Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre 2006 1 Officieel controleprogramma 2007 Ir.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De gemiddelde leerling
Advertisements

1 RAADGEVEND COMITE FAVV PLENAIRE VERGADERING 13 januari 2006.
KWALITEITSZORG november 2012
Marlies Peschier Willemien Troelstra Benchmark Overheidskantoren 2006.
Microbiologie in voeding
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
CONTROLE FAVV SCHAPEN - GEITEN
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
Katie Vermeersch DG Controlebeleid RC 27/05/2009
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen juli 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Personalisatie van de Archis website Naam: Sing Hsu Student nr: Datum: 24 Juni 2004.
Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
HOOFDSTUK 12 Media.
Keuzeondersteunend model voor inbouwpakketten bij herbestemmingsprojecten Eindcolloquium Wiebrand Bunt.
Traceerbaarheid in de voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Heffingen Raadgevend Comité van 25 juni 2008.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 Geert De Poorter DG LABORATORIA Analyseplan 2006 – Vooruitzichten.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
MEDIALANDSCHAP We onderscheiden: Visuele media Auditieve media
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
Autocontrole en de gidsen
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
DE BIJZONDERE BEROEPSTITEL VAN VERPLEEGKUNDIGE GESPECIALISEERD IN GERIATRIE EN DE BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID VAN VERPLEEGKUNDIGE MET EEN BIJZONDERE.
Activiteitenverslag FAVV 2011
Elke 7 seconden een nieuw getal
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
1. 2 De ontwikkeling van creatieve concepten t.b.v. mediacampagnes. Peter van Kessel Creatief Directeur, Headland Interactive.
De levenscyclus van de mens
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire PCB’s/Dioxinen in Iers varkensvlees ___________________________ Chronologisch overzicht en maatregelen.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingencampagne 2008 Aline DEWORME Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag 2006: controleactiviteiten Raadgevend comité van 27/6/2007 Federaal Agentschap.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Verlaging van de kosten FAVV (voedselveiligheid) voor de landbouw en de KMO’s Persconferentie.
1 Voorlichting keuzes klas 2 Het Hooghuis locatie Centrum Vanaf begin maart: locatie Stadion Frans Christophe, decaan.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
JPM 29/09/04 Raadgevend Comité 1 Controleplan 2005  Monsters  Analyses  Audits  Controles  Inspecties.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Omzendbrief voor de laboratoria erkend voor het uitvoeren van TSE testen FDS/Labo/ van.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Pesticidenvrij terreinbeheer Samenwerken tussen gemeentebestuur en bewoners.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Operationele doelstellingen DG Algemene.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Zo zit dat met uw pensioen!
Zo zit dat met uw pensioen!
ZijActief Koningslust
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Transcript van de presentatie:

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Officieel controleprogramma 2007 Ir. Maudoux Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Controles in de voedselketen Verordening (EG) nr. 178/2002 (art. 17) –Primaire verantwoordelijkheid van exploitanten Verordening 882/2004 (art. 3 en 41) –Officiële controles –Geïntegreerd meerjarig nationaal controleprogramma

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programmatie van officiële controles Organisatie Organisatie officiële controles –Regelmatig –Passende frequentie –Gebaseerd op risico’s Rekening houdend met : –Antecedenten –Betrouwbaarheid autocontrole

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programmatie van officiële controles Methodologie Methodologie – Rol en verantwoordelijkheid van DGCB en SciCom Nadere omschrijving van criteria (minder subjectief) Aanpassing van berekeningen (gevaar+blootstelling) Prioriteitsbepaling controles –analyses (blootstelling, CVTI) –inspecties (gevoeligheidsniveau, profiel van operatoren) –Advies SciCom 2006/27 Cotatie van gevaren (advies ) Methodologie (advies ) –Publicatie in voorbreiding Veterinary Quarterly (december 2006)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programma van analyses 2007: Analyses vastgelegd in wetgeving Frequentie of aantal analyses vastgelegd in Europese wetgeving –Doel : opsporen Zoönosen BSE (Feed) Residuen van geneesmiddelen (slachthuizen en uitsnijderijen) …

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programma van analyses 2007: Op risico’s gebaseerd (detectie) Aantal analyses vastgelegd aan de hand van statistische benadering –Doel : opsporen Chemische en microbiologische verontreinigingen, Residuen, Verboden stoffen, …

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programma van analyses 2007: Op risico’s gebaseerd (criteria) Op risico voor verontreiniging gesteunde statistische benadering –Risicogesteunde benadering : Gevaar –score « nadelige gevolgen » (1tot 4) Blootstelling –score « optreden » (1tot 4) –score « aandeel » (1tot 4) –Geharmoniseerde statistische benadering Te controleren prevalentieniveau (CPN) Te bereiken betrouwbaarheidsniveau (BN)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Prevalentie en betrouwbaarheidsniveau Nadelig gevolgTe controleren prevalentieniveau (CPN) Niet ernstig10 % Waarschijnlijk ernstig5 % Ernstig2,5 % Zeer ernstig1 % Nadelig gevolg + (Optreden x Aandeel) Betrouwbaarheids-niveau (BN) 2 tot 690 % 7 tot 1295 % 13 tot 2099 %

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Evolutie van het aantal van analyses ifv prevalentie en betrouwbaarheidsniveau

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programma van analyses 2007: Op risico’s gebaseerd (samenvatting) Activiteiten Plaatsen BOOD Programma Berekening aantal monsters Te controleren prevalentieniveau (10% ; 5% ; 2,5% ; 1%) Betrouwbaarheidsniveau (90%, 95%, 99%) Populaties Gevaren Nadelige gevolgen (1 tot 4) Optreden (1 tot 4)Aandeel (1 tot 4) Risico Statistieken

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programma van analyses 2007: Op risico’s gebaseerd (schatting) Via statistische benadering vastgelegd aantal –Doel : prevalentie inschatten met welbepaald nauwkeurigheidsniveau Microbiologische verontreinigingen (slachthuizen) –Doel : bewaking Ralstonia en Clavibacter (aardappelen) In Europese wetgeving vastgelegd aantal –Doel : prevalentie inschatten Dioxinen en furanen

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programma van analyses 2007: Onder voorwaarde aantal analyses gerelateerd aan vervulling van een voorwaarde (invoer, aankoop, slacht, …) –Doel : opsporen TSE (runderen > 30 maand slachten) Chemische en microbiologische verontreinigingen, residuen, verboden stoffen, … (invoer van pimpernoten, tests op Brucella abortus bij aankoop van runderen, …) Nazicht bij symptomen (identificatie Phytophtora ramorum, Amerikaans vuilbroed bij bijen, …)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programma van analyses 2007: Aanpassing Verhoging van het aantal analyses in een welbepaalde populatie : max + 20% –media ; –politiek ; –consumenten ; –economisch Op uitdrukkelijk en met redenen omkleed verzoek –Verhoging aantal analyses op hormonen bij runderen (656=>13570)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Bemonsteringsprogramma 2007 : Cijfers analyses Analyses per productcategorie –Dierlijke producties : –Plantaardige producties : –Bereide producten : –Drank : –Water (transformatie) : –Verpakkingen : –Andere producten : 200

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Bemonsteringsprogramma 2007 : Evolutie ten opzichte van 2006 Methodologie - aanpassing van de notering van de gevaren (advies ) bijv. (3-MCPD 4=>3 ; PCB type dioxine 3=>4) - notering van het geval en de bijdrage - berekening van het vertrouwensniveau Keuring - keuze van de parameters bijv. Enterobacteriaceae in plaats van E.coli (process criteria) - keuze van de matrixen

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Bemonsteringsprogramma 2007 : Evolutie ten opzichte van 2006 Dierlijke productie - Vermindering van het aantal priontesten ( , 92 %) Aanpassing op basis van de gegevens van Sanitel - Behoud van het aantal onderzoeken naar hormonen Aanpassing op basis van de productiegegevens (gemiddelde op 3 jaren) - Versterking van de Salmonellatesten O p basis van het EG bewakingsprogramma - Mengvoeders voor pluimvee en varkens (420, 139 %) - Karkassen van pluimvee (2010, 460 %) - Vlees (1378, 129 %)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Bemonsteringsprogramma 2007 : Evolutie ten opzichte van 2006 Dierlijke productie - Biocide en aquacultuur (malachiet-groen) Vissen (120, +33 %) - Versterking van de controles op de waarborgen van dierenvoeders (770, 113 %) Aanpassing op basis van de vastgestelde NC

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Bemonsteringsprogramma 2007 : Evolutie ten opzichte van 2006 Plantaardige productie - Residuen van pesticiden Op basis van de gegevens ( ) Bessen, kleine vruchten (bv:druiven) (299,+250%) Groenten bv wortelen (154,+177%) … - Aanpassing van de cadmium testen In de groenten (212, 60%) Keuze van de matrixen (spinazie,latuw,…)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Bemonsteringsprogramma 2007 : Evolutie ten opzichte van 2006 Voedingswaren -Versterking van de microbiologische controles –Gebakken (514,126%) –Op de maaltijden in schoolkeukens (390) -Versterking salmonella en campylobacter testen (monitoring EG) –Bereidingen op basis van pluimveevlees (422) –Pluimveegehakt (890) –Kippen (258) -Uitbreiding van de controles op verboden kleurstoffen (794) –Op basis van de RASFF Annato,bixine,norbixine,(E160b);Orange II; Para-red; Rhodamine B; Rouge soudan I, II,III, IV

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Bemonsteringsprogramma 2007 : Evolutie ten opzichte van 2006 Nieuwigheden -Riviervissen (monitoring) (100) Cd, Hg, Pb, HAP,dioxinen,PCB –Geprolybromeerde verbindingen: vlammenvertragender(119) Vetrijke levensmiddelen –Geperfluoreerde verbindingen: wateroplosbare surfactanten (45) Vissen, zuivelproducten –Dryocosmus kuriphilus (kastanjegalwesp) (10): stekjes van kastanjeboom (opduikende insecte in Frankrijk en Italië)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties Methodologie (activiteitsgebieden) Indeling van de voedselketen in activiteitsgebieden –“groep van operatoren die een gelijkwaardig risico vertonen vanwege de door hen uitgeoefende activiteiten” Voorbeelden : –Toeleveraars landbouw (voeders, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen) –Primaire productie (planten, dieren, vervoer van dieren,…) –Transformatie (Uitsnijderijen, vlees, melk, eieren,…) –Distributie (Groothandelaars, kleinhandelaars, horeca,…)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties Methodologie (gevoeligheidsniveau) Bepaling van het gevoeligheidsniveau in het activiteitsgebied : –Lage gevoeligheid (LS) Voeders (geregistreerd bedrijf) (1) Gewasbeschermingsmiddelen (0.33) Meststoffen, bodemverbeterende middelen en teeltsubstraten (0.33) Opslag- en verzamelcentra (sperma) (1) Groothandelaars (0.33) Kleinhandelaars (andere dan slagers) (1) Opslag van levensmiddelen (0.33) Transport (levensmiddelen) (0.33) –Gemiddelde gevoeligheid (MS) –Hoge gevoeligheid (HS)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties Methodologie (gevoeligheidsniveau) Bepaling van het gevoeligheidsniveau in het activiteitsgebied : –Lage gevoeligheid (LS) –Gemiddelde gevoeligheid (MS) Voeders (toegelaten bedrijf) (0.5) Plantaardige primaire productie (0.25) Dierlijke primaire productie (0.25) Gemengde primaire productie(0.25) Verzamelcentra en halteplaatsen (levende dieren) (0.5) Vervoer en handelaars (levende dieren) (0.5) Transformatie (melkproducten) (0.5) Transformatie (eiproducten) (0.5) Transformatie (andere producten) (0.5) Opslag van vlees(0.5) Opslag van vis(0.5) Grootkeukens(0.5) Horeca(0.5) –Hoge gevoeligheid (HS)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties Methodologie (gevoeligheidsniveau) Bepaling van het gevoeligheidsniveau in het activiteitsgebied : –Lage gevoeligheid (LS) –Gemiddelde gevoeligheid (MS) –Hoge gevoeligheid (HS) Voeders (erkend bedrijf) (1) Voeders (toegelaten bedrijf, kritische stoffen) (1) Quarantainecentra (levende dieren) (1) Uitsnijderijgen met GRM (18) Uitsnijderijen zonder GRM (12) Vleesbereidingen, gehakt (12) Visbereidingen (12) Zuiverings- en verzendingscentra voor levende tweekleppige weekdieren(0.5) Transformatie (vlees, vis, gelatine, …)(4) Transformatie (oliën en vetten) (1) Transformatie (bijzondere voeding : Novel food, dieetvoeding,...) (1) Slagers (1)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties Methodologie (frequentie) Vastlegging van frequenties in het activiteitsgebied : –Verlaagde frequentie (LF) –Basisfrequentie (BF) –Verhoogde frequentie (HF) Bijv. : Plantaardige primaire productie : –Verlaagde frequentie (LF) = 1 / 15 jaar –Basisfrequentie (BF) = 1 / 4 jaar –Verhoogde frequentie (HF) = 1 / 2 jaar

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties Methodologie (criteria) Bepaling van de op basis van de risicocriteria toe te passen frequentie : – Gecertificeerd of door FAVV gevalideerd ACS –Resultaten vroegere inspecties (Referentieperiode) –In de voorbije 2 jaar opgelopen sancties

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties Methodologie (criteria) SCORES : 0 max. 80 pt (risico ) ACS. : –NIET GEVALIDEERD OF ONTBREEKT : 0 –GEVALIDEERD :40 RESULTATEN INSPECTIES (REFERENTIEPERIODE) –KLASSE I = 20 –KLASSE II = 14 –KLASSE III = 8 –KLASSE IV = 0

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties Methodologie (criteria) SANCTIES (VOORBIJE 2 JAAR) –geen SANCTIE=20 –n SANCTIES= 20 – ns n = aantal sancties s = 2 (waarschuwing) of 6 (PJ) of 10 (schorsing/intrekking erkenning)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties Methodologie (criteria) Gekozen inspectiefrequentie : PTS Frequentie Verlaagd Basis 0-38 Verhoogd

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Programmatie inspecties samengevat Plan Berekening aantal inspecties Profiel operatoren sector Inspecties (0, 8, 14, 20) Sancties (0, 4, 8, 14, 20) Basis- frequentie Sectoren Activiteiten Plaatsen BOOD Gevoeligheids- niveau (HS, MS, LS) ACS (0 of 40) Categorie 1 (best), 2 (normal) 3 (worst)

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Inspecties 2007 Op risicobeoordeling gebaseerde benadering Inspectieprogramma 2007 –Toepassing basisfrequentie –Aanduiding inspectiescopes –Gebruiksfrequentie scopes (checklists) Aanpassingen op grond van : –gevalideerd ACS –registratiegegevens van operatoren (BOOD) –duur inspecties