Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Bestuur Laboratoria Geert De Poorter Directeur-Generaal Federaal Agentschap voor de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
Advertisements

Communicatie- programma 10
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Operationele doelstellingen Stand van zaken Bestuur Laboratoria
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Operationele doelstellingen Stand van zaken Bestuur Laboratoria Geert De Poorter Datum actualisatie:
Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky.
Antibioticaresistentie in de veehouderij
Mariska Warnars Coördinator SBIR cyber security Agentschap NL
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 13/09/2006 ir. Geert De Poorter Directeur-generaal Laboratoria Management en Operationeel.
Kwaliteitshandboek CLB Genk-Maasland.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria DIAINE SACHA 2006/09/13 DG Laboratoria FOODLIMS FAVV.
PA3 Kust- en overgangswateren in het ISGD van de Schelde.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 Geert De Poorter DG LABORATORIA Analyseplan 2006 – Vooruitzichten.
Herziening EU verordening 882/2004 Officiele controle
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Beleid i.v.m. interlaboratoriumtesten.
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
1 afgebakende Zone in Noordzee waar mosselen gekweekt / geoogst worden
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Kalender opleiding / workshops.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
Netwerking & Organisatieontwikkeling
Samenwerken om te verbeteren “Netwerking als middel voor organisatieontwikkeling”
Netwerk Organisatiebeheersing 30 september 2010 Een matuur HRM-beleid.
H2 – Strategische marktplanning HET GROTE PLAATJE VASTLEGGEN
Studie werklastmeting Werkgroep activering 18/04/2013.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Medewerkersenquêtes en kwaliteitszorg Netwerk kwaliteit lokale besturen & Netwerk kwaliteit Vlaamse overheid Piet Cosemans Kwaliteitsmanager.
Afdeling Studietoelagen Kwaliteitsnetwerk 31 januari 2005.
OHSAS certificatie Frans Stuyt 24 september 2009.
Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Krachtlijnen strategische en operationele doelstellingen DG controlebeleid Herman Diricks, directeur-generaal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 24 juni 2009
Emmanuelle Moons 28 november 2007
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag 2006: controleactiviteiten Raadgevend comité van 27/6/2007 Federaal Agentschap.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
Ombudsdienst. Ontstaan  Uiteenlopende kanalen : pers, politiek, Gedelegeerd bestuurder,… OMBUDSDIENST Klachten tegen het FAVV Kwaliteitssysteem  Klachtenbeheer:
FAVV - DG Controlebeleid
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
© de vries business consultancy, 2008
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
1 1 ZO ZEIST Bouwen aan Brieven Juni Programma Welkomstwoord Dennis Vork (Afdelingsmanager Publiek & Dienstverlening) ‘De.
Voorstelling Juridische Dienst
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Omzendbrief voor de laboratoria erkend voor het uitvoeren van TSE testen FDS/Labo/ van.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaireAvril 2009 TSE-laboratoria: vergadering over voorstelling activiteitenverslagen /09/09,10.
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Operationele doelstellingen Stand van zaken Bestuur Laboratoria
Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Technologie & Voeding De mogelijkheden van smaaktesten en aromaonderzoek op.
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
FONDS VOOR EUROPESE HULP AAN DE MEEST BEHOEFTIGEN - FEAD April 2015.
Voorstelling Juridische Dienst
Het Vlaams Bijenteeltprogramma
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Voorbereiding accreditatie ringtesten rookgassen
Vormingssessie Laboratoria
Logistieke kwaliteitsprocessen
Voorbereiding accreditatie ringtesten rookgassen
Transcript van de presentatie:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Bestuur Laboratoria Geert De Poorter Directeur-Generaal Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

April 2008 Plaats Bestuur Laboratoria in het organogram

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Missie Het netwerk van laboratoria heeft als kerntaak om nauwkeurige resultaten af te leveren en dit binnen een afgesproken en zo kort mogelijke levertijd en aan een economische verantwoorde prijs

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 FAVV – Netwerk der Laboratoria Centraal Bestuur Laboratoria FAVV (5) Erkende laboratoria (57) K.B. 15/04/05 Nationale Referentie Laboratoria (8) Routine-analyses ISO accreditatie Verordening EG 882/2004

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Detail van het activiteitenmodel Analyses - labo’s Dispatching van monsters Vastleggen labostrategie & kwaliteitsnormen Labo planning & prijsopvolging Uitvoeren van analyses voor derden Erkennen van labo’s Laborapportering Organisatie ringtesten Uitvoeren van labo analyses

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Centraal Bestuur Laboratoria Beleid: Van Controleprogramma, naar Controleplan tot Analyseplan Planning van de analyses in de laboratoria Benchmarking Dispatching en LIMS Interne en externe communicatiegroepen Vorming en instructies voor de laboratoria

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Centraal Bestuur Kwaliteitssysteem ISO – ISO 9001 Auditcel Studie over de ontwikkeling en implementatie van nieuwe methodes Interlaboratoriumtesten Veiligheid en Milieu Budget aspecten

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Netwerk der Laboratoria Scope –Matrices doorheen ganse productieketen: van riek tot vork –Hoofdbestanddelen –Microbiologie –Residuen, contaminanten –Additieven –Vitaminen –Dierenziekten –Plantenziekten –GGO –…

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Nationale Referentie Laboratoria Voldoen aan: –Europese regelgeving en contactpunt met C.R.L. –Nationale regelgeving –Begeleiding en ondersteuning op wetenschappelijk en technisch vlak –Rol in kwaliteitsysteem Samenwerking georganiseerd via wetgeving, contracten, procedures, overleg…

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Nationale Referentie Laboratoria DomeinReferentielaboratoria Dierziekten, Mycotoxines, MetalenCODA VisziektenCER Marloie TrichineInstituut Tropische Geneeskunde Residuen en verontreinigingen (dieren en planten) Mariene biotoxines Voedseltoxi-infecties, Salmonella, Staphylococcus Antibioticaresistentie Dioxines en PCB Rabies WIV Dioxins: calux Dierlijke eiwitten in voeders FLVV Tervuren Microbiologie van levensmiddelen van dierlijke oorsprong (behalve zuivelproducten) en tweekleppige weekdieren), Virologie van tweekleppige weekdieren Ulg – Laboratoire de Microbiologie des Denrées Alimentaires – Laboratoire de Virologie Zuivelproducten: microbiologie en kwaliteitsparametersILVO – Departement voor de kwaliteit van dierlijke producten en transformatietechnologie Plantenziekten: bacteriën, schimmels, aaltjes, insectenILVO – Departement voor gewasbescherming Plantenziekten: schimmels en virussenCRA – Département Lutte Biologique et Ressources Phytogénétiques GGOISP/ ILVO- Eenheid Technologie en Voeding / CRA - Département Qualité Productions Agricoles

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Nationale Referentie Laboratoria –Interlaboratoriumtesten: organisatie, evaluatie, opvolging… –Wetenschappelijke en technische samenwerking met de laboratoria (m.b.t. analysemethoden: ontwikkelen, verbeteren, …) –Contactpunt met Europese Communautaire Referentielaboratoria, andere Nationale Referentielaboratoria ISO; CEN; Codex Alimentarius… –Wetenschappelijke en technische samenwerking met FAVV (staalname, analysemethoden, rapporteren en interpreteren van resultaten) –Wetenschappelijke studies uitvoeren of begeleiden (m.b.t. ontwikkelen, verbeteren… van analysemethodes) –Uitvoeren van tegenanalyses / arbitrage analyses –Specifieke communicatiegroepen: NRL - erkende labs - FAVV

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Externe Laboratoria - Erkenning K.B. 15/04/05 Procedure voor erkenningen - database Enkele criteria –Accreditatie –Performanties der gebruikte methoden –Technisch prestatieniveau –Leveringstermijn resultaten –Prijs –Combinatie mogelijkheden van verschillende analyses op 1 monster –Deelnemen aan dispatchingsysteem –Deelnemen aan communicatiegroep(en), opleidingen, interlaboratorium testen –Notificatie (K.B. 14/11/2003) –…

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Externe Laboratoria - Erkenning 57 erkende laboratoria Scope op internet –Microbiologie –Residues en contaminanten –Pesticiden –additieven –Plantenziekten –…

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 FAVV Laboratoria Gentbrugge - residuen, contaminanten (hormonen, diergeneesmiddelen, zware metalen…) - anorganische chemie, meststoffen, bodemverbeterende middelen - diervoeders, voedingsmiddelen Tervuren- residuen, contaminanten (mycotoxines, dioxines, PCB, PAH…, antibiotica, coccididiostatica… - vitamines Melle - microbiologie - dispatching - chemie / chromatografie Gembloux- microbiologie - dispatching Luik - analyse der hoofdbestandelen - phytopharmaca: formulering - bewaarmiddelen - bestraalde voedingsmiddelen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Dispatching - LIMS ControleplanMonstersAnalyses Analyses toegekend op basis van erkenning en keuzecriteria Flow monsters: Naar Prov. Controle Eenheid Dispatchingcentrum Naar de laboratoria: analyses Resultaten Dispatchingcentrum / PCE / Centraal Bestuur Controleurs / Inspecteurs: Monsters

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Coördinaten van het Bestuur Laboratoria Internet: > Beroepssectoren> Laboratoria WTC III, Simon Bolivarlaan 30 WTC III, 20ste verdieping, BE-1000 Brussel Belgium Tel.: Téléfax:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Bedankt voor uw aandacht !