SOFO 6 maart 2008 Inleiding: Leo Lenssen. is wezenlijk iets anders dan verantwoording en dialoog is wezenlijk meer dan een procedureel aspect van beleidsvorming.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
COMMUNICATIE OVER RECHT EN JUSTITIE ONMOGELIJK? TOCH WEL, HET RECHT COMMUNICEERT Bernard HUBEAU – Universiteit Antwerpen VJV – Jaarvergadering Mechelen.
Advertisements

Inleiding: Leo Lenssen Voorjaarsconferentie Drenthe College 2007 Het roc (ook het Drenthe College?) staat zijn eigen toekomst in de weg.
1 juni ’14 Toekomst AWBZ: welke richting Jan Coolen Zorgverzekeraars Nederland maart 2008.
Ervaringen in samenwerking
Meerwaarde van eigentijds onderwijs
‘Van pannenkoeken bakken naar het vergroten van de sociale competenties’
Beter presteren door Leuker Leren Meer Leertijd of Betere Leertijd? Joseph Kessels 30 oktober 2013 Rotterdam.
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
Innovatie als bestuurlijk vraagstuk Inleiding door P. Pollen/Leo Lenssen Boardroom FO 11 april 2007.
Hoger Onderwijs Groep Bouw en Ruimte
ALV Christenunie Woerden 31 mei 2011
Kwaliteitszorg SPO Utrecht
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
Professionele ruimte versus verantwoordingsdruk Levenslang leren Faciliteren van leren Vertrouwen in de lerarenopleidingen De toekomst? Dilemma’s ten aanzien.
VELON-congres Veldhoven 31 maart 2008 Lullen én poetsen Hoe een leergeschiedenis helpt bij het zetten van de volgende stap.
Een KRACHTige opleiding voor leerKRACHTEN Marco Snoek VELON-congres 2008 Wat betekenen de rapporten van Rinnooy Kan en de Onderwijsraad voor het curriculum.
José Beijer, Velon-conferentie 31 maart 2008, Veldhoven José Beijer Kenniskring Lesgeven in de Multiculturele School 31 maart 2008 Ghita, Mohamed, Nadya.
Sturen op vertrouwen NVAG 23 mei 2012 Elly Breedveld Erasmus CMDZ.
Waarom? Bevoegdheid, bekwaamheid en doorgaande professionele ontwikkeling zijn het fundament onder de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Een professionele.
Achter de WMO Prof.dr. P.W. Tops Tilburgse School voor Politiek en Bestuur.
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Leerloopbanen en het einde van de traditionele school Inleiding door Leo Lenssen Het Nationaal Onderwijscongres 2005.
Spelen met goed bestuur Governance Maatschappelijke verantwoording of maatschappelijke verankering? Besturen of accommoderen? Inleiding door Leo Lenssen.
MAATSCHAPPELIJKE TRANSITIE EN ONDERWIJSTRANSFORMATIE LEO LENSSEN 23 JANUARI 2008 Heliomare scenarioverkenning.
De veranderende rol van de leraar Workshop Leo Lenssen 28 januari 2009
Connecting, Developing, Accelerating Het Netwerk Venlo 29 februari 2012 Van wie is de school? Dr. Leo Lenssen.
Het Nationaal VMBO congres 2008 Verdiepingsdag 31 januari 2008 Ochtendprogramma Masterclass A De doorlopende leerlijn in het VMBO en MBO Over de theorie.
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
Competentiegericht leren én organiseren (Beroeps)onderwijs in 2010; over de gevolgen van het nieuwe leren voor de school en het bestel Inleiding door Leo.
PC Federatief SWV Primair Onderwijs Rijswijk e.o.
De schoolmanager als maatschappelijk ondernemer Inleider: Leo Lenssen 31 oktober 2007 Vos/ABB.
Deep Dive ABP Door: Leo Lenssen. ABP: Wat te doen? Het ABP als maatschappelijke projectontwikkelaar? Het ABP als maatschappelijke projectontwikkelaar?
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
MASTERCLASS INTEGRALE WIJKAANPAK LEO LENSSEN 10DECEMBER Van autist tot geliefde partner: de nieuwe rol van het onderwijs.
Leiderschap in het publieke domein Observaties en ervaringen Leo Lenssen Boardroom Bestuurders Primair Onderwijs 10 december 2009.
FUNDAMENTEN VOOR PARTNERSCHAP VEILIGHEIDSREGIO Noord Oost Gelderland 20 september 2007 Partnerschap bouwen Samengesteld lokaal bestuur: solidariteit &
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
ZINVOL SAMENLEVEN Waarom idealen wezenlijk zijn Gabriël van den Brink 19 april 2013 Nijmegen.
Analyse zwemdiplomabezit. Situatie Pas het meetinstrument aan aan de situatie –Wat is het probleem? –Wat is de (beleids)doelstelling? –Waar wil je op.
naar een volledig model
Ontstaan en doel  is een vereniging ontstaan op initiatief van directies zelf (1985)  op basis van spontane aansluiting  werkend met een open stuurgroep.
GMR vergadering 19 juli Overzicht indicatoren schooljaar Totaaloverzicht en conclusies 2.Evaluatie van de indicatoren 3.Evaluatie.
Adaptatie aan overstromingsrisico Bestuurlijke aspecten van risicozonering in de RO Nico Pieterse, Joost Tennekes, Leo Pols en Kersten Nabielek.
Van zorgen voor naar zorgen dat
Toekomst in beeld Leiding geven met het oog op morgen Studiedag Optimus 25 februari 2010 Leo Lenssen.
PLG Partnerschap school en ouders 1. Onderzoeksvragen 1.Op welke manier kan de samenwerking tussen school en ouders de ontwikkeling van het kind stimuleren?
Het dialect.
De Staat van de WMO- werkplaats Toekomstperspectief tussen onderzoek, beleid en praktijk Kim Putters Sociaal en Cultureel Planbureau Oktober, 2015.
CvB en examencommissie samen verantwoordelijk Over de onafhankelijkheid van de examencommissie.
10 maart #vitaalvechtdal vitaalvechtdal Van zorg naar gezondheid.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Samenspel RvB en RvT moet professioneler: belang van diversiteit Rienk Goodijk Hoogleraar Governance in het semipublieke domein GITP/TiasNimbas Business.
© Gerrichhauzen en Partners 2012 Toezicht op woningcorporaties naar gemeenten? Ledenbijeenkomst Platform Middelgrote Gemeenten 5 april 2013 Leo Gerrichhauzen.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Gemeente bepaalt wie zorg krijgt \ 6. Toelaten nieuwe aanbieders op de markt of afspraken maken bestaande partijen Ingrediënten sturingskader jeugdzorg.
Besturen met Burgerkracht
Sturen van infrastructuren – de publieke waarde(n) van netwerken
Het ongemak van autonomie
Leren en Innoveren in professionele werkplaatsen: wat is er nodig?
Arbeid is de bron van alle rijkdom
Het bestuur van de Vrienden van de GSR:
Bureaucratisch management
Lichamelijke gezondheid
METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
De aanpak van jeugd- en jongerencriminaliteit
PROJECT INTERFACE.
Adviesraad Sociaal Domein Eersel 15 januari 2019
De toren van Babel Spraakverwarring in toezichtland
Transcript van de presentatie:

SOFO 6 maart 2008 Inleiding: Leo Lenssen

is wezenlijk iets anders dan verantwoording en dialoog is wezenlijk meer dan een procedureel aspect van beleidsvorming en verantwoording is de bestuurlijke vormgeving van daadwerkelijk partnerschap en interactie in het publieke domein.

 de interveniërende overheid  het horizontaliseringsparadigma  autonomie(vergroting) en wat niet?

 publieke doelen zijn niet (van het) publiek  wat en hoe als variant op de boedelscheidingsmetafoor  de professional en goed bestuur  onderscheid overheidsdoelen en doelen belanghebbenden/gebruikers

maak zichtbaar dat je publieke doelen realiseert maak zichtbaar dat je slecht presterende scholen detecteert en elimineert

 zorg voor een interface tussen beleidsdoelen en instellingsdoelen  macro-doelen vereisen micro-maatregelen  stuur op onderpresteerders niet op collectief  stuur op sturing door gebruikers en belanghebbenden  zorg voor ex-ante legitimering van interventies  zorg voor informatie die onbetwistbaar is