën, noten, zaden  goede onverzadigde vetten -Dierlijke vetten  verzadigde vetten

Eiwitten : bouwstenen  spiergroei en herstel - melkproducten - eieren VOEDING & VOETBAL EIWITTEN / PROTEÏEN Soorten eiwitten Essentiële aminozuren =aminozuren die in het lichaam niet gemaakt kunnen worden Niet-essentiële aminozuren =kunnen in hetlichaam uit ieder ander aminozuur gemaakt worden Eiwitten : bouwstenen  spiergroei en herstel - melkproducten - eieren - vlees en vis - aardappelen, rijst, sojabonen - bladgroente www.joostdesender.be

VITAMINEN en MINERALEN VOEDING & VOETBAL VITAMINEN en MINERALEN Vitaminen Vit A,D,E,K zijn vetoplosbaar en kunnen dus maar voorkomen in vetstofhoudende voedingsmiddelen Vit B,C, P zijn oplosbaar in water Mineralen Calcium : spiercontractie, overdracht van zenuwimpulsen Magnesium : spiercontracties, energieprocessen Fosfor : energielevering (ATP) Kalium: Natrium : Spierwerking, zenuwprikkeling IJzer : zuurstoftransportsysteem www.joostdesender.be

(altijd medisch ondersteund) VOEDING & VOETBAL MICRONUTRIËNTEN Vitaminen Vitamine A, B1, B2 en B6 Mineralen : Fe, Na, K, Ca, F, Zn, Mg, Cu en J Een gezonde voeding voorziet al deze elementen, doch bij intensieve sportbeoefening kan een gedoseerde aanvulling noodzakelijk zijn. (altijd medisch ondersteund) www.joostdesender.be

TRAINER... WAAROM ETEN WIJ ? VOEDING & VOETBAL TRAINER... WAAROM ETEN WIJ ?

Energiebehoefte voor voetballers ?????? ‘BRANDSTOF’ = KOOLHYDRATEN VOEDING & VOETBAL TRAINER WAAROM ETEN WE ? bouwstoffen brandstoffen beschermende stoffen Voedingsstoffen Energieleverende eiwitten-vetten-koolhydraten niet-energieleverende : vitamines - mineralen Vochtinname Energiebehoefte voor voetballers ?????? ‘BRANDSTOF’ = KOOLHYDRATEN

Koolhydraten als energiebron VOEDING & VOETBAL Koolhydraten als energiebron Koolhydraatrijke voeding = noodzakelijk Bij korte intensieve inspanning EXPLOSIVITEIT Reden : koolhydraten = de energiebron bij intensieve inspanningen Bij duurinspanning HERSTELLEN Reden : reserve is beperkt

Welke koolhydraten ? Tijdstip van eten ? VOEDING & VOETBAL Zetmeel : brood, graanproducten, rijst, aardappelen beschermende stoffen in tegenstelling met 'lege energie-caloriën van eenvoudige suikers voordeel: lange en trage bloedglucose stijging « REBOUND HYPOGLYCEMIE «  Tijdstip van eten ? Voor / tijdens / na de wedstrijd liefst gespreid over de dag IN 5 maaltijden

REBOUND HYPOGLYCEMIE Bloedglucose GLYCEMISCHE INDEX Snelle suikers Tage suikers

GLYCEMISCHE INDEX Hoge GI Glucose 100 Rijst 80 Aardappelen 55-70 Brood 70 Suiker 65 Lage GI Muesli 56 Fruit 20-60 Pasta 30-55 Erwten 30 Fructose 25

Goede organisatie = discipline VOEDING & VOETBAL Goede organisatie = discipline Goede structuur : Ontbijt Tussendoor Middagmaal Avondmaal Geen maaltijden overslaan Grazing vermijden: veel tussendoortjes www.joostdesender.be

Aandacht voor ontbijt en tussendoortjes VOEDING & VOETBAL Aandacht voor ontbijt en tussendoortjes Promotie van ontbijt (‘heb je vanmorgen iets gegeten?’) Start-koeken zijn geen ontbijt !! Cornflakes + melk Brood met gevarieerd mager beleg vlees : kippenwit, kalkoen, ham, rookvlees, … kaas : kaas, smeerkaas, platte kaas, … Zoet : confituur, honing, siroop. Yoghurt Fruit Fruitsap Melk www.joostdesender.be

Aandacht voor ontbijt en tussendoortjes VOEDING & VOETBAL Aandacht voor ontbijt en tussendoortjes Promotie van tussendoortjes Boterham Yoghurt Fruit (banaan, …) Melk Koek Vitabis Sultana Rijstkoek Evergreen choco-as www.joostdesender.be

De pré-competitiemaaltijd VOEDING & VOETBAL De pré-competitiemaaltijd Kwalitatief Glycogeenreserves opbouwen de dagen voor de wedstrijd = koolhydratenrijk = 200 tot 300 gram Eisen van precompetitie maaltijd. « KOOLHYDRATENBOM «  Kwantitatief individueel: lichaamsgewicht, intensiteit, zenuwachtigheid

De pré-competitiemaaltijd VOEDING & VOETBAL De pré-competitiemaaltijd Doel glycogeen spier / lever aanvullen en maximaliseren gedeeltelijk verbruikt gedurende nacht start : voeding volledig verteerd Hoe? 1) 4-3 uren voor de wedstrijd : laatste maaltijd : 1 à 5 g KH / kg LG zo weinig mogelijk vetten en eiwitten 2) 1 uur voor de wedstrijd : geen inname van koolhydraten tot vlak voor de wedstrijd inname koolhydraten : rebound hypoglycemia www.joostdesender.be

De pré-competitiemaaltijd VOEDING & VOETBAL De pré-competitiemaaltijd 3) 30 min voor de wedstrijd : hyperhydratatie : 300 tot 400 ml water (vb. warm weer) tijdens opwarming : sportdrank / dorstlesser toegestaan 4) 5 min. voor aanvang : hyperhydratatie : 300 tot 400 ml water of dorstlesser eventueel koolhydraten :max. 1g KH / kg LG

Tijdens de WEDSTRIJD. Doel : 1) Dehydratatie voorkomen : drinken VOEDING & VOETBAL Tijdens de WEDSTRIJD. Doel : 1) Dehydratatie voorkomen : drinken 2) uitputting glycogeenvoorraad spier en lever vertragen inname van koolhydraten = dorstlesser = 4-6% KH

Na de WEDSTRIJD Doel Hoe? Onmiddellijk na inspanning : VOEDING & VOETBAL Na de WEDSTRIJD Doel 1) Herstel van de glycogeenconcentratie 2) Hydratatie Hoe? Onmiddellijk na inspanning : Sportdrank 1g KH / kg LG /uur dorstlesser, energiedrank GEEN cola of frisdrank (weinig mineralen en vitamines) Eiwitten : yoghurt, boterham, cornflakes Na voldoende recuperatie (binnen de twee uur) koolhydraatrijke maaltijd (spaghetti, rijst, couscous) Sportdrank herhalen 2, 4, 6 uur na inspanning www.joostdesender.be

De post-competitiemaaltijd VOEDING & VOETBAL De post-competitiemaaltijd = belangrijkste ‘maaltijd’ om de NIEUWE prestatie / training / wedstrijd voor te bereiden RECUPERATIEVOEDING Binnen de 2 - 4 uur De maaltijd na de wedstrijd: zo vlug mogelijk herstellen van energiereserves en vochtbalans. DUS…chips, cola…..bij voorkeur niet meer bij onze jeugd meteen na de wedstrijd ????

KOOHYDRATENBOM Glycogeensupercompensatie. VOEDING & VOETBAL KOOHYDRATENBOM Glycogeensupercompensatie. Doel : glycogeen = energiebron maximale intensieve inspanning glycogeengehalte spier en lever beperkt glycogeenconcentratie spier maximaliseren glycogeenconcentratie lever verbetering duurinspanning deze methode vergt oefening www.joostdesender.be

Energiegels en energierepen VOEDING & VOETBAL Energiegels en energierepen Sportrepen : minimum 50 gram KH/100g en <10 gram vet / 100g Koolhydratengels : 60-70% koolhdraten

TRAINER... WAAROM DRINKEN WIJ ? VOEDING & VOETBAL TRAINER... WAAROM DRINKEN WIJ ?

TRAINER WAAROM DRINKEN WE ? VOEDING & VOETBAL TRAINER WAAROM DRINKEN WE ? SPORTDRANKEN De gevolgen van warmteverlies vb marathonloper «2% 4% (krampen) 8% coma Een vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht kan een prestatievermindering meebrengen van 10-20%. minder doorbloeding van spieren door vochtverlies minder zuurstof naar de spieren Thermoregulatie zweten = Verlies van water, natrium, kalium Een sporter moet veel drinken. Maar wat en wanneer moet je drinken en hoeveel ...? www.joostdesender.be

Vochtbalans Water Goede leverancier van vocht voor VOEDING & VOETBAL Vochtbalans Water Goede leverancier van vocht voor activiteiten < 1 uur gematigde intensiteit gewichtsverlies 0.25 l vocht per 15 minuten activiteit Langdurige inspanningen (>1uur) : sportdrank BETER Opgelet: watervergiftiging ! www.joostdesender.be

LEKKER ZIJN = individueel verschillend VOEDING & VOETBAL Drinken, maar wat? Voorwaarden voor een goede sportdrank Vocht moet snel worden opgenomen Drank moet koolhydraten aanbrengen 4-8 % KH Osmolariteit < 400 mosmol/kg (iso – hypotoon) Electrolyten Na+, Kalium +, Magnesium+, Cloor+ LEKKER ZIJN = individueel verschillend www.joostdesender.be

VOEDING & VOETBAL Sportwaters Een sportdrank die moet dienen om de dorst te lessen en vochtverlies te compenseren (vocht + geen toevoeging suikers) Dorstlessers Een sportdrank die moet dienen om de dorst te lessen en vochtverlies te compenseren (vocht + 4-8 % KH) Energiedranken Een sportdrank die moet dienen om vocht aan te brengen en tevens van energie te voorzien (vocht +8 en 15% KH) Hersteldranken Een sportdrank die moet dienen om vocht aan te brengen ,van energie te voorzien en voor een snel hertstel van de spierafbraak ...te voorzien (vocht + KH + extra eiwitten) www.joostdesender.be

Wanneer en hoeveel drinken ? VOEDING & VOETBAL Wanneer en hoeveel drinken ? Zo veel mogelijk Wanneer je dorst hebt is het al te laat, drinken voor dorstgevoel Préhydrateren = voor tijdens en na wedstrijd – training DUS DE GEHELE DAG DOOR VOLDOENDE DRINKEN Koolhydraatloading extra glycogeen vraagt een extra hoeveelheid water www.joostdesender.be

WANNER DRINKEN,...ALTIJD maar in bijzonder VOEDING & VOETBAL WANNER DRINKEN,...ALTIJD maar in bijzonder Vlak voor de inspanning = meteen na de opwarming Werking nieren / bloed in de spieren / duur voor opname 5 a 7 min. Het beste tijdstip om te drinken voor de wedstrijd met het doel een extra vochtreserve op te bouwen is bijgevolg 7 tot 3 minuten voor de wedstrijd.

Tijdens de inspanning = ZELFDISCIPLINE VOEDING & VOETBAL = Voorbeeld op training leren drinken =training onderbreken elke 30 min VERPLICHT EIGEN SPORTDRANK MEEBRENGEN NAAR DE TRAINING = ZELFDISCIPLINE Merk op NOOIT GAAN EXPERIMENTEREN MET DRANK en VOEDING VOOR EEN WEDSTRIJD www.joostdesender.be

VOEDING & VOETBAL Na de inspanning = Re-hydrateren = Vochtverlies compenseren = Sneller Recupereren = Voorbereiding nieuwe inspanning = Batterij heropladen + KH + vocht Na de inspanning kunnen vocht en elektrolyten door normale voeding en drank weer aangevuld worden. Ideaal = eerste twee uur (30 min – 50 KH) na de inspanning Oplossing = hersteldrank in de cooling-down www.joostdesender.be

HOE MAAK JEZELF EEN DORSTLESSER ? VOEDING & VOETBAL HOE MAAK JEZELF EEN DORSTLESSER ? Voorwaarden maximaal 7.5% KH ( om even snel te worden opgenomen als water) Voorbeelden om zelf te maken. 60 gram saccharose ( = gewoon rietsuiker) oplossen in 1 liter gekoeld water (frigo + zilverpapier ) enkele druppels citroen of sinaasappel persen (snuifje - 2 gr. zout; zie verder) halve liter fruitsap met halve liter water aanmengen (2 gram zout) Hoeveelheid drinken Minimum 400 ml per uur of bij warm weer 200 ml per 15/20 minuten HYPOTOON ISOTOON HYPERTOON www.joostdesender.be

VOEDING & VOETBAL merk Koolhydraten g/100ml Osmolariteit mosmol/liter Natriumgehalte mg/100ml Andere mineralen vitaminen EXTRAN 4 gram 250 24 Kalium, calcium, magn., chloor GATORADE 6 gram 280-360 41 Kalium, chloor, fosfor ISOSTAR 7 gram 280-320 58 Kalium, calcium, magn, vit B1, B2, C COLA 11 gram 650 3,2 - ½ Fruitsap ½ water 5 gram 320 1 Kalium, calcium, vit A,C, B1, B2, B3 www.joostdesender.be

Koolhydraatrijk dieet B E S L U I T KOOLHYDRATEN Zetmeel: Aardappelen Bananen Spaghetti brood Suikers Snacks Confituur Honing Klontjes suiker VOETBAL = Herhaalde Explosief Inspanningen Snel recupereren na de inspanning Glycogeen Spieren Lever Koolhydraatrijk dieet Hoge koolhydratenvoorraad Beperkte hoeveelheid SNELLE ENERGIEBRON Vetarm dieet Grote voorraad in het lichaam TRAGE ENERGIEBRON VETTEN Frieten Room Boter Vetrijk vlees Bepaalde vleeswaren Kaas In de maag en darmen Afgebroken tot Glucose + fructose D R I N K E N VOCHT ENERGIE

Voedingssupplementen CREATINE Beta-ALANINE CAFFEINE www.joostdesender.be

Naar de voetbalpraktijk.....??? Wedstrijden - trainingen VOEDING & VOETBAL Naar de voetbalpraktijk.....??? Wedstrijden - trainingen

ATTITUDE VOEDING & VOETBAL SPELERS BESTUUR…TRAINERS OUDERS MENTALITEITSWIJZIGING DISCIPLINE – ZELFWERKZAAMHEID ATTITUDE www.joostdesender.be