Adriaan van Utrecht en de hervorming van Kerk en theologie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Advertisements

1 De invloed van de organisatie op het meldgedrag van managers en medewerkers: een kijkje in de keuken Muel Kaptein Transparency International, April 21,
Studiedag en boekvoorstelling over academisch erfgoed in Vlaanderen 15/05/2014 Interuniversitair Platform voor Academisch Erfgoed i.s.m. ETWIE.
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.1.
De VS krijgen een modern bestuur
Paragraaf 4.4 Vorige les: staatsvorming en centralisatie
Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Frankie Schram 1 Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Werken met een webstek Fr. Schram 26/02/2000.
Reformatie: Martin Luther Maerlant-centrum 1 Reformatie Martin Luther F. Truyen - K. Vermeire 1999.
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
De Nederlanden onder Habsburgs gezag
5 Een nieuwe wereld.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 20: Calvijn en de Reformatie.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 45: Karel V en de Gewesten.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 43: De Contra-Reformatie.
No 37.
Reformatie en renovatie
Reformatie en renovatie
Veranderen van binnenuit
De 19e eeuw Nederland.
De Kerkhervorming 1.3.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
Het begin van het eigentijds theater
Inleiding Rond 1500 verschuift het zwaartepunt van de Renaissance van Florence naar Rome.
Veranderingen rond 1500 (filmpje)
DE NEDERLANDSE OPSTAND
Het Algemeen Kapittel : «Het is een topmoment van bezinning, van evaluatie en oriëntering bij het gezamelijk zoeken naar Gods wil». Het doel: « Bestuderen.
Desiderius Erasmus ( ) cursus Renaissance les 6.2.
cursus Renaissance les1.21 Introductie tot de Renaissance Economische situatie 14de eeuw - Italië binnen Europa Economische situatie 14de eeuw.
21 september 2014 Door Quotering meer mans…!? Limburgse Vrouwenraad, Roermond, 8 maart 2009.
Positie van de kerk in Italië ten tijde van de hofcultuur
Calvijn.
5.3renaissance, humanisme en het begin van de Reformatie kenmerkend aspect: De hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de Klassieke Oudheid.
ALGEMENE VRAGEN. VRAAG 1 In de nieuwe tijd komt de mens met zijn eigen mening en waarden centraal te staan in het leven. Geef hiervoor 1 woord. antropocentrisme.
BLIND DATE. VRAAG 1 Ik werd waarschijnlijk in 1469 geboren als de bastaardzoon van een priester.Ik ben vooral bekend gebleven door mijn boek waarin ik.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
BEKENDE ONBEKENDE VERHALEN. VRAAG 1 Koningin Maria I van Engeland begon met de bloedige vervolging van de protestanten waaraan zij haar bijnaam te wijten.
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Tijdvak 5 Ontdekkers en hervormers
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Chiara Lubich e P. Fabio Ciardi
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Evenwicht in de machtsindeling
Strijd om de macht strijd om het geloof
1.4 De Belgische grondwet & de staatsstructuur
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Een van hen was de monnik Maarten Luther
Hoofdstuk 1: de 15e en 16e eeuw
Vrijheid en democratie De opmars van het parlement
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
De Franse samenleving en cultuur ten tijde van Jean-Philippe Rameau ( ) Lezing Emeritiforum 17 december 2014 Hans Cools
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Tijdvak 5: De 16e eeuw De eeuw van de Europese overzeese expansie
Les 5: De Reformatie, Calvijn en de contra-reformatie
Renaissance en Opstand
De geschiedenis van het Christendom
Voorstelling Junior College ‘interreligieuze perspectieven op conflict en vrede’ door E LS A GTEN, Faculteit Theologie en Religiewetenschappen.
SEDE VACANTE. Perugino, Christus geeft de sleutels aan Petrus. Vaticaanstad,
Contra- en Nadere Reformatie Actie roept om reactie.
SEDE VACANTE.
Democratie in Nederland
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 27 - Verzet en.
Transcript van de presentatie:

Adriaan van Utrecht en de hervorming van Kerk en theologie

Inleiding: de Leuvense deken, de kanunnik, diens concubine en de geneesheer

Latomus, Opera, f. 159 v° C-D: “Ioannes cognomento Spirinck num tibi videtur contemnendus medicus, aut praeceptor eius Iacobus a Partibus? Si olim eos Aegiptus habuisset, forsan in deos retulisset, non minus quam Esculapium aut eius nepotem Mercurium Trismegistum …”

I. Adriaan als professor in Leuven II. Adriaan als kerkelijk leider in de Nederlanden III. Adriaan als bisschop, kardinaal en paus Conclusies Adriaan als hervormer van Kerk en theologie Evaluatie van Adriaans hervormingsstreven

I. Adriaan als professor in Leuven 1. 'Meester Adriaan in het Varken': de rijzende ster van de Leuvense universiteit 2. Hervorming van de theologiestudies 3. Adriaans invloedrijke professoraat in de theologische faculteit

I. Adriaan als professor in Leuven 1. 'Meester Adriaan in het Varken': de rijzende ster van de Leuvense universiteit

Adriaan wordt licentiaat in de theologie in 1490 en doctor in De stad schenkt telkens Rijnwijn aan ‘Meester Adriaan in het Varken’.

In het Varken sluit Adriaan vriendschap met o.a. Frans van der Hulst en Floris Oem van Wijngaarden.

I. Adriaan als professor in Leuven 2. Hervorming van de theologiestudies

BELGISCH STAATSBLAD — — MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID Cultuur, Jeugd, Sport en Media [2008/204564] Voorlopige opname van roerende goederen Bij besluit van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel van 9 december 2008 tot voorlopige opname van roerende goederen en een verzameling in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap wordt bepaald : Artikel 1. De volgende roerende goederen worden als voorlopige maatregel opgenomen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap in hoofdafdeling 1, individuele voorwerpen, afdeling 3, cultuurhistorisch erfgoed : Dit handschrift is een universitair ″werkschrift″, dat dateert van het einde van de 15e eeuw tot ca Het bevat niet alleen afschriften van bestaande tekstcorpora, maar ook tekstfragmenten die voorheen onbekend waren. De waarde van dit handschrift kan moeilijk overschat worden. Het bevat vooreerst de vroegste getuigenissen van de veroordeling van de stellingen van de theoloog Petrus de Rivo (Asse, ca Leuven, 1499) en zijn antwoorden daarop. Die Leuvense professor retorica aan de Artesfaculteit raakte vanaf 1465 verzeild in een groot conflict omtrent de ″futura contingentia″ met Hendrik van Zomeren (ca ), hoogleraar in de theologie. Dat conflict ontaardde al snel in een internationale strijd, waarin ook Keulse en Parijse theologen, het Bourgondische hof en de H. Stoel betrokken raakten. Hendrik van Zomeren deed een beroep op paus Paulus II, die een inquisitieonderzoek gelastte. Op het hoogtepunt van de strijd in 1472 overleed van Zomeren. De Rivo ondertekende in 1473 twee herroepingen van zijn stelling. Daarnaast bevat het handschrift autografen van een aantal personen die aan de Leuvense universiteit verbonden waren. Tot nog toe heeft men twee ″handen″ kunnen identificeren, namelijk die van de theoloog Petrus de Rivo en die van de latere paus Adrianus VI ( ), wiens handtekening te zien is op f. 9vo; privébezit; b) motivatie : d) eigendomssituatie; Petrus de Rivo, Adrianus VI, e.a., Leuvense”notities over de controverse‘”De futuris contingentibus en het inquisitieproces tegen Petrus de Rivo; Leuvense juridische consulten; Systematische juridische uitvoeringen; Handboek ketters en inquisitie; einde 15e eeuw tot ca Handschrift op papier, geen band; 2’ a) korte beschrijving

Paquot: negatief oordeel over 15 de -eeuwse theologie in Leuven Morink: hervorming door Adriaan Erasmus: positief oordeel over vroeg-16 de -eeuwse theologie in Leuven Adriaans hervorming is geïnspireerd op Jean Gerson

I. Adriaan als professor in Leuven 3. Adriaans invloedrijke professoraat in de theologische faculteit

II. Adriaan als kerkelijk leider in de Nederlanden 1. Adriaan en zijn beneficies 2. Adriaan en de Leuvense colleges 3. Adriaans rol in de kerkelijke en politieke aangelegenheden in de Nederlanden

II. Adriaan als kerkelijk leider in de Nederlanden 1. Adriaan en zijn beneficies

Ca. 1492: pastoraat van Goeree (tot 1514) Ca. 1492: een kapelanie in de Sint-Pieter te Utrecht (tot 1512) 1504: een kanunniksprebende in het domkapittel te Utrecht 1511: een kanunniksprebende in de St.-Marie te Utrecht 25 februari 1512: dispensatie voor 4 beneficies met of zonder zielzorg 1513: proosdij van de Salvatorkerk te Utrecht 1513: gekozen tot deken van het O.-L.-Vrouwkapittel van Antwerpen verkozen, maar niet benoemd 1515: een kanunniksprebende in Anderlecht => één beneficie te veel

II. Adriaan als kerkelijk leider in de Nederlanden 2. Adriaan en de Leuvense colleges

Latomus, Opera, f. 210 r° C-D: “Egregiam laudem meretur venerabilis artium facultas Lovaniensis, quae bonae indolis pauperes gratis docet et promovet, ad omnes gradus honores, et emolumenta admittit, et nunc suis gravibus impensis eisdem ad ecclesiastica beneficia facilem viam parat. In eodem genere pietatis excellunt et excelluerunt privati multi, sed praecipue nostra tempestate piae recordationis Magister meus D. Standonk. … Gerson dicit: ‘Si ecclesia reformanda sit, a pueris inchoandum esse’.”

II. Adriaan als kerkelijk leider in de Nederlanden 3. Adriaans rol in de kerkelijke en politieke aangelegenheden in de Nederlanden

III. Adriaan als bisschop, kardinaal en paus 1. Adriaan, de Leuvense theologen en de Lutherkwestie 2. Adriaan en de inquisitie in de Nederlanden 3. Adriaans schuldbekentenis op de Rijksdag van Nürnberg

III. Adriaan als bisschop, kardinaal en paus 1. Adriaan, de Leuvense theologen en de Lutherkwestie

III. Adriaan als bisschop, kardinaal en paus 2. Adriaan en inquisitie in de Nederlanden

III. Adriaan als bisschop, kardinaal en paus 3. Adriaans schuldbekentenis op de Rijksdag van Nürnberg

Conclusie I

Adriaan als promotor van een katholieke hervorming vóór het begin van de protestantse Reformatie

Conclusie II

Evaluatie van Adriaans streven in het licht van Congars studie over kerkhervorming

Congar over kerkhervorming en T/traditie(s) -Vraie et fausse Réforme -La Tradition et les traditions Vgl. CEC, nr. 83: “Tradition apostolique et traditions ecclésiales “ -Hervorming van de structuur (= Traditie): ‘valse’ hervorming! Beweging van buiten naar binnen (kath.) van binnen naar buiten (prot.) -Hervorming van de structuren (= tradities): moeilijk, maar noodzakelijk -Morele hervorming

Latomus, Opera, f. 117 v° C- D reageert tegen voorstellen van Erasmus en Zwingli over de celibaatswet en verwijst naar wat “in sacro Niceno concilio per os Paphnutii confessoris dixit Spiritus Sanctus”: - “iuxta antiquam Ecclesiae Traditionem” is het priesterhuwelijk onmogelijk, maar kan wel een gehuwde man priester gewijd worden. -“Quid differant Graeci sacerdotes a Latinis” (tekst in de marge). Driedo schrijft een fundamenteel boek over traditie!

De Standaard - zaterdag 07 februari 2009 Vaticaan heeft een Obama nodig BENEDICTUS XVI IS DE EVENKNIE VAN GEORGE W. BUSH Door HANS KÜNG. Voor de verzoening met enkele reactionairen, vervreemdt de paus zich van miljoenen anderen. ap © ANDREW MEDICHINI Ter wille van de 'verzoening' met een handjevol aartsreactionaire traditionalisten zet deze paus het vertrouwen op het spel van miljoenen katholieken die loyaal zijn aan het Tweede Vaticaanse Concilie. (…) En dat terwijl een paus makkelijker dan een president van de Verenigde Staten een nieuwe koers kan inslaan. Hij heeft geen Congres als wetgevende macht naast zich, en geen hooggerechtshof als rechterlijke macht boven zich. Hij is in de kerk onbelemmerd regeringsleider, wetgever en hoogste rechter. Hij zou, als hij zou willen, van de ene dag op de andere voorbehoedmiddelen en het priesterhuwelijk kunnen toestaan, de priesterwijding van vrouwen mogelijk kunnen maken en de avondmaalsgemeenschap met de evangelische kerken kunnen invoeren. N.B. Küng antiqua Traditio!

Einde