Marc Vlaeminck Wine@Home Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Wine@Home Wine@Home Copyright 2003.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Fouten, gebreken en ziekten in wijn
Advertisements

Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Productie Wijn.
Blind proeven van rode druivenrassen
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
Kleuren.
Givaudan vegetarische kippensoep
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Wijn proeven in 4 stappen
3. Over smaak valt niet te twisten
Wine for Dummies Joery De Lille.
Jezus is de wijnstok en wij de ranken (Johannes 15)
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
De ronde van Frankrijk, deel 1: Calvados
Wijnkennis.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
Wijn Het proces.
Grondstoffen voor de bierbereiding
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Smaak.
Wijnen met parels, parels een feest!
Uitgekookt Hertog Jan. Programma Ontvangst + koffie Voorwoord voorzitter Presentatie door vertegenwoordiger Marco Otte van Hertog Jan Geschiedenis brouwerij.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 7 april 2016.
Zintuig smaak De tong.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Herkansingen Fotosynthese Theorie Toepassen
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Ik weet meer van wijn Wijncursus op SDEN-niveau 2 | wijnoorkonde
(logo SWON) Van druif tot wijn - hoofdstuk 4
Wijncursus op SDEN-niveau 2/wijnoorkonde
Wijn maken.
Wijn.
Wijn maken Druiven ! Ander fruit ! Wat wil ik maken ? Droog Medium Zoet.
Wijnmaken voor beginners
Zintuiglijke waarneming
Transcript van de presentatie:

Marc Vlaeminck Wine@Home Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Wine@Home Wine@Home Copyright 2003

Wat is wijn ? (Van Dale) wijn, m. (-en, in de betekenis soort van wijn). 1. alcoholische drank uit gegist druivensap bereid. 2. soort van de onder 1. genoemde drank. 3. druiven als gewas, de wijnstok. 4. (in samenstelling) gegiste drank uit andere vruchten dan druiven bereid. 5. fig. ter aanduiding dat iets genot en bedwelming schenkt. 6. wijnkleur Wine@Home Copyright 2003

De druif is de enige vrucht die alles in zich heeft om tot wijn te komen ... Genoeg suiker (om 11 à 12° alcohol te bereiken) Voldoende frisse zuren (ook niet téveel) Voldoende smaak Gisten en enzymes Wine@Home Copyright 2003

Algemene samenstelling van wijn Water : voor 80 à 90 % Alcohol : voor 8 à 15 % (60 à 130 gr/l ) Zuren : 2 à 10 gr/l Polyfenolen : flavonen, anthocyanen, tannines Suikers Koolzuur : niet in stille wijn Wine@Home Copyright 2003

17 gr. suiker ---> 1% vol. alcohol + koolzuurgas + warmte Het gistingsproces 17 gr. suiker ---> 1% vol. alcohol + koolzuurgas + warmte Wine@Home Copyright 2003

Factoren die de gisting beïnvloeden 1. Temperatuur : enkel tussen 10 en 35° 2. Druk : door ontstaan van CO2 3. Alcoholgehalte 4. Zuurtegraad : gisten werken beter in een licht zuur milieu Wine@Home Copyright 2003

Vegetatieve cyclus van de wijnstok 1. Uitbotten - Débourrement 2. Bloeien - Floraison 3. Vruchtvorming - Nouaison 4. Groene oogst - Vendange Verte 5. Kleurvorming - Véraison 6. Rijpheid - Maturation Wine@Home Copyright 2003

Kwaliteitsfactoren van wijn 1. Terroir 2. Werk in de wijngaard 3. Oogst 4. Cépages 5. Vinificatie Wine@Home Copyright 2003

Vinificatie rode wijn Blauwe druiven Afristmachine Gisttank met most Pers & druivenkoek Opslagkelder Lekwijn & afvloeiwijn Filteren of klaren Bottelinstallatie Wine@Home Copyright 2003

Vinificatie witte wijn Witte druiven Druivenmolen-afristmachine Spilpers & druivenkoek Gisttank Opslagtanks Filter Bottelinstallatie Wine@Home Copyright 2003

Vinificatie van schuimwijn Wine@Home Copyright 2003

Wijn proeven : zien, ruiken, smaken Wine@Home Copyright 2003

Wijn proeven : de visuele fase 1. Kleurbepaling 1.1. Intensiteit 1.2. Nuance 2. Zuiverheid 2.1. Schittering 2.2. Helderheid 2.3. Doorzichtigheid Wine@Home Copyright 2003

Wijn proeven : de olfactieve fase Externe of neusaroma’s Interne of mondaroma’s Primaire, secundaire en tertiaire aroma’s primaire of variëteitsaroma’s secundaire of fermentatie-aroma’s tertiaire of verouderingsaroma’s Wine@Home Copyright 2003

Aromagroepen Prof. Peynaud houterig, kruidig, voeding, veroudering, geroosterd & gebrand animaal, floraal, vegetaal, mineraal, fruitig, Wine@Home Copyright 2003

Wijn proeven : de gustatieve fase Zoet, zuur, bitter, zout Onderdelen van het smaakpalet : de aanhef het middelste deel de afdronk Wine@Home Copyright 2003