Marges: theorie en toepassing José M. Gouweleeuw CBS.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 © GfK 2013 | Supermarktkengetallen | mei 2013 GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Wat is de omzet van de supermarkten op weekniveau?’ ‘Hoe ontwikkelt het aantal.
Advertisements

Hoofdvragen / stellingen Microdata onder de loep CBS, Voorburg 8 november 2007.
Voorlichtingsavond De Granaet.
Handel en marketing hoofdstuk 9
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
© Copyright 2010 by ir. J. AriensBouwrecht week 11 Welkom bij Bouwrecht Semester 3.
De actieve voedingsdriehoek
Het vergelijken van twee populatiegemiddelden: Student’s t-toets
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Statistiek Niveua 3 Kerntaak 5 Blz. 81.
Fair Shares Totaal Vers Jaar 2006
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Inflatie gemeten Centraal Bureau voor de Statistiek Peter Hein van Mulligen.
WISKUNDIGE FORMULES.
VOEDING EN REUMA.
Introductie lesprogramma(1)
Voorspellende analyse
Hoofdstuk 16 De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie en hypothesen over percentages en gemiddelden toetsen.
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Populatiegemiddelden: recap
Breuken-Vereenvoudigen
Methodologie & Statistiek I Verband tussen twee variabelen 3.1.
Methodologie & Statistiek I Toetsen van twee gemiddelden 6.1.
Practicumvoorbespreking voedingsanamnese
Microdatamiddag, 8 november 2007 Representativiteit Fannie Cobben Afdeling Methodologie Voorburg.
Introductie tot Organisatie Gedrag
Prijsindexcijfer Klik om verder te gaan. Hoe gebruik je deze uitleg? Je kunt in deze presentatie ‘bladeren’ door de pijltjestoetsen te gebruiken. Vooruit.
Thema 2: Voeding en Vertering
De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Test- retest methode -- voorbeeld r = 0, Test Hertest r = 0, Test Hertest r = 1,00.
De invloed van voeding op sportprestaties
Gonnie Staaks tel
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
© GfK 2015 | Supermarktkengetallen | maart 2015
Goederen en inkoop H7 Rendement inkoopbeleid Ondernemer detailhandel.
De voedsel en kracht quiz
1 De pensioensector in een turbulente omgeving Olaf Sleijpen De Nederlandsche Bank.
Wat voedt jou deel 1..
Informatiebijeenkomst
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Vervoerskosten op de begroting van huishoudens Sanne Lamers Onderzoeker Nibud.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
constante kosten, variabele kosten en marginale kosten
Lesweek 2 Theorie pagina 173 t/m 181 De Schijf van Vijf
Wat zegt een steekproef?
Groentestempels Opdracht: (Let op: Kinderen kunnen deze opdracht niet alleen doen.) Hier gaan we stempelen met groente en fruit! Neem de Chinese kool,
Betrouwbaarheidsinterval
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Hoofdstuk 16 De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie en hypothesen over percentages en gemiddelden toetsen.
Smul gezond.
Schijf van vijf.
Gemiddelde WTO-douanetarieven per productcategorie
constante kosten, variabele kosten en marginale kosten
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
Voorspellende analyse
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Boodschappen doen.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Marges: theorie en toepassing José M. Gouweleeuw CBS

Inhoud – Achtergrond –Waarom bepalen –Wat is een marge –Hoe beïnvloeden – Toepassingen –Budgetonderzoek 2005

Marge: waarom

Marge: wat – Schatter heeft variantie (formule) – Standaardfout (wortel variantie) – Absolute marge (1.96 * SF) – Relatieve marge (deel door schatter) – Relatieve standaardfout

Marge beïnvloeden – Steekproefomvang – Steekproefontwerp –Stratificatie: verdeling steekproef over strata –Trekkingskansen per element – Schatter –Hulpinformatie –Quotiëntschatter, regressieschatter, poststratificatie –Let op zuiverheid

Budgetonderzoek 2005 – Gemiddelde bestedingen per huishouden – Per 2005 nieuwe opzet – Verschillende modulen –Vereenvoudiging –AU 26 perioden van 14 dagen –GU 12 perioden van 3 maanden (overlap) –Steekproef in ruimte en tijd – Schatting = GU+AU

Budgetonderzoek 2005 – Variantie Totaal = Variantie GU + Variantie AU + 2 Covariantie(AU,GU) – AU onafhankelijk van GU

Budgetonderzoek 2005 – variantie per module bepalen – AU eenvoudig – GU covarianties tussen verschillende maanden – covarianties verwaarloosbaar – weegmodel doet niet veel – Implementatie: Blaise (Bascula en Manipula)

Budgetonderzoek 2005 Bestedingen beknopte indeling (niveau 3) naar huishoudkenmerken. Totaal alle huishoudens Gemiddeld besteed bedragStandaardfout in % Bestedingeneuro % 11 Voeding Brood, gebak en grutterswaren Aardappelen, groenten en fruit Suikerhoudende artikelen en dranken Olien en vetten Vlees, vleeswaren en vis Zuivelproducten Overige voedingsmiddelen © Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen

Stellingen – Bij iedere schatting die wordt gepubliceerd, moet een (geschatte) standaardfout worden opgenomen – Standaardfouten moeten absoluut en relatief worden bekeken