Erbeterdezaak.nl Duurzame groei De “paradigm shift” door het Cradle to Cradle denken.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dikketruiendag.
Advertisements

Warme Truiendag quiz 2013.
Inleiding over Duurzame Innovatie
Duurzaam productie-en materialenbeheer waarom? 8 Dec 2008 Kristof Debrabandere.
7.4:energie voor een duurzame toekomst
Water verwarming door aarde
BioComposiet Van restafval naar product BioComposiet groep : Perry van Adrichem Ricardo Struik Tim van Paassen Arno Droogers.
Duurzame aandrijving en hybride
H4 Klimaatbeleid in de praktijk
Ben de Reu: gedeputeerde Economie en Milieu, Provincie Zeeland Agro meets chemistry Symposium Chemie voor de Toekomst, 8 december 2011 kansen voor een.
C2C en Gebiedsontwikkeling
Wat moet je leren: Heel hoofdstuk 3, behalve paragraaf 5
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Rechtvaardige Transitie Enkele uitdagingen voor de vakbonden.
Trends in de zorgsector
Aardrijkskunde Thema 2 Werk en energie
Duurzaamheid, een kwestie van verdienen
WELKOM in het AVIODROME
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
Economie, Beleid en Duurzaamheid
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Milieu Ir. Alex van der Wall Asfalt en bitumendag KWS Infra B.V.
Wat moet je leren: Heel hoofdstuk 3, behalve paragraaf 5
Natschool: uitwisseling en hergebruik van content
© de vries business consultancy, 2008
Erbeterdezaak.nl Inleiding duurzaamheid Duurzaamheid = Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen = Sustainability © de vries business consultancy, 2008.
© de vries business consultancy, 2008
Van den Pol Elektrotechniek Wim van den Pol
Verbindend Water: Langetermijnvisie op de waterketen
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Welke energiebronnen op aarde zijn beperkt?
Duurzaamheid en alternatieve brandstoffen
Planet2050 Duurzaamheidadvies 1 Duurzaamheid en klimaatverandering.
Duurzame energie.
Naar een duurzamer wereld? Prof. dr. Jacqueline Cramer, Directeur USI
Duurzaam ondernemen: wat is dat?
NIEUWSJAARSBIJEENKOMST GREEN DEAL VERDUURZAMING BETONKETEN 20 JANUARI 2015 HARRY HOFMAN.
energie gaat nooit verloren
Energie voor de toekomst? Opdracht A3. Inleiding Duurzame energie?  Energie produceren op een manier die blijvend gebruikt kan worden.
Mundo – Thema 9 - Blok 3 2VMBO B/K
Afval en milieu Basisstof 4,5.
Drs ing. Marcel Seijner Cradle to Cradle Afval=voedsel.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Kosten en Waarden C2C ontwerp Mariska van Dalen Gecertificeerde Cradle to Cradle consultant
Afval Energie Bedrijf Welkom in Amsterdam!
Het model van de Ecokosten / Waarde Verhouding (Eco-costs / Value Ratio = EVR) en “eco-efficiente waardecreatie” dr. ir. Joost G. Vogtländer Technische.
Sterke Veenkoloniën door innovatie in de agrarische sector Eo Wijers-prijsvraag
KEYPORT 2020 SYMPOSIUM 21 april Van Houtum Opgericht 1935 Omzet € 65 miljoen Aantal medewerkers200 Locatiekantoor en 2 fabrieken.
Planet2050 Healthy Planet, Happy people 1 Duurzaamheid en klimaatverandering.
Duurzaamheid in afvalzorg Duiven 16 september 2010 Patrick van der Sanden.
CIRCULAIRE ECONOMIE WAAROM EN HOE?. MENSELIJKE IMPACT OP DRAAGVERMOGEN AARDE I = B x P x T I = IMPACT B = BEVOLKING P = PRODUCTIE/CONSUMPTIE, WELVAART.
DUURZAAM ONDERNEMEN in het bedrijfsleven Een gezond, winstgevend en succesvol bedrijf door duurzaam ondernemen (SPRINT) MARKETING EN COMMUNICATIE.
Duurzaamheidsagenda 2025 Informatieavond
Onderwerpen Beschikbaarheid van woningen Betaalbaarheid van woningen
Duurzaamheid voedselketen.
Herhaling en vragen par. 1.3
Gear it up to the Circular Economy
Onderwerpen Beschikbaarheid van woningen Betaalbaarheid van woningen
De juiste oplossing voor een schoon milieu
De juiste oplossing voor een schoon milieu
Zero afval Donderdag 22 november 2018 Met de steun van.
Dikketruiendag Donderdag 12 februari 2019 Met de steun van
De energie van de toekomst
Hoofdstuk 2 – les 2 Energiebronnen
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Materiaal en methode Welke materialen en methode worden er gebruikt?
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Hoofdstuk 5 Een toekomstbestendige samenleving
Transcript van de presentatie:

erbeterdezaak.nl Duurzame groei De “paradigm shift” door het Cradle to Cradle denken

erbeterdezaak.nl Het oude denken Groei gaat ten koste van de planeet Grondstoffen raken op Energie raakt op We moeten consuminderen De kachel een graadje lager en een dikke trui aan!

erbeterdezaak.nl Cradle to Cradle Groeien kan oneindig doorgaan Grondstoffen moet je wel 100% hergebruiken Zonne-energie is oneindig We moeten verstandig consumeren Je mag best in je T-shirt blijven zitten

erbeterdezaak.nl Cradle to Cradle Afval bestaat niet mits: Producten zodanig worden ontworpen dat 100% hergebruik van de materialen voor eenzelfde toepassing mogelijk is (upcycling i.p.v. recycling), dan wel Producten aan het einde van hun leven op de composthoop gegooid kunnen worden Of een combinatie van beide

erbeterdezaak.nl Cradle to Cradle (C2C) De term Cradle to Cradle is bedacht door Michael Braungart en William McDonough en opgeschreven in het gelijknamige boekje dat in November 2007 voor het eerst in het Nederlands is verschenen. Zij hebben de term ook als merk gedeponeerd en bewaken het gebruik om “inflatie” te voorkomen o.a. d.m.v. een certificatie programma (zie Een niet beschermde term voor hetzelfde idee is: Circular Economy

erbeterdezaak.nl Circular Economy We onderscheiden dus twee kringlopen: 1. technische materialen 2. biologische materialen. De technische materialen willen we in hun originele kwaliteit steeds hergebruiken De biologische materialen moeten terugvloeien in de natuur-lijke kringloop. Niet als vervuild afval maar geschikt als voeding voor de natuur!

erbeterdezaak.nl Randvoorwaarden Gebruik van verdachte en bewezen gevaarlijke stoffen is uitgesloten. (zie lijst) Van alle materialen en ingrediënten is bekend dat ze op een “faire” manier zijn geproduceerd en vervoerd. Alle materiaal/ingrediënt specifieke issues komen gegarandeerd niet voor. (denk aan biodiversiteit, overbevissing, ontbossing, etc.)

erbeterdezaak.nl Wat betekent het als we zo gaan werken? Grondstoffen zijn geen beperking meer Afval bestaat niet meer Verbrandingsovens worden niet meer gebruikt Geen roofbouw meer op de grondstoffen van de planeet Groeien mag! En hoe zit het dan met energie

erbeterdezaak.nl Energie De aarde ontvangt van de zon ongeveer x zoveel energie dan we nu gebruiken. M.a.w. energiebronnen zijn het probleem niet. Het probleem is om de beschikbare duurzame energie economisch beschikbaar te maken. (omzetten in elektriciteit of waterstof en handige opslag methodes verzinnen). Energie besparing is een voorwaarde om op korte termijn te overleven (CO2 uitstoot) maar is in de eindsituatie niet essentieel.

erbeterdezaak.nl Conclusie Traditionele economische groei kan “gewoon” doorgaan mits we het basis concept van de gesloten kringlopen met de bijbehorende randvoorwaarden implementeren en hernieuwbare energie gebruiken. We moeten dus tot een transitie komen van de oude situatie naar de nieuwe!

erbeterdezaak.nl Wat kunnen wij als bedrijf doen om deze transitie te faciliteren? – Het voorbeeld geven in ons handelen – Inkoop strategie aanpassen – Innovatie strategie richten op producten die voldoen aan deze kringloopeisen – Branche organisaties sturen in deze richting met behoud van “level playing field”