18 november 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Programma Informatiebijeenkomst
Basistraining groepsmaatschappelijk werk
Dyslexie de baas! Ouderavond 1
“In balans” met sociale netwerken
Maayke van Suijlekom.
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
Alzheimer Een haperend geheugen
VUmc Basispresentatie
PREVENTIEF WERKEN met KOPP en KOAP
De zelfbeoordelingstest
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Inleiding Mentale Training Rico Schuijers
Waarom is Jezus aan het kruis gestorven?!
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Workshop Knallende ruzie
Hogescholen in Dialoog
Ben ik de enige? Een op de zes Nederlanders last heeft van somberheid, angst of andere klachten personen krijgen een depressie jaarlijks 1,1 miljoen.
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Sociale contacten en familierelaties
Presentatie Kortdurende psychologische behandeling
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Een haperend geheugen.
Mei 2002© Wolters-Noordhoff bv, Groningen/Houten, The NetherlandsEconomie & Handel Stress!
Dominique Van Hespen Psychotherapeut Seso
Wat willen we vandaag doen?
Betrokkenheid op de werkvloer
Met handen en voeten geloven 1
Aan de slag met de BETERapp
CanDo Coaching.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Regels en afspraken.
Als gevechtsvliegtuigen bommen gooien, en het onveilig wordt in de steden, worden kinderen in veiligheid gebracht. Peter, Susan, Edmund en Lucy gaan ook.
Paul Andreoli & Benno Wiegers
Visie & Strategie.
Dossier Empowerment.
BOUWEN AAN JE EIGEN DRAAGKRACHT
Depressie bij ouderen.
‘NLP Vervolgcursus Je ongekende vermogens nog beter ontwikkelen’
Volksuniversiteit Zwolle
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
Vanaf januari Blijf er niet mee zitten
Veranderen, Haal er uit wat er in zit!. Programma: Voorstellen Wat verandert er bij jullie? Veranderen. Welke processen spelen er? Model. Hoe kijk je.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Les 1 Harrie Manders (sidekick Erne Thuys)
Omgaan met de gevolgen van trombose
Welkom ik maak me sterk.
Drugs.
De kracht van positief opvoeden
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
invloed van psychologische factoren op revalidatie en adaptatie
MS, denken en voelen (Naam org
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
Rauw en troosten.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
1 ) PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING IN DE PRAKTIJK Holistische mensvisie.
RET Verdieping bij hoofdstuk 11 Handboek voor leraren RET Een goede leraar worden.
Training praktijkbegeleider Rol van de begeleider Regio Scouting Zeeland.
Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee.
1 Mobiliteit en keuzebegeleiding Coping vaardigheden voor mobiliteit EUROGUIDANCE Werkgroep mobiliteit Jef Vanraepenbusch EUROGUIDANCE Vlaanderen.
Verlies & Rouw September les 3 Mirjam Enderle.
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Hoofdstuk “Cognities” Medische Psychologie
Schuld en schaamte SESSIE 15.
WELKOM.
Stress management bij Autisme
Rouw bij ouders van drugsgebruikende jongeren
Transcript van de presentatie:

18 november 2011

Programma 13u45 -15u20 Kennismakingsoefening (10’) Organisatie (10’) Opzet (5’) Inhoud van de sessies (15’) Oefening ID cirkel (20’) Ontspanningsoefening (5’) Vragen (15’)

Kennismakingsoefening Mijn ouders leven nog Ik ben hier alleen Ik heb nog contact met mijn familie Ik mis mijn familie Ik ben zeker dat ik hier mag blijven Ik heb een goede advocaat De dokter begrijpt me goed Ik heb veel stress Ik voel me onzeker Ik heb meestal hoofdpijn De medicaties helpen niet

Organisatorisch

Opzet Algemene doelstelling Rode draad Methodiek Inhoud Kader Groep Psycho-educatie Inhoud

Rode draad (balans draagkracht – draaglast) Stressvolle situaties en moeilijkheden De balans Prettige situaties en activiteiten Ingrijpende gebeurtenissen in je land waardoor je moest vluchten Je huidige precaire statuut Moeilijke situaties Afhankelijkheid - … De steun van vrienden en familie Positieve zaken die gebeuren Je bent veilig nu Activiteiten die je graag doet Je ziet toekomstmogelijkheden … Draaglast verkleinen Draagkracht vergroten De sessies: Sessie 1: normale reactie op abnormale situatie Sessie 2: Stress, stressklachten en de vicieuze cirkel Sessie 4: verlies en rouw Verklein: stress hopeloosheid pessimisme depressie Vergroot: hoop positief gevoel energie Sessie3: omgaan met stress… je gedachten beïnvloeden mee je stress Sessie 5: hoe word ik wie ik wil zijn Sessie 6: een sprong naar de toekomst

Inhoud van de sessies (6 sessies) 1. Normale reactie op een abnormale situatie Beginsituatie en context: Asielzoekers worden in hun leven geconfronteerd met ingrijpende ervaringen: overleven, afhankelijkheid, trauma, verlies en identiteitscrisis. Deze ervaringen lopen als een rode draad doorheen hun bestaan als asielzoeker. Doel: de deelnemers herkennen hun klachten beseffen dat hun klachten normale reacties zijn ... Methodiek: tabel normale en abnormale situatie en reacties schema normale reactie lichamelijk, gevoelens, gedrag en gedachten

Inhoud van de sessie 2. Stress of spanning… omgaan met stressklachten Beginsituatie en context: Voor veel asielzoekers zijn in eerste instantie de dagelijkse strijd om te overleven en de strijd tegen onzekerheid en onveiligheid, veel belangrijker dan het verwerken van het verleden. Iedereen die in een opvangcentrum voor asielzoekers heeft rondgekeken, weet dat de dagelijkse zorgen veel tijd en energie kosten. Doel: inzicht in: stress een beschermende reactie gezonde en ongezonde stress het ontstaan en verloop van stress invloed op de stressklachten vicieuze cirkel van stress Methodiek : schema lichamelijke reactie gedrag gevoelens gedachten vicieuze cirkel

Inhoud van de sessie 3. Omgaan met stress… je gedachten beïnvloeden mee je stress Beginsituatie en context : Asielzoekers kampen met een aantal problemen die ze niet actief kunnen veranderen. Bepaalde problemen in hun situatie zijn momenteel niet op te lossen. Een asielzoeker kan er niet zelf voor zorgen dat hij een positieve beslissing krijgt, of dat hij een ander huis krijgt, of dat hij mag werken, enz. Het beste is dan te kijken naar wat hij kan doen om de huidige omstandigheden meer draaglijk te maken, om te kijken hoe hij een beetje sterker kan worden in deze omstandigheden Doel : Inzicht : Gedachten, gedrag , gevoelens invloed op stress Vaardigheden: hun eigen gedachten en veronderstellingen bevragen op zoek gaan naar hoopgevende gedachten Methodiek : Tabel situatie en hoeveel spanning, coping mechanisme, wat doe je bij stress?

Inhoud van de sessie 4. Omgaan met verlies Beginsituatie en context: In veel ervaringen van asielzoekers nemen verlies en de gevolgen hiervan een centrale plaats in. Men heeft mensen en zaken in eigen land verloren, en heeft moeten afscheid nemen van zowat alle schijnbare zekerheden die men in een leven kan hebben. Asielzoekers hebben vaak nood aan een nieuw netwerk maar vertrouwen hun omgeving niet. Het verlies van sociaal-culturele context is dagelijks voelbaar gedurende het acculturatieproces. Doel : Inzicht in verwerkingsproces bij verlies en rouw Ervaringen uitwisselen (H)erkennen ervaringen van verlies en rouw van elkaar, en zien ook de verschillen Methodiek : Inventaries van verschillende verliezen Taken verwerking van verlies

Inhoud van de sessie 5. Hoe word ik wie ik wil zijn? Beginsituatie en context: In de context van een gezond evenwicht tussen draaglast en draagkracht is het belangrijk ook toekomstgericht te denken. In eigen land hadden asielzoekers verschillende functies/rollen/taken die mee hun identiteit bepaalde. Sommige functies/rollen/taken kunnen ze hier niet meer op dezelfde manier vervullen. Het is dus zoeken naar een vernieuwde identiteit. Doel: Inzicht: Processen beïnvloeden de identiteit, Impact van negatieve identiteit, nieuwe identiteit bouwen Methodiek: Elfbeeld identiteit, ID cirkel, acculturatieproces

Oefening ID cirkel Identiteit in thuisland Nu Vernieuwde identiteit

Inhoud van de sessie 6. Een sprong naar de toekomst Beginsituatie en context: Om gezond te functioneren is het belangrijk dat er een zeker evenwicht is tussen problemen, zorgen enerzijds en kracht om met de problemen om te gaan anderzijds, Als men gezond functioneert, kan men stappen naar de toekomst zetten. Doel : Inzicht in de balans draaglast – draagkracht (rode draad) Vaardigheid: realistisch doel formuleren en toepassen in hun huidig leven Methodiek : positiebepaling, balans draaglast-draakracht.

Ontspanningsoefening

Zijn er nog vragen?

Bedankt voor uw aandacht!