1 Activiteiten van het Wetenschappelijk Comité in 2007 (tussentijds bilan) Vergadering van het Raadgevend Comité 24 oktober 2007.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene Vergadering – Assemblée Générale 2006 WELKOM - BIENVENUE.
Advertisements

1 RAADGEVEND COMITE FAVV PLENAIRE VERGADERING 13 januari 2006.
Microbiologie in voeding
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
IKKB Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie: meerwaarde voor de andere schakels van de voedselketen Alain Masure Bestuurder Vegaplan.be.
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Communicatie- programma 10
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky.
1 Wetenschappelijk Comité: werking en jaarprogramma FAVV Dr. X. Van Huffel Meise, 13 januari 2006.
Monitoring plan Rusland/DU
1 Activités du Comité scientifique AFSCA – DG Politique de contrôle Comité scientifique Réunion du Comité consultatif 28 février 2007.
24/06/ Toezicht op het grondgebied en natuurlijke straling.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Traceerbaarheid in de voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
JPM 1 BSE enquête in het kader van het Europees project EMRISK FAVV Wetenschappelijk Comité - Wetenschappelijk Secretariaat 27 september 2006 – Raadgevend.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 Geert De Poorter DG LABORATORIA Analyseplan 2006 – Vooruitzichten.
Missie CVI Wij beschermen de dier- en volksgezondheid door veterinair onderzoek op topniveau. For quality of life.
Nucleair risico. Wat te doen bij een nucleair ongeval
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
Autocontrole en de gidsen
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.
SPF SANTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Cel Informatica,
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
ETAP - KAHO Laboratorium voor lichttechnologie 22 oktober 2007.
Jan van Belzen Voorzitter Platform Transportveiligheid
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Krachtlijnen strategische en operationele doelstellingen DG controlebeleid Herman Diricks, directeur-generaal.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
BSE bewaking D. Berkvens SciCom FAVV Instituut Tropische Geneeskunde D. Berkvens SciCom FAVV Instituut Tropische Geneeskunde Federaal Agentschap voor de.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Tendenzen 2006 Paul MULLIER Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Toepassing huishoudelijk reglement en Evaluatie prestatie-indicatoren november 2007 tot oktober.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité Toepassing huishoudelijk reglement en Evaluatie prestatie-indicatoren november.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire PCB’s/Dioxinen in Iers varkensvlees ___________________________ Chronologisch overzicht en maatregelen.
FAVV Gemeenschappelijke vergadering RC - Wetcom Brussel S. LAURYSSEN – R. REMY TEST-AANKOOP.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingencampagne 2008 Aline DEWORME Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Emmanuelle Moons 28 november 2007
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag 2006: controleactiviteiten Raadgevend comité van 27/6/2007 Federaal Agentschap.
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire – 25 octobre 2006 Comité consultatif du 25 octobre Officieel controleprogramma 2007 Ir.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Bestuur Laboratoria Geert De Poorter Directeur-Generaal Federaal Agentschap voor de.
1 Voedsel duurder, inkomen boer daalt Persconferentie Boerenbond 20 december 2007.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 1 Integratie van biodiversiteit in EMAS 2nd Stakeholders Dialogue EMAS 4 oktober 2011.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
JPM 29/09/04 Raadgevend Comité 1 Controleplan 2005  Monsters  Analyses  Audits  Controles  Inspecties.
Adviezen van het Wetenschappelijk Comité betreffende BSE: TSE stappenplan (TSE Road Map) Raadgevend Comité 22 november 2006.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
SCIENTIFIC INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH CLINICAL BIOLOGY DEPARTMENTDr. ANNE VAN NEROM Rol van de Bevoegde Overheid bij incidenten.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Meet&Match Agrifood - 11 december Agrifood in Wallonië: Setting the scene.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Autocontrole Autocontrôle
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten
Transcript van de presentatie:

1 Activiteiten van het Wetenschappelijk Comité in 2007 (tussentijds bilan) Vergadering van het Raadgevend Comité 24 oktober 2007

2 Activiteiten SciCom in Adviezen 1. Gidsen (uitgebrachte adviezen – adviezen in voorbereiding) 2. Adviezen over ontwerp KB’s 3. Andere adviezen 2. Eigen initiatief dossiers: in voorbereiding 3. Workshop Europese activiteiten 5. Valorisatie

3 Aantal adviezen uitgebracht in 2007 (tussentijds bilan) Guides - Gidsen8 Projets d’AR Ontwerp KB 7 Autres - Andere10 Auto-saisines Eigen initiatief 4 TOTAUX - TOTAAL29

4 Avis sur les guides / Adviezen over gidsen  Compléments alimentaires Voedingssupplementen  Prod. primaire animale / Primaire dierlijke prod.  Collectivités et maisons de soins Grootkeukens en verzorgingsinstellingen  Fertilisants mineraux - Minerale meststoffen  Entrepreneurs agricoles et horticoles Aannemers land- en tuinbouwwerken  Produits de viande – plats préparés – Salades – Boyaux naturels / Vleesproducten – Bereide maaltijden – Salades – Natuurdarmen  Bonnes pratiques apicoles Goede bijenteeltpraktijken  Entreprises torréfaction - Koffiebranderijen

5 Avis en préparation (guides) Adviezen in voorbereiding (gidsen)  Alimentation animale - Dierenvoeders  Dierenvoeders: meetmethode versleping Aliments: métholodologie mesure de contamination croissée  Zuivelindustrie: rauwe melk Industrie laitière: lait cru  Transport routier et entreposage Wegtransport en opslag  Boulangerie – pâtisserie – chocolaterie – glacerie Brood- en banketbakkerij, chocolade-ijsbereiding  Engrais organiques - Organische meststoffen  Négoce de céréales et produits d’agrofourniture Handel in granen en agrotoelevering

6 Avis sur projets d’AR Adviezen over ontwerp KB  Erkenning inrichtingen diervoedersector – Agrèment établissements alimentation animaux  Nadere regels voor erkenningen, toelatingen, … Modalités des agréments, autorisations,…  Autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid Autocontrôle, notification obligatoire, traçabilité  Gebruik meststoffen, bodemverbeteraars, teeltsubstraten - Utilisation des engrais, des amendements du sol et des substrats de culture  Bescherming landbouwhuisdieren tijdens vervoer Protection des animaux domestiques agricoles pendant le transport  Bestrijding BVD - Lutte BVD  Koopvernietigende gebreken: EIA, PTBC Vices rédhibitoires: EIA, PTBC

7 Andere adviezen uitgebracht: BIOLOGISCHE CONTAMINANTEN (1)  Algemeen: – Actielimieten voor microbiologische contaminanten – Medisch attest voor personeel betrokken bij de productie, … van levensmiddelen – Melding van voedselketeninformatie door de varkenshouder aan het slachthuis  Bluetongue: – Beoordeling van de mogelijkheid tot heropflakkering – Beoordeling van bestrijdingsmaatregelen

8 Andere uitgebrachte adviezen: BIOLOGISCHE CONTAMINANTEN (2)  BSE – Risico-evaluatie voor de voedselveiligheid van de besmetting van kopvlees door centraal zenuwstelselweefsel bij rundvee – Evaluatie van de risico’s verbonden aan verschillende modaliteiten tot versoepeling van het actieve bewakingsprogramma (eigen initiat.) – Evaluatie van de risico’s van herziening van het opruimingsbeleid bij BSE bij kleine herkauwers (eigen initiat.)

9 Andere uitgebrachte adviezen: CHEMISCHE CONTAMINANTEN (1)  Algemeen: – Inventaris van acties en actiegrenzen voor chemische contaminanten, residuen en additieven  Residuen: – Malachietgroen en leucomalachiet groen: aanwezigheid in gekweekte vis

10 Andere uitgebrachte adviezen: CHEMISCHE CONTAMINANTEN (2)  Dioxines / PCB (Incidenten): – Advies over de besmettingsbron van HCL – Mogelijke besmettingsbronnen van rundvee bedrijven te Stabroek en Hoevenen - Vermindering van de concentraties bij besmette runderen (geval Hennuyères)  Pesticiden: – Blootstellingsschatting van de Belgische bevolking aan pesticide residuen via consumptie van fruit en groenten

11 Eigen initiatief dossiers in studie  Opduikende chemische risico’s  Carcinogene en/of genotoxische risico’s in levensmiddelen  Risicofactoren voor het opduiken van infectieziekten bij dieren  Prioritisatie van voedselgebonden zoönosen  Risico van antibioticaresistentie overdracht via levensmiddelen

12 Eigen initiatief dossier: opduikende chemische risico’s (RCE)  Verduidelijken van het concept a.d.h.v. gevalsstudies  Rangschikken van de risico’s volgens verschillende criteria  Een methode van identificatie en prioritisatie voorstellen  Uitbrengen van aanbevelingen: – voor het controle programma – voor het wetenschappelijk onderzoek

13 Eigen initiatief dossier : Carcinogene en/of genotoxische risico’s in levensmiddelen  Inventarisatie van relevante carcinogene en/of genotoxische scheikundige stoffen in levensmiddelen  Studie van de aanwezigheid van deze stoffen in levensmiddelen van de belgische consument  Rangschikken van deze stoffen a.d.h.v. verschillende criteria  Beoordelen van de mogelijkheid om de aanwezigheid van deze stoffen te beperken in levensmiddelen  Beoordelen van eventuele synergieën tussen twee of meer stoffen (toxiciteit)

14 Eigen initiatief dossier: risicofactoren van opduikende infectieuze dierziekten  Identificeren van risicofactoren bij het opduiken van infectieuze dierziekten en verbonden met: - het infectieus agens, - de menselijke activiteit, - het dier, - veranderingen in de omgeving  Kwalificeren van het effect van risicofactoren op het risico op opduiken van dierziekten: experten opinie  Identificeren van de meest relevante risicofactoren per ziekte of per dierziekte groep: « early warning » FAVV

15 Eigen initiatief dossier: prioritisatie van voedselgebonden zoönosen  Ontwikkelen van een semi-kwantitatieve methodologie om 60 voedselgebonden zoönosen te prioritiseren op basis van 5 criteria: – Volksgezondheid (2) : ernst bij de mens + incidentie bij de mens in B. – Dierlijke sector (2): incidentie bij levende dieren + economische ernst en impact – Voeding (1): incidentie in levensmiddelen/slachthuizen in België  Expert opinie  Vergelijken van de score van iedere zoönose met: - controleprogramma FAVV en/of - aan-/afwezigheid wetgeving en/of - aan-/afwezigheid officieel controleprogramma ziektebestrijding of monitoring  Aanbevelingen FAVV

16 Eigen intiatief dossier: overdracht van antibioticumresistentie via levensmiddelen  Overdracht van antibioticumresistentie via met Salmonella gecontamineerde levensmiddelen naar de mens in België  Studie van de invloed van technologische voedingsprocessen op de overdracht van antibioticumresistentie

17 WORKSHOP Exploitation scientifique de banques de données pour l'évaluation des risques en sécurité alimentaire Wetenschappelijke exploitatie van databanken voor risico-evaluatie in het kader van de voedselveiligheid

18 SCICOM/SCISEC in Europese context  SAFEFOODERA project (Foodsafety research)  EMIDA project (in aanvraag) (Animal disease research)  Deelname aan EFSA-ESCO werkgroepen – “Fostering harmonisation of risk assessment approaches of memberstates” – “Emerging risks”

19 Valorisation - Valorisatie  Brochure “Toepassing van risico-evaluatie in de voedselketen” (Workshop 2006)  Publications: – Sanitary control in bovine embryo transfer – Intake of ochratoxin A and deoxynivalenol through beer consumption in Belgium – Contaminants in organically and conventionally produced winter wheat in Belgium – Cadmium in the food chain nearby non-ferrous metal production sites