De vermaatschappelijking van de zorg De verzorging van de maatschappij

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Persoonlijke Toekomstplanning
Advertisements

Opleidingsadviseur Fundeon
Resultaatgericht Samenwerken
Financiering van HIC Tessa de Bruin Michiel van Hees
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Leefbaarheid & wonen en voorzieningen Anders organiseren in West Brabant.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Adaptieve Ondersteuning van Mens-Computer Teams Een Verkenning van het Gebruik van Cognitieve Modellen van Vertrouwen en Aandacht Peter-Paul van Maanen.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Beginnen met actieonderzoek Hoe pak je dat aan?
Van visie naar actie.
Maatschappelijk Aanbesteden
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Omgaan met geschiedenis
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Het Oude Ambt is een brede organisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke ontwikkeling in Oost-Groningen. Door middel van.
Een groeiende economie is niet noodzakelijk een betere economie
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Let op de ijsberg! Over de klimaatscrises, leeftijdsbewust personeelsbeleid en diversiteit Sjiera de Vries.
Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Kerven in de wereld onbetaalbare jacht op bodemrijkdommen Dirk Barrez –
VRAGEN 1. In welke mate (uitgedrukt in een percentage) dragen de projecten/initiatieven bij tot het welbevinden van de jongere in de buurt? 25 %
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
Onderwijskundig Ontwerpen Vzw Horizon Lotte Beernaert Lieselot Bolle Lien Lagrange Céline Sercu
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
Lokaal Makelaarschap en Maatschappelijke Stage = 3 Driebergen, 7 oktober 2008 José Roelands Mieke Erlings.
Geld verdienen met trends Les 1. Start Daniella Hefter
Geld verdienen met trends
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Hilde Geudens en Patrick Blondé Namens PPJ Standpunt PPJ t.a.v. Perspectief! Hoorzitting 28 april 2009.
PIJLERS VAN EEN MANTELZORGVRIENDELIJK PERSONEELSBELEID.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap
Burgerinitiatieven: Alle helpers weg?
Opgroeien in de stad les 3
 Een loodgieter is deskundig in het in bedwang houden van water en stelt een diagnose omtrent waar een lek zich bevindt of waar een onaangename geur.
Diagnoses in het maatschappelijk werk Johan Bastiaensen.
1. globalisering. 1 Weg uit Nederland a Daar zijn de lonen lager. Daar is de productie dus goedkoper. Tot 1989 bestond het IJzeren Gordijn nog. De uitwisseling.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Eigen regie bij diabetes ir. Inge Swen, Projectleider zorg onder eigen regie.
ICF gegevens-set ‘werk’ HOE KWAM DEZE VDAB-GEGEVENS-SET TOT STAND?
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Kloppend voorzieningenhart Warmond. 2 3 Maatschappelijke trends Vergrijzing en ontgroening Multiculturalisering Individualisering Drukker leven (ook.
PVF en het vernieuwde basisdossier Algemene vergadering FOVIG
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Duurzaamheidbalans Oisterwijk Wat waren we van plan? 2006: Resultaten meten van deze coalitieperiode: beginstand en eindstand.
Herijking (beleidsregels) brede welzijnswerk presentatie raad 16 september 2009 Michel Visser, afdelingshoofd Samenleving - dienst Beleid.
“Gentleman we have run out of money,now we have to think” Voorbereidende vergadering d.d. 23 januari 2013: Visie Werk en Inkomen en Wsw.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Resultaatgericht Samenwerken
Onderwijs Ondersteunend Personeel
Workshop 5: Diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg
Welkom havo 4..
Hoe kunnen wij ict stumileren in het onderwijs
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Drie schema’s Die je kunnen helpen om het verhaal achter het decreet duidelijk te maken …
We hebben minder managers nodig en meer leiders.
Wij komen centraal te staan !
De volgende stap op weg naar burgerparticipatie in Roermond
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Burgerschap Thema: politiek
Transcript van de presentatie:

De vermaatschappelijking van de zorg De verzorging van de maatschappij De beschrijving van wat er aan het gebeuren is, laat al onmiddellijk de blik zien waarmee gekeken wordt.

Aanzet Artikel 107 - Perspectief 2020 – (senioren, jongeren, …) De nadruk is altijd en overal analoog: HET EIGEN NETWERK, gevolgd door de reguliere diensten, sectorspecifieke zorg Elke sector kiest om intersectoraal te werken vanuit de eigen sector/doelgroep. Efficiëntie? Wat betekent dit voor de reguliere dienstverlening? En vooral: missen we hier een maatschappelijk perspectief? Zal dit vanzelf gaan? Wat is de verhouding van het gewicht van de factoren onbetaalbaarheid/visie (wenselijkheid) Door het samen komen van een aantal evoluties, begonnen bepaalde zaken wel heel erg op te vallen. Hoe kan het zijn dat men alles in de eerste plaats in de maatschappij wil brengen en dat men die maatschappij daar eigenlijk niet bij betrekt??? Hier volstaat intersectoraal overleg tussen welzijnssectoren niet, de tijd is rijp voor samenwerking en verbinding tussen de hele sector welzijn en de rest van de maatschappij. Weg van de 1-1 verhouding, aandacht voor veel bredere verbanden, ook verbinding met zaken die groeien/bestaan van onderuit!

1ste vaststelling + vragen Er worden meer zorgbehoevende mensen in de maatschappij geplant/d. Welke maatschappij? En wie houdt zich bezig met die maatschappij? Is het voldoende dat de sectorspecifieke zorg en de reguliere ondersteuning dit bespreken en regelen als er zoveel verwacht wordt van het eigen netwerk? En hoe dan? Per sector? Doelgroep? Is de maatschappij hier klaar voor? En de organisaties?

2de vaststelling + vragen Ondanks serieuze inzet van financiële middelen -> steeds meer mensen die op een of andere manier ondersteuning nodig hebben (en in de huidige logica dus steeds meer vraag naar financiële middelen). Heeft de toename van de vragen misschien iets te maken met het gangbare maatschappelijk bestel? En welke keuzes maken organisaties hierin? Zorgen dat mensen zo goed mogelijk meekunnen in dit bestel? Hoeveel energie wordt er gestoken in het sleutelen aan de fundamenten van het bestel? Mag er aan politiek gedaan worden?

Eerste stap -> scheppen van een ruimer kader voor deze vragen -> concretiseren naar welzijn en zorg toe Dit werd de Algemene Vergadering

Inhoud AV Dirk Holemans van denktank Oikos: plaatsen in breder maatschappelijk perspectief Geetrui Vandelanotte van PLAN vzw: een manier van kijken naar omgaan met en zorgen voor mensen met een ondersteuningsnood

Economie (markteconomie) Samenleven (menselijke economie) Ecologie (natuurlijke economie) De positie van de markteconomie is niet toevallig, zij fungeert momenteel inderdaad als de nieuwe god waaraan de andere economieën ondergeschikt zijn. Is dat wat we willen? Kan dat de bedoeling zijn?

Breder maatschappelijk perspectief het verband tussen deze drie pijlers de natuurlijke en de menselijke economie staan ten dienste van de markteconomie het ecologisch kapitaal is beperkt én overbelast idem dito voor het menselijk kapitaal -> vele vragen bij het oneindige (markteconomische) groeiscenario dat door velen nog steeds als dé oplossing wordt voorgesteld. Wat is de invloed hiervan op het aantal ondersteuningsvragen? Cfr o.a. Prof. Paul Verhaeghe – de neoliberale meritocratie

Breder maatschappelijk perspectief Een ander evenwicht tussen de drie pijlers komt ten goede aan de aarde (het ecologisch kapitaal) en de samenleving (het menselijk kapitaal) Er zijn nog vele mogelijkheden voor het menselijk kapitaal. Dit wordt te weinig aangesproken vanuit een niet - markteconomisch gericht denken. Dit vraagt een andere manier van denken en kijken naar de dingen = transitie Waarom zeggen we altijd ‘middelen’ als we eigenlijk ‘geld’ bedoelen? Omdat het mooier klinkt? Er zijn meer dan voldoende ‘middelen’, maar ze hebben geen waarde omdat we altijd aan geld denken. Op zoek naar middelen die geen geld zijn!

Lezing Geertrui Vandelanotte toonde een andere manier van omgaan met mensen die een ondersteuningsvraag hebben de gewenste levenskwaliteit vd mens met de vraag staat centraal de opdracht van de professionelen is veel meer het goed laten functioneren van de ondersteuning van de persoon in kwestie dan het zelf opnemen van deze ondersteuning het aanwezige menselijke kapitaal wordt aangesproken, de samenleving neemt een grote plaats in Dit is slechts 1 methodiek, en nog steeds toegespitst op mensen met een ondersteuningsnood. Deze methodiek verbindt al wel dingen, betrekt gewone mensen en hecht veel belang aan de buurt, leefomgeving. Vraag (zonder antwoord): hoeveel ondersteuning zou gegeven kunnen worden in/door de buurt? Hoeveel zou de totale kost (in geld!) ondersteuning (welzijn) procentueel dalen indien hieraan gewerkt zou worden?