Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

Jurawijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 17/02/2012.
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
Pio Cesare Piemonte Italië
BOURGOGNE SVH Wijncertificaat. 2 Bourgogne § 8.4 uBourgogne heeft een lange wijntraditie uGrote rol weggelegd voor de Cisterciëncer monniken uDe monniken.
Productie Wijn.
Chasse-Spleen Verticale degustatie
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Commanderij Osiris stelt voor : ‘CHABLIS’ ‘gouden toegangspoort tot de bourgogne’
Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw
Champagne SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE MOUSSERENDE WIJNEN
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Sigarenclub Dirk Martens
mol molariteit percentage promillage ppm
Hoofdstuk 6: QUIZ!.
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
Wine for Dummies Joery De Lille.
JURA EN SAVOIE SVH Wijncertificaat. 2 Jura § uBergachtig gebied uVerspreid liggende wijngaarden uVrij koel klimaat uEnkele authentieke druivenrassen.
Roussillon Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Alkoomi Frankland River – Western Australia 2005 – Cabernet Sauvignon 2005 was een heel mooi wijnjaar met milde temperaturen ook tijdens de zomer maar.
Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop-Willy De Pauw-Eric Merny.
De ronde van Frankrijk, deel 1: Calvados
Wijnkennis.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Gedistilleerd 2. Lesbrief 17.
Wijn.
Wijn Het proces.
Bernard-Massard. Cuvée de l'Ecusson Cuvée de l’Ecusson, « Flag-Ship » van het merk sinds De Cuvée de l’Ecusson, bestemd voor de gastronomie in.
Twaalf maanden van het jaar met weerspreuken.
P.Damen / rocmondriaan. De naam vertelt of het gaat het om een merknaam of een Château (alléén AOC- wijnen) of Domaine wijnen in de Bourgogne.
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
© 2014, Wijnkennis 1 Sancerre – Wijnen van een inspirerende terroir [For headings highlight from here to here]
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
Zuid-Westen Lode & Fons
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
Wijn maken.
Wijn.
Appelsap Productie en klaring.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé
Transcript van de presentatie:

Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd van dit domein Ondertussen bijgestaan door Damien Petit die ook een wijnmuseum uitgebouwd heeft Bezitten 20 hectares wijngaard rond het dorp maar ook op de Côtes de Jura Wijnen rijpen op eikenhouten vaten Doordat de wijnen heel specifiek smaken op deze gemeente mogen ze aan de naam Arbois ook Pupillin toevoegen om het specifieke terroir te benadrukken.

Arbois-Pupillin Blanc, Domaine Désiré Petit, % Savagnin Ondergrond van kalk en klei Traditionele vinificatie 3 jaar rijping op eikenhouten vaten van 228 liter Geen ouillage

Domaine Boilley-Frémiot opstart in 1998 De wijngaarden zijn deels aangekocht en andere famiale stroken werden volledig heraangeplant voor de Savagnindruiven liggen de gronden in de blauwe mergel van Brévy-Mantry aangevuld met druiven aangeplant op een grond met minerale zeesterren sporen die men aantreft in het terroir van Etoile Werkt onder het biolabel Luc Boilley is gewezen voorzitter van het "Comité interprofessionel des vins de Jura"

Domaine Boilley-Frémiot, Savagnin Tradition 2006 (sous voile) 100% Savagnin afkomstig van Arlay gevinifieerd in vaten van 228l, die niet worden bijgevuld Op fles getrokken na 18 en 24 maanden vatrijping op vaten van 228 liter

Vin Jaune een zeer typische wijn, zeer droog met uitgesproken notensmaak Beschikbaar in flessen van 62 cl: de clavelin Wordt gemaakt van savagnindruiven 6 jaar en 3 maanden bewaard in vaten van 228 liter zonder aanvulling (het afsluiten van de vaten na de verdamping van de wijn om oxydatie te vermijden) – vaten niet volledig gevuld bovenop de wijn een wit gistvelletje vormt, 'sluier‘ (sous voile) genaamd, wat zal zorgen voor de karakteristieke 'gele smaak'.

Vin Jaune, Boilly-Frémiot, 1997 (sous voile) late pluk fermentatie op nieuwe eiken vaten Na gisting sap overgepompt op al gebruikte vaten die de noodzakelijke gistsporen bezitten voor het aanmaken van de flor 7 jaar vatrijping op vaten van 228 liter 30 % verdamping Afkomstig van wijngaard Mantry

Vin Jaune (2) Trots van de Jura Roots liggen in Château Chalon Wellicht ontstaan door een verstrooide of slordige wijnmaker

Macvin du Jura Blanc, Domaine Boilley-Frémiot De AOC Macvin du Jura bestaat bij decreet sinds 14 november 1991 Staat in voor 3 % van de totale productie van de AOC Jura Wordt ook wel een Mistelle of Vin de Liqueur genoemd maar het is een uitzondering op de andere likeurwijnen gezien deze gebaseerd is op een eau de vie de raisin en niet op basis van wijn Gekend sinds de 14de eeuw De samenstelling is 2/3 druivensap dat niet gegist is met 1/3 Marc de Jura. Hij rijpt minstens 12 maanden op eikenhouten vaten en moet tussen de 16 en 22° alcohol bevatten om de AOC te krijgen Alle druivenrassen uit de Jura zijn toegestaan om Macvin te maken Hij mag zowel in rood als wit gemaakt worden maar er wordt vooral witte gemaakt De Marc die gebruikt wordt om Macvin is gemaakt op basis van most van Jurawijn die gedistilleerd wordt Deze Marc moet ook zelf reeds 18 maanden gerijpt hebben op eikenhouten vaten voordat hij mag gebruikt worden om Macvin te maken Op basis van een mengsel van Chardonnay en Savagnin op dit domein

Vin de Paille likeurwijn dankzij de overrijping van de druiven Drogen op een op een bed van stro gedurende minimaal 6 weken tot 2 maanden Verliezen een deel van hun water en gaan dus vooral uit een suikerachtige oplossing bestaan =passerillage = 80 % van water verdwijnt wordt enkel verkocht in halve flessen of 37,5 cl is afkomstig uit een samenvoeging van de verschillende druivensoorten uit de Jura: Chardonnay, Savagnin en Poulsard

Vin de Paille (2) Met de hand geplukt en tros per tros geselecteerd Na het persen (tussen Kerstmis en eind Februari) wordt maximaal 15 tot 18 liter most verkregen uit 100 kg druiven Fermentatie verloopt heel traag 2 tot 3 jaar rijping op eikenhouten vaten Hoog bewaarpotentieel Werd ook als remedie gebruikt bij zieken omwille van zijn “geneeskrachtige werking” = “vin de malade”

Vin de Paille, Arbois-Pupillin, Désire Petit, % Savagnin 6 weken indroging van de druiven Ondergrond van blauwe mergel Rijping op gebruikte eikenhouten vaten Lutte raisonnée op de wijngaarden