De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spreekbeurt Wesley Struik © OBS J. Emmens / Gasselternijveen ®

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spreekbeurt Wesley Struik © OBS J. Emmens / Gasselternijveen ®"— Transcript van de presentatie:

1 Spreekbeurt Wesley Struik © OBS J. Emmens / Gasselternijveen ®
Kaas Hallo allemaal ik doe mijn spreekbeurt over kaas Spreekbeurt Wesley Struik © OBS J. Emmens / Gasselternijveen ®

2 Inhoud Waarom heb ik gekozen voor dit onderwerp?
Hoe wordt kaas gemaakt? De rijping Kaassoorten Proeven Weetjes over kaas Vragen Antwoorden Spulletjes laten zien Vragen uit de klas Slot

3 Waarom heb ik gekozen voor dit onderwerp?
Lekker Gezond Kaas kun je op veel manieren eten Ik doe het over kaas omdat ik het lekker vind. Het is ook nog gezond ook nog eens belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium, vitamines en goede vetten. Je kunt kaas op veel manieren eten: broodbeleg, pizza, als hapje, en het wordt soms wel gebruikt in het eten.

4 Hoe wordt kaas gemaakt? Stap 1: Koeien melken Stap 2: Tobbe
Stap 3: Stremmen Stap 4: Snijden en roeren Stap 5: In het vat Stap 6: Persen Stap 7: Pekelen Stap 8: Rijpen Stap 1: Koeien melken Direct na het melken van de koeien, gaat de melk in de tobbe (een tobbe is kuip) er kan 1000 liter melk in de tobbe. Er wordt zuursel en stremsel toegevoegd. Stap 2: Tobbe zuursel geeft de kaas een goede smaak en zorgt dat het langer houdbaar blijft. Stap 3: Stremsel is nodig dat de melk samen gaat klonteren. Dat noemen ze ook stremmen. Na een 30 min. onstaat een dikke massa. De melk is dan gestremd het is dik geworden. Stap 4: Deze massa snijdt je vervolgens in kleine stukjes, daarna roer je het geheel zorgvuldig. Door het snijden komt er geel vocht vrij (dit noemen ze wei). De kleine stukjes noemen ze wrongel. Dit is de grondstof voor de kaas. Stap 5: In het vat. Als de wrongel goed is gaat het in een kaasvat. Stap 6: Persen. Het vat waar de kaas in zit gaat onder een pers. Door het persen krijgt de kaas een goede dichte korst en de gewenste vorm. Stap 7: Pekelen. Na het persen volgt het zouten, (pekelen) dat gebeurt in een speciaal pekelbad. Zout is nodig voor de stevigheid, houdbaarheid en voor de smaak. Stap 8: Rijpen. Na het pekelen worden de kazen op een plank gelegd om te rijpen en ze krijgen een plastic beschermlaagje. Ze verliezen minder vocht en gaan niet schimmelen. Na 4 weken rijpen heb je al een echte kaas die gegeten kan worden ( jonge kaas)

5 De rijping Jong 4 weken Jong belegen 8 weken Belegen 4 maanden
Soorten Rijping Jong Jong belegen Belegen Extra belegen Oud Overjarig 4 weken 8 weken 4 maanden 7 maanden 10 maanden 1 jaar en ouder

6 Kaassoorten Goudse kaas Geiten- en schapenkaas Edammer kaas
Veel kazen zijn vernoemd naar de plaatsen waar boeren de kazen naar de markt brachten om ze te verkopen. Bijvoorbeeld: Gouda, Leiden en Edam. Goudse kaas: uit zuid-holland is de belangrijkste en bekendste nederlandse kaassoort. Vorm van een plat wagenwiel met een dunne gele korst. Weegt ongeveer 12 kilo en bevat minimaal 48% vet. Edammer kaas: is bekend om zijn opvallende bol- of kogelvorm. Bevat minimaal 40% vet. In het buitenland heeft de kaas een rode waslaag. Leidse kaas: Is de originele komijnenkaas. Heeft de vorm van een plat wagenwiel en bevat 30 tot 40% vet. Smaak is pittiger. Friesenagelkaas: Een platronde kaas met komijn en kruidnagel, gemaakt van magere melk. Maasdammer: Wordt ook wel de Hollandse gatenkaas genoemd. Vorm platronde kaas met een opgebolde bovenkant en diverse gaten. Veroorzaakt door bacteriën en zorgen voor een zoete nootachtige smaak. Geiten- en schapenkaas: de naam zegt het al, de kaas is gemaakt van geiten of schapen melk. De kaas is witter van kleur. Kruidenkaas: tegenwoordig worden er veel kruiden toegevoegd aan de kaas. Bijvoorbeeld: brandnetel, mosterd, griekse kruiden en sambal. Deze kaas wordt veel gegeten als een hapje (kaas uit het vuistje) Smeerkaas: Lang houdbare gesmolten kaas. Jullie wel bekend van de tv reclame slankie. Leidse kaas Kruidenkaas Friese nagelkaas Maasdammer Smeerkaas

7 Proeven Kaas proeven!

8 Weetjes over kaas Voor 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig.
Er wordt gemiddeld 17 kilo kaas per persoon per jaar gegeten. Kaas met gaten onstaat door gasvorming in de kaas (melkzuurbacteriën). Kaas eten beschermt de tanden tegen tandbederf. Wei wordt gebruikt bij de bereiding van ijs, frisdrank en koekjes.

9 Vragen….. Noem 3 kaassoorten?
Hoeveel liter melk heb je nodig voor 1 kilo kaas? Hoe lang moet extra belegen rijpen? Hoe ontstaan de gaten in de kaas? Wat is een tobbe? Wat komt er vrij als je de massa snijdt en roert? Hoeveel kilo kaas eet een persoon per jaar? 8. Voor degene die geproefd hebben; waarom ruikt en proeft de oude kaas anders dan de jonge kaas…

10 Antwoorden Goudse kaas, Edammer kaas, Leidse kaas, Smeerkaas, Friese nagelkaas, Kruidenkaas, Geiten- en schapenkaas, Maasdammer. 10 liter melk 7 maanden Door gasvorming in de kaas (melkzuurbacteriën) Een kuip Vocht (wei) Ongeveer 17 kilo per jaar

11 Spulletjes laten zien

12 Vragen uit de klas

13 Slot BEDANKT!!! Bedankt en hopelijk vonden jullie het leuk en heb je er veel van geleerd.


Download ppt "Spreekbeurt Wesley Struik © OBS J. Emmens / Gasselternijveen ®"

Verwante presentaties


Ads door Google