Veranderen brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)
Advertisements

Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Jezus onze Hogepriester
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
Formulier III Heilig Avondmaal (1)
De pittige smaak van de uitverkiezing
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Een man lag uit te rusten in het gras en keek naar de lucht
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
Zingen Vers 1 Ik ben het levensbrood, Ik red je van de hongersnood.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het heilig evangelie wordt.
Zingen Ik geloof in God de Vader, de Almachtige,
Deel II verzoening.
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
Geloven en nu….
Godsdienst.
Ik nodig je uit tot een nieuw begin.
de balans opmaken Rom 8: Wat moeten wij hier verder over zeggen? Zondag 1 Wat is je enige troost/houvast?
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Troost Welke troost geeft jou de opstanding van het vlees? Welke troost geeft jou het geloof in het eeuwige leven? Welke troost geeft jou de wederkomst.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat doet de Heilige Geest?
De kerk: gegeven liefde, beloofde trouw - de poorten der hel zullen haar niet overweldigen -
WAT DOE IK HIER NOG...??1 WAT DOE IK HIER NOG…..??
In deze presentatie staan beide.
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
FORMULIER VOOR DE VIERING VAN HET HEILIG AVONDMAAL - III
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
Brood & beker deel 1.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Avondmaal: maaltijd voor bekeerde christenen
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Preek 1 Petrus 4: 1-6.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Eten voor je leven! Thema Avondmaal vanuit NGB art. 35.
De geheimtaal in een kerk
Geliefde broeder(s)/zuster(s), U staat hier voor God en zijn gemeente om uw geloof te belijden. Ik verzoek u eerlijk te antwoorden op de volgende vragen.
Van gedoopt naar gevormd!
ETEN & DRINKEN Urk.
Welkom in de samenkomst
Kinderopwekking 75: Ik geloof
Het eerste lied: Psalm 25: 1, 2 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: ds. J.F. Harmanny te Hoek We lezen: Spreuken 1: 1 - 7,
De doop in de Heilige Geest
Gods aanwezigheid ontdekken
20ste vd Tijd door het Jaar B Het zeer mooie adagio voor klarinet van Mozart (6’30) kan het leven over de dood heen oproepen Regina.
19de van de Tijd door het Jaar B Laat ons bidden bij het beluisteren van de zeer mooie muziek van het “Heer Jezus” van Th. L. De Victoria Regina.
Welkom en Afkondigingen >. Zingen: 33:1,8 > Kom nu met zang en roer de snaren, gij volk, dat leeft van 's Heren recht. Hijzelf heeft zijn getrouwe scharen.
Abba, Vader Geen veroordeling meer! Geen veroordeling?? Maar er is toch zoveel kwaad in de wereld?
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Er is geen veroordeling meer Romeinen 8:1-17
Spring in het diepe!.
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied: Psalm 89: 7 We lezen: Lucas 2: De preek gaat over: Romeinen 12: 1a Voorlezer:
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Israël in nood Wie bent U, HERE? ze luisterden niet naar God Gideon Ik sta je bij, vs. 16.
Ik ben de Koning van de Joden. Jezus uit Nazaret, koning van de Joden Ik ben de Koning van de Joden.
God is liefde. Geliefde broeders en zusters, als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. Niemand heeft God ooit gezien. Maar als.
Heidelbergse catechismus
. 1.
Welkom in deze kerkdienst
Jezus is Heer!.
Transcript van de presentatie:

Veranderen brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus?

Lichaam en bloed van Christus? De gedachte erachter: Jezus: “Ik ben het levensbrood” Jezus: “wie mijn lichaam eet en mijn bloed drinkt, zal eeuwig leven” Jezus: “dit is mijn lichaam” Eeuwenlange conclusie: Dat gebeurt kennelijk bij het Avondmaal

De Reformatie Geen verandering in lichaam en bloed Luther houdt vast aan Jezus’ uitspraak: “Dit is mijn lichaam” Luther: “in, met, onder brood en wijn” De gereformeerden (Calvijn, Zwingli): Gaan niet met Luther mee Wat was hun antwoord op Luthers vraag?

In het Avondmaal hebben we wel degelijk met de aanwezigheid van Christus te maken

De aanwezigheid van Christus Het is niet slechts brood en wijn Je pakt wel degelijk Christus aan Dat kan alleen in geloof Maar: geen hocus pocus Het is voedsel voor je ziel

Nederlandse Geloofsbelijdenis art. 35 Toch vergissen wij ons niet, als wij zeggen dat wat door ons gegeten en gedronken wordt, het eigen en natuurlijke lichaam en het eigen bloed van Christus is. Maar de wijze waarop wij deze nuttigen, is niet met de mond, maar geestelijk, door het geloof. Zo blijft Jezus Christus altijd gezeten aan de rechterhand van God, zijn Vader, in de hemel en deelt Hij Zichzelf toch aan ons mee door het geloof. Bij dit geestelijke feestmaal geeft Christus ons deel aan Zichzelf met al zijn schatten en gaven en doet Hij ons zowel Zichzelf als de verdiensten van zijn lijden en sterven genieten. Hij voedt, sterkt en troost onze arme, verslagen ziel door ons te eten te geven van zijn lichaam, en verkwikt en vernieuwt haar door ons te drinken te geven van zijn bloed.

Helemaal doordrongen van Christus Het werk van de Heilige Geest Je wordt onderdeel van Christus’ lichaam Letterlijk ingelijfd. unio mystica = mystieke eenwording met Christus

Eenwording met Christus Alsof je zelf voor je zonden geleden hebt Zijn gezindheid hebben Daar werkt de Geest aan De vraag van het HA aan jou is: Wil ik dat? Wil ik van dat levende brood eten? Eén worden met Hem?