Marc Vlaeminck Wine@Home Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Wine@Home Wine@Home Copyright 2003
Wat is wijn ? (Van Dale) wijn, m. (-en, in de betekenis soort van wijn). 1. alcoholische drank uit gegist druivensap bereid. 2. soort van de onder 1. genoemde drank. 3. druiven als gewas, de wijnstok. 4. (in samenstelling) gegiste drank uit andere vruchten dan druiven bereid. 5. fig. ter aanduiding dat iets genot en bedwelming schenkt. 6. wijnkleur Wine@Home Copyright 2003
De druif is de enige vrucht die alles in zich heeft om tot wijn te komen ... Genoeg suiker (om 11 à 12° alcohol te bereiken) Voldoende frisse zuren (ook niet téveel) Voldoende smaak Gisten en enzymes Wine@Home Copyright 2003
Algemene samenstelling van wijn Water : voor 80 à 90 % Alcohol : voor 8 à 15 % (60 à 130 gr/l ) Zuren : 2 à 10 gr/l Polyfenolen : flavonen, anthocyanen, tannines Suikers Koolzuur : niet in stille wijn Wine@Home Copyright 2003
17 gr. suiker ---> 1% vol. alcohol + koolzuurgas + warmte Het gistingsproces 17 gr. suiker ---> 1% vol. alcohol + koolzuurgas + warmte Wine@Home Copyright 2003
Factoren die de gisting beïnvloeden 1. Temperatuur : enkel tussen 10 en 35° 2. Druk : door ontstaan van CO2 3. Alcoholgehalte 4. Zuurtegraad : gisten werken beter in een licht zuur milieu Wine@Home Copyright 2003
Vegetatieve cyclus van de wijnstok 1. Uitbotten - Débourrement 2. Bloeien - Floraison 3. Vruchtvorming - Nouaison 4. Groene oogst - Vendange Verte 5. Kleurvorming - Véraison 6. Rijpheid - Maturation Wine@Home Copyright 2003
Kwaliteitsfactoren van wijn 1. Terroir 2. Werk in de wijngaard 3. Oogst 4. Cépages 5. Vinificatie Wine@Home Copyright 2003
Vinificatie rode wijn Blauwe druiven Afristmachine Gisttank met most Pers & druivenkoek Opslagkelder Lekwijn & afvloeiwijn Filteren of klaren Bottelinstallatie Wine@Home Copyright 2003
Vinificatie witte wijn Witte druiven Druivenmolen-afristmachine Spilpers & druivenkoek Gisttank Opslagtanks Filter Bottelinstallatie Wine@Home Copyright 2003
Vinificatie van schuimwijn Wine@Home Copyright 2003
Wijn proeven : zien, ruiken, smaken Wine@Home Copyright 2003
Wijn proeven : de visuele fase 1. Kleurbepaling 1.1. Intensiteit 1.2. Nuance 2. Zuiverheid 2.1. Schittering 2.2. Helderheid 2.3. Doorzichtigheid Wine@Home Copyright 2003
Wijn proeven : de olfactieve fase Externe of neusaroma’s Interne of mondaroma’s Primaire, secundaire en tertiaire aroma’s primaire of variëteitsaroma’s secundaire of fermentatie-aroma’s tertiaire of verouderingsaroma’s Wine@Home Copyright 2003
Aromagroepen Prof. Peynaud houterig, kruidig, voeding, veroudering, geroosterd & gebrand animaal, floraal, vegetaal, mineraal, fruitig, Wine@Home Copyright 2003
Wijn proeven : de gustatieve fase Zoet, zuur, bitter, zout Onderdelen van het smaakpalet : de aanhef het middelste deel de afdronk Wine@Home Copyright 2003