Leren en innoveren in de context van de ondernemende school

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
Advertisements

Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Mijn stage bij Hamers Bv.
“Ontwerp een eigen school” Leerarrangement KC Macht en Regels
Opkomen voor jezelf.
We zijn toch allemaal gelijk…
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Veranderingen bij ICT afdelingen, cultuur en processen Rosemarijn de Groot 18 januari 2012.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
WORKSHOP GESLAAGD IN HET VAK: ROC MONDRIAAN – DE HAAGSE HOGESCHOOL 3 OKTOBER 2013 ONDERNEMERSCHAP EN ONDERWIJS.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
BattleBots The school battle.
 De klassen zijn groter, rond de 30 leerlingen.  De lessen kunnen om 8.30 beginnen en afgelopen zijn.  Je kan zomaar een aantal tussenuren.
De overstap naar het voorgezet onderwijs!
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
je kunt het heden verwoesten door je teveel zorgen te maken over de toekomst.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Mijn stage bij Conelgro Naam: ali ozturk Klas: 4c Jaar: 2003 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ het.
Drama als eindexamenvak Iets voor mij?. Wie herkent zichzelf in de volgende stellingen? Ik ga later toch niet naar een toneelschool of zo, dus waarom.
Mijn Stage Bij *Kastelein Naam: *dino taradzic Klas: *5b Jaar: *2005 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit.
Focus-Fontys Sneed het mes van twee kanten?.
TOM waarom eigenlijk? Recht doen aan verschillen
Een lessenserie van drie lessen
Mijn stage bij * Naam: * Klas: * Jaar: * Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ het jaar waarin je stage.
Mijn stage bij het grotehuis het is een bejaardentehuis Naam: Elke Klas:4a Jaar: Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ.
Mijn stage bij : Het Grotenhuis Naam: Fieke Bloemers Klas: 4b Jaar: 2010 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je.
Mijn stage bij Fox schildersbedrijf
Terugblik op de Toermalijn
Iedereen coach naar Jef Clement.
Willem de Zwijger Schoonhoven
Kanjergroep 4.
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
Het werken met portfolio
Interpreteren van data
E-minds Gemaakt door: Marie Joëlle. Menu.  E-minds  Foto's  Zwem game  Stop filmpje.
Rekenen groep 4.
Stagecoördinatie op De Rank
VERANDEREN? BLIJF VOORAL JEZELF!.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Help! Verzuim voorkomen
Honoursonderwijs in HBO
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Stage: Basisschool de Klingerberg
Motivatie & differentiatie
De ondernemende student Hoofdstuk 5Bewust waarnemen & Creatief denken.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Verstoppertje spelen in het bos
Alle lijntje bij elkaar…?
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 5 Onderzoek naar externe financiële mogelijkheden en inzet van mensen en middelen.
Flip de Proef Hoofdstuk 4 maar dan anders…. Wat is dat? Hoofdstuk 4 gaat over handig tellen. Dat gaan we proberen 's op een andere manier te doen. Ik.
Welkom ik maak me sterk.
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Digitale portfolio´s Volgende. Waarom? Heb je ook niet zo vaak gehad dat een kind in de klas zoiets moois maakte dat je dacht, het is wel jammer als we.
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Gezeik Ja je mag het eigenlijk niet hardop zeggen Maar soms heb ik het zo gehad met het onderwijs. Die docenten die alleen maar klagen dat het zo zwaar.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Ondernemend gedrag VECON 14 juni 2016.
Thema 6 : Vreemde talen leren
Persoonlijk Leiderschap
Hoeveel weet jij van onderzoekers?
How to Kijken naar kunst Procesgericht werken stimuleren.
Transcript van de presentatie:

Leren en innoveren in de context van de ondernemende school Creativiteit, out of the box denken en de veranderende rol van de docent

Onderwijs: ontwikkelen van competenties Competentie: kennis van taakuitoefening Competenties combinatie mindset en skills Vaardigheden ontwikkel je door oefening en herhaling Competenties ontwikkelen vereist creativiteit en reflectie Competenties zijn routineus Basis voor innovatie en creativiteit is reflectie op basis van kunde

Meesterlijk ondernemen in Drenthe Vele mooie initiatieven, maar wat vraagt dit nou van meesters en juffen?

Klassiek onderwijs: voordoen/nadoen Ondernemers voor de klas Winkeltje spelen Plannen maken Boekhouden Ontwikkeling van superieure skills Gechargeerd: nadruk op de rol van expert en politieman of -vrouw

Probleem Gebaseerd Onderwijs (PGO): Maieutiek Vertrouwen op zelf organisatie Vragen in plaats van antwoorden Meer gidsen en coachen Skill ontwikkeling maar ook werken aan de mindset Op zoek naar het potentieel, bijvoorbeeld t.a.v. creativiteit, dat iedereen in zich heeft Creativiteit niet in de weg staan maar juist stimuleren, iets dat we vaak NIET doen Nieuwsgierigheid opwekken leidt tot onderzoeken, ondernemen en initiatief Zwart en wit: Klassiek passieve leerlingen en PGO actief ontdekkende?

Trouwens, herkent u dit? De leraar rekenen of wiskunde vraagt naar het antwoord op een bepaalde som Pietje geeft antwoord: 39! Leraar: dat klopt, kijkt op het papiertje van Pietje en zegt: maar je hebt het niet goed uitgerekend, zo doen wij dat niet. Maar het antwoord was toch goed? Het antwoord is wel goed maar je bent niet op de juiste wijze op het antwoord gekomen!

Filmpje, paperclip sessions – Ken Robinson Robinson heeft als creativiteitstest een experiment met een paperclip bedacht, vele malen herhaald Dergelijke test op basisscholen, hbo studenten en hbo en wo collega’s uitgevoerd Soortgelijke uitkomsten, ik laat u graag het filmpje zien, duurt iets van 3 minuten

Creativiteitstest! Hoeveel gebruiksmogelijkheden kunt u noemen?

Filmpje:Ken Robinson Paperclip Desi McKeown

Kinderen zijn allemaal ondernemend Kinderen ondernemen al zaken voor ze kunnen lopen………………………..kruipen er op uit Nieuwsgierigheid wint het nog heel vaak van angst In de kinderwereld is niets onmogelijk Volwassenen hebben Idea Killers (COCD Antwerpen) Onderwijs volgens Faltin een zwart gat voor creativiteit (NB: Duitse hoogleraar, Freie Universität Berlin)

IDEA KILLERS: Ik wil hier nog graag een nachtje over denken Dat kan mijn zoon van drie ook Geen tijd, te druk Waarom doen we dit eigenlijk? Gelukkig is het niet mijn schuld Niet concreet genoeg Jij werkt hier nog niet zo lang zeker? Daar heb ik toch wat minder mee Dat geeft vast problemen bij productie Dat hebben we al geprobeerd Zet dat eerst maar eens op papier Wij hebben ideeën genoeg Zeker op cursus geweest!

Dus zitten volwassenen in de doos!

En dit doen we om ze er uit te halen: Het bedrijf uit, de hei op Mensen laten samenwerken Experimenteren, prutsen en knoeien Dingen anders doen dan anders, ofwel: Out of the box denken!

Met PGO doen we dit in feite met het onderwijs: Echte opdrachtgevers Samenwerken aan real life cases Experimenteren, prutsen, ook knoeien Kennisrijke omgeving ruimte voor creativiteit: not one best solution, minder formats

Günter Faltin, hoogleraar ondernemerschap (Freie Universität Berlin) Schreef Kopf slägt Kapital,ofwel creativiteit is belangrijker dan geld Jeff Gaspersz, hoogleraar van de Business University Nijenrode stelt dat creativiteit de concurrentiefactor van de toekomst is!

Creativity in business Ontwikkeling van goede ideeën misschien van groter belang dan het schrijven van een business plan Kennis en innovatie ontwikkelt zich in groepen (denk aan PGO) Onderwijs moet een ontdekkingsreis organiseren naar de eigen, aangeboren creativiteit Out of de box is goed Beter voorkomen dat mensen in een box terechtkomen! Zowel de rol van de student als die van de docent verandert van voor voordoen/nadoen naar stimuleren en coachen Geen zwart of wit: Klassiek onderwijs blijft waardevol; van PGO naar PGO-blended

De veranderende rol van de docent Klassiek: gericht op individuen, instructeur PGO: vooral groepen, facilitator (Robinson: cooperation) Klassiek: nadruk op kennis aanbrengen PGO: sociaal constructivisme; nadruk op kennis creëren Klassiek: formats en skill ontwikkeling PGO: door werken aan de mindset ontwikkeling van skills Klassiek: docent als expert met coachende elementen PGO-blended: coach die af en toe ook expert is

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen Iets ondernemen is eigenlijk heel normaal…!