Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het ‘Food Improvement Agents Package’ in de levensmiddelenwetgeving
Advertisements

van verdragsbepalingen
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Kenmerken van Keurmerken
Werken naar vermogen Bijdrage voor Sociale Alliantie 7 april 2011.
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
1 Rol private equity in de NL economie •Groei en innovatie •Werkgelegenheid •Herstructurering van bedrijven en sectoren.
Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky.
Verordening mbt verstrekking voedselinformatie aan consumenten
Testdata Management Ketentest
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
een overzicht EU-GHS EU-GHS De CLP verordening Kees Planken
Ministerie van Economische Zaken
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
VOEDING EN REUMA.
Dranken en tussendoortjes
Over verliezen en opportuniteiten in de voedingsindustrie
VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Voorstel Richtlijn Hernieuwbare Energie 2020 Vlaams Energieagentschap Lieven Van Lieshout CCIM-stakeholderoverleg 25 februari 2008.
Wat betekent EU-GHS voor afnemers van chemische stoffen en mengsels?
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Wetgeving Trillingen C.J. Dietvorst Arbeidsinspectie Vakgroep Arbeidshygiëne.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
1 Overzicht timing betreffende de herziening van de regelgeving in het kader van het hygiënepakket.
Thema 2: Voeding en Vertering
Verantwoord innoveren
Verpakkingen lezen.
Het nieuwe beren commitment: Boars november 2013 Annechien ten Have Mellema Voorzitter van de Nederlandse stuurgroep ‘Stoppen met castreren’ en.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
CLAIMSVERORDENING (EU/1924/2004) Een overzicht ….. Ten behoeve van uitwisseling van kennis tijdens de O&K bijeenkomst van Innofood, 14 mei 2009, Almelo.
Risicoanalyse van de elektrische installatie
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Als je de rest van je leven GRATIS WILT BELLEN.
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
OUTPLACEMENT = geheel van begeleidingsdiensten verstrekt door een dienstverlener, individueel of in groep gegeven, betaald door de werkgever en met het.
Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 …
Wat voedt jou deel 1..
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Het hoe en waarom van internationale sancties. DCSG Informatiesessie exportcontrole en internationale sancties Antwerpen - 21 april 2015.
Rollenspel EU besluitvorming
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Sirius Legal Fedipro PowerEvent - 29 oktober 2015.
Nubel tools voor onze hoeveproducenten 27 oktober 2015 Ann Detelder Bron figuren in de ppt: studie recht van bij de boer(in),
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Drank- en Horecawet 10 juni Inhoud De Drank- en Horecawet Regels paracommercie (verplichtingen) en stellingen Regels overige (keuzen) en stellingen.
Schenktijden Stichting/vereniging gerelateerde activiteiten Persoonlijke feesten Sportief Ma t/m vrij – Za zo Uitzondering: Als.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
Verslag over de uitvoering van de Bouwproductenverordening
HACCP.
Contactdag zuivel Etikettering: Wat moet vermeld worden en hoe kan je het bepalen? Katleen Coudijzer.
Voedingscentrum IBS III
Wijzigingen in de wet van 22 april 1999 m.b.t. de stagiairs Leon Kerfs
Wat staat er op een etiket?
Schijf van vijf.
Verpakkingen lezen.
Evoluties in de nieuwe regelgeving
Symposium Energietransitie: top-down of bottom-up 23 januari 2015
Week 3, les 1. IBS de verpakking
Rollenspel EU besluitvorming
Nederland en de rest van de wereld
Wat staat er op een etiket?
Schijf van Vijf.
Recast of the Public Sector Information (PSI) directive
Transcript van de presentatie:

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van zaken 2010 Door: Tjerk Halbertsma (VGP) 9 juli 2010

EU-Gezondheidsraad 3019e zitting, 8 juni 2010 Leesbaarheid: lettergrootte als criterium behouden Verantwoordelijkheidsverdeling in de keten van levensmiddelenbedrijven: verdeelde standpunten. NL acht het huidige kader van Verordening 178/2002 voldoende

EP-plenaire stemming (122 amendementen op het voorstel van de Commissie) juni 2010 Prominente, verplichte etikettering van levensmiddelen (‘Front of pack’: vetten, verz.vetzuren, suikers, zout en energie) Rood licht voor het ‘stoplichtensysteem’ Land van herkomst op het etiket van al het vlees (dus niet alleen rundvlees), gevogelte en zuivel en andere producten die uit één ingrediënt bestaan. Afhankelijk van een effectbeoordeling ook voor vlees, gevogelte en vis in verwerkte voedingsmiddelen

EP-plenaire stemming juni 2010 Vlees: vermelden van de landen waar het dier geboren, opgegroeid en geslacht is Voedingswaardeprofielen worden niet geschrapt uit de bestaande EU-gezondheidsclaimswetgeving Uitzonderingen: geen etiketteringsplicht van niet- voorverpakt eten zoals vlees bij de slager (ambachtelijke sector). Vrijstelling voor alcoholhoudende dranken (maar niet voor ‘alcoholpops’)

EP-plenaire stemming juni 2010 Twee termijnen voor inwerkingtreding: 3 jaar en 5 jaar voor bedrijven van minder dan 100 werknemers en een omzet minder dan € 5 miljoen

Trojka voorzitterschap van de Europese Raad Spanje (januari-juni 2010) België (juli-december 2010) Hongarije (januari-juni 2011)

Aandachtspunten NL juli-december 2010 Aandacht voor gezond voedingspatroon consument Aandacht voor innovatie Aandacht voor beperken administratieve lasten Eén gezondheidslogo (via claimsverordening) ?

Nederlandse standpunten in vogelvlucht Vermelden van natrium of zout?: NL kiest voor zout (verplichte vermelding) Wel of niet vermelden van vezels?: NL heeft in de raadswerkgroep geen steun kunnen vinden om vezels te vermelden. Het EP wil dit wel Wel of niet vermelden van cholesterol?: NL is tegen Wel of niet vermelden van transvetten?: NL is tegen Huidige volgorde in de van de lijst van nutriënten loslaten?: NL is thans akkoord GDA: NL verzet zich niet maar ziet wel beperkingen voor consument (te ingewikkeld)

Nederlandse standpunten in vogelvlucht Herkomstetikettering: NL is geen voorstander voor verplichte herkomstetikettering (misleiding moet echter voorkomen worden) Verantwoordelijkheid voor de informatie op het etiket: NL is van mening dat iedere schakel in de keten haar eigen verantwoordelijkheid moet nemen conform de vereisten vanuit de Algemene Levensmiddelenwetgeving Voedingswaardedeclaratie (welke nutriënten verplicht vermelden): NL kiest voor een beperkte afgewogen set van nutriënten die relevant zijn voor het dagelijks voedingspatroon van de consument.

Nederlandse standpunten in vogelvlucht Leesbaarheid: NL zet in op één minimale lettergrootte (1 mm) als enige vaste criterium Hoe vermelden minimale houdbaarheid?: NL zet in op THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (ten minste te gebruiken tot) Uitzondering voor alcoholische dranken?: NL kiest voor uitzondering voor alles boven de 1,2 % Uitzonderingen toepassingsgebied verordening: NL steunt het voorstel om locale feesten en liefdadigheidsacties uit te zonderen

Nederlandse standpunten in vogelvlucht Uitdrukking per 100gr./100ml. Of per portie?: NL is voorstander van het verplichte uitdrukkingsvorm van 100gr./100ml. en een vrijwillige, additionele uitdrukkingsvorm met portie Al dan niet opstellen van eisen bij vermelden van vrijwillige informatie? Leesbaarheid en het voorkomen van misleiding van de consument zijn de belangrijke criteria van NL