Overleg Meetporten - 20 juni 2014 - Daan Van Der Meersch1/9 ALARMDREMPEL Te streng of behouden? Overleg Meetpoorten / Concertation Portiques 20/06/2014.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bidden of danken? 2 febr Rotterdam.
Advertisements

Welzijn op het werk Johan Ledegen Ingenieur – attaché F.O.D. WASO
Het Megaports Initiative te Antwerpen
Financiering en verwijdering van radioactieve afvalstoffen bij weesbrongevoelige inrichtingen.
Amsterdam- Amersfoort
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Waar kan ik me aan verwachten ?
NAHSA Achtergronden en details. Overzicht •Achtergrond (fysica) •Detector •Projecten.
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
25/11/2008 Presentatie FANC/Bel V INES Nieuwe manual en evoluties in Belgi ë Caroline van Ertbruggen FANC.
Interpretatie van artikel 12 ARBIS Beheer van wijzigingen VAN WONTERGHEM Frederik - FANC VAN DEN BERGHE Yves - Bel V.
Stakeholders meeting « Weesbronnen » – Gebeurtenis Duferco 07 februari 20121/9 Besmettingsincident van de installaties van Duferco La Louvière Produits.
24/06/ Toezicht op het grondgebied en natuurlijke straling.
Stadsverwarming en alternatieven Gemeente Amsterdam, 18 april 2007, Cooperaties/huurders 19 april 2007, Teus van Eck.
… Ioniserende straling !!
Op 23 september 2011 nam de Vlaamse Regering akte van de conceptnota “open data”. De conceptnota schetst de beleidscontext en het regelgevend kader voor.
PA3 Kust- en overgangswateren in het ISGD van de Schelde.
Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector.
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
Nieuwe meetvoorwaarden voor stookinstallaties, stationaire motoren en gasturbines 11 juni 2004 Peter Meulepas
Ecodesign en efficiënt materiaalgebruik in nieuwe voertuigen
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
Bedrijfsvervoerplannen (BVP)
STAKEHOLDERSOVERLEG KB betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen, en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
5 juni 2007 Marktonderzoek Powder Navigator In opdracht van:
Het FANC is ISO 9001:2000 gecertifieerd – l’AFCN est certifiée ISO 9001:2000 Formulieren Martine Liebens Expert Invoer & Vervoer Registratieformulier Aanvraagformulieren.
In de praktijk … Theoretische oefeningen: oefening 1  6
24/06/ Dienst IANBI.. 24/06/ Dienst NBI. De dienst NBI vergunt en inspecteert nucleaire, industriële installaties. In het Brussels Hoodstedelijk.
Meetapparatuur voor radioactiviteit
Informatievergadering betreffende het nieuw Koninklijk Besluit voor wat betreft de bepalingen voor de invoer, de doorvoer en de uitvoer van radioactieve.
Stralingsbescherming en natuurlijke radioactiviteit: NORM industrieën, luchtvaart en radon Art. 4 ARBIS “Beroepsactiviteiten waarbij natuurlijke stralingsbronnen.
WAT KAN IK VERWACHTEN ? Radioactieve bronnen en stoffen die bij het afval en het schroot (kunnen) worden gedetecteerd.
24/06/ Bliksemafleiders. 24/06/ Mogelijke inbreuken 1.Illegale plaatsing/bezig (inbreuk op art d) KB 20/07/2001 – arbis) en op KB 24/01/2006:
… Ioniserende straling !!
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
Koninklijk besluit betreffende het opsporen van radioactieve stoffen in bepaalde materiaal- en afvalstromen en betreffende het beheer van weesbrongevoelige.
E. Nezer SLA-actieplan teneinde de termijnen voor de invoering van de bijwerkingen te verkorten.
1) Synthese 2) Context 3) Auteur 4) Wat doet de overheid? 5) Belangrijke organisaties 6) Moeilijke woorden 7) Interessante links 8) Besluit.
Een fundamentele inleiding in de inductieve statistiek
WAAKZAAMHEID VOOR RADIOACTIVITEIT
Netwerking & Organisatieontwikkeling
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Les 2 Elektrische velden
Afdeling Studietoelagen Kwaliteitsnetwerk 31 januari 2005.
(Kosmische) straling en organismen door Sofie, Pau Li en Kim v2a
CENTRALE COMMISSIE voor de RIJNVAART
FISCAAL OVERGANGSRECHT Amsterdam, 21 maart 2012 Mr. C.A.H. Luijken Deloitte Pension Advisory.
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Overlegvergadering Inleiding
van medische oorsprong
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
Brussel-Energie Uw afval, een bron van hernieuwbare energie.
Radioactiviteitsmetingen
1/x WEESBRONPROBLEMATIEK Algemeen kader en aanpak.
20/06/20141 FANC - Overleg meetpoorten OVMB Inleiding: Beschrijving activiteiten OVMB  OVMB heeft 3 hoofdactiviteiten: Uitbaten van een categorie.
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
11 Overlegvergadering FANC - Uitbaters van een meetpoort.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector.
The making of NEN 1010: september 2015
Meten van Burenlawaai ing.Rein.C.Muchall Geluidconsult bv. Amsterdam- Amersfoort woonoverlast 28 April 2011.
Presentatie Schone stranden. Onderdeel I Testje gedragsbeïnvloeding.
WEESBRONPROBLEMATIEK
Radioactiviteitsmetingen
Richtlijnen op te volgen bij de detectie of het aantreffen van een weesbron in weesbrongevoelige inrichtingen in de niet-nucleaire sector.
Stralingsbescherming deskundigheidsniveau 5
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Transcript van de presentatie:

Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch1/9 ALARMDREMPEL Te streng of behouden? Overleg Meetpoorten / Concertation Portiques 20/06/2014 Daan VAN DER MEERSCH Dienst Industriële Inrichtingen Service Etablissements industriels

Vaststelling Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch2/9 # ALARMEN ↑ Meestal medische oorsprong Is de wettelijke alarmdrempel (BG+5σ) te laag/te streng?

Neen! Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch3/9

1 e instantie: Onderscheppen van potentieel gevaarlijke radioactieve stoffen ter bescherming van installatie, werknemers en leefmilieu Vanaf wanneer gaat de meetpoort in alarm? Neveneffecten: Interessante input voor FANC Detectie van allerlei RA-producten waaronder medische afval Detectie van NORM-stromen Vanaf wanneer is iets “potentieel gevaarlijk”? Bedoeling van meetpoort Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch4/9

“ALARMDREMPEL”: Besluit 3/11/11 Bijlage 5;§5.2 punt a.1 5σ boven achtergrondstraling (softwarematig) = standaardafwijking v/d achtergrond Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch5/9 Alarm bij meetinstrument (1) Counting in cps Number of events Average counting value 99,99% wijkt minder dan 5 keer de standaardafwijking af van de verwachtingswaarde Wanneer de alarmdrempel wordt overschreden is men dus bijna 100% zeker dat er iets radioactief in zit! ALARMSIGNAAL !

Grote gevoeligheid (KB 14/10/2011 art. 32,33) : waarschuwt voor mogelijk gevaarlijke lading Reële gevaar onbekend want de meting is afhankelijk van: Energie van straling en de responscurve van de scintillator Eventueel toegepaste afscherming rond bron Aard de lading (afscherming) Geometrie van de lading (bron in het midden/aan de wand) Dikte van de vrachtwagenwand (afscherming) Activiteit/halfwaardetijd van de bron Bijkomende analyse noodzakelijk Richtlijnen volgen (flowschema’s) Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch6/9 Alarm bij meetinstrument (2)

Conclusies (1) “Het is onmogelijk om op niveau van de meetpoort al een besluit te trekken over het potentieel gevaar van de lading” Bijkomende analyse steeds noodzakelijk: –Strikte naleving van de richtlijnen (flowschema’s) –Bijkomende metingen met handmeettoestellen: Dosistempi (dosistempometer); Eventueel bepaling isotoop (spectrometer); INITIATIEF FANC: Aanpassing van de richtlijnen “Criteria inzake gevoeligheid van meetpoort (KB 14/10/2011 art. 32,33) is voor verbetering vatbaar” –Zeer theoretische criteria; –Moeilijk praktisch aantoonbaar; INITIATIEF FANC: Herevaluatie en herziening van KB Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch7/9

Conclusies (2) “Behouden van alarmdrempel op BG+5σ” Toepassen van alternatieve alarmdrempels geen adequate oplossing –Alarmdrempel verhogen naar BG + 6σ (of hoger): - Enkel de waarschijnlijkheid dat er zich er een radioactief voorwerp in de landing bevindt zal zeer marginaal toenemen; -Zal het aantal alarmen praktisch niet beïnvloeden –Alarmdrempel relatief t.o.v. de achtergrond instellen (bv. 2*BG): - Onderbenutten van de gevoeligheid van de meetpoort; - Negeren van potentieel gevaarlijke lading; - Sterke invloed van de plaatselijke achtergrondwaarde op de alarmdrempel: ongelijkheid tussen verschillende sites. INITIATIEF FANC: Expertise opbouwen en opvolgen van nieuwe technieken en mogelijkheden bij meetpoorten (achtergrondattenuatie, energiediscriminatie, … ) Overleg Meetporten - 20 juni Daan Van Der Meersch8/9

The Federal Agency for Nuclear Control Ravensteinstraat Brussels Tel : +32 (0) Fax : +32 (0)