Koning Louis XIV: de manipulator in Versailles: bronnenonderzoek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1.5 Vorsten in Europa Republiek De Nederlanden waren een republiek: - De macht lag bij de Staten Generaal - Opvolgers werden gekozen. Monarchie Frankrijk,
Advertisements

17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Paragraaf 6.3 Vorige les: De Gouden Eeuw Deze les: - bezoek
4.1 De opkomst van Engeland en Frankrijk. 1. Frankrijk / Politiek  Lodewijk XIV - Al zeer jong op de troon - Absolute monarch.
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
6 De Republiek in Europa.
Frankrijk Politiek- I: Koning Lodewijk de XIVde had de adel buiten spel gezet en was een absolute vorst. Hij zou zijn macht van God gekregen hebben;
Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
Kenmerk 23 Streven naar Absolutisme Les 1: Centralisering van de macht
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
De ontwikkeling van Het Christendom..
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
Absolutisme.
Lodewijks oorlogen.
Absolutisme.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.
§1 Nederland verzuilt.
Dans als representatie van macht
Republiek versus Frankrijk
6 De Republiek in Europa.
Wetenschappelijke revolutie
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Bestuur in andere landen
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Par 7.2 Van Republiek naar parlementaire democratie 4 De Nederlanden.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
De Franse samenleving en cultuur ten tijde van Jean-Philippe Rameau ( ) Lezing Emeritiforum 17 december 2014 Hans Cools
Tijd van regenten en vorsten,
Tijd van regenten en vorsten,
Paragraaf 3 Opkomst van machtige vorsten
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Republiek in de Gouden eeuw
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Herhaling hst 5 Vroegmoderne tijd - ( n. Chr.) Renaissance
Politieke situatie Europa rond 1800
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
H7.1 Absolutisme in Frankrijk
4.1 de Pruikentijd.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Regenten en vorsten 3.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Regenten en vorsten 2.1 Machthebbers in Europa
Paragraaf 7.2 Burgerlijke cultuur en hofcultuur
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Absolute vorsten De vorsten (koningen) waren afhankelijk van de adel, de adel betaalde namelijk veel geld en zorgden voor soldaten  een koning is dit.
Regenten en vorsten 3.1 Machthebbers in Europa
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Lodewijk XIV muziek en dans
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Schilderen in opdracht
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
HET STREVEN VAN VORSTEN NAAR ABSOLUTE MACHT
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Thema 8: hoe vrij ben jij? Blok 1: Franse volk eist vrijheid
§6.2 Nederland en Europa In deze presentatie leer je over:
Transcript van de presentatie:

8.2.3. De meest absolute monarch in de nieuwe tijd: de Franse koning Louis XIV (T, 1643-1715) 8.2.3.1 Koning Louis XIV: de manipulator in Versailles: bronnenonderzoek Lodewijk XIV vergeleek zichzelf graag met Apollo, de Griekse zonnegod. Dit leverde hem de naam le Roi-Soleil of Zonnegod op.

Koning Louis XIV (1643-1715)

Koning Louis XIV (1643-1715)

8.2.3.2 Louis XIV: de koning drukte zijn stempel op de hele maatschappij Absolutisme (B) is een politiek systeem waarbij ‘de van de wetten losgemaakte’ wil van de koning de basis van wetgeving vormt. De koning beslist alleen volgens zijn eigen wil en heeft alle macht. Hij legitimeert zich door te zeggen dat hij door God is aangesteld. Absolutisme komt van absolvere, ‘losmaken van’. De koning maakt zich los van de wetten, m.a.w. de koning staat boven de wetten.

8.2.3.2.1: Op politiek vlak:

In zijn werk ‘Politiek gebaseerd op het Heilige Schrift (1679) verantwoordt Jacques-Bénigne Bossuet, bisschop en hofpredikant, het absolutisme aan de hand van het goddelijk recht.

In zijn ‘Herinneringen aan het hof van Lodewijk XIV, 1673-1681’ geeft de Italiaanse edelman J.B. Visconti zijn kijk op de persoonlijkheid van Lodewijk XIV.

Tuin paleis Versailles: prestige paradijselijk controle op natuur en mens versus oncontroleerbaarheid van het dagelijkse leven.

Tuin paleis van Versailles

Paleis van Versailles: ‘Spiegelzaal’ prestige controle van de adel Koninklijk paleis is een publieke leefruimte: verdeel en heers-methode

Paleis van Versailles: La Chambre du Roi

Het paleis was georganiseerd rond het bed van Lodewijk XIV, dat in het centrum van het kasteel gelegen was.

8.2.3.2.2: Op het gebied van de kunsten: Zowel in als buiten Versailles moest de kunst de koninklijke grootheid uitdrukken en verheerlijken: Koninklijke accademies (B) = Overheidsinstelling die de culturele of wetenschappelijke elite van het land samenbrengt. Zij bepaalden welke thema’s werden uitgebeeld, wat mooi of lelijk was.

Elke belangrijke gebeurtenis uit Lodewijks regering werd in kunstwerken te vereeuwigd: Voorbeeld: 1685: afschaffing van het Edict van Nantes: ‘Académie royale de Peinture’ moest een schilderij maken met als onderwerp: ‘De ketterij onder de voet gelopen’.

‘Le Roi Danse’: De dans was een typische uiting van controle en macht: In de 16de eeuw kwam in Frankrijk het hofballet tot grote bloei. Lodewijk XIV professionaliseerde de dans door de oprichting van de Académie Royale de la Dance in 1661. De onnatuurlijke danshoudingen en -passen werden gezien als symbool van de onderwerping van de natuur aan de menselijke geest. Bovendien was het hofballet, door zijn verwijzende karakter, een verheerlijking van de absolute monarchie.

Louis XIV als 'Zonnekoning' in 'Het ballet van de nacht' (1653) Pompeuse kostuums, hoge hakken, pruiken en hoofdtooien waren de standaarduitrusting van de dansers in de ballet-opera's.

Menuet

Het paleis van Versailles veruitwendigde de macht van de Zonnekoning Het paleis van Versailles veruitwendigde de macht van de Zonnekoning. Het vormde het decor waarmee en waarin hij zijn macht kon tonen. 440 000 kg fijn goud, 20 jaar werk en 35 000 mensen zijn nodig om het reusachtige paleis te bouwen.

8.2.3.2.3 Op godsdienstig vlak: de gallicaanse kerk of gallicanisme (B) Waarom kan een absolutistische koning niet om met vrijheid van godsdienst? Is er een probleem met die katholieke kerk voor een absolutistisch vorst?  Godsdienstige eenmaking: (T, 1685) Edict van Fontainebleau. De Hugenoten (= protestanten) moesten zich bekeren of het land verlaten.  Nationalisering van de kerk: Gallicanisme of de gallicaanse kerk (B) = de rooms-katholieke godsdienst in Frankrijk, waarbij de paus de macht in theorie in handen houdt, maar de koning in de praktijk alle beslissingen neemt.

8.2.3.2.4: Op economisch vlak: mercantilisme of colbertisme (B) en de staatsmanufacturen (B) Jean-Baptiste Colbert was één van de trouwste medewerkers van Lodewijk XIV (= minister van financiën, landbouw, handel en industrie)  Hij zorgt voor een economisch systeem dat het absolutisme een financiële ruggengraat gaf.

‘La manufacture des Gobelins’: een manufactuur waar een 200-tal vaklieden hoogwaardige wandtapijten maakten.

Wat voor soort producten zijn tapijten? Waarom wil Lodewijk XIV dat ze tapijten maken? Waar maken ze die producten? Wie is eigenaar van die werkplaatsen? Welke grondstoffen heb je daarvoor nodig? Waar halen ze die grondstoffen? Wat mag niet ingevoerd worden in Frankrijk? Wat voeren ze liefst uit? Mercantilisme of colbertisme (B) is een economische politiek waarbij de overheid de invoer van buitenlandse afgewerkte producten tegenwerkt en de uitvoer van afgewerkte producten uit staatsbedrijven (staatsmanufacturen) (B) stimuleert.