De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Financiële kengetallen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Financiële kengetallen"— Transcript van de presentatie:

1 Financiële kengetallen
Financieel 3 Financiële kengetallen

2 Hoofdstuk 1 Financiële overzichten en vreemd vermogen Hoofdstuk 2Financiering van de onderneming Hoofdstuk 3 Financiële kengetallen

3 Financiële kengetallen
Vind jij groei belangrijk: voor jezelf, voor je bedrijf en voor de economie? Welke veranderingen in een bedrijf zijn volgens jou minder goed in een cijfer te vangen?

4 Wat heb ik in de vorige les geleerd? Wat ga ik nu leren?
Financiële kengetallen Liquiditeit Solvabiliteit Rentabiliteit Hefboomeffect

5 Financiële kengetallen
Verhoudingscijfers die inzicht geven in de financiële situatie van een onderneming: Liquiditeit Solvabiliteit Rentabiliteit

6 Financiële kengetallen
Liquiditeit Hoe goed kan je bedrijf voldoen aan de betalingsverplichtingen op de korte termijn? Kengetallen: Current ratio Quick ratio Nettowerkkapitaal

7 Financiële kengetallen
Current ratio Verhouding tussen de vlottende activa en het vreemd vermogen kort: Bij een hogere current ratio ben je beter in staat om op tijd al je kortetermijnverplichtingen te betalen. Uitkomst < 1,5 is een slechte current ratio. Uitkomt > 2 is een goede current ratio.

8 Financiële kengetallen
Quick ratio Lijkt op de current ratio, maar je telt de voorraad niet mee: Een gezonde quick ratio ligt rond de 1. Hoge quick ratio? Misschien te veel geld in kas of op de bank.

9 Financiële kengetallen
Nettowerkkapitaal Het geld dat een onderneming ter beschikking heeft om bedrijfsactiviteiten te verrichten: Of:

10 Financiële kengetallen
Solvabiliteit Hoe goed kan je bedrijf voldoen aan de betalingsverplichtingen op de lange termijn? Kengetallen: Solvabiliteitsgraad Solvabiliteitspercentage Debt ratio

11 Financiële kengetallen
Solvabiliteitsgraad Geeft aan welk percentage van het totale vermogen bestaat uit eigen vermogen: Een solvabiliteitsgraad van 33% of hoger wordt gezien als gezond.

12 Solvabiliteitspercentage
Financiële kengetallen Solvabiliteitspercentage In het algemeen: een solvabiliteitspercentage rond de 50% geeft goede kansen op het verkrijgen van een langlopend krediet: Hoe hoger het percentage, hoe beter de solvabiliteit.

13 Financiële kengetallen
Debt ratio Hoeveel van het totale vermogen wordt gefinancierd met vreemd vermogen? Hoe lager de debt ratio, hoe eerder de bank bereid is om nieuw krediet te verlenen.

14 Algemene solvabiliteit
Financiële kengetallen Algemene solvabiliteit Bij opheffing van de onderneming bereken je de solvabiliteit met de volgende formule:

15 Financiële kengetallen
Rentabiliteit Wat levert meer op: je geld investeren of het tegen rente op de bank zetten? Kengetallen: Rentabiliteit eigen vermogen (REV) Rentabiliteit vreemd vermogen (RVV) Rentabiliteit totale vermogen (RTV)

16 Rentabiliteit eigen vermogen (REV)
Financiële kengetallen Rentabiliteit eigen vermogen (REV) Verhouding tussen de opbrengst van het eigen vermogen en het gemiddeld geïnvesteerde eigen vermogen:

17 Rentabiliteit vreemd vermogen (RVV)
Financiële kengetallen Rentabiliteit vreemd vermogen (RVV) Verhouding tussen de opbrengst van het vreemd vermogen en het gemiddeld geïnvesteerd vreemd vermogen:

18 Rentabiliteit totale vermogen (RTV)
Financiële kengetallen Rentabiliteit totale vermogen (RTV) Verhouding tussen de opbrengst van het totale vermogen en het gemiddeld geïnvesteerde totale vermogen:

19 Hefboomeffect Verband tussen REV, RVV en RTV
Financiële kengetallen Hefboomeffect Verband tussen REV, RVV en RTV Als je voor het vreemd vermogen meer of minder betaalt dan het opbrengt, wordt daardoor de opbrengst van het eigen vermogen ook groter of kleiner.

20 Positief hefboomeffect
Financiële kengetallen Positief hefboomeffect Het geleende geld levert meer op dan het kost. Dit gebeurt als RTV > RVV. Negatief hefboomeffect Het geleende geld kost meer dan het oplevert. Dit gebeurt als RTV < RVV.

21 Formule hefboomeffect
Financiële kengetallen Formule hefboomeffect

22 Grafische weergave hefboomeffect
Financiële kengetallen Grafische weergave hefboomeffect


Download ppt "Financiële kengetallen"

Verwante presentaties


Ads door Google