Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
NAAR DE TWEEDE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS
Advertisements

Het secundair onderwijs
Klaar? Actie! over ouderen en cultuurparticipatie
Masterproef door Karl Destoop Academiejaar David Schroyens (Agentschap voor onderwijscommunicatie) Leen Neirynck (Vrij CLB Roeselare)
SSL-studiedagen februari 2011 De invloed van de studieloopbanen in het secundair onderwijs op het succes in het hoger onderwijs Kim Bellens & Jan.
Op stap naar secundair onderwijs
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Jeugdwerkloosheid, scholing en opleiding Ides NICAISE HIVA / PPW (KU Leuven) Workshop Jeugdwerkloosheid.
Conferentie Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen Van basisschool tot arbeidsmarkt: de overheid coacht mee. Leuven, februari 2011 Ignace Glorieux.
uitgetest in de kleuterklas'. Ga voor Geluk door Marc vande Gucht
Het secundair onderwijs
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
SSL-studiedagen februari 2011 Zijn er succesvolle richtingen in het S.O., en andere? Een antwoord vanuit de aanvankelijke postsecundaire loopbaan.
Hink Stap Sprong 6 is goed maar 7 is beter Fons Leroy.
De ideale levensloop van jongerern
Schooljaar Tom Billiet - PVOC Antwerpen NAAR DE DERDE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS.
CLB-team OKAN Marie Hubain Nathalie Cnudde Orthopedagoog CLB-arts
SIMON: naar een oriënteringsproef voor het hoger onderwijs
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie 24 & 25 februari.
Dag SO 3 febr Dag SO 3 febr Werkwinkel Brede eerste graad.
SSL-studiedagen februari 2011 De invloed van de belangstelling en de specifieke begaafdheid op de studiekeuze Ellen Deprez en Jan Van Damme.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
STUDIEDOMEIN WELZIJN EN MAATSCHAPPIJ INHOUD SESSIE Welzijn en maatschappij Doel van de oefening Analyse van enkele studierichtingen Studiedomein Welzijn.
Het secundair onderwijs
KONINKLIJK ATHENEUM PITZEMBURG MECHELEN BOUW MET ONS MEE AAN EEN STEVIGE TOEKOMST 3 de graad.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Gerapporteerde jeugdcriminaliteit doorheen de tijd Een analyse van 8 jaar JOP-monitor Diederik Cops.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Intuïtie of onderzoek? Een.
In vogelvlucht … Het keuzeproces Waar informatie zoeken Verschillende mogelijkheden Of werk zoeken …?
Programma Deel 1 CLB Deel 2 WICO scholengemeenschap studieaanbod
Structuur secundair onderwijs
D. Hermans, M.-C. Opdenacker, E. Van de Gaer & J. Van Damme Ongelijke kansen in het secundair onderwijs in Vlaanderen Een longitudinale analyse van de.
IJmert Kant Epidemiologie Universiteit Maastricht
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL 24/02/2011.
Volgtijdelijkheid RevaKi
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Hoger onderwijs in cijfers Persconferentie Brussel, 15/12/2011.
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS Mieke Van Houtte Universiteit Gent Vakgroep Sociologie.
Schooldoorlichtingen Onderwijsinspectie Jan Vermeylen Inspectie
Naar het secundair onderwijs in Antwerpen
Regionale Omgevingsanalyse door het Steunpunt Sociale Planning Regio Brugge
WAT NA EEN PRAKTISCHE OPLEIDING?
Inkomen les 14 Begrippen & 65 t/m Begrippen Primaire sector Bedrijven die zaken aan de natuur onttrekken (landbouw, jacht, bosbouw, visserij)
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag ‘Gebruik onze databanken!’
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL - Van basisschool.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SS/-Conferentie februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Sessie B4: Vroegtijdig schoolverlaten.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Van basisschool tot arbeidsmarkt:
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie februari.
Sessie 1 Schoolloopbanen Nele Havermans (FaPOS, K.U.Leuven) Prof. Dr. Em. Jan Van Damme (K.U. Leuven) LAGO studiedag 22 september 2011.
Sessie 4 Interculturaliteit en diversiteit Graziela Dekeyser (FaPOS, K.U.Leuven) Imane Bouzarmat (Ella vzw) LAGO studiedag 22 september 2011.
Een ambitieuze studiecultuur
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Stedelijk Lyceum Info basisscholen
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
MANTELZORGQUIZ.
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Peiling wiskunde in de derde graad secundair onderwijs
Болормаагийн Энхжин 1992 онд Улаанбаатар хотод т ө рс ө н. Бельги улсын Лювэн хотын Catholic University of Leuven-д Эдийн засаг, Бизнэс удирдлагын чиглэлээр.
1 BEROEPS KUNST BuSO Leren en werken TECHNISCH ASO Het secundair onderwijs website CLB.
Het (meervoudig) gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs in Vlaanderen Tabaksgebruik.
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS
CLB Ieper Dieter Baesen ppt komt op website clb
Transcript van de presentatie:

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Is de kans op een bachelordiploma functie van geslacht, aanvangsleeftijd en vooropleiding? D. Smedts, G. Van Landeghem, J. Van Damme

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Vooraf – LOSO  Studiekeuze als invalshoek  Onderzoek naar studiesucces  Vergelijking: voor en na invoering BAMA-structuur

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Vooraf: kiezen

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Vooraf: succes Studierichting SOLOSOCohorte 2005 Korte termijnLange termijnNa 3 jaarNa 4 jaar Grieks65,256,666,983,8 Latijn-wiskunde63,156,265,382,3 Wetenschappen-wiskunde58,950,956,076,3 Economie-wiskunde55,745,453,575,4 Moderne talen-wiskunde55,047,255,176,7 TOTAAL52,845,350,771,6 Latijn-moderne talen52,645,449,572,3 Latijn-wetenschappen51,943,560,779,9 Moderne talen-wetenschappen51,741,945,269,0 Economie-moderne talen47,943,244,265,4 Menswetenschappen/Humane wetenschappen41,033,239,060,3 Sport-wetenschappen27,422,640,566,4

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Andere invalshoek  Vertrekken van de populatie van generatiestudenten in het Vlaams hoger onderwijs  ‘Wie zijn ze?’  ‘Vanwaar komen ze?’  Hoe beïnvloedt dat hun diplomakansen?

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Opzet van het onderzoek  Doel: Is de kans op een bachelordiploma functie van geslacht, aanvangsleeftijd en vooropleiding?  Generatiestudenten: cohorte 2004 en 2005  Beschrijving van de populatie  Analyse van de data

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Populatie - % mannen

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Populatie: aanvangsleeftijd  Meisjes zijn jonger dan jongens  Universiteit < AB-HS < PB-HS

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Populatie: onderwijsvorm SO  Universiteit: ca 90% ASO  AB-HS: ca 60% ASO, 6 à 11% KSO, 13 à 28% TSO  PB-HS: 25 à 40% ASO, 45 à 60% TSO, 5 à 7% BSO  Meisjes meer uit ASO (of KSO), jongens meer uit TSO

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Populatie: studierichting SO

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 % gediplomeerden

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 % gediplomeerden  Meisjes > jongens  Jonger > ouder  ASO > TSO, KSO > BSO  Grote verschillen tussen de studierichtingen

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Analyse  Methode: logistische regressie  De kans voorspellen dat een generatiestudent binnen de vijf jaar een bachelordiploma behaalt  Op basis van geslacht, aanvangsleeftijd en vooropleiding

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Analyse  Afzonderlijk voor AB-HS, PB-HS en universiteit  In eerste instantie zonder studierichting SO

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Resultaten: AB-HS  21% van de variantie verklaard door:  Aanvangsleeftijd  Onderwijsvorm SO  Interactie onderwijsvorm SO en aanvangsleeftijd  Interactie onderwijsvorm SO en geslacht  Geslacht

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Resultaten: AB-HS

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Resultaten: PB-HS  19% van de variantie verklaard door:  Onderwijsvorm SO  Aanvangsleeftijd  Interactie tussen onderwijsvorm SO en geslacht  Geslacht  Interactie tussen onderwijsvorm SO en aanvangsleeftijd

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Resultaten: PB-HS

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Resultaten: universiteit  Enkel ASO en TSO  20% van de variantie verklaard door:  Aanvangsleeftijd  Onderwijsvorm SO  Geslacht  Interactie tussen onderwijsvorm SO en geslacht  Interactie tussen onderwijsvorm SO en aanvangsleeftijd

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Resultaten: universiteit

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Resultaten: universiteit  Voor selectie van studiegebieden en studierichtingen ASO  10 à 12% van de variantie wordt, afhankelijk van input, verklaard door:  Aanvangsleeftijd, geslacht, studiegebied  Studierichting, geslacht, studiegebied

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Resultaten: universiteit

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Conclusie  Belangrijke predictoren m.b.t. diplomakans: Onderwijsvorm SO Aanvangsleeftijd Interacties (Geslacht) Studierichting SO en studiegebied

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari 2011 Conclusies  Belangrijke info voor: Studiekeuzebegeleiders Beleid  Nood aan verder onderzoek: Validatie Opvolgen evolutie