Samen werken aan duurzame productketens Dromen, durven en doen…

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Profile Selector 2 april 2017.
Advertisements

Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Joris Lensink Juridisch perspectief
Door goede gesprekken groeien
H 22: Kosten van een duurzaam produktiemiddel (dpm)
Deeltijd-WW in bouw en hout De regels, de kansen en de risico’s voor werknemers September 2009.
H 44: Investeringsselectie
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Voor de AOV verzekering met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan het juiste adres. Want onze AOV vergelijking resulteert niet alleen.
Ecosysteem van duurzame ondernemers in Utrecht Evelien Boshove 20 juni 2013 Onderzoeker EBU.
Duurzaamheid binnen het MBO: een kans voor de facility manager MBO Raad Hengelo, 5 november 2009 Johan Wempe.
Samenwerken aan Onderwijs en ICT Frank vd Oetelaar dinsdag 12 april 2005.
Energiezuinig bouwen. Door: Bart. Ennio. Thomas. Ferry. Dennis.
Levensvragen Over geluk…..
Een startersgids voor innovatie
Facilitair management in de zorg en duurzaam Adriaan van Engelen, directeur Milieu Platform Zorgsector
Energiek Moerdijk. WELKOM Michael Daamen Mede initiatiefnemer / bestuurslid EnergiekMoerdijk Mede initiatiefnemer / bestuurslid VEC NB Adviseur MMG Advies,
Kameroperahuis Atlas Advies
Let op de ijsberg! Over de klimaatscrises, leeftijdsbewust personeelsbeleid en diversiteit Sjiera de Vries.
‘De buurt stuurt…. ?’. Waarom is Riemst succesvol? Overheid met visie en luisterbereidheid… Begon kleinschalig… Vertrekt van (kleine) successen… Maken.
“… en dan krijg ik dus 40 leerlingen” Onderwijs, arbeidsmarkt en het invullen van de, gezamenlijke, maatschappelijke rol.
Strategische samenwerking
emotionele bankrekening
Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan.
Voor de AOV verzekering met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan het juiste adres, want onze.
Tool Strategische Samenwerking Job van de Sande
Investeringsselectie
Naar een duurzamer wereld? Prof. dr. Jacqueline Cramer, Directeur USI
Zorgplicht in passend onderwijs
MVO KENNIS KAART. Werkomgeving Maatschappij Milieu Ketenbenadering Bedrijfsethiek Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Visie & Strategie.
Wees slimmer dan de machine
Wees scherper dan je mes
Toezicht en Handhaving
De DIA – Dialoog In Actie van VIA ! Welkom bij deze workshop Marcel Daems ● advies ● training ● management Resultaat door verbinding.
Ondernemen moet je doen
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 12 – Omgevingsinvloeden Business IT & Management
Prestatiecontracten Rotterdam Ard den Outer / Gert Jan de Looze Stadsontwikkeling, Gemeente Rotterdam Oktober 2015.
Donderdag 3 december Opening Waar staat Veluwe Portaal nu? Kans in de regio HR voorbeelden HR ontwikkelingen Dienstverlening Veluwe Portaal 2016.
Regiobijeenkomst Zuidweg & Partners Jannie van den Berg.
Groeiprojecten identificeren ‘stap 7’ Welke projecten hebben het potentieel om de groeiambities waar te maken? -> laatste stap van de oriëntatiefase.
Hulpmiddelen voor bepalen activiteiten
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
HIER DOEN WE HET VOOR Lukt dat een beetje? 390 gemeenten 9 verzekeringsconcerns Met 35 labels SAMENWERKING.
Wat zijn Drijfveren? Drijfveren zijn volgens TSI……………
De sector “zorgboerderij” GESCHIEDENIS, CIJFERS EN TOEKOMST.
Ontwikkelingen die leiden tot unieke mogelijkheden voor funderend energieonderzoek en relocatie Rijnhuizen– missie “physics for energy” Samenleving– “sense.
Hoofdstuk 6 Investeringsselectie 6.1 Bepalen investeringsbedrag 6.2 Investeringsbeoordeling 6.3 Investering bij onzekerheid 6.4 Keuze uit projecten 6.5.
1 Hoofdstuk 6 Investeringsselectie. 2 Bepalen investeringsbedrag Kasstroom = cashflow Kasstroom = winst + afschrijvingen Of Ontvangsten – uitgaven (vanwege.
Investeringsselectie Bij het beoordelen en selecteren van investeringen (overname,uitbreiding,nieuwe productielijn) maken ondernemingen gebruik van cashflow.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Campagne en coalitievorming Contact met politieke partijen 30 januari 2014.
MBO-HBO in Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek Floor Boselie-Abbenhuis Dag van de Beroepskolom 9 oktober 2015.
Onderzoek en hogeschool waarom, wat en hoe bert mulder | informatie, technologie en samenleving.
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Tijdmanagement in de praktijk van de assistente
Een vergadering organiseren
Externe ketensamenwerking - oogst tweedejaarsstudenten BE -
Eerste Hulp Bij Schade 112contra.nl.
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
Duurzaam ondernemen.
We hebben minder managers nodig en meer leiders.
PLATFORM PREVENTIE SUICIDE ARNHEM
De toekomst van de maatschappelijke stage
Lessons learned Naar regionale oncologienetwerken.
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Fit voor de zorg Als organisatie toekomstbestendig zijn door (nog) slimmer en efficiënter te werken. Precies daarover gaat het programma Fit voor de zorg.
Fit voor de zorg Toekomstbestendig door slimmer en efficiënter te werken Waardevolle kennis en ideeën van jou als zorgprofessional Als organisatie toekomstbestendig.
Transcript van de presentatie:

Samen werken aan duurzame productketens Dromen, durven en doen… Douwe van den Wall Bake en Renilde Spriensma 10 december 2009

Welkom! Waarom samenwerken? Cradle to Cradle als inspiratiebron Resultaat van vier praktijkcases: Bouw Verhardingen Kantoormeubilair Drukker Roerige tijden

Discussie Welke factoren bepalen de slagingskans van samenwerking in de keten?

Checklist De belangrijkste drijfveren voor ketensamenwerking zijn directe financiële winst, productontwikkeling of imagoverbetering. Energie- en milieubelangen moeten daar dus mee samengaan. Voorwaarde is dan wel dat het maatschappelijke en het bedrijfsmatige belang evenveel nadruk krijgen in het project. De kansen die ketensamenwerking biedt, moeten helder zijn voor alle deelnemers, ook die met weinig ketenervaring. Houd rekening met verschillen in de motivatie om mee te doen. Dat er verschillen zijn, is op zich niet erg, maar als die resulteren in verschillen in bijvoorbeeld investeringen, verdienen ze extra aandacht. Het project moet gedragen worden door het management van de deelnemende bedrijven. Houd rekening met verschillende percepties van 'de toekomst’. Is dat bijvoorbeeld de gewenste of juist de geplande toekomst? Overeenstemming tussen partners daarover hoeft niet – kennis van elkaars ideeën moet wel. Weeg de inzet van interne kennis zorgvuldig. Als u uw kennis te weinig deelt, komt de voortgang in gevaar. Te veel delen geeft andere partijen mogelijk weer een concurrentievoordeel. Wees alert op verschillen in terugverdientijd tussen de participanten. AIs de één binnen een jaar uit de kosten is en het voor de ander maar de vraag is of het project rendabel wordt, vraagt dat om extra aandacht. Wees alert op verschillen in risico’s. Als er sprake is van grotere risico’s voor één partij, kan gekeken worden naar verzekeringen, of naar de verhouding tussen de kansen en de risico’s. Maak goede afspraken over investeringen. Het is nogal een verschil of er geïnvesteerd wordt naar draagkracht of door iedereen in gelijke mate. Ook hier moet een balans in gevonden worden. Houd rekening met de geschiedenis van de bedrijven. Een verzekeraar doet dat immers ook en een bedrijf dat bekend staat als een succesvolle innovator verdient enig krediet.