Duurzaam Diensten Bedrijf Steenbrugge, Presentatie CoP LDEB 16 feb 2011 door Ir. Eric Mackay Adviseur Duurzaamheid Steenbrugge gemeente Deventer.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Breedband in het buitengebied Bijeenkomst 14 juni 2012 School van Frieswijk Arno Groenendijk.
Advertisements

Nederlandse Isolatie Industrie
Willen is Kunnen De centen Woonlasten en energiebesparende maatregelen
Inhoud Ontzorgen Rekenvoorbeeld: gezin van 4 personen
Kees Offringa, 27 februari 2013
Overheidsbeleid gericht op energiebesparing:  Zorgen over woonlasten: energieprijzen stijgen maar door  burgers hebben dit niet zo door  wordt steeds.
De Overijsselse energiebesparingsaanpak 2
Dorpsraad Keppel en Eldrik
Maximale hypotheek berekenen en maandlast berekening afstemmen op toekomst plannen, wonen, werken en vrije tijd Hypotheek berekenen Waarschijnlijk is het.
ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE. STELLING 1.  De invloed van de gemeente op de energiedoelstelling is kleiner dan we zelf denken.
Lagere maandlasten door oversluiten hypotheek! Door de nog steeds erg lage hypotheekrente is het vaak mogelijk om veel geld te besparen op uw huidige hypotheek.
Lagere maandlasten door oversluiten hypotheek! Zeer waarschijnlijk gaan de hypotheekregels veranderen en kan het zeer verstandig zijn om één van onze adviseurs.
Onderwerpen Oude situatie Eerste aanpak en problemen
Duurzaamheid en energiebesparing
1 Starterslening gemeente Veenendaal. 2  Verkoop van grote projecten steeds lastiger  Perfecte woning en goede balans in aantallen  Van start tot 70%
Energie van en voor Ameland. Wat is AEC  Inkoop groene stroom en gas en verkoop aan Amelanders en bedrijven op Ameland  Zonder winst oogmerk  Zelf.
Rob van den Broeke Directeur-bestuurder QuaWonen
DE WATERSNOOD.
Beheer(s) je milieutaken Milieuzorgsysteem als tool! 19 november 2012.
De Nederlandse Energiebeurs
Duurzaam koelen en verwarmen met aardgas
Stadsverwarming en alternatieven Gemeente Amsterdam, 18 april 2007, Cooperaties/huurders 19 april 2007, Teus van Eck.
Warmtepomp en energieopslag Ing. J. Tent 12 juni 2008
Innovatief aanbesteden transport & verwerking gemeentelijk groenafval
Houtskoolschets Starterswoningen. Aanleiding Wachtlijsten woningbouw Grondpositie en kosten Aantrekkelijke gemeente blijven Veel woningen te koop, maar.
Willen is kunnen Woonlasten en energiebesparende maatregelen
Zon  Energie Inspiratie   Realisatie
Verduurzaming gemeentelijk scholen 's-Hertogenbosch Leo de Koster, afdeling Maatschappelijk Vastgoed 26 september 2013.
Duurzame energie Een nieuwe naam wegens nieuwe oplossingen Waarom?
Marc Verbeeten Uitgangspunten Het realiseren van een maatschappelijke versterking door de energierekening, op een duurzame manier, omlaag.
Energie van en voor Ameland. Wat is AEC  Inkoop groene stroom en gas en verkoop aan Amelanders en bedrijven op Ameland  Zonder winst oogmerk  Zelf.
Gijs van Leeuwen Inkoper/adviseur
Energiebesparing VvE Bomenbuurt Rob van Haren 14 maart 2013.
Ruimteconferentie Ruimte voor werken
Achtergrond 380 kV HS-station Breukelen
Klimaatneutraal ’s-Hertogenbosch
Werkgroep Kavel overschrijdende investeringen
Kavel overschrijdende investeringen voorbereid door Arjan Wijdeveld Onderwerpen: Milieu / energie investeringen IT investeringen.
Werkgroep Kavel overschrijdende investeringen Onderwerp: Warmtepomp - Inhoudelijke toelichting: Techneco - Kostenschatting voor ons project - Besluit traject.
Warmtepomp.
Ik wil de goedkoopste hypotheek! Op onze uitgebreide en informatieve hypotheek en hypotheekrente site kunt u onder andere berekenen hoeveel hypotheek u.
Verbindend Water: Langetermijnvisie op de waterketen
1 CORPORATEi FINANCE.. 2 FINANCE Welkom bij Solar Finance. Solar Finance is een internationaal werkend onafhankelijke adviseur gespecialiseerd in corporate.
ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE
Algemene voorziening Huishoudelijke hulp (en plan voor HHT)
Champignon kwekerij ‘t Voske Realisatie Innovaties
Sieta de Vries Provincie Utrecht (NL) Biorefine Cluster Europe
1 De businesscase: een belangrijke stap op weg naar een KlantContactCentrum Doret Boonstra Intern adviseur.
Warmtepompen.
Duurzaamheid – energieneutraliteit
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Pas op Leesvirus! Een verhaal geschreven door de kinderen van groep 5/6 van de Meester Sieberingschool Nieuw Balinge 2015.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Solidariteit in het sociaal domein Regionaal verdelen van kosten en risico’s, balans en vooruitblik Ard Schilder, 5 november 2015 Tijd voor een relatie.
GEMEENTE ZUIDHORN 23 Starterswoningen, EPC 0,4 Verkoopsommen van ca. € tot € v.o.n. Prijs inclusief tegelwerken, sanitair, keuken en buitenberging.
Symposium Topprestaties in energiezuinige bouw
Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013.
Energiebewuste huurders: Hoe doe je dat? Communicatie en participatie rond energiebesparing en gedrag door woningbouwcorporaties.
Inhoud  Waarom een dak isoleren?  De Vlaamse dakisolatienorm  Hoe kan men een dak isoleren?  Het Sociaal Dak isolatie Project (SDIP): Wat en voor.
Gemeente Nijmegen Waarom een warmtenet? Coalitieakkoord 2010: “Werken aan een duurzame toekomst” Op naar een energieneutrale stad Innovatie: Gas Uit, Warmte.
WonenBreburg Energie Januari I.Achtergrond & het telt! Panel II.Profiel panelleden III.Resultaten onderzoek Inhoud rapport 2.
Woensdag 1 juni 2016 KOUDE UIT AFVAL Master Assignment Peter Simoës Master of Business in Energy systems.
PRESENTATIE ENERGIE OPSLAG René van Hartingsveldt Directeur Eurotronic B.V. Alphen aan den Rijn 27 september 2016.
INFORMATIE BIJEENKOMST VERDUURZAMEN SPORTACCOMMODATIES
Derde generatie warmtelevering
De Pit en Overloon duurzaam
De Nieuwe Leest Is een Gezonde Leest.
Mijn CV ketel is oud wat nu?
Informatiebijeenkomst collectief verduurzamen 25 januari de Torrekoel
Van Gas Los ?! Endura ALV 24 mei 2018 Roelof Potters.
Transcript van de presentatie:

Duurzaam Diensten Bedrijf Steenbrugge, Presentatie CoP LDEB 16 feb 2011 door Ir. Eric Mackay Adviseur Duurzaamheid Steenbrugge gemeente Deventer

Een simpel verhaal over Steenbrugge Er was eens …… de gemeente Deventer, die wilde in 2030 klimaatneutraal zijn. Haar laatste grote nieuwbouwwijk, Steenbrugge, moest daarom ook klimaatneutraal worden ontwikkeld. De adviseur van de gemeente rekende voor dat dit meer dan ,-/woning extra zou gaan kosten. De gemeente kon dit niet uit de grex dekken en de ontwikkelaars konden dit niet dekken uit de verkoop van de woningen. Daarom adviseerde de adviseur hiertoe een LDEB op te richten. Die LDEB had tot taak de extra investeringen te financieren en de revenuen op lange termijn te innen.

Al snel ontstond er een enthousiaste sfeer bij de gemeenteraad en het College van B&W waar iedereen riep dat er een LDEB moest komen. Besloten werd te beginnen bij Steenbrugge en de LDEB daarna te laten groeien over heel Deventer. Er werden 5 technische oplossingen bedacht hoe Steenbrugge klimaatneutraal kon worden. Drie van die oplossingen maakten gebruik van bioWKK en 2 van WKO met warmtepompen. Vervolgens bleek dat de 3 bioWKK oplossingen minder dan 7.000,- /woning aan extra kosten opleverden. Omdat via een klimaathypotheek extra investeringen tot circa 8.000,- kunnen worden gedekt viel bij deze varianten de noodzaak voor een LDEB grotendeels weg. De WKO varianten echter vergden extra investeringen van > 7000.,- /woning. Bovendien bleek dat bij deze varianten er ook nog aanvullende maatregelen (pv) van circa ,-/woning nodig waren. Om de WKO varianten haalbaar te maken zou de LDEB wel noodzakelijk zijn.

Omdat de bioWKK oplossingen de laagste investeringskosten hadden, het CO2 besparing rendement fantastisch was (180%), en omdat deze oplossing goed leek te passen in de wens van de Provincie en de regio om een biogasHUB in de regio te ontwikkelen werd besloten deze variant verder contractueel uit te diepen. Dus gingen de ontwikkelaars, de woningbouwcorporatie en de gemeente praten met de aanbieder van het biogas (Essent) over het contract voor het leveren van stadswarmte en elektriciteit via biogas. Toen ontdekte men een nieuw probleem. De woningmarkt is dermate slecht dat de ontwikkelende partijen, inclusief de gemeente geen contractuele garanties kunnen geven voor het minimum totaal aantal woningen dat Essent nodig had om haar businesscase rond te krijgen. Datzelfde gold voor het uitgiftetempo op jaarbasis.

Het centrale biowkk systeem lijkt nu niet flexibel genoeg om grote wijzigingen in de fasering, afzettempo en aansluiting van het totaal aantal woningen op te kunnen vangen. Hierover kunnen de patijen nog lang (en gelukkig ?) doorpraten. Dus werd de blik dus weer gericht op de WKO oplossingen. Voordeel van die WKO oplossingen was de flexibiliteit in uitvoering, hoge mate van faseerbaarheid. Bovendien leverden de WKO varianten voor de eindgebruiker de laagste woonlasten. De vraag die nu voorligt is of een LDEB deze WKO varianten wel haalbaar kan maken.

Er liggen nu dus voor Steenbrugge 2 oplossingsrichtingen: 1 e bioWKK oplossing met Essent waarbij flexibiliteit in de contracten moet worden ingebouwd en een LDEB extra kwaliteit aan de processen kan toevoegen, Of 2 e WKO oplossingen, waarbij een LDEB kan helpen de financiële gaten te dichten. Het nadenken over een LDEB is zo verweven met de oplossingsrichting voor Steenbrugge dat er weinig druk op de LDEB ketel zit. Er wordt gefilosofeerd over de LDEB maar gewacht op het moment om door te pakken.

Visie Duurzaam Deventer: speerpunten  Klimaat: Deventer C02-neutraal in 2030

Steenbrugge klimaatneutraal

Steenbrugge Beeldkwaliteitplan

Steenbrugge klimaatneutraal  Steenbrugge eerste (>) klimaatneutrale wijk in provincie Overijssel.  Provincie Overijssel is enthousiast, steunt en helpt (subsidiebron).  Steenbrugge aangewezen als Excellent Gebied (één van de 13) door VROM (subsidiebron).  Steenbrugge participeert in de landelijke CoP Lokale Duurzame Energie Bedrijven

klimaatneutraal: criteria 1.Geen last op grondexploitatie - (  Duurzaam Diensten Bedrijf Steenbrugge “Dèmter Energie”) 2.Lagere of gelijkblijvende woonlasten bewoners 3.Lage CO2 uitstoot (--->klimaatneutraal) 4.Hoge duurzaamheid (biogas ?) (toekomstbestendig) 5.Hoge mate van flexibiliteit (toekomstbestendig) 6.Keuzevrijheid (en comfort) bewoners

Klimaatneutraal: 5 varianten 1.WKO collectief geclusterd, combiwarmtepomp 2.Biogas Heeten/Essent, stadsverwarming (centrale WKK) 3.WKO (individueel, met individuele warmtepomp) 4.Biogas mini wkk met piekketels 5.Biogas mini wkk met WKO (conform Meppel)

Concept 1: warmte-koude-opslag collectief geclusterd conclusies: Meerkosten : € 7.000,-/woning Iets minder hoge CO2 reductie rendement (EPC 0,4) (EPL 7,8) Meer toekomstbestendig (flexibeler systeem) Meer keuzevrijheid bewoners Woonlasten zullen minder stijgen Aanvullend windturbine en later pv nodig (15.000,-/woning)

Concept 2: Biogas via Essent conclusies: Meerkosten : € 3.500,-/woning hoogste CO2 reductie rendement (EPC 0,3)(EPL 8,3) Minder toekomstbestendig (star systeem: 90% moet aangesloten zijn) Beperkte keuzevrijheid bewoners Woonlasten zullen meeste stijgen Indien SDE subsidie (extra wkk) in toekomst dan opschaling naar Keizerslanden mogelijk.

Conclusies Indien bewoners het zwaarst wegen: Kies voor de WKO varianten. Indien CO2 reductie zwaarst weegt: Kies voor Biogas. Indien toekomstgerichtheid (flexibiliteit) het zwaarst weegt: Kies voor WKO individueel. Nadeel WKO individueel: hoogste gebouwgebonden meerkosten (11.000,-/woning) ,- pv.) (klimaat-hypotheek voordeel € 8.000,- (indicatie).

marsroute Indien keuze is bioWKK (variant 2) Voordelen: Hoogste CO2 besparing rendement Laagste gebouwgebonden meerinvesteringen Vergroting van de biogasHUB Onderhandel met Essent om maximale flexibiliteit in de fasering te krijgen

marsroute Indien keuze is WKO Voordelen: Flexibiliteit in de fasering maakt contracteren gemakkelijker Eindgebruiker wordt beter bediend (ook €) Kan beter inspelen op nieuwe en goedkopere technologieën Start het Sallands Dorp met WKO collectief geclusterd (variant 1). Stap daarna over op WKO individueel zodra dat prijstechnisch mogelijk wordt (variant 4).

marsroute Bij alle varianten (biogas en wko) Start een CPO-Demo-Cluster met WKO individueel (subsidie benutten) Begeleid dit vanuit de kersverse LDEB. Start met realisatie van een 2 MW windturbine Stap later (zodra dat financieel gunstig wordt) over op pv in Steenbrugge.

namens Steenbrugge Dank voor uw aandacht