Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Van basisschool tot arbeidsmarkt:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

KWALITEITSZORG november 2012
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ MAKEN VLAAMSE JONGEREN DE OVERGANG.
De arbeidszorgmedewerker in Vlaanderen in beeld - enkele cijfers Globaal beeld van 'de arbeidszorgmedewerker' 2012 (algemene cijfers, profiel, context)
BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
Het schoolwelbevinden van Brusselse scholieren
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
28 juni 2009 Paëllanamiddag 1 Paëllanamiddag 28 juni 2009 Voorbereiding vrijdagavond (Loopt automatisch - 7 seconden)
Zwart op wit SSL-tweedaagse, feb SSL-tweedaagse – feb 2011 De intrede van allochtonen op de arbeidsmarkt Uitgeverij Garant, 2009, 119.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
Kwaliteit van werk en werkgelegenheid in België Analyses op EWCS 2010 Sem Vandekerckhove HIVA-KU Leuven WSE Arbeidsmarktcongres– 7 februari 2013.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
1 - RA patiënten – Februari 2009 REUMATOÏDE ARTRITIS KENNIS – OPVOLGING – PERSOONLIJKE EVALUATIE Patiëntenonderzoek Initiatief van met de steun van nv.
Je bent jong & je wilt wonen En als het even kan in Vianen.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie 24 & 25 februari.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Financiële transparantie in zorg en maatschappelijk vastgoed ir. George Müller MRE MFA Lab MFA Exploitatiemodel.
Vitamine D bij volwassen niet-westerse Nederlanders
INITIATIE DEFINITIESELECTIECONCIPIËREN INBEDDING IN ORGANISATIE ONDERHOUD Opdrachtgever/ Projectleider Eigenaar Architect en zijn team Stakeholders INITIATIEDEFINITIESELECTIECONCIPIËRENINBEDDINGONDERHOUD.
Het ontwikkelingsperspectief
Kb.1 Ik leer op een goede manier optellen en aftrekken
NOA 2010 de Stentor. 2 NOA in vogelvlucht Het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA) geeft antwoord op onder andere de volgende vragen: - hoe oriënteert.
Werkcollege differentiële psychologie
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL 24/02/2011.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Vinden jongeren een baan die.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
SEXPERT II Seksuele gezondheid van etnische minderheden in Vlaanderen (dr. Maya Caen – Sexpert II, UGent)
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Marathonlopen … M. Becker, Opbouw Zou je het wel gaan doen? Persoonlijke loopgeschiedenis Het eigenaardige van de marathon.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling HRM BUE Middenkader 2005 Een eerste verkenning van de resultaten.
1 © GfK 2012 | Supermarktkengetallen | GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Hoe ontwikkelt het aantal kassabonnen zich?’ ‘Wat is de omzet van de supermarkten.
Help! ‘Niet vorderende ontsluiting’
SAMENWERKING WO EN HBO BIJ AANSLUITINGSONDERZOEK V0-HO Rob Andeweg DAIR 7 en 8 november 2007.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL - Van basisschool.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SS/-Conferentie februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Sessie B4: Vroegtijdig schoolverlaten.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie februari.
Standaard-bewerkingen
EFS Seminar Discriminatie van pensioen- en beleggingsfondsen
Hoe gaat dit spel te werk?! Klik op het antwoord dat juist is. Klik op de pijl om door te gaan!
Eerst even wat uitleg. Klik op het juiste antwoord als je het weet.
19 juni 2012 ITS Nijmegen Drs. Hedwig Vermeulen
Duurzame Inzetbaarheid in de publieke sector. 2 Onderzoek In opdracht van Ministerie van BZK Secundaire analyse POMO 2010 Doelgroepen -Overheidssectoren.
Leviticus 15:25 Wanneer bij een vrouw lange tijd bloed vloeit … dan zal zij gedurende al de tijd dat zij vloeit, onrein zijn.
De Hoge Kleij - Klanttevredenheidsonderzoek
Niet- rokersfaciliteiten in de Horeca. Bron: OIVO Rookvrije plaatsen? 25% 34% 31% 10% Moeilijk Eerder moeilijk Eerder gemakkelijk Gemakkelijk - 59% +
HOSTA 2010, Vastgoedcongres 29 september september Horwath HTL.
STIMULANS KWALITEITSZORG juni 2014.
De positie van vrouwen uit etnische minderheden Bureau Onderzoek – Gemeente Groningen.
Gebruik grafische rekenmachine bij M&O via de TVM-solver
In opdracht van NOC*NSF
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Professioneel persoonlijkheidsprofiel
Waar gaat het nou toch om?!
Zo zit dat met uw pensioen!
DIGITAL ANALYTICS TOOLS. 2 DIGITALE MEDIA - METEN.
Openbaar je talent Service public, talent particulier.
WAT IS MANTELZORG?.
MANTELZORG IN ONZE MAATSCHAPPIJ
Transcript van de presentatie:

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011 Hoe ziet de eerste job van jongeren eruit? Annelies Vanderheyden, Piet Coppieters, Walter Van Trier en Bart Delbeke

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Inhoudsopgave  Situering  Onderzoeksvragen  Data/Methodologie  Resultaten  Conclusies/discussie Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Situering  Belang van transitie onderwijs-arbeidsmarkt  Aandacht voor vinden van job en snelheid  Ook nagaan welke karakteristieken deze job heeft  vaak obv objectieve kenmerken  ‘goede’ versus ‘slechte’ jobs  Eerste valorisatie data C80(29) Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Onderzoeksvragen  In welk soort jobs komen jongeren terecht?  Kunnen we profielen onderscheiden in deze jobs?  Wie komt in welke job terecht? Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SONAR-databank Aantal respondenten naar geboortecohorte en naar enquêtegolf Interview op 23Interview op 26Interview op 29 COHORTE (68,8%)1.657 (55,0%) COHORTE (69,9%) - COHORTE (64,2%) TOTAAL Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Data / methodologie  Gebruikte data: C80(23) en C80(29) (!)  Info over de 1 ste significante job = job van minstens 1 maand  voor 91% van de respondenten beschikken we over info over de eerste job Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Welke jobs vinden jongeren?  Factoranalyse obv 19 jobkenmerken om typologie van jobs op te stellen  Antwoorden met  Helemaal niet akkoord  Eerder niet akkoord  Eerder wel akkoord  Helemaal akkoord Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Jobkenmerken  Mijn eerste job vroeg veel lichamelijke inspanning  Mijn eerste job vroeg veel geestelijke inspanning?  Mijn eerste job vroeg veel creatieve ideeën van mij?  Ik moest werken in gevaarlijke of onveilige omstandigheden?  Ik moest werken aan een hoog tempo of onder tijdsdruk?  Ik moest werken in lawaaierige of stinkende omgeving?  Het was werk waarbij ik mij vuil moest maken?  Het was werk met veel verantwoordelijkheden?  Het was werk waarvan ik de resultaten zag?  Het was werk waarbij ik kon tonen wat ik kan?  Het was werk waarbij ik met andere mensen moest samenwerken?  Het was werk waarbij ik steeds dezelfde dingen moest doen?  Het was werk waarin ik mij kon uitleven?  Het was werk waarbij ik regelmatig moest studeren?  Ik kon zelf beslissen op welke wijze ik mijn werk deed?  Ik kon zelf beslissen hoeveel werk ik op een dag deed?  Ik kon zelf beslissen welk werk ik op een dag deed?  Mijn werk was een uitdaging?  Ik deed in mijn job dingen die de moeite waard waren? Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Verdeling van antwoorden over de 19 jobkenmerken Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Factoranalyse  Principale factoranalyse  Uit 19 jobkenmerken kunnen we 5 achterliggende dimensies halen  5 dimensies verklaren samen 49,8% van de variantie  Somschalen berekenen per dimensie  Omzetten naar een schaal van 0 tot 1 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Jobkenmerken-dimensie 1  Ik deed in mijn job dingen die de moeite waard waren  Mijn werk was een uitdaging  Het was werk waarbij ik kon tonen wat ik kan  Het was werk waarin ik mij kon uitleven?  Mijn eerste job vroeg veel creatieve ideeën van mij?  Het was werk waarvan ik de resultaten zag?  Het was werk met veel verantwoordelijkheden?  Het was werk waarbij ik steeds dezelfde dingen moest doen? (*)  Het was werk waarbij ik regelmatig moest studeren? Cronbach’s Alpha=0,875 (*)schaal wordt omgekeerd in de analyse om inhoudelijk overeen te stemmen met overige items Uitdaging/ uitleven Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Jobkenmerken-dimensie 2  Het was werk waarbij ik mij vuil moest maken?  Ik moest werken in lawaaierige of stinkende omgeving?  Ik moest werken in gevaarlijke of onveilige omstandigheden?  Mijn eerste job vroeg veel lichamelijke inspanning? Cronbach’s Alpha=0,770 Fysieke belasting Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Jobkenmerken-dimensie 3  Ik kon zelf beslissen hoeveel werk ik op een dag deed?  Ik kon zelf beslissen welk werk ik op een dag deed?  Ik kon zelf beslissen op welke wijze ik mijn werk deed? Cronbach’s Alpha=0,811 Autonomie Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Jobkenmerken-dimensie 4  Ik moest werken aan een hoog tempo of onder tijdsdruk?  Werkdruk Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Jobkenmerken-dimensie 5  Het was werk waarbij ik met andere mensen moest samenwerken?  Samenwerken Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Hoe ziet de ‘gemiddelde’ job eruit? NGemiddeldeStandaardafw. Uitdaging ,63 0,23 Fysieke belasting ,34 0,27 Autonomie ,40 0,28 Werkdruk ,57 0,32 Samenwerken ,85 0,24 Min=0, max=1 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Gemiddelde job - grafisch Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Geslacht Mannen (1364) Vrouwen (1294) Uitdaging 0,630,62 Fysieke belasting 0,400,28 Autonomie 0,400,41 Werkdruk 0,580,56 Samenwerken 0,850,86 Min=0, max=1 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Geslacht - grafisch Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Etnische afkomst Belgen (2292) Turken/N. Afrikanen (125) Overige (237) Uitdaging 0,630,540,62 Fysieke belasting 0,340,410,37 Autonomie 0,410,330,38 Werkdruk 0,57 Samenwerken 0,860,770,87 Min=0, max=1 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Etnische afkomst - grafisch Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Schoolse achterstand SO Niet blijven zitten (1824) Blijven zitten (803) Uitdaging 0,650,59 Fysieke belasting 0,310,41 Autonomie 0,430,35 Werkdruk 0,560,59 Samenwerken 0,860,85 Min=0, max=1 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Schoolse achterstand – grafisch Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Onderwijsniveau Laag (<SO) (339) Midden (SO) (1259) Hoog (HO) (1058) Uitdaging 0,550,600,69 Fysieke belasting 0,490,420,21 Autonomie 0,310,340,51 Werkdruk 0,580,570,56 Samenwerken 0,840,850,87 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011 Min=0, max=1

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Onderwijsniveau - grafisch Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Verticale mismatch ‘ Had u voor uw eerste job volgens u een te hoge of te lage opleiding?’  Vergelijking niveau van de opleiding met niveau van de job Te hoge opleiding (726) Te lage opleiding (122) Juist goede opleiding (1761) Uitdaging 0,460,710,69 Fysieke belasting 0,380,360,32 Autonomie 0,310,460,44 Werkdruk 0,570,580,57 Samenwerken 0,810,890,87 Min=0, max=1 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Verticale mismatch - grafisch Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Horizontale mismatch ‘ Lag uw eerste job inhoudelijk in lijn van uw studies?’  Vergelijking inhoud van de opleiding met inhoud van de job Helemaal (1148) Enigszins (555) Helemaal niet (948) Uitdaging 0,750,620,49 Fysieke belasting 0,320,290,41 Autonomie 0,470,440,23 Werkdruk 0,580,550,57 Samenwerken 0,900,830,82 Min=0, max=1 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Horizontale mismatch - grafisch Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Combinatie verticale en horizontale mismatch Match= - verticaal: juist goede opleiding - horizontaal: helemaal of enigszins Mismatch= overige combinaties Match (1399) Mismatch (1208) Uitdaging 0,720,52 Fysieke belasting 0,310,38 Autonomie 0,470,33 Werkdruk 0,57 Samenwerken 0,880,83 Min=0, max=1 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Combinatie VMM & HMM - grafisch Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conclusie en discussie  Dimensies te onderscheiden volgens jobkenmerken  Verschillen naar etnische afkomst, schoolse vertraging en onderwijsniveau  Verschillen naar mismatch Opmerkingen:  Enkel eerste jobs  Enkel bivariate analyses obv C80 Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee _ Leuven _ februari 2011