Opbrengsten van onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lessen uit de eerste ronde OnderwijsBewijs Lex Borghans Universiteit Maastricht Voorzitter begeleidingscommissie OnderwijsBewijs.
Advertisements

Natuur en natuur beleving in de BSO 1
Hoofdstuk 3: Geld over en tekort
Anti-cyclisch begrotingsbeleid en John Maynard Keynes
H 44: Investeringsselectie
College 2 Between-subject en within-subject designs
De economische positie van EU-landen Crisis in de EU.
Oerproducent (bijv. de veehouder)
Overheidsfinanciën College 2, 6 mei 2008 Robert Inklaar
Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
Hoofdstuk 5: Rekeningrijden
Een financiële uitwerking van de zonnepanelen.
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
Demografie, human capital, en de vraag naar woningen
INVESTERINGSPROJECTEN
Autisme en intelligentie
Cursus Onderwijseconomie
Balans Schematische weergave
Jullie hebben lef... .
Kostprijsbepaling Grotendeels NIMA A stof. 3 categorieën kosten:
Uitleg bij 82-89, historische vaardigheden
Hst 4: De wereld indelen.
Verwondering in de natuur
Beleidsuitvoering vs onderzoek Utrecht Jan 2010 Brug tussen beleidsuitvoering en beleidsonderzoek Marc van der Steeg (CPB/TIER)
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
Het MT in de kinderopvang Boek & veldonderzoek ‘ Ze zijn op Heidagen’
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
H4 Differentiëren.
De vicieuze cirkel van kindersterfte en armoede
Doorsnede van een rivier
Experimentele designs en resultaten
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
Obs Nicolaas Beets informatieve bijeenkomst nieuwe Cito-normering
Robotisering en de arbeidsmarkt
Bindend Studieadvies binnen TNW Hype of Hulp? Marieke Hofman, Studieadviseur Technische Geneeskunde.
Over het ijzeren gordijn: de grenzen van sectoraal beleid Wim Groot Universiteit Maastricht.
Tekstverbanden en signaalwoorden
Basisboek Marketing Hoofdstuk 9 Prijs.
Onderzoeksvaardigheden 3
H6 Risicomanagement. Risicpmanagement stap 1 Factoren inventariseren die projectresultaat beïnvloeden Gevolg bedrijfsresultaat (externe projecten): –Financieel.
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Lastenverlichting op arbeid: geen gratis lunch Paul de Beer UvA-AIAS & De Burcht.
1. globalisering. 1 Weg uit Nederland a Daar zijn de lonen lager. Daar is de productie dus goedkoper. Tot 1989 bestond het IJzeren Gordijn nog. De uitwisseling.
Investeringsselectie Bij het beoordelen en selecteren van investeringen (overname,uitbreiding,nieuwe productielijn) maken ondernemingen gebruik van cashflow.
Businesscase vanuit een ander perspectief Herman Uffen MSc. Koplopers Archief 2020.
Hoofdstuk 6 Productie.
Nadja Jungmann Adviseur en lector Schulden & Incasso De kracht van de samenleving en hoe daar op kan worden aangesloten.
Samenvatting Lesbrief Vraag en aanbod Hoofdstukken 1-6.
Welkom havo 4..
Financieel Hefboomeffect
Welkom VWO 5..
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom havo 4..
Lesbrief Vervoer H 6.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom Havo 5..
Samenvatting Lesbrief Vraag en aanbod
Economisch experiment 16 mei 2013 Marianne Lindner en Livia Mazzali
Welkom Havo 5..
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom Havo 5..
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
eenheden variabele productiefactor (arbeid) productie in aantallen
Welkom Havo 5..
Economisch bekeken Mavo 4
Prijselasticiteit Hoofdstuk 5 markt havo 3 & vwo 3.
Financiële kengetallen
Criminaliteit onder Marokkaanse jongeren
Michiel Kamermans Rob van den Berg Bestuursleden HPF
een onbetaalde rekening?
Transcript van de presentatie:

Opbrengsten van onderwijs Hoe hoog is het (economisch) rendement? Waar hangt de hoogte vanaf? Kunnen we dat eigenlijk wel meten? Welke opbrengsten zijn er nog meer? Screening/Signaling

Berekening (economisch) rendement Meestal met behulp van Mincer’s loonvergelijking: ln w = A + r s r is daarbij te interpreteren als het (private) rendement van een jaar onderwijs, of preciezer: de interne discontovoet die de netto contante waarden bij verschillende opleidingsduren aan elkaar gelijk maakt.

Waar hangt de hoogte vanaf? Tot half jaren 80 daling van rendement opheffing van drempels en daardoor meer aanbod van hoger opgeleiden Stabilisatie tot halverwege jaren 90 nog steeds neemt het aanbod toe, maar er is tevens een toename van de vraag (handel en technologie) Daarna - net als in veel andere landen - stijgt het rendement. Het aanbod kan de toename van de vraag niet meer bijhouden.

Veranderingen van vraag en aanbod Wu Ws A85 A95 A99 A99 A95 A85 A60 Toelichting: Wu en Ws staan voor het loon van “unskilled” en “skilled” arbeid. Lu en Ls staan voor de werkgelegenheid van beide groepen. A en V staan voor aanbod en vraag, en de toevoegingen 60, 85, 95 en 99 geven aan dat de betreffende lijn betrekking heeft op 1960, 1985, 1995 of 1999. Voor een bepaald jaar geeft het snijpunt van vraag en aanbod voor de betreffende categorie arbeid op de verticale as het loon. Vergelijking van het loon van de unskilled met het loon van de skilled geeft een indicatie van het rendement van onderwijs. De ontwikkeling van het rendement in Nederland tussen 1960 en 1999 (zie artikelen van Hartog, Odink en Smits, en van Leuven en Oosterbeek) is in overeenstemming met de figuren hierboven. V99 V95 V95 V60/V85 V60/V85 Lu Ls

Causaal effect Is een hoger loon oorzakelijk aan meer onderwijs toe te schrijven? probleem van niet-waargenomen kenmerken (IQ) probleem van zelf-selectie; er wordt alleen waargenomen wat er gebeurt na de keuze die iemand wel heeft gemaakt, en niet wat er gebeurd zou zijn als een ander alternatief was gekozen (loodgieter vs. piloot) meer algemeen: treatment groep vs. controle groep

Mogelijke oplossingen Controle-variabelen toevoegen data van tweelingen: aanname is dat eeneiige tweelingen genetisch en qua sociale achtergrond identiek zijn. Vergelijk vervolgens binnen tweelingparen met verschillende opleiding het loon. natuurlijke experimenten: zoek een variabele die van invloed is op scholing maar geen directe invloed heeft op loon (geboortekwartaal, onderwijsstructuur…)

Algemene uitkomst Eerder berekende rendementen zijn zeker geen overschatting van werkelijk rendement. Dat wil zeggen: werkelijke rendementen zijn waarschijnlijk iets hoger dan rendementen die met Mincer’s vergelijking worden berekend. Dus: onderwijs is financieel gezien een rendabele investering!

Maar er zijn meer opbrengsten Haveman & Wolfe geven een uitgebreid overzicht: opvoeding kinderen gezondheid (zelf + partner) inkomensverdeling criminaliteit democratisch functioneren

Publieke goederen Twee kenmerken: niet-rivaliserend; gebruik door de een gaat niet ten koste van gebruiksmogelijkheden van anderen niet-uitsluitbaar; het is niet - of alleen tegen zeer hoge kosten - mogelijk om iemand van gebruik uit te sluiten Merk op: Onderwijs is geen publiek goed!

Externe effecten Effecten die gepaard gaan met de productie of consumptie van een goed en die terecht komen bij anderen dan de direct betrokken marktpartijen. Kunnen zowel positief als negatief zijn Vormen een reden voor overheidsinterventie

Marginale kosten, marginale opbrengsten en externe effecten MB, MK MK MB+EE MB scholing S* S**

Privaat vs. sociaal rendement Netto loon collegegeld + boeken Bruto loon alle directe kosten van onderwijs externe effecten is er screening

Een alternatieve theorie: Screening

verder Productiefunctie: Q = a1*L1 + a2*L2 I: als type wordt waargenomen: w1=a1 en w2=a2 II: als type niet wordt waargenomen: w1=w2=w=(1-b)*a1 + b*a2 III: type wordt niet waargenomen maar hoeveelheid scholing wel

Situatie III Voor goeden rendabel om scholing te volgen als: a2 - a1 > c2*e voor slechten niet rendabel om scholing te volgen als: a2 - a1 < c1*e hieruit volgt: (a2-a1)/c1<e<(a2-a1)/c2 evenwicht: werkgever betaalt iedereen met scholing e w2=a2, en anderen w1=a1. Goeden volgen scholing e, slechten volgen scholing 0.

Human capital vs. screening Beide theorieen geven een verklaring voor een positieve samenhang tussen aanleg, opleidingsniveau en inkomen. Volgens human capital: scholing maakt mensen productiever volgens screening: scholing onthult productiviteit empirisch moeilijk te onderscheiden

Empirisch onderzoek screening Wiles-hypothese: aansluiting opleiding-richting en beroep mag niet uitmaken. Sheepskin-hypothese: effect van dropout en diploma’s vergelijking marktsector en overheid vergelijking werknemers en zelfstandigen geen eenduidige conclusie!