De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Weer en klimaat in de VS.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Weer en klimaat in de VS."— Transcript van de presentatie:

1 Weer en klimaat in de VS

2 Vul nu de klimaatkaart in op je werkblad.
Door de enorme uitgestrektheid van de VS komen er veel verschillende klimaten voor. Jij moet straks –zonder atlas te gebruiken- de legenda bij deze klimaatkaart kunnen invullen.

3 De Duitse klimatoloog Köppen heeft een eenvoudige klimaatindeling gemaakt: A t/m E ! Zijn indeling is gebaseerd op de plantengroei. Vanaf de evenaar zijn er de volgende zones: A = tropische vegetatie. (palm) B = woestijnvegetatie C = gebied met loofbomen D = gebied met naaldbomen e = toendragebieden / koude gebieden Zijn indeling moet je uit je hoofd KENNEN en in verschillende situaties KUNNEN toepassen.

4 Savanne Tropisch regenwoud
De A-klimaten zijn de tropische / warme klimaten. We spreken van een warm klimaat als de gemiddelde temperatuur in de koudste maand niet lager dan 18°C wordt. We onderscheiden de volgende A-klimaten: Af = tropisch regenwoudklimaat. Dit klimaat vind je rond de evenaar. De temperatuur ligt altijd rond de 30°C en er valt iedere dag regen. Aw = savanneklimaat. In de ‘winter’ is er een duidelijk drogere periode.

5 Poolklimaat Toendraklimaat Hooggebergteklimaat
De E-klimaten zijn de koude klimaten. We spreken van een koud klimaat als het ook in de warmste maand gemiddeld niet warmer wordt dan 10ºC. Het is dan zo koud dat er geen bomen groeien. Door het toevoegen van hoofdletters worden de volgende koude klimaten onderscheiden: ET = toendraklimaat. EH = hooggebergteklimaat. Koude gebieden treffen we ook aan op grote hoogte. EF = Soms komt de gemiddelde temperatuur ook in de zomer gemiddeld niet boven het vriespunt. Er is dan sprake van een sneeuwklimaat.

6 Poolklimaat D Cf Cs Loofbomen doen het goed zolang de winters niet te streng zijn. Als het ieder jaar in de koudste maand kouder wordt dan -3°C dan willen er geen loofbomen meer groeien. De isotherm (lijn op de kaart die gelijke gemiddelde temperaturen met elkaar verbindt) van -3°C is dan ook de grens tussen het C-klimaat en het D-klimaat. De C-klimaten zijn de gematigde klimaten. Met het toevoegen van de kleine letters krijgen we de volgende klimaten. Cf = gematigd zeeklimaat. Een aanlandige wind zorgt voor relatief koele zomers en zachte winters. De neerslag valt verspreid over het hele jaar. Dit is het Nederlandse klimaat. Cs = Middellandse Zeeklimaat. Dit klimaat kent een warme, droge zomer en een natte, koele winter. D = landklimaat. Door het ontbreken van de matigende invloed van de zee is hier sprake van strenge winters en warme zomers.

7 Steppe Het B-klimaat is droog tot zeer droog. We spreken van een droog klimaat als er per jaar meer water kan verdampen dan er daadwerkelijk valt. Een extra hoofdletter is het verschil tussen de 2 droge klimaten. BW = Woestijnklimaat. Er valt bij hoge uitzondering regen. BS = Steppeklimaat. Er is sprake van een korte periode met regen Er valt zo weinig neerslag dat er geen bomen groeien.

8 A C D B E De indeling van Köppen in schema: GRENZEN !
B-klimaat: er valt weinig tot geen neerslag. A 18°C koudste maand C D E B -3°C koudste maand 10°C warmste maand

9 De indeling van Köppen: TOEPASSEN !
Welk klimaat is dit volgens Köppen? Twee letters !

10 Cs


Download ppt "Weer en klimaat in de VS."

Verwante presentaties


Ads door Google