Marges: theorie en toepassing José M. Gouweleeuw CBS
Inhoud – Achtergrond –Waarom bepalen –Wat is een marge –Hoe beïnvloeden – Toepassingen –Budgetonderzoek 2005
Marge: waarom
Marge: wat – Schatter heeft variantie (formule) – Standaardfout (wortel variantie) – Absolute marge (1.96 * SF) – Relatieve marge (deel door schatter) – Relatieve standaardfout
Marge beïnvloeden – Steekproefomvang – Steekproefontwerp –Stratificatie: verdeling steekproef over strata –Trekkingskansen per element – Schatter –Hulpinformatie –Quotiëntschatter, regressieschatter, poststratificatie –Let op zuiverheid
Budgetonderzoek 2005 – Gemiddelde bestedingen per huishouden – Per 2005 nieuwe opzet – Verschillende modulen –Vereenvoudiging –AU 26 perioden van 14 dagen –GU 12 perioden van 3 maanden (overlap) –Steekproef in ruimte en tijd – Schatting = GU+AU
Budgetonderzoek 2005 – Variantie Totaal = Variantie GU + Variantie AU + 2 Covariantie(AU,GU) – AU onafhankelijk van GU
Budgetonderzoek 2005 – variantie per module bepalen – AU eenvoudig – GU covarianties tussen verschillende maanden – covarianties verwaarloosbaar – weegmodel doet niet veel – Implementatie: Blaise (Bascula en Manipula)
Budgetonderzoek 2005 Bestedingen beknopte indeling (niveau 3) naar huishoudkenmerken. Totaal alle huishoudens Gemiddeld besteed bedragStandaardfout in % Bestedingeneuro % 11 Voeding Brood, gebak en grutterswaren Aardappelen, groenten en fruit Suikerhoudende artikelen en dranken Olien en vetten Vlees, vleeswaren en vis Zuivelproducten Overige voedingsmiddelen © Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen
Stellingen – Bij iedere schatting die wordt gepubliceerd, moet een (geschatte) standaardfout worden opgenomen – Standaardfouten moeten absoluut en relatief worden bekeken