EBL: een woordeloze therapeutische aanpak

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Radboud Universiteit Nijmegen
Advertisements

Digitale toetsen op afstand Bregatha de Gooijer
Radboud Universiteit Nijmegen
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
1 Conferentie ‘Van pakketmaatregel naar pakketidee’ Bestuurlijke conferentie ‘van pakketmaatregel naar pakketidee’ Henk Castelijns, manager MEE ZOB Brabant.
Thema 5 Les 11a In de ruimte.
Emerging Body Language Sprakeloos dynamisch A tribute to Marijke Rutten-Saris 12 juni 2010.
Denken en gewoon doen. Leren is eerder het vuur aansteken dan een emmer vullen.
Onderzoek.
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Effectief lees- en spellingonderwijs
Wendy Lankhorst, M.Sc Dr. A. Verschoorschool, Nunspeet
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Sarah Nickmans Charlotte Verschuere 2Balo B
Hoogsensitiviteit bij kinderen in het Basisonderwijs
Zo leer je kinderen lezen en spellen
Opbrengstgericht werken mbv peilingsactiviteiten
Zelfredzaamheid bij kinderen en jeugdigen met autisme en een ernstige verstandelijke beperking Nelchen Arijs.
Autisme en intelligentie
Welkom bij de mastervoorlichting van Forensische orthopedagogiek
Deelsessie 6: Transitie aanpak
De App revolutie…… inzicht in uw snackgedrag Door: Saskia Wouters.
Andrej Osipian 1 e Bachelor Game Art en Design Game Concept: Book of Lenses.
Gedragsproblemen: snel en overwogen omgaan met moeilijke situaties
Bijeenkomst NVP Doetinchem, 8 juli Wedeo op hoofdlijnen SW Bedrijf Met linken naar SW-plus en SW-min 1200 mensen aan het werk Specialiteit Leerwerkbedrijf.
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
TZFF Transmurale zorg fysiotherapie Friesland 21 april 2009.
Emerging Body Language:
Onderzoek naar leren lezen en spellen
Pedagogische wetenschappen
Wetenschappelijk onderzoek naar Hoogsensitiviteit
Pauze: De essentie van een ritmische interactie Prof. dr. Anna M.T. Bosman & Christiane Jennekens, M.Sc. 1Studiedag NVvMT 15 oktober 2010.
Hoogsensitiviteit: Oorsprong en betekenis
Effectief spellingonderwijs
Vragen en uitdagingen bij reïntegratie en resocialisatie van mensen met LVB drs. P.A. (Paul) Trommelen MHA Innovatief en anders:
Spel en bewegen Thema vakantie.
Proeve van Bekwaamheid
COPING LVB Doelstellingen & Aanpak
Openbare Jenaplanschool de Buizerd
Onderwijs aan kinderen met een autisme verwante stoornis
Psychotherapie bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (Richard vuijk) Aline Vanneste 1BaO B2.2.
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Woordenschat groep 5 Thema 9 Les 2
Coaching week Rotterdam Academy.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
De domeinen & Niveau bij ABB.
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Plancyclus les 3 Actualiteit Quiz over de stof tot nu toe
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Stress Mensen met ASS ervaren mogelijk meer stress in bepaalde situaties dan mensen zonder ASS. Stress kan leiden tot meer autistisch gedrag. Hoe zijn.
Administratie inrichten Van bouwstenen tot instructie schrijven.
Op weg naar een design for all? UNIVERSEEL ONTWERP IN DE KLAS 1.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jenneke van Veen, voorzitter van het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg.
Les 5 gamen CLIËNT EN MEDIA WIJSHEID//. Wie gamet er regelmatig? Ken je mensen die verslaafd zijn aan gamen? Wat zijn de gevolgen van game verslaving?
Lectoraat ‘Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Dr. Maaike Hermsen Prof. dr. Petri Embregts Dr. Lex Hendriks.
Leerproblemen oplossen = Het onderwijs verbeteren Prof. dr. Anna M.T. Bosman Directeur Onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde.
Inleiding Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking
Doelen behalen met activiteiten
Les 6 Replicatie: voortplanting en genomics
Het 24 spel.
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Pedagogische wetenschappen
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Algemene Muziekleer Hoofdstuk 12 Variatie
Denken en doen.
Transcript van de presentatie:

EBL: een woordeloze therapeutische aanpak Carine Heijligers, MA De La Salle, Boxtel Prof. dr. Anna M.T. Bosman Orthopedagogiek, Radboud Universiteit Nijmegen www.annabosman.eu EBL staat voor Emerging Body Language. Carine: gedragsdeskundige op De La Salle. Heb een Master Social Sciences of Liberal Arts, Creatieve Therapie, Ambulante begeleiding opgezet in Noord-Oost Brabant: videohometraining, directieve thuisbehandeling. PPG, IAG en momenteel EBL-deskundige binnen de La Salle. Binnen gehaald om ambulant op te zetten op DLS. Gerdurende mijn loopbaan samen met Marijke Rutten-Saris de methodiek EBL ontwikkeld. Anna: ik ben hoogleraar orthopedagogiek; maakte ruim 10 jaar geleden kennis met MRS, en korte tijd later met CH. Mijn belangstelling voor EBL werd gewekt door de menselijkheid van de interventie en door de doordachte en gefundeerde visie op systemen. Dat wil zeggen dat het me duidelijk werd dat dit de eerste therapie was die erkende dat de relatie tussen client en behandelaar de basis vormt van een goede interventie. En dat bovendien de visie op de mens en haar functioneren naadloos aansloot bij de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de wetenschappen. Dat wil zeggen de veronderstelling dat de mens en alle mensen tezamen het beste gezien kunnen worden als systemen die voortdurend veranderen (dynamisch zijn) en onderdeel zijn van complexe systemen.

Doelgroep Voor mensen bij wie woorden niet leiden tot gedragsverandering Specifiek uitgewerkt voor mensen met Licht Verstandelijk Beperkingen en gedragsproblemen In principe voor alle mensen met hulpvraag. Met name effectief voor mensen waar een talige aanpak geen effect heeft gesorteerd,

Opzet Uitgangspunten Theoretische basis Wat? Waarom? Hoe? Voorbeeldcasus (film Sören) Casussen/Situaties van publiek Wat kunt u van ons verwachten

Uitgangspunten Mens is een zelforganiserend, complex systeem: het lichaam wordt niet bestuurd door het hoofd, het hoofd, het lijf. Onze gedragingen ontstaan uit de interactie tussen alle delen. Mens is deel van een zelforganiserend, complex systeem: de mens wordt door andere mensen beïnvloed en beïnvloedt tegelijkertijd de andere mensen. Elke vaardigheid is een kwaliteit: Ook dat wat we als probleem of onprettig ervaren. Stel je voor je kunt niet schreeuwen. Schreeuwen is een kwaliteit; het enige dat we veel kinderen willen leren is om schreeuwen te gebruiken in daarvoor geeigende situaties: Wel als je iemand wilt waarschuwen of je waar wilt verkoipen op de markt, niet als je gesprekspartner naast je zit. Om die reden iheeft het afleren van schreeuwen geen zin, want je hebt het soms nodig. Fijner is om fluisteren en zachtjes praten erbij te leren. Dus een vaardigheid nooit alleen maar slecht of alleen maar goed is. Doen met wat er is: Leer niets af, voeg er iets aan toe, stapje voor stapje. Werkgebied zijn de mogelijkheden: geen focus op de problemen Focus op de relatie: de behandelaar en de cliënt staan in wederkerige, gelijkwaardige, doch ongelijkvaardige relatie. Geraaktheid van de behandelaar is noodzakelijk. Zone van naaste ontwikkeling: het verschil tussen wat iemand zelf kan en wat ie kan met hulp van een ander. Doek is om te werken in dit gebied, de behandelaar gaat na wat de client met haar of zijn hulp kan bereiken. Als dat lukt kan ie verder, lukt dat niet, dan een stapje terug, Vertrekpunt is de motorische beweging: we sluiten aan op het bewegende lijf, vergelijkbaar met zoals we dat bij een baby doen.

Theoretische basis Vermogen om meebewogen te zijn is basis voor hechtingsrelatie (Lorenz, 1935) Vermogen tot zelf- en interactionele synchronisatie is basis voor verandering (Condon, 1952/1975 e.v.a.) NB. Entrainmentverschijnselen zijn universeel in de levende en dode wereld (Huygens, 1666)

Wat? Ontwikkelen van interactiestructuren Afstemming (0-1 jaar) Beurtwisseling (1-2 jaar) Uitwisseling (2-3 jaar) Speldialoog (3-4 jaar) Taak/Thema (4-5 jaar) Elke interactietstructuur wordt gedefinieerd

Afstemming In elkaars ritme hetzelfde doen met ritmische pauzes

Beurtwisseling In elkaars ritme en na elkaar hetzelfde doen met ritmische pauzes

Uitwisseling In de beurtwisseling een variatie toepassen

Waarom? Kinderen met LVB hebben vaak problemen in de afstemming en/of de beurtwisseling. Elke vorige interactiestructuur is voorwaardelijk voor de volgende. Zonder een goede afstemming en beurtwisseling is samen spelen en taken uitvoeren erg lastig. Cognitie krijgt pas een kans bij een goede basis.

Hoe? In de wereld van de cliënt stappen door aan te sluiten bij de eigen beweging van de cliënt. Door kleine variaties aan te brengen kan de cliënt uitgenodigd worden om iets te laten ontstaan.