Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd van dit domein Ondertussen bijgestaan door Damien Petit die ook een wijnmuseum uitgebouwd heeft Bezitten 20 hectares wijngaard rond het dorp maar ook op de Côtes de Jura Wijnen rijpen op eikenhouten vaten Doordat de wijnen heel specifiek smaken op deze gemeente mogen ze aan de naam Arbois ook Pupillin toevoegen om het specifieke terroir te benadrukken.
Arbois-Pupillin Blanc, Domaine Désiré Petit, % Savagnin Ondergrond van kalk en klei Traditionele vinificatie 3 jaar rijping op eikenhouten vaten van 228 liter Geen ouillage
Domaine Boilley-Frémiot opstart in 1998 De wijngaarden zijn deels aangekocht en andere famiale stroken werden volledig heraangeplant voor de Savagnindruiven liggen de gronden in de blauwe mergel van Brévy-Mantry aangevuld met druiven aangeplant op een grond met minerale zeesterren sporen die men aantreft in het terroir van Etoile Werkt onder het biolabel Luc Boilley is gewezen voorzitter van het "Comité interprofessionel des vins de Jura"
Domaine Boilley-Frémiot, Savagnin Tradition 2006 (sous voile) 100% Savagnin afkomstig van Arlay gevinifieerd in vaten van 228l, die niet worden bijgevuld Op fles getrokken na 18 en 24 maanden vatrijping op vaten van 228 liter
Vin Jaune een zeer typische wijn, zeer droog met uitgesproken notensmaak Beschikbaar in flessen van 62 cl: de clavelin Wordt gemaakt van savagnindruiven 6 jaar en 3 maanden bewaard in vaten van 228 liter zonder aanvulling (het afsluiten van de vaten na de verdamping van de wijn om oxydatie te vermijden) – vaten niet volledig gevuld bovenop de wijn een wit gistvelletje vormt, 'sluier‘ (sous voile) genaamd, wat zal zorgen voor de karakteristieke 'gele smaak'.
Vin Jaune, Boilly-Frémiot, 1997 (sous voile) late pluk fermentatie op nieuwe eiken vaten Na gisting sap overgepompt op al gebruikte vaten die de noodzakelijke gistsporen bezitten voor het aanmaken van de flor 7 jaar vatrijping op vaten van 228 liter 30 % verdamping Afkomstig van wijngaard Mantry
Vin Jaune (2) Trots van de Jura Roots liggen in Château Chalon Wellicht ontstaan door een verstrooide of slordige wijnmaker
Macvin du Jura Blanc, Domaine Boilley-Frémiot De AOC Macvin du Jura bestaat bij decreet sinds 14 november 1991 Staat in voor 3 % van de totale productie van de AOC Jura Wordt ook wel een Mistelle of Vin de Liqueur genoemd maar het is een uitzondering op de andere likeurwijnen gezien deze gebaseerd is op een eau de vie de raisin en niet op basis van wijn Gekend sinds de 14de eeuw De samenstelling is 2/3 druivensap dat niet gegist is met 1/3 Marc de Jura. Hij rijpt minstens 12 maanden op eikenhouten vaten en moet tussen de 16 en 22° alcohol bevatten om de AOC te krijgen Alle druivenrassen uit de Jura zijn toegestaan om Macvin te maken Hij mag zowel in rood als wit gemaakt worden maar er wordt vooral witte gemaakt De Marc die gebruikt wordt om Macvin is gemaakt op basis van most van Jurawijn die gedistilleerd wordt Deze Marc moet ook zelf reeds 18 maanden gerijpt hebben op eikenhouten vaten voordat hij mag gebruikt worden om Macvin te maken Op basis van een mengsel van Chardonnay en Savagnin op dit domein
Vin de Paille likeurwijn dankzij de overrijping van de druiven Drogen op een op een bed van stro gedurende minimaal 6 weken tot 2 maanden Verliezen een deel van hun water en gaan dus vooral uit een suikerachtige oplossing bestaan =passerillage = 80 % van water verdwijnt wordt enkel verkocht in halve flessen of 37,5 cl is afkomstig uit een samenvoeging van de verschillende druivensoorten uit de Jura: Chardonnay, Savagnin en Poulsard
Vin de Paille (2) Met de hand geplukt en tros per tros geselecteerd Na het persen (tussen Kerstmis en eind Februari) wordt maximaal 15 tot 18 liter most verkregen uit 100 kg druiven Fermentatie verloopt heel traag 2 tot 3 jaar rijping op eikenhouten vaten Hoog bewaarpotentieel Werd ook als remedie gebruikt bij zieken omwille van zijn “geneeskrachtige werking” = “vin de malade”
Vin de Paille, Arbois-Pupillin, Désire Petit, % Savagnin 6 weken indroging van de druiven Ondergrond van blauwe mergel Rijping op gebruikte eikenhouten vaten Lutte raisonnée op de wijngaarden