Eva Bekemans Danaaï Vroman Bier & kaas Eva Bekemans Danaaï Vroman
Bier Geschiedenis Grondstoffen Brouwproces Soorten
Geschiedenis minstens 6 000 j 3 fases in de geschiedenis: tót het midden van de negentiende eeuw de periode daarna Het bier in de 20e eeuw Louis Pasteur (1822-1895) Pasteurisatie: Bier kan een paar maanden worden bewaard.
Grondstoffen Water Gerst Hop Gist koolzuur
Brouwproces bereiding van gerstemout ↓ bereiding van wort vergisten van wort filteren en de helderbieropslag verpakken
Soorten Trappistenbier enkel door monniken gebrouwen & verkocht Abdijenbier Witbieren Speciale bieren Pilsen
kaas www.belgischekazen.be Wat is kaas Hoe maakt men kaas Soorten Voedingswaarde Tips bewaring
oudste manier melkbewaring! Wat is kaas concentreren en droger maken van voedingsbestanddelen in melk dmv stremsel oudste manier melkbewaring!
Hoe maakt men kaas? Basisproduct verse melk Stap 1: melk stremmen wordt dik Stap 2: meting puddingtextuur Stap 3: wrongel bolletjes Stap 4: beoordelen wrongel droog/nat
Stap 5: wrongel snijden
Stap 6: kaaspersing kaas krijgt definitieve vorm Stap 7: pekelbad zoutoplossing Stap 8: rijping regelmatig omdraaien
Soorten kazen volgens: rijping diersoort vetgehalte bewerking duur rijpingsproces = belangrijk!
soort rijpingstijd Jonge kaas 4 weken Jong belegen kaas 8 weken Belegen kaas 4 maanden Extra belegen kaas 7 maanden Oude kaas 12 maanden
Voedingswaarde Eet dagelijks kaas! eiwitten mineralen vitamines (A,B,D)
Tips bewaring altijd koel (18°C) originele verpakking/alluminium apart in koelkast aangesneden kant naar boven 30 min. voor gebruik uit koelkast & verpakking op plank: suikerklontje erbij snijvlakken egaal afgedekt
Bier & kaas samen? Reden Combinaties
Reden Perfecte harmonie! Bier geen zoutcomponenten Kaas zoute smaak
Combinaties bieren kazen Lage gistingsbieren & witbieren harde & pittige kazen Bier van spontane gisting verse kaas & kruidenkaas Trappist & abdijbieren zachte & romige kazen Zoete en fijn-zure bieren Schimmel- & blauwe kazen Bier van hoge gisting met rijpe & geraffineerde kazen
Bedankt voor jullie aandacht en we hopen dat jullie er alvast iets van hebben opgestoken. Danaai en Eva