Zindelijkheid binnen het aanbod van Kind en Gezin

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kleuterparticipatie: netoverstijgende CLB-ervaringen • Kleuters als prioritaire doelgroep • CLB-begeleiding: drie invalshoeken: • Schoolondersteuning •
Advertisements

Zindelijkheidstraining bij jonge kinderen
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
3-jarigen in het basisonderwijs
De hersenen zijn het controlecentrum van het lichaam…
wat zegt het decreet opvoedingsondersteuning?
De psychologie van communicatie
Tijdelijke Regeling Vroegsignalering registratie TRV-gegevens presentatie 10 juni 2002.
-is een beeldschrift: foto, prent, voorstelling, met een betekenis
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Ontwikkelingstraject kinderen
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
Meertalig opvoeden Elke Burkhardt.
BIJ JONGEREN MET AUTISMESPECTRUMSTOORNIS
LOT OP REIS.
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs.
Taalbeleid in een notendop: essentie + materiaal
Bevorderen van de taalvaardigheid
Je kind stimuleren in zijn ontwikkeling
LEZEN OP DE WINDROOS HOMMEL EN STILLEZEN.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Uw gemeente & mensen met een beperking
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Meertaligheid: bijzonder normaal “Meer Taal, Meer Kans” Een Papiaments – Nederlands taalbevorderingsproject Nienke Boomstra MSc.
Tenniskids Jeugdtennis verslavend leuk maken!
Communicatie en dementie
&. Over Nutricia Meer dan 100 jaar ervaring actief op het gebied van baby- en kindervoeding Nutricia heeft als doel om bij te dragen aan aan een gezonde.
Informatiebijeenkomst donderdag 8 januari uur
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Kansarmoede en ouderbetrokkenheid
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Een prachtige kans voor uw kinderen
Welkom in groep 7C: Los Angeles
Hoofdstuk 9: Zindelijk worden en zindelijkheidsstoornissen
Ouders & Clubs: één doel?!
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Pedagogische theorieën
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Slide 3: Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op de kleuterschool? Laat je kind een paar keer bij familie of vrienden spelen Zo went het aan spelen zonder.
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Marieke Guelen Kim Strik 24 november 2008 Logopedische Dienst Maas & Waal.
Lezen, taalontwikkeling en zwakke lezers en dBos Kenniscirkel dBos 4 juni 2013 Nicolien de Pater.
Nieuw Begin NIEUW LEVEN. DOEL VAN DE LES: - De leerlingen kunnen het thema geboorte koppelen aan het thema nieuw begin. - De leerlingen weten de verschillende.
Preventieve zorg Kind en Gezin. Prenataal aanbod Kennismakingsbezoek in de kraamkliniek/thuis 2 basishuisbezoeken voor alle gezinnen met pasgeboren baby.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Zindelijkheid Vlot op de pot ? 8 oktober 2009 Hilde Theuwissen.
De nieuwe school Impressie.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Ontwikkelingspsychologie 23 september
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Welkom op school! WELKOM OP SCHOOL de 4e ouderbijeenkomst PP1
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
CKG de kleine parachute
Solvo, Betere hygiëne kan doof kind voorkomen, geraadpleegd op 4/12/2017 via
Natuurlijke selectie.
> Een veel belovend model voor opvoedondersteuning
VCLB Noord-Oost-Limburg
Een stap verder, vroeger, lichter en eerder
Medianest is een initiatief van Mediawijs en LINC – waarbij we samen met20+ experts (ac ademisch en uit het veld) informatie in klare taal creëerde rond.
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

Zindelijkheid binnen het aanbod van Kind en Gezin Door Anneleen De Schrijver Opvoedingsconsulente

Een preventieve opdracht Kind en Gezin: Een preventieve opdracht Informatie over zindelijkheid wordt binnen dit kader aan ouders verstrekt Onderscheid: Pro- actief informeren aan alle ouders Informatie en advies bij vragen van ouders

Pro-actief informeren: hoe? Tijdens huisbezoeken Tijdens de consultaties: via regioverpleegkundigen en via artsen Zindelijkheid: alle ouders krijgen informatie tussen de 12 en de 30 maanden Verschillende communicatiedragers: abc-boek, kinderkwesties, website, kind in beeld, (informatiebladen triple p)

Pro-actief informeren: wat? Algemene informatie over opvoeding en ontwikkeling Tips ter ondersteuning van de ouders Steeds kaderend binnen opvoedingsondersteuning

Specifieke ondersteuning bij lichte opvoeidngsvragen Via het spreekuur opvoedingsondersteuning: samen met de ouders wordt een analyse van de vraag gemaakt en naar mogelijke antwoorden gezocht.

Informatie over zindelijkheid Zindelijkheid is méér dan “opvanggedrag”. Een kind leert een aantal fysieke gewaarwordingen (vb. druk) herkennen, waardoor het in staat is hier gepast op te leren reageren (naar potje gaan). Rekening houden met de normale variatie in het rijpingsproces van kinderen.

Belang van de kindkenmerken: Kind moet BEGRIJPEN Kind moet KUNNEN Verbanden leggen, voldoende taal begrijpen Kind moet KUNNEN Rijping, fysieke gewaarwordingen voelen Kind moet WILLEN Link met ontwikkelingsfase en koppigheid

Rol van de ouder is eerder ondersteunend aan het natuurlijke proces. Ouders worden aangeraden te kijken naar signalen die hun kind uitzendt en aangepast aan het tempo van het kind te starten met een zindelijkheidstraining. Is je kind geïnteresseerd in potje? Voelt je kind verschil tussen nat en droog? Kan je kind reeds 2 uur droog blijven mét luier? Is er een nieuwe baby in het gezin?… Rol van de ouder is eerder ondersteunend aan het natuurlijke proces. Geen ‘training’ in de strikte zin van het woord.

Niet te vroeg, niet te laat… Als ouders kijken naar hun kind (begrijpen-kunnen-willen) Naar hun gezin (veranderende situatie? Mogelijkheden gezin?) Én naar de omgeving (opvang, start kleuterschool,…) Kunnen ze tot een juiste keuze komen wanneer ze best starten met de zindelijkheidstraining.

Zindelijkheidstraining: enkele adviezen Zonder luier Op geregelde tijdstippen (om de 2 uur) op potje (met volle blaas) Aanmoedigen, niet straffen Niet laten persen, juiste zithouding Geen tijdsdruk of dwang Drinken niet beperken Vermijden overdreven hygiëne Uitstel bij desinteresse van het kind

Tips ter ondersteuning van de ouders om het proces te vergemakkelijken Samen lezen van boekjes rond het thema Aanleren aan het kind van woorden mbt zindelijkheid Imitatiegedrag gebruiken Stimuleren lichaamsgevoel via spel Kliederspelletjes