VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 28 november 2003
Les Beaujolais nouveaux 2003 sont plus adultes, mieux établis. Le temps, dans tous les sens du terme, a joué en leur faveur. Les vins ont pu se faire dans la sérénité des caves et gagner en maturité. Ce sont sans conteste de «grands primeurs».
Amaai da’s zwaar zeg Slaat op mijn vingers ni he man!
Ge proeft bananen, rood fruit, … Ni gozzelen hé Suske
Beste vrienden, Voici la reine du Beaujolais
Da loopt percies ni goed hé meiske Als ik dat allemaal moet uitdrinken, dan gaan w’hier nog wa zien
Dat was nu onze laatste meter zie mannen Allee, k’em hier weer wree chance g’had
Loire Bordeaux Sud-Ouest Languedoc Rousillon Provence Cotes du Rhône Bour- gogne Beaujolais Champagne Elzas Jura Savoie Pays Nantais Anjou Touraine Sancerre Médoc Pomerol St Emilion Pesac Leognan Bergerac Cahors Gaillac Jurançon Montagne de Reims Vallée de la Marne Côte des Blancs Côte de Sézanne Côte de nuit Côte de Beaune Challonais Maconais Côte rôtie, Condrieu, St Joseph, Hermitage, Cornas, … Clairette de Die Ch-9, Gigondas, Vacqueyras, … Coteaux de Languedoc Minervois Corbières Collioure, Banyuls
12. Beaujolais 50 % A6 Paris Lyon Saône MACON Belleville Le Bois d’oingt Villefranche 11. Beauj. Villages 25 % 10. Côtes Brouilly 5 % 9. Brouilly 21 % 10 Crus 25 % 8. Régnié 9 % 7. Morgon 17 % 6. Chiroubles 6 % 5. Fleurie 14 % 4. Moulin à Vent 10 % 3. Chenas 4 % 2. Juliénas 9 % 1. Saint Amour 5 % Beaujeu 100 % 60 km
Beaujolais 50 % A6 Paris Lyon Saône MACON Beaujolais Villages 25 % 10 Crus 25 % 1/3 BJ Villages NOUVEAU: 8 % 1/2 Beaujolais NOUVEAU: 25 % Totaal BJ NOUVEAU:33 % zijnde 1/3 van totale BJ productie
Vitis Vinifera 6de eeuw VC. Aangekomen in Languedoc uit Egypte, Griekenland, 1ste eeuw: variëteiten bestand tegen koude:. Noiriens (Pinot noir, Chardonnay,…) rukken op naar het noorden. 10de eeuw: Beaujolais Macon Bourgogne Verboden in Bourgogne in 1395 door Filips de Stoute Gamay noir au jus blanc Beaujolais = ha van de ha in de wereld Ook in Touraine, Savoie, Zwitserland (Genève, Vaud, Valais), Californië (Napa, San benito) Vóór de phylloxéra, 10% ( ha) van Franse wijngaard Er bestaat ook ”Gamay noir au jus rouge”: te zuur Synoniemen: Gamay Beaujolais, Gamay d'Auvergne, Gamay de Saint-Péray, Plant de Limagne, Gamay Picard, Gamay Nicolas... Maar: Gamay du Rhône, Gamay Saint- Laurent, gamay d'Orléans, Gamay de Châtillon: zijn andere druiven dorpje Gamay nabij Puligny-Montrachet Jonge bloei: gevoelig voor vorst – Vroege rijping Weelderige groei, hoog rendement: moet ingetoomd worden. Fruitigheid, elegantie, weinig tanine, geschikt om jong te degusteren
CO 2 Intra-cellulaire gisting druiven "ademen" niet meer beetje suiker (1-2%) --> beetje alcohol ontstaan van beetje glycerol, vermindering van appelzuur Kleurstof onttrokken aan schil Ontstaan aroma’s van jong rood fruit = process van rijping op fles Procédé ontdekt in 1934 Principe
CO 2 SAP Druiven geplet / gekneusd Sap komt vrij Gewone alcoholische gisting - Suikers Alcohol - CO 2 komt vrij (borrelt op) Ongekneusde druiven Baden in het sap Intra-cellulaire gisting Springen open Ongekneusde druiven Baden in het CO 2 Intra-cellulaire gisting Praktisch 6 à 8 dagen 27°-32° celsius
CO 2 SAP 6 à 8 dagen 27°-32° celsius PERSEN 2 à 7 dagen 18°-20° celsius Gewone alcoholische gisting SO2 bijvoegen (30 mg/l) Verhinderen dat AL- en ML- gisting samen- vallen Verzuring van de suikers! (picure lactique)
Beaujolais Primeur : Macération Carbonique Niet-primeur :Macération Semi-carbonique SAP Bij start, geen CO2 geïnjecteerd, gewoon lucht CO2 komt vanzelf van gisting van onderliggende druiven
6 à 8 dagen 27°-32° celsius 2 à 7 dagen 18°-20° celsius RESULTAAT Minder intense, maar levendige kleur Weinig tanine, weinig zuur (hoge PH) Fruitig; Primaire (gamay) aroma’s
Oppervlakte wijn ha(Crus: 6000 ha) 200 ha Wit (Chardonnay) Productie hl (Crus: hl)2003: slechts hl! RendementBJ: 64 hl/ha BJV: 60hl/ha Crus: 58 hl/ha Exploitaties1300Gem ha/exploitatie 50% Eigenaars27% Metayage23% Fermage Metayage:Eigenaar draagt exploitatie kosten Oogst verdeeld 50/50 met uitbater Fermage:Uitbater huurt grond Cooperatives1950 % van de exploitaties 30 % van de productie (BJ:38% BJV:22% Crus:19%) Verkoop17 % rechtstreeks (wijnbouwer of cooperatieve) 83 % via groothandel 50 / 50 Frankrijk / buitenland (Zwits, UK)
Klei Kalk Graniet Klei Leisteen Vulkanische oorsprong Graniet / Klei / Kalk Graniet Hoge aciditeit, korte houdbaarheid (Beaujolais) Klei Kracht, Tanine, Wrangheid (Pomerol) Kalk Complexiteit, trage evolutie (Chambertin) Zure, lichte, magere, weinig vruchtbare gronden
Manueel plukken Decreet van 19 oktober 1998 Beperking van rendement (64 – 58 hl/ha) Dichte aanplanting (8000 – stokken/ha) Strenge snoei voorschriften (vb. max 12 botten) Vendanges en vert: Uitdunnen in Juli Verhandeld:Primeur: vanaf 3de donderdag November BJ: vanaf 15 december TERRA VITIS Vereniging voor "beredeneerde" wijnbouw Naleven van een reeks ecologische regels: ieder jaar aangepast Begonnen in 1998 in Beaujolais. Nu ook in Languedoc-Roussillon, Anjou-Saumur, Touraine, Pays Nantais en zelfs Bordeaux.
Oogst 2003 begon op 14 Augustus. Vorig record: 1893: 25 Augustus Oogst beëindigd eind Augustus: Du jamais vu ! In 2003, totaal van de 12 appellaties = hl Dit is 40 % van een normale opbrengst ( hl). Oorzaken: Voorjaarsvorst; Storm in mei; Hete droge zomer; Dit alles samen met productie beperkende maatregelen. Van Januari tot Augustus: 300 uren zon meer dan normaal Warmte Veel zon Kleine oogst KWALITEIT L’année du siècle
Temperatuur:Ongeveer 16° Cru van 1 à 2 jaar15° Cru van 3 à 5 jaar17° Temperatuursverandering van wijn Bij omgevingstemperatuur 25°, op 1 uur tijd: in fles7° 13° onderaan 16° bovenaan in glas7° 16°
Les Amis de Brouilly Les Compagnons du Beaujolais 1948 La Grappe Fleurie Les G.O.S.I.E.R.S.E.C Les Damoiselles de Chiroubles Les Grappilleurs des Pierres Dorées 1968 La Confrérie des Maîtres Vignerons de Chénas et Moulin-à-Vent. 1996
Saint-Amour Chenas Moulin à Vent Fleurie Chiroubles Morgon Régnié Brouilly Côte de Brouilly Juliénas
“Fancy moment” - wijn Chardonnay druif - “Perle Blanche” Onverwacht en delicieus. Subtiele parfums van witte bloesem met een toets van citrus fruit Serveer aan 10°C
Bodem: liefst op kiezel, klei, leem Bebouwd: 160 ha Flessen/j: 1.3 mlj Productie/j: hl Lucien Lardy
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Bodem: kiezel klei Bebouwd: 310 ha Flessen/j: 2.4 mlj Productie/j: hl
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Meest romantische v/d Cru’s Robijn rode kleur Aromatisch verfijnd en evenwichtig Zeer typische Gamay geur en smaak –kers –medicinaal, kruidig, reseda (wouw)
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Serveer op 13°C bij Kip Gerookt vlees Wild Pascal Durand 3.5 ha vieilles vignes ‘En Paradis’
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Beschermd in dal op 400 m hoogte Hoogst gelegen van de Beaujolais Bodem: graniet, porfier Bebouwd: 370 ha Flessen/j: 2.7 mlj Productie/j: hl
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Subtiele aroma’s Zacht en soepel Helder rood Schitterende mix florale aroma’s –pioen, lelie, iris, viooltjes Licht en verfrissend Zeer typisch Most archetypically Beaujolais of all Cru’s
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Serveer op 12°C bij “Hors d’oeuvres” Koude vleesschotels Kip bereidingen Wit vlees
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Méziat Père et Fils Dom de la Combe au Loup – 2000 Dom Emile Cheysson Dom de la Rocassière Bernard Metrat
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Bodem: graniet Bebouwd: 870 ha Flessen/j: 6.5 mlj Productie/j: hl
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Fluweelachtige structuur Levendig rode kleur Elegante mix fruitige en florale impressies –zomer roosjes, iris, viooltjes –perzik, zwarte bessen en rood fruit Doet denken aan de lente Meest vrouwelijke van de Cru’s Een van de duurste van de Cru’s
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Serveer op 13°C bij Lam Kip Wit vlees Koude vleesschotels Vlees terrines
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Lucien Lardy Le Vivier 2001 Michel Chignard Clos de la Roilette Dom Bernard Métrat Georges Duboeuf
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Bodem: schist, graniet, klei Bebouwd: 600 ha Flessen/j: 4.5 mlj Productie/j: hl
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Intense diepe robbijnrode kleur Aroma’s onstuimig, heftig, wild Mix fruitige en florale impressies –bloemen –perzik, rood fruit Favoriete wijn van de journalisten als ‘benchmark’ Le plus ‘Parisien’
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Serveer op 13°C bij Coq au vin Wild - gevogelte Kip met saus
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Michel Tête –Dom du clos du Fief 2000 Dom Jean–Pierre Margerand
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Bergflank Brouilly, onder het wakend oog van de Maagd Maria Bodem: blauwe graniet, schist. ongewoon uniform verdeeld over de appellatie Bebouwd: 320 ha Flessen/j: 2.4 mlj Productie/j: hl
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Diep purper rode kleur Frisse aroma’s –verse druiven, iris –kers na walsen Heeft enkele jaren kelder nodig om tot volle evenwichtige aroma’s te komen
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Serveer op 13°C bij Koude vleesschotels Vlees terrines
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Robert Perroud 0.45 ha vieilles vignes Les Balloquets Château Thivin
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Bodem: schist, losse graniet Bebouwd: 1100 ha Flessen/j: 8.7 mlj Productie/j: hl
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Volle (full-bodied) wijn Rijke intense-aroma’s, aangenaam palet Diep granaatrood Aroma’s –Geplette rode bessen –Rijpe kersen –Perzik, abrikoos en pruimen Bereiken hun volle ontwikkeling na verschillende jaren fleslagering
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Serveer op 13°C bij Rijke vleesschotels Groot wild Kaas Le Morgon “morgonne” : wordt gezegd van een Beaujolais die bij verouderen sterk overgaat naar een ‘Pinot-Noir’ type verhelpt caffards, slechtgezindheid, knorrigheid, mopperen, …
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Lucien Lardy Côte du Py – 2000 Dom Jean-Marc Burgaud Dom Louis-Claude Desvignes Louis Jadot - Château de Bellevue Qualiteitslabel: “ Côte du Py ”
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Bodem: graniet rijk aan mangaan Bebouwd: 670 ha Flessen/j: 5 mlj Productie/j: hl
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Koning van de Beaujolais Het speciale karakter van de wijn komt grotedeels van de ondergrond: graniet zeer rijk aan mangaan. Diep robijn rode kleur Mix van fruitige en florale impressies –rozen, iris, kruiden; Rijp fruit Goed gestructureerde volle wijn Veroudert zeer mooi Bewaart het langst, sterkst geconcentreerd, en daardoor minst typisch. Na enkele jaren komt hij over als oude Pinot-Noir - Zelfs 50-jaar oud kan hij nog zeer behagen !
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Serveer op 14°C bij Rood vlees Groot wild Sterke kazen
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu Louis Jadot - Château des Jacques Champ de Cour – 1999 Clos des Thorins Clos du Grand Carquelin Georges Duboeuf Moulin-à-Vent Carquelin Dom de la Pierre 0.1 ha 780 flessen Clos Raclet (18° eeuwse ‘vigneronne’ waar Benoît Raclet ooit woonde) Dom de la Rochelle 8 ha flessen
A6 Saône Belleville Le Bois d’oingt Villefranch e Beaujeu