De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom in deze kerkdienst

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom in deze kerkdienst"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom in deze kerkdienst
Voorganger: ds. A.S. de Vries We lezen: Johannes 6: De preek gaat over HC a Eerste lied: Gezang 68 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd

2 . . Votum (175b) Zegengroet De zegengroet mogen we beantwoorden met het gezongen amen Zingen: Gezang 68 . .

3 Gezang 68: 1, 2, 3

4 Gezang 68: 1, 2, 3

5 Gezang 68: 1, 2, 3

6 Votum en Zegengroet Zingen: Gezang 68 Gebed Schriftlezing: Johannes 6: Zingen: Gezang 57: 1 Preek over HC a Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5

7 Votum en Zegengroet Zingen: Gezang 68 Gebed Schriftlezing: Johannes 6: Zingen: Gezang 57: 1 Preek over HC a Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5

8 Votum en Zegengroet Zingen: Gezang 68 Gebed Schriftlezing: Johannes 6: Zingen: Gezang 57: 1 Preek over HC a Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5

9 Gezang 57: 1

10 Votum en Zegengroet Zingen: Gezang 68 Gebed Schriftlezing: Johannes 6: Zingen: Gezang 57: 1 Preek over HC a Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5

11 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 28 Vraag 75: Hoe wordt u in het heilig avondmaal onderwezen en ervan verzekerd, dat u aan het enige offer van Christus, aan het kruis volbracht, en aan al zijn schatten deel hebt? Antwoord: Christus heeft mij en alle gelovigen een bevel en daarbij ook een belofte gegeven. Hij heeft bevolen . .

12 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 28 tot zijn gedachtenis van dit gebroken brood te eten en uit deze beker te drinken. Hij heeft daarbij ten eerste beloofd, dat zijn lichaam voor mij aan het kruis geofferd en zijn bloed voor mij vergoten is. Dit is even zeker als ik met de ogen zie dat het brood des Heren voor mij gebroken en de beker mij gegeven wordt. Ten tweede heeft Hij beloofd, dat Hij zelf mijn ziel met zijn gekruisigd lichaam en vergoten bloed tot het eeuwige leven voedt en . .

13 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 28 verkwikt. Dit is even zeker als ik het brood en de wijn, als betrouwbare tekenen van Christus' lichaam en bloed, uit de hand van de dienaar ontvang en met de mond geniet. . .

14 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 28 Vraag 76: Wat betekent dat: het gekruisigd lichaam van Christus eten en zijn vergoten bloed drinken? Antwoord: Dat wij met een gelovig hart heel het lijden en sterven van Christus aannemen en daardoor vergeving van zonden en eeuwig leven verkrijgen. Verder ook, dat wij door de Heilige Geest, die . .

15 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 28 tegelijk in Christus en in ons woont, steeds meer met zijn heilig lichaam verenigd worden, en wel zo, dat wij, hoewel Christus in de hemel is en wij op aarde zijn, toch vlees van zijn vlees en been van zijn gebeente zijn; en ook zo, dat wij door een Geest eeuwig leven en geregeerd worden, zoals de leden van het lichaam door een ziel. . .

16 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 28 Vraag 77: Waar heeft Christus beloofd dat Hij de gelovigen even zeker met zijn lichaam en bloed wil voeden en verkwikken, als zij van dit gebroken brood eten en uit deze beker drinken? Antwoord: In de instelling van het avondmaal, die zo luidt: In de nacht waarin Hij werd overgeleverd, nam de . .

17 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 28 Here Jezus een brood, sprak de dankzegging uit, brak het en zei: Dit is mijn lichaam voor u, doet dit tot mijn gedachtenis. Evenzo ook de beker, nadat de maaltijd afgelopen was, en Hij zei: Deze beker is het nieuwe verbond in mijn bloed, doet dit, zo dikwijls gij die drinkt, tot mijn gedachtenis. Want zo dikwijls gij dit brood eet en de beker drinkt, verkondigt gij de dood des Heren, totdat Hij komt. Deze belofte wordt herhaald door de apostel . .

18 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 28 Paulus, als hij zegt: Is niet de beker der dankzegging, waarover wij de dankzegging uitspreken, een gemeenschap met het bloed van Christus? Is niet het brood, dat wij breken, een gemeenschap met het lichaam van Christus? Omdat het een brood is, zijn wij, hoe velen ook, een lichaam; wij hebben immers allen deel aan het ene brood. . .

19 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 29 Vraag 78: Worden dan brood en wijn veranderd in het eigen lichaam en bloed van Christus? Antwoord: Nee, het is bij het avondmaal net als bij de doop. Bij de doop wordt het water niet veranderd in het bloed van Christus en de doop is ook niet de afwassing van de zonden zelf, maar alleen een . .

20 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 29 door God gegeven teken en waarborg ervan. Zo wordt ook het brood bij het avondmaal niet veranderd in het eigen lichaam van Christus. Maar het brood wordt het lichaam van Christus genoemd, overeenkomstig de aard van de sacramenten en de manier waarop de Heilige Geest hierover spreekt. . .

21 Christus zegt dat niet zonder dringende reden.
Heidelbergse Catechismus Zondag 29 Vraag 79: Waarom noemt Christus dan het brood zijn lichaam, en de beker zijn bloed, of het nieuwe verbond in zijn bloed, en spreekt Paulus van een gemeenschap met het lichaam en het bloed van Christus? Antwoord: Christus zegt dat niet zonder dringende reden. . .

22 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 29 Want Hij wil ons daarmee leren, dat zijn gekruisigd lichaam en vergoten bloed de echte spijs en drank zijn, waardoor onze ziel tot het eeuwige leven gevoed wordt, evenals brood en wijn ons tijdelijk leven onderhouden. Maar vooral wil Hij ons door deze zichtbare tekenen en panden ervan verzekeren: ten eerste dat wij door de werking van de Heilige Geest even werkelijk deel krijgen aan zijn echte lichaam en bloed, als . .

23 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 29 wij deze heilige tekenen met de lichamelijke mond tot zijn gedachtenis ontvangen; ten tweede dat heel zijn lijden en gehoorzaamheid zo zeker ons deel zijn, alsof wij in eigen persoon voor onze zonden alles geleden en onze schuld aan God voldaan hadden. . .

24 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 30 Vraag 80: Wat is het verschil tussen het avondmaal van de Here en de pauselijke mis? Antwoord: Het avondmaal van de Here verzekert ons ervan: ten eerste dat wij volkomen vergeving van al onze zonden hebben door het enige offer van Jezus Christus, dat Hij zelf eenmaal aan het kruis heeft . .

25 . . Heidelbergse Catechismus Zondag 30 volbracht; ten tweede dat wij door de Heilige Geest ingelijfd worden bij Christus, die nu naar zijn menselijke natuur niet op de aarde is, maar in de hemel aan de rechterhand van God zijn Vader en dáár door ons wil worden aangebeden. Maar de mis leert: ten eerste dat de levenden en de doden alleen dan door het lijden van Christus vergeving van zonden hebben, indien Christus . .

26 nog dagelijks door de priesters in de mis voor hen geofferd wordt;
. . Heidelbergse Catechismus Zondag 30 nog dagelijks door de priesters in de mis voor hen geofferd wordt; ten tweede dat Christus lichamelijk in de gedaante van brood en wijn aanwezig is en daarom ook in die gedaante aangebeden moet worden. De mis is dus in de grond van de zaak niet anders dan een verloochening van het enige offer en lijden van Jezus Christus en een vervloekte afgoderij. . .

27 Votum en Zegengroet Zingen: Gezang 68 Gebed Schriftlezing: Johannes 6: Zingen: Gezang 57: 1 Preek over HC a Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5

28

29

30

31 avondmaal: krachtig

32 avondmaal: krachtig zondag 28-30 schrappen?

33 in 1 zin: wat betekent het avondmaal voor jou?

34 in 1 zin: wat betekent het avondmaal voor jou
in 1 zin: wat betekent het avondmaal voor jou? Jezus is voor mijn zonden gestorven

35 in 1 zin: wat betekent het avondmaal voor jou
in 1 zin: wat betekent het avondmaal voor jou? Jezus is voor mijn zonden gestorven Jezus’ offer is uniek

36 antwoord 76: het gekruisigd lichaam van Christus eten en zijn vergoten bloed drinken

37 antwoord 76: het gekruisigd lichaam van Christus eten en zijn vergoten bloed drinken
steeds meer met zijn heilig lichaam verenigd worden

38 antwoord 76: het gekruisigd lichaam van Christus eten en zijn vergoten bloed drinken
steeds meer met zijn heilig lichaam verenigd worden één met Jezus

39 antwoord 76: het gekruisigd lichaam van Christus eten en zijn vergoten bloed drinken steeds meer met zijn heilig lichaam verenigd worden één met Jezus de vernieuwende kracht ervaren

40 Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5 Stiltemoment Geloofsbelijdenis: Gezang 179a Viering: LvdK 360: 1, 2 Gebed Collecte Zingen: Psalm 98: 3, 4 Zegen

41 Gezang 57: 2, 3

42 Gezang 57: 2, 3

43 Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5 Stiltemoment Geloofsbelijdenis: Gezang 179a Viering: LvdK 360: 1, 2 Gebed Collecte Zingen: Psalm 98: 3, 4 Zegen

44 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
. . Formulier 5 voor de viering van het heilig avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe de instelling van het avondmaal beschreven wordt in het heilig evangelie: Toen ze aten nam Jezus een brood, sprak het zegengebed uit, brak het brood en gaf . .

45 de leerlingen ervan met de woorden: ‘Neem,
. . Formulier 5 voor de viering van het heilig avondmaal de leerlingen ervan met de woorden: ‘Neem, eet, dit is mijn lichaam.’ En hij nam een beker, sprak het dankgebed uit en gaf hun de beker met de woorden: ‘Drink allen hieruit, dit is mijn bloed, het bloed van het verbond, dat voor velen wordt vergoten tot vergeving van zonden. Ik zeg jullie: vanaf vandaag zal ik niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken tot . .

46 de dag komt dat ik er met jullie opnieuw van
. . Formulier 5 voor de viering van het heilig avondmaal de dag komt dat ik er met jullie opnieuw van zal drinken in het koninkrijk van mijn Vader.’ Christus gedenken We gedenken dat de Heer Jezus aan het kruis zijn lichaam en zijn bloed gegeven heeft voor de zijnen. In grote liefde voor ons heeft hij zich geofferd, zodat wij niet zouden sterven maar leven. . .

47 Het avondmaal richt onze aandacht op deze
. . Formulier 5 voor de viering van het heilig avondmaal Het avondmaal richt onze aandacht op deze zelfovergave van de Heer. Het vervult ons met schaamte om onze zonden, maar ook met dankbaarheid om zijn verzoenende liefde. Gemeenschap en verwachting We beleven aan deze tafel samen de vreugdevolle eenheid met Christus en met elkaar. . .

48 Vanuit de viering van het avondmaal willen we
. . Formulier 5 voor de viering van het heilig avondmaal Vanuit de viering van het avondmaal willen we elkaar dienen in de gemeente. Tegelijk verwachten we de terugkeer van onze Heer Jezus. Aan het avondmaal mogen we alvast iets proeven van de blijdschap die de bruiloft van het Lam geeft. Straks zal onze Heer met ons opnieuw wijn drinken in het koninkrijk van zijn Vader. . .

49 Daarom mogen we het avondmaal ook niet
. . Formulier 5 voor de viering van het heilig avondmaal Daarom mogen we het avondmaal ook niet achteloos en zonder oprecht geloof vieren. We moeten dat juist doen met eerbied voor God en in heilige, gespannen verwachting. Straks zal de Heer alle tranen uit onze ogen wissen en zal aan alle gebrokenheid en nood een einde gekomen zijn. En hij zal over alles en allen regeren. . .

50 Zingen: Gezang 57: 2, 3 Gebed Stiltemoment Geloofsbelijdenis: Gezang 179a Viering: LvdK 360: 1, 2 Collecte Zingen: Psalm 98: 3, 4 Zegen

51 Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5 Stiltemoment Geloofsbelijdenis: Gezang 179a Viering: LvdK 360: 1, 2 Gebed Collecte Zingen: Psalm 98: 3, 4 Zegen

52 Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5 Stiltemoment Geloofsbelijdenis: Gezang 179a Viering: LvdK 360: 1, 2 Gebed Collecte Zingen: Psalm 98: 3, 4 Zegen

53 . Gezang 179a a, b, c . .

54 . Gezang 179a a, b, c . .

55 . Gezang 179a a, b, c . .

56 Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5 Stiltemoment Geloofsbelijdenis: Gezang 179a Viering: LvdK 360: 1, 2 Gebed Collecte Zingen: Psalm 98: 3, 4 Zegen

57 . LvdK 360: 1, 2 . .

58 . LvdK 360: 1, 2 . .

59 Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5 Stiltemoment Geloofsbelijdenis: Gezang 179a Viering: LvdK 360: 1, 2 Gebed Collecte Zingen: Psalm 98: 3, 4 Zegen

60 Zingen: Gezang 57: 2, 3 Avondmaalformulier 5 Stiltemoment Geloofsbelijdenis: Gezang 179a Viering: LvdK 360: 1, 2 Gebed Collecte Zingen: Psalm 98: 3, 4 Zegen

61 Is de collecte voor Mission India
. . COLLECTE Vandaag Is de collecte voor Mission India Na de collecte zingen we: Psalm 98: 3, 4 . .

62 Is de collecte voor de Kerk
. . COLLECTE Volgende week Is de collecte voor de Kerk Na de collecte zingen we: Psalm 98: 3, 4 . .

63 Psalm 98: 3, 4

64 Psalm 98: 3, 4

65 De zegen mogen we beantwoorden met het gezongen amen (182c)
. . Zegen De zegen mogen we beantwoorden met het gezongen amen (182c) . .

66 De volgende kerkdienst is, zo de Here wil,
. . De volgende kerkdienst is, zo de Here wil, Zondag 21 januari om 9.30 uur. Van harte welkom. . .


Download ppt "Welkom in deze kerkdienst"

Verwante presentaties


Ads door Google