Psychotraumatologie: weerbaarheid en psychopathologie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Herstellen doe je zelf:
Advertisements

Emeritus Professor Philip G. Zimbardo Geboren : 1933 in New York Internationale stem en gezicht van hedendaagse Amerikaanse psychologie Sinds 1968:
Inhoud Methodologie Theorie Onderzoeksresultaten Verbanden
Begrijpen we elkaar? Communicatie en samenwerking tussen de persoon met NAH, familieleden / mantelzorgers, en professionals Jean Pierre Wilken Lector.
De (on)gezonde leerling?
Hoe passen stepped care en collaborative care binnen het patiëntenperspectief? Peter F M Verhaak.
Precht 2 Blz 53 t/m 101.
STRESS IS DEELS GEVOLG VAN PERSOONSTREK
Joris Vandenberghe november 2007 Joris Vandenberghe Psychiater Liaisonpsychiatrie, UPC KU Leuven – campus Gasthuisberg CGG Leuven – CGG-VBO Psychiatrie.
Workshop Knallende ruzie
Allochtonen in het hoger onderwijs
Posttraumatische Stress-stoornis
Levensecht leren is dialogisch leren
Dossier Empowerment Roos Delahaij
Inactiviteit onwil of onvermogen?
Schaamte Zelfbeeld en Agressie
Diagnose Eerst: opluchting + duidelijkheid
A LS JE NIET KUNT ZIEN DAN BEKIJK JE HET MAAR Experimenteel onderzoek naar de effecten van ernst, persoonlijke verantwoordelijkheid en openheid op stigmatisering.
‘Als je het niet kunt zien, dan bekijk je het maar’…
De rol van aandachtsfocus in blootstelling aan bedreigende informatie
Deel 2 Individu.
de tijd van burgers en stoommachines
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Hoofdstuk 4 Omgaan met stress en tijd
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Dominique Van Hespen Psychotherapeut Seso
Sarah Bal & Marlies Tierens, Universiteit Gent
Post Traumatic Stress Disorder
Posttraumatische stress stoornis
Autisme in de dagelijkse praktijk
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Mindfulness.
Collega’s voor Collega’s
Angststoornissen.
Crisis en het domino-effect
Verstandelijke beperking. Chromosomale aandoeningen Prenatale diagnose Postnatale diagnose.
Mijn partner heeft Q-koorts, wat nu?
Dossier Empowerment.
Huisartsensymposium ‘Bariatrische chirurgie’ – Bariatrische psychologie Marjolein de Jong & Lale Ozer-Gok, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie.
Psychosociale begeleiding bij kanker
Monument voor de brandweer Herdenken Monument. functies van herdenken Op verschillende niveaus Troost & erkenning, respect en trots d.w.z. - verwerken.
Het begrijpen van eetstoornissen
Causaliteit bij PTSS in de context van medisch forensische rapportage R.Aarts psychiater i.o. Centrum´45 instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek.
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Herstel in de GGz Jaap van der Stel
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Omgaan met de gevolgen van trombose
Praktijkinformatie EMDR Contactgegevens/informatie: Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met het secretariaat.
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Eye Movement Desensitization and Reprocessing Door Adelien Fonck 1BaTP B4.
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Ruben De Clercq.  Mytylscholen  Ontwikkelen van programma  Controle groep  16 maanden Ruben De Clercq.
MS, denken en voelen (Naam org
Sociale steun voor drugsverslaafden in behandeling ARTIKEL VAN VEERLE SOYEZ.
Dagbehandeling Traumatische Rouw Dr. Geert Smid 13 mei 2014.
Workshop ‘s Heerenloo Zorggroep Ontwikkeling veerkracht.
DE WEEK VAN DE PIJN 2016 “GEEF CHRONISCHE PIJN EEN GEZICHT“ 26 SEPTEMBER - 1 OKTOBER 2016.
Serious game ter preventie van PTSD. IJsfontein Vrije Universiteit Amsterdam Sectie Klinische Psychologie Probleem analyse ConceptPrototype Play-test.
Psychologische begeleiding van patiënten met kanker.
POP poli Traumatische partus
Het raadsel pijn Passchier, J. (2006). Pijn. In: A.A. Kaptein, R.A.M. Erdman, J.B. Prins, H.B.M. van de Wiel (redactie) Medische Psychologie. Bohn Stafleu.
De NOODZAAK van een PARADIGMASHIFT
De Kracht van Communicatie
Verlies & Rouw September les 3 Mirjam Enderle.
Het effect van een preventieve behandeling van latente tuberculose-infectie op de levenskwaliteit van de patiënt LIEN JESPERS VUB, 4de Master HAGK Prof.
PTSS en DES NOS nader beschouwd.
Psychisch geweld bij vrouwen in een partnerrelatie.
Introductie Casuïstiek trauma? Ervaringen in de praktijk?
Toolbox Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)
Congres ‘Nare jeugdervaringen’
Transcript van de presentatie:

Psychotraumatologie: weerbaarheid en psychopathologie Prof. dr. Rolf Kleber Ede, 18 september 2007

Karakteristieken van schokkende gebeurtenissen Extreme machteloosheid Diepgaande ontwrichting Extreem onbehagen, confrontatie met dood

Het ‘beginjaar’ 1980 Introductie van het concept PTSS Late gevolgen Vietnam-oorlog in de USA Maatschappelijke achtergronden Gijzelingen in Nederland Opkomst Slachtofferhulp Maar: een veld met een lange geschiedenis

Geschiedenis van psychotrauma I 1850 – 1870 Franse publicaties over kindermisbruik, oorlog en revoluties De eerste treinongevallen (Erichsen) 1880 – 1900 Het concept traumatische neurose (Opperheim) Hysterie: Late effecten van seksueel misbruik (Janet, Breuer & Freud) Oorsprong van de psychoanalyse

History of psychotrauma II 1916 – 1922 World War I and the war in the trenches Shell shock (Charles Myers) W.H.R. Rivers (“Regeneration’) “The flight into illness” Jenseits des Lustprinzips (Freud)

Aandacht voor trauma Huidige populariteit van de term trauma in zowel wetenschap als samenleving Er gebeurt iets heel dramatisch dat iedereen kan overkomen. Traumatische ervaringen laten de grenzen van onze vermogens zien. Traumatische ervaringen tarten het streven naar controle. De moderne druk van de massamedia.

Aandacht voor trauma II Trauma en emotie? Inflatie van het begrip trauma? Het vinden van een balans tussen erkenning van ernstige problematiek en ‘slachtoffercultuur’

Is het zo simpel? Het lijkt simpel, maar is het dat ook? Wat is een traumatische ervaring? Wat is een normale reactie erop? Wat is niet normaal? Wanneer is een trauma verwerkt? Kan er eigenlijk wel sprake zijn van traumaverwerking? Wat voor de een verwerking betekent, is dat het ook voor een ander?

“… suffering is not psychopathology” Weliswaar is de gehele traumaliteratuur vergeven is van het concept posttraumatische stress-stoornis (PTSS), maar slechts weinig getroffenen – relatief gezien dan - lijden aan deze stoornis.

1. Is trauma identiek aan PTSS? Spreken over trauma is spreken over PTSS. In de meeste onderzoeken wordt PTSS als vaststaand gegeven beschouwd en niet ter discussie gesteld. Co-morbiditeit van psychopathologie Andere moeilijkheden zoals verminderde schoolprestaties en gezinsproblemen

Het voorkomen van PTSS Na de vuurwerkramp in Enschede (autochtonen): 13,6% (na 18 maanden), 10,2% (vier jaar later) Na de vuurwerkramp in Enschede (allochtonen): 40,8% (na 18 maanden), 41% (vier jaar later) Bij verkrachte personen: ongeveer 54% ooit

Verdriet

2. Is trauma meer dan emotie? “... sharing an emotion cannot change the emotional memory” (Rimé, 1999) Het delen van de emoties leidde niet tot een reductie in de emotionele lading Effecten waren echter significant zichtbaar op: een besef van erkenning, sociale steun en integratie, het weer oppakken van het dagelijkse levenspatroon, het ondernemen van nieuwe activiteiten, cognitieve veranderingen (betekenisgeving) en fysieke gezondheid.

3. Trauma als een louter negatief fenomeen? Hoe onaangenaam en verschrikkelijk geweldsmisdrijven en rampen ook zijn, ze hebben soms ook positieve gevolgen. Veel mensen (>50%) geven na afloop van intense crises dat zij daar op een of andere wijze baat bij hebben gehad. Van de getroffenen van de Katrinaramp (2005, New Orleans): vertrouwde 83% vijf tot zeven maanden na de ramp op de eigen capaciteiten om het leven weer op te bouwen, besefte 84% sterker te zijn dan zij dachten en vond bijna 89% dat ze meer besef van de waarde van het leven hadden verkregen. Concepten: posttraumatische groei en “benefit finding”.

4. Complex trauma Kun je de problemen wel zo gemakkelijk onder de eenduidige noemer van PTSS brengen? Diagnostische ontwikkelingen “Enduring personality changes after catastrophic experience” (ICD-10)

Typology of traumatic experiences Type I trauma Single, intense, unanticipated events Type II trauma Prolonged, repeated, extreme conditions (series of extreme events over time)

5. Het vraagstuk van de determinanten Wie ontwikkelt wel psychopathologie en wie niet? Talrijke factoren blijken op een of andere wijze nadelig of voordelig te zijn voor problematiek dan wel herstel. De voorspellende kracht op zich is niet erg groot (overzichtsstudie van Ozer et al.: de belangrijkste factor verklaarde slechts een deel (12%) van de klachten)

Determinanten Aard van de gebeurtenis Voorafgaande ingrijpende ervaringen Sociale context Steun en erkenning vanuit de omgeving Persoonlijkheidsstijlen Heftige emotionele reacties (schrik, ontzetting, angst) tijdens de gebeurtenis

Behoeften getroffenen Erkenning

Psychologie van traumaverwerking Traumatische ervaringen worden gevolgd door een proces aangeduid als psychologisch verwerking Verwerking is een gevaarlijke term in het wetenschappelijke en vooral dagelijkse taalgebruik Dit proces is vooral bestudeerd vanuit moderne theorieën over cognitie en informatieverwerking

Wat is verwerking? Het idee van centrale assumpties Verwerking als een normaal en gezond proces Het zoeken en het trachten te herstellen van controle `Waarom is mij dat overkomen?’ Het zoeken naar betekenis

Shattered basic assumptions The world is meaningful The world is benevolent The world is predictable I am invulnerable I am in control I am trustworthy

Tot slot I Niet alleen emotionele ontregeling, maar ook: Sociale ontregeling (de band tussen individu en omgeving tenietgedaan) Cognitieve ontregeling (o.a. betekenisgeving) Biologische ontregeling

Tot slot II De grote diversiteit in reacties Trauma is gekoppeld aan functionele emoties (angsten, boosheid, zelfverwijten etc.) Opmars van (sociaal-)cognitieve benaderingen Op de hoede zijn voor “pathologisering” van op zich normale reacties, maar tegelijk reacties ook niet bagatelliseren