29-06-2011 Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
DELFT, 7 NOVEMBER 2011 STUDIEBIJEENKOMST ADELBERTKERK mr. Petra M.M. Stassen
Advertisements

Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
GAS-beleid in Gent PersSalon Stad Gent – 28 maart
De Vonk van Hoogezand-Sappemeer Woldwijkcentrum 13 maart 2013.
BESCHERMING VAN JONGEREN TEGEN TABAK EN ALCOHOL
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
Aansprakelijkheid bestuurders
Bestedende beheerder Een eerste stap naar budgethouderschap.
Steunpunt Jeugd vzw Arenbergstraat 1D I 1000 Brussel T I F I Is er na 2012 nog provinciaal.
Symposium Baggernet 30 januari 2008
Alcohol en drugbeleid in de onderneming Cao 100 in de praktijk.
Toezicht een belangrijke schakel in energiebesparing
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Regionalisering brandweer/doorontwikkeling VRU
DE BIJZONDERE BEROEPSTITEL VAN VERPLEEGKUNDIGE GESPECIALISEERD IN GERIATRIE EN DE BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID VAN VERPLEEGKUNDIGE MET EEN BIJZONDERE.
Ervaringen stewards Tobias Storme.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen Vlaams Energieagentschap.
Stavaza dossier Copernicuspremie politie
Hoofdstuk 7 verplicht… Keuze.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Workshop Gemeenschapswachten AGENDA Voorstelling Dienst Gemeenschapswachten stad Genk Concrete situatie Veiligheidshuis –samenwerkingsovereenkomst –praktijkvoorbeelden.
De Buitengewoon Opsporingsambtenaar
Samenwerking tussen de PZ Boraine en de gemeenschapswachten van de gemeente Colfontaine 29 juni 2011.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
JE EIGEN VEILIGE PUBLIEKE TAAK
Provinciaal Platform Tabakspreventie 31 mei Werelddag tegen Tabak Actievoorstel rookvrije sportcafetaria’s.
Handreiking Beleidsplan Veiligheidsregio
Informatiemiddag 14 februari 2012 uitgevoerd door: in opdracht van:
Informatievergadering NKWV 9 mei 2008
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Geschreven door Koen Van Heddeghem
SOS SCHULDEN OP SCHOOL Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente VOORSTEL OM SCHOOLARMOEDE AAN TE PAKKEN Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente.
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Blik op de toekomst…?! Blik op de praktijk Centrum Jeugd en Gezin d.d. 18 oktober 2010.
een nieuwe LEADER periode
Samenwerking tussen bewakingsagenten,gemeenschapswachten en Lokale Politie. Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum “De Nekker” vzw. Provinciaal Sport-
Subsidiebeleid Barendrecht
TOEZICHTHOUDERS EN HANDHAVERS IN DE (SEMI) PUBLIEKE RUIMTE
Derde jaarvergadering BIN LIEZEBOS maart 2015 Jaarvergadering 2015 van het B.I.N. LIEZEBOS.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Nieuwe regelgeving inzake de (electronische) meldingsplicht van werken Patrick Princen RSZ/0NSS.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Burgers en politie: samen sterk! Evaluatie veiligheidsprojecten Zonaal Veiligheidsplan Hoofdcommissaris Denis Bergmans Korpschef Lokale Politie.
ISB-CONGRES – 17 MAART 2011 KINDEROPVANG EN SPORT.
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
Bijeenkomst BIZ VBBO. Bijeenkomst BIZ VBBO Agenda: 1. Welkom Bijeenkomst VBBO – BIZ 2. Presentatie Bedrijven investeringszone (BIZ) 3. Afsluiting &
PREVENTIE EN BESTRIJDING VAN IDENTITEITSFRAUDE Christophe Verschoore
De Wet hergebruik overheidsinformatie en de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Aad van Tongeren Fobid/KB 17 november 2016.
Gemeenschapswachten Stad Gent
Opleiding Hiërarchische lijn Onthaalbeleid
Wijzigingen in de wet van 22 april 1999 m.b.t. de stagiairs Leon Kerfs
BuurtInformatieNetwerken (BIN)
Presentatie Korpschef G.H.P.K. Huijser van Reenen
Oprichting Regionaal Landschap Schelde–Durme vzw
Praktijkcase: GAS-verkeer Mechelen studiedag Lamot
Kadernota sociaal domein
Bestemmingsplan Zonnepark Daalkampen
Ministerieel besluit bewakingsactiviteiten
Presentatie - Melding bewakingsactiviteiten en exploitatiezetel
Intergemeentelijke samenwerking GAS
Overzicht van de ontwikkelingen in verband met het regelgevend kader
DE AVG EN DE RECHTEN VAN DE BETROKKENE - RECHT VAN TOEGANG
Transcript van de presentatie:

Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale

29 juni Preventiefuncties – voor…

29 juni De wet van 15 mei 2007 Goedkeuring van een eenvormig wettelijk kader voor alle openbare niet-politionele preventie- en veiligheidsfuncties Algemene benaming «GEMEENSCHAPSWACHT»

29 juni Doelstellingen van de wet van 15 mei Het actieveld en de bevoegdheden van de gemeenschapswachten precies vastleggen 2. De functionele relaties organiseren tussen de gemeenschapswachten en de politiediensten 3. Een duidelijk onderscheid maken tussen de gemeenschapswachten en de andere gereglementeerde toezichtsfuncties (cf. privébewakingsagenten, stewards voor de voetbalwedstrijden, politie)

29 juni Doelstellingen van de wet van 15 mei Een wettelijk kader voorzien dat de toegangs- en uitoefeningsvoorwaarden, met inbegrip van veiligheids- en opleidingsvoorwaarden, alsook de controle inzake de gemeenschapswachten regelt. KB «Opleiding» - 15 mei 2009 (BS 2 juni 2009) 5. De zichtbaarheid van deze agenten verbeteren dankzij: - eenvormige werkkledij met hetzelfde embleem 7 december 2008 (BS 22 december 2008) (MB 7 december 2008 (BS 22 december 2008) - verplicht en goed zichtbaar dragen van een identificatiekaart 6. Deze functie aanpassen aan de bepalingen voorzien in artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet

29 juni Welke taken? 1. Het sensibiliseren van het publiek 2. Het informeren van de burgers en het signaleren aan de bevoegde diensten van de problemen inzake de veiligheid, het milieu en de openbare wegen 3. Het sensibiliseren van automobilisten en helpen om kinderen, scholieren, personen met een handicap of bejaarden veilig te laten oversteken 4. De vaststelling van inbreuken op de gemeentelijke reglementen in het kader van artikel 119bis, §6, of de vaststelling van inbreuken op de gemeentelijke reglementen inzake de bijdragen 5. Het uitoefenen van toezicht inzake de veiligheid tijdens evenementen die georganiseerd worden door de overheden

29 juni Bijzonderheden inzake de uitvoering van de taken: waar? Algemene regel: De gemeenschapswachten kunnen hun opdrachten enkel uitvoeren: -voor de organiserende gemeente; -op de openbare weg en op openbare plaatsen die tot het grondgebied behoren van de organiserende gemeente. Opmerking: toezicht inzake veiligheid tijdens evenementen: Deze activiteit kan uitgevoerd worden op alle plaatsen waar de overheden evenementen organiseren op het grondgebied van de organiserende gemeente. Overheid = gemeente, provincie, gewest of federale overheid

29 juni Bijzonderheden inzake de uitvoering van de taken: waar? - Uitzonderingen Uitzondering: De gemeenschapswachten kunnen eveneens interveniëren voor: 1.Een begunstigde gemeente. 2.Provinciale parken. 3.De infrastructuur van een openbare vervoersmaatschappij. Opmerkingen:  het toezicht inzake veiligheid tijdens evenementen: eveneens wanneer de overheid evenementen organiseert op het grondgebied van de begunstigde gemeenten. Voorwaarde: een overeenkomst afsluiten

29 juni Grenzen bij de uitvoering van de taken De gemeenschapswachten en de gemeenschapswachten-vaststellers kunnen geen andere opdracht uitvoeren dan de opdrachten bedoeld door de wet. De gemeenschapswachten en de gemeenschapswachten-vaststellers voeren hun taken ongewapend uit. De gemeenschapswachten en de gemeenschapswachten-vaststellers zijn niet uitgerust met handboeien. De gemeenschapswachten kunnen geen toezichtsopdracht uitvoeren op een private plaats of voor een evenement dat niet door de gemeente wordt georganiseerd. Ze kunnen niet interveniëren buiten de grenzen van hun politiezone

29 juni Grenzen bij de uitvoering van de taken De gemeenschapswachten en de gemeenschapswachten-vaststellers kunnen geen enkele vorm van dwang uitoefenen. Ze kunnen geen toezicht uitoefenen via een camera. De vaststellende agent kan de overtreder zijn identiteitskaart vragen teneinde zich te vergewissen van de exacte identiteit van de betrokkene.  De identiteitscontrole is enkel toegestaan ten opzichte van personen van wie de agent vastgesteld heeft dat ze feiten hebben gepleegd die aanleiding kunnen geven tot een GAS en dit, enkel in dit kader (niet voor bijdragen!).

29 juni Samenwerking met de partners Een concrete samenwerking tussen de gemeenschapswachten en de lokale politie is wenselijk. De akkoorden zijn het voorwerp van een overeenkomst:  Complementariteit van de respectieve taken  Geen overdracht van de coördinatie van de dienst  Geen gemengde patrouilles